Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bolków
W nieco innym niż zazwyczaj kadrze....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img38.imageshack.us/img38/525/bolkow.jpg)
mnie się bardzo podoba. widzę to w albumie poświęconym polskim zabytkom. pierwszoplanowy cień dopełnia tej naturalności zdjęcia, takiego zwykłego spojrzenia, które ja osobiście bardzo cenię.
A jakoś nie jestem przekonany. Drzewa tną fotę na pół, a cień wygląda jak spalona ziemia... Trochę mi się gryzie z tym widoczkiem.
Tez bym to widzial bez dolu, ale ciekawie i przyemnie zlapane ogolnie.
Może kilka słów - to znaczy nie chciałbym się ogólnie tłumaczyć bo wiadomo to Wasze zdanie i odbiór ;) Co do kadru - próbowałem kwadratu, gdzieś mz wtedy ta przestrzeń się gubi - może nieco dołu do przycięcia, tu można faktycznie kombinować, na razie zostawiłem oryginalny.
Co do tego pierwszego planu, byłem świadomy, że będzie wywoływał skrajne odczucia ;) Natomiast to, że wygląda jak spalona ziemia to mz może być problem z kalibracją monitora ponieważ u mnie widzę praktycznie każdy niuans i szczegół w tych cieniach na 1 planie i taki był zamysł. Gdyby pole przed widzem byłoby totalnie bez cienia i jednolicie oświetlone jak te na dalszych planach w ogóle bym nie robił tego zdjęcia. Teraz mz wprowadza to nieco różnorodności do kompozycji.
Pozdr
mz widz widzi ta przestrzen kolo zamku , mi sie podoba z tym cieniem bez niego byloby plasko na dole tylko sama rola a tak jest jakas odskocznia
wojtek6308
14-11-2009, 10:23
Ładnie pokazane :) dołu można deko przyciąć.
Sebastianito
15-11-2009, 00:41
zooom jak nic!
a cień wygląda jak spalona ziemia... Trochę mi się gryzie z tym widoczkiem.
Spalona ziemia :shock::shock::shock:
może być problem z kalibracją monitora ponieważ u mnie widzę praktycznie każdy niuans i szczegół w tych cieniach na 1 planie
Dokładnie. Ja również widzę.
mz widz widzi ta przestrzen kolo zamku , mi sie podoba z tym cieniem bez niego byloby plasko
Zgadzam się.
Moim zdaniem "bardzo inne" spojrzenie na ten zabytek i ciekawe.
zooom jak nic!
Zgadza się
przyjemnie, kadr faktycznie nieco inny, dużo dołu.