Zobacz pełną wersję : długie czasy
Witam,
mam krótkie pytanie: wg Was jak długo można naświetlać jedną scenę bez ryzyka przegrzania matrycy? dzięki
Moim zdaniem nie ma takiego ryzyka. No chyba, że robisz na krawędzi aktywnego wulkanu.
Inna sprawa, że czasem bardziej się opłaca dać krótsze czasy a więcej klatek i złączyć takie coś...
dzięki a pytałem dlatego, że nawet u nas na forum ktoś pokazywał foty z długim czasem gdzie na rogach były dziwne takie flary i ktoś inny stwierdził że to przez zagrzanie matrycy...
dzięki a pytałem dlatego, że nawet u nas na forum ktoś pokazywał foty z długim czasem gdzie na rogach były dziwne takie flary i ktoś inny stwierdził że to przez zagrzanie matrycy...
Te sprawy w rogach to nie tyle grzanie się matrycy a raczej podgrzewanie jej przez elektronikę aparatu. A matryca jest czuła na ciepło i właśnie w ten sposób to się objawia... Ale ten problem głównie się tyczy starych CCD. Masz D200 to przy 30 sek. zobaczysz spokojnie ten problem. W D700/D3 będzie ciężej.
(...)Ale ten problem głównie się tyczy starych CCD. Masz D200 to przy 30 sek. zobaczysz spokojnie ten problem. W D700/D3 będzie ciężej.
Na moim D200 przy czasach dużo dłuższych niż 30 s niczego podobnego nie widzę...
Na moim D200 przy czasach dużo dłuższych niż 30 s niczego podobnego nie widzę...
W D80 widzę... no nic. Jak widać D200 lepszy i pod tym względem.