Zobacz pełną wersję : Wb pre
Witam,
wiem jak to sie robi od strony technicznej, ale czy można dokonać pomiaru w PRE nie robiąc zdjęcia białej czy szarej kartce a poprostu stoje gdzieś w plenerze i nie wiem jakie WB wybrać a nie chce przykłądowo korzystać z auto ani określać temperatury, wciskam pre - pre miga - i robie zdjęcie ale nie kartki tylko tego co będę póżniej fotografował? Czy aparat zmierzy wb prawidłowo i czy w ogóle to ma sens jakikolwiek? dzięki
Możesz zrobić PRE na dowolnym obiekcie "w terenie", który jest tak samo oświetlony, tym samym źródłem światła co fotografowany obiekt i powinno działać prawidłowo. Ale w warunkach terenowych nie zawsze daje to zadowalające efekty, bo wystarczy, że gdzieś będziesz miał odrobinę innego światła, z innego źródła i już PRE się pogubi...
Jeżeli już to rób w NEF'ach (bo tak powinieneś robić :)) na WB AUTO i potem w NX2 lub innym programie WB sobie możesz dowolnie ustawić...
Pamiętaj, że dane ustawianie WB dotyczy tylko jednego rodzaju źródła światła. Jeżeli będziesz miał wiele różnych źródeł światła aparat nie poradzi sobie. Dlatego WB AUTO jest najlepszym rozwiązaniem w "terenie". Mając NEF'a możesz sobie potem dowolnie to zmienić i ustawić odpowiednio...
Możesz zrobić PRE na dowolnym obiekcie "w terenie", który jest tak samo oświetlony, tym samym źródłem światła co fotografowany obiekt i powinno działać prawidłowo.
Nie do końca. Przecież przy WB PRE robisz de facto zdjęcie białego wzorca i na kolorowym wzorcu kolorowe stanie się "białe". Jeśli mierzyłbyś światło padające to by zadziałało.
Napisałem "powinno". Ostatnio robiłem zdjęcia w jednym lokalu i zrobiłem PRE na białym suficie. Działało.
No ale sufit to nie ludzie, krzaki itd itd...
dzięki, ostatnio bawiłem się PRE ale w domu, robiłem i tak i tak czyli ze wzorcem lub pstryknałem jako wzorzec obiekt póżniej fotografowany i zakładając że źródło światła jak i jego natężenie nie zmienią się wynik porównawczy jest bardzo podobny a różnica pomiędzy pre a auto jest znaczna na korzyść pre.
Przemek Stanek
13-11-2009, 19:27
Kiedyś bardzo zależało mi na dokładnym odwzorowaniu kolorów w plenerze. Teraz już mi to przeszło. :-) Ale jak to zrobiłem. Wziąłem kiedyś w teren na cały dzień szarą kartę. Ustawiałem sobie wb na niej przez cały dzień. Równocześnie badałem ustawienie wb na dłoni. Na tej podstawie określiłem sobie jaką korektę powinienem zastosować mierząc wb na dłoni (dłoń - karta, czyli prawda). Sprawdzało się i to bardzo.