PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pewien poznański kościół.

Inkognito
14-11-2009, 11:35
Kiedyś męczyłem strasznie temat tej budowli. Efektem czego powstały dwa takie obrazki. Ciekaw jestem co myślicie. Zapraszam do dyskusji.

*

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/6589/kbp.jpg)

*

kichu
14-11-2009, 11:41
mnie sie podoba prawe foto... i duzy plusik za to zamkniecie kadru na dole pasami... fajnie pasy oraz linia przerywana wzdluz drogi prowadza wzork w kierunku kosciola (gdyby jeszcze nie bylo tych jadacych samochodow)

na lewym z kolei sa zupelnie inaczej polozone akcenty w kadrze, kosciol schodzi na plan dalszy i w sensie wagi, jest prawie na rowni z otoczeniem... w zwiazku z tym bardziej to foto odbieram jako "migawke" z ulicy w Poznaniu niz fotke kosciola

w secie oczywiscie ze soba dobrze graja... z lewej intro/otoczenie, z prawej podchodzimy blizej :)

moze by tak tryptyk ? :D

Kalmar
14-11-2009, 11:46
Bardzo dobre.

Yoora
14-11-2009, 11:49
Zgoda z przedmówcą i tylko jedna moja uwaga. Mam wrażenie, że prawa strona leci w ... prawo niestety.

Inkognito
14-11-2009, 12:12
Dziękuję za odzew.
Krzyś, na tryptyk nawet mam pomysł, ale nie mam czasu go zrealizować i tak się z tym bujam od pół roku ;)

galu44
14-11-2009, 12:13
Zgoda z przedmówcą i tylko jedna moja uwaga. Mam wrażenie, że prawa strona leci w ... prawo niestety.

mi się wydaje, że lewa w lewo.
dla mnie zbyt ostry kontrast - sztuczny, razi. nie wiem co to za moda, że w zdjęciu czarno-białym dopuszczalna jest tylko czerń i biel, a szary jest niedopuszczalny, ale mi się ta moda nie podoba.

co do kadru to wybieram zdjęcie lewe.

Hoobie
14-11-2009, 12:48
Mam wrażenie, że prawa strona leci w ... prawo niestety.

Odniosłem to samo wrażenie... Jednak oba są bardzo przyjemne.

woytec60
14-11-2009, 12:59
Mocno spłaszczona perspektywa, natłok szczegółów w obu obrazach, ciekawy eksperyment...
W sumie mi się podoba chociaż dłuugo musialem przyglądac się obu obrazkom zeby wyrobic sobie zdanie.
Może o to chodziło?
Oddzielnie bardziej mi się podoba prawy kadr, jest mniej przeładowany detalami i ciekawie zamknięty od dołu pasami.

Inkognito
14-11-2009, 12:59
galu44, nie rozumiem kompletnie zarzutu. Można spojrzeć w histogram.
Zwłaszcza na prawym jest znacząca ilość tonów szarych.

A co do walących się ścian. Widocznie takie złudzenie przy takim zestawieniu występuje.
Zmierzyłem ściany przed chwilą, bo zdjęcie obrabiane dawno i dopuszczam możliwość błędu, ale nie tym razem. Ściany proste.

Dzięki za wizytę.

krolewicz
14-11-2009, 18:43
bardzo mi się podoba prawa strona, po lewej jak dla mnie za duży bałagan, za dużo się dzieje

galu44
14-11-2009, 19:20
galu44, nie rozumiem kompletnie zarzutu. Można spojrzeć w histogram.
Zwłaszcza na prawym jest znacząca ilość tonów szarych.

ok, trochę przegiąłem, teraz oglądam na innym moniterku i jest lepiej. ale do perfekcji jeszcze brakuje. tylko że to i tak kwestia gustu, więc nie ma się co przejmować moją opinią :)

a tak poza tym, to nie mam w oku histogramofonu, więc to mnie nie przekonuje.

jerezano
14-11-2009, 19:39
Zdjęcia rzeczywiście robione dawno, bo pełno kolorowych kwiatów na balkonach... :)
Mnie się podoba, przymierzam się od niemała roku, żeby cyknąć "bernardynów" :)

Inkognito
14-11-2009, 20:34
ok, trochę przegiąłem, teraz oglądam na innym moniterku i jest lepiej. ale do perfekcji jeszcze brakuje. tylko że to i tak kwestia gustu, więc nie ma się co przejmować moją opinią :)

a tak poza tym, to nie mam w oku histogramofonu, więc to mnie nie przekonuje.

Zawsze można sobie zadać trochę trudu niż na podstawie monitora (jak sam wspomniałeś "innego") formułować takie tezy :)
Nie jestem wbrew pozorom zwolennikiem sprawdzania zdjęć ekierką, choć staram się żeby było prosto bez przepałów itd.
Wiem też, że ekspozycji motywu (na pierwszym droga w kierunku kościoła i sam kościół; na drugim już tylko kościół i droga przez kamienice) ma dla mnie kluczowe znaczenie. Dlatego staram się tego typu sugestie na bieżąco weryfikować i brać pod uwagę. Dlatego cieszę się, że poruszasz takie tematy.
Ot po prostu rozbieżność wizji.

jerezano, ja męczę temat od kwietnia lub maja, a mam jeszcze inne pomysły ale jakoś mi nie po drodze ;)
Tak jak pisałem Krzyśkowi, jeszcze może z tego tryptyk powstanie, kto wie ;p

Chciałbym wreszcie też wcisnąć takie, ideologicznie rzecz jasna, kadry w kwadrat, ale nie mam czasu się do tego przyłożyć ;)

Kto wie, może kiedyś się spotkamy tam ;)

PS
Jeszcze mi się przypomniało, że ktoś pytał o ilość samochodów.
Nawet sobie nie wyobrażacie ile razy się czaiłem (zdjęcie prawe) aby uchwycić bez lub z mało rzucającymi się samochodami ten kadr.
To jest o ile dobrze pamiętam 8ma próba, a zrobiłem więcej.
Dodam, ze zdjęcie robione w maju w niedzielę jakoś po porze obiadowej, gdzie w Poznaniu jak na tą ulicę ruch był żaden. A kadru bez aut nie sposób było złapać, niestety ;)

Pierwsze robione jakoś w tygodniu, sznur aut zawsze w tym miejscu. Też trzeba by było pewnie powtórkę zrobić ale po wywołaniu tego kadru w rozmiarze 40x60 stwierdziłem, że super prezentuje się taka ilość szczegółów. Choć rozumiem, ze może się to nie podobać ;)

djjaca
15-11-2009, 02:05
No cóż, kolejne wyskoiej klasy prace od Grzegorza - można by napisać made in inkognito.
Oceniać nie będę ponieważ nie będę obiektywny w sprawie tych zdjęć - w końcu lewe wisi u mnie w domu na ścianie :mrgreen:

woda
15-11-2009, 19:45
Oba kadry fajne. I jak dla mnie przynajmniej, obecnosc samochod jest plusem. Dzieki temu kadry sa "zywe". A tak w ogole to taki nie polski klimat uliczki.

Inkognito
15-11-2009, 19:54
Oba kadry fajne. I jak dla mnie przynajmniej, obecnosc samochod jest plusem. Dzieki temu kadry sa "zywe". A tak w ogole to taki nie polski klimat uliczki.

Hiehie :)
Ciekawy wniosek z tym niepolski :)
U nas zwyczajna ulica w okolicach starego miasta ;)

woda
15-11-2009, 20:05
Skojarzenia mialem z Hiszpania lub Belgia. Stad uwaga.

Inkognito
15-11-2009, 20:08
Skojarzenia mialem z Hiszpania lub Belgia. Stad uwaga.

Hehe, no dlatego właśnie pytałem, ciekaw tych Twoich skojarzeń.
Dzięki za wizytę!