PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie matrycy na dlugim czasie

krzysztofz24
13-11-2009, 17:12
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/8434/anomalia.jpg)
Witam ,mam pytanie ktos ma pomysl co to jest co mi sie pojawilo przy 30 sekundowym naswietlania w mojej D60-tce?
Dla mnie wyglada to jakbym sfotografowal tablice do badania rozdzielczosci.
Zdjecie to 100% crop z odblysku od latarni.

mpwt
13-11-2009, 20:05
No cóż. Dziwna sprawa. Pierwszy raz coś takiego widzę. Spróbuj powtórzyć test i zobacz czy się powtórzy.

krzysztofz24
13-11-2009, 20:45
Dodam jeszcze,ze to ostatnie zdjecie z kilkugodzinnej sesji,gdzie caly czas robilem na dlugich czasach
,czasami Bulb - moze matryca jakos sie nagrzala? Ogolnie sprzet smiga,choc zamierzam troche potestowac.
Jakby ktos mial pomysl co to wogole jest to niech napisze.

farizer
13-11-2009, 20:53
nie wygląda to zbyt ciekawie, a czy przy krótszym czasie też tak wyskakuje ?

krzysztofz24
13-11-2009, 21:27
Nie, przy krotkich nie,ten nazwijmy: efekt , wystapil jeden jedyny raz

kubiq
13-11-2009, 23:40
może matyca się prze/nagrzała i taki kotlet jednorazowy wyszedl

Jatin
14-11-2009, 11:17
Też bym stawiał na przegrzanie matrycy w końcu to ccd

brunnerius
14-11-2009, 13:03
no i ja się również do przegrzania matrycy przykładam, kilkugodzinna sesja na długich czasach... miała prawo się spocić ;)

pawulonxxx
21-11-2009, 02:07
Moim zdaniem przegrzanie odpada. Dziś byłm testować nowy nabytek(statyw goldphoto ). i zauważyłem ten sam efekt u siebie. było to 3 zdjęcie tego wieczoru wię raczej "przemeczenie" matrycy odpada. Ten defekt widać w promieniach światla odchodzących od latarni. Pierwszy raz widze coś takiego. Nie wiem czemu to tak sie robi będę zwracał uwage na kolejne zdjęcia nocne, może wyciagne jakieś wnioski.
MóJ aparat to D70s.

BartekXXX
21-11-2009, 15:02
Pytanie jakie długie czasy przy tych 3 zdjęciach, bo zagrzać to się potrafi i przy jednym ;)

blackside
21-11-2009, 15:07
Nie wiem czemu ale jakoś kojarzy mi się to z bloomingiem. :-(

pawulonxxx
21-11-2009, 16:32
Poprzednie zdjęcia ekspozycja w przedziale 15-35sekund. to na którym mam widoczny ten "defekt" naświetlane było 30 sek.
Na kolejnym zdjęciu czas 8 sek. i nic nie widać, może to dotyczy tylko czasów w okolicy 30sek. ??? jak będę miał okazję to sprawdzę :)

BartekXXX
21-11-2009, 19:59
Nie wiem czemu ale jakoś kojarzy mi się to z bloomingiem. :-(

Tyle że blooming występuje tylko przy bardzo krótkich czasach.

krzysztofz24
23-11-2009, 14:42
Moim zdaniem przegrzanie odpada. Dziś byłm testować nowy nabytek(statyw goldphoto ). i zauważyłem ten sam efekt u siebie. było to 3 zdjęcie tego wieczoru wię raczej "przemeczenie" matrycy odpada. Ten defekt widać w promieniach światla odchodzących od latarni. Pierwszy raz widze coś takiego. Nie wiem czemu to tak sie robi będę zwracał uwage na kolejne zdjęcia nocne, może wyciagne jakieś wnioski.
MóJ aparat to D70s.

Ciekawe ,ze tez ci sie takie cos zdarzylo- przynajmniej nie jestem sam;-).
Ja tam sie tym ,powiedzmy "dziwnym efektem" nie przejmuje , puszka smiga , zdarzylo sie jeden jedyny raz.
Tylko tak z ciekawosci : what is fuck is this:shock::-) ? jakby ktos wiedzial ,bo ja nie mam pojecia:)

błajan
24-11-2009, 14:36
mam d70 i zdarza się to dość często gdzieś przeczytałem że robaczki występują wtedy gdy sygnał analogowy ma większą gęstość niż piksele na matrycy podsumowując raczej nie ma to związku z nagrzewaniem się matrycy a efekt otrzymasz fotografując przedmioty o bardzo drobnej strukturze. i tak wywaliło mi robaczki na
prętach balustrady na balkonie
tablicy pomiarowej na 6mpa
zdarza się przy robieniu pod światło u mnie najczęściej na fishu i
na ścianach o drobnej fakturze. na bardziej upakowanych matrycach widywałem to rzadziej.

krzysztofz24
24-11-2009, 20:55
mam d70 i zdarza się to dość często gdzieś przeczytałem że robaczki występują wtedy gdy sygnał analogowy ma większą gęstość niż piksele na matrycy podsumowując raczej nie ma to związku z nagrzewaniem się matrycy a efekt otrzymasz fotografując przedmioty o bardzo drobnej strukturze. i tak wywaliło mi robaczki na
prętach balustrady na balkonie
tablicy pomiarowej na 6mpa
zdarza się przy robieniu pod światło u mnie najczęściej na fishu i
na ścianach o drobnej fakturze. na bardziej upakowanych matrycach widywałem to rzadziej.

Tez przeszlo mi przez glowe o filtrze antyliasingowym i o ile nawet pamietam z jakiegos art. z DFV to D70 byl znany z tego ,ze mial zbyt slaby filtr i matryca czasami produkowala robaczki .Wynika z tego ,ze w D60 w specyficznych warunkach takze moze sie to zdarzyc (choc mialem to jeden jedyny raz przez caly okres eksploatacji) ,osobiscie skladam to na karb tego ,ze kazde zlozone technicznie urzadzenie(szczegolnie elektroniczne) ma czasem prawo miec jakies bledy w dzialaniu.
w kazdym razie dzieki za odp.