Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jola
Proszę o ocenę
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/Jodie_by_AnettSC-1.jpg
źródło (http://fc07.deviantart.net/fs50/f/2009/317/e/e/Jodie_by_AnettSC.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/Jodie_2_by_AnettSC-1.jpg
źródło (http://fc00.deviantart.net/fs51/f/2009/317/1/1/Jodie_2_by_AnettSC.jpg)
Drugie lepsze.
Balans bieli do podregulowania... żółto jakoś. :/
Ghoust1983
13-11-2009, 15:33
Slaba ostrość jak i kolor przypalany przez co kolor skóry jest nienaturalny nom i kolego kadr:)
kolego kadr:)
Koleżanko ;)
z balansem bieli mam problem,na każdym wychodzi "żółte" , ale to wina oświetlenia raczej.
Chyba że wiecie jaki balans bieli wybrać do zdjęć.Światło jakim dysponuję to żyrandol od góry, i jedna lampa,bardzo mocna,ale nie daje białego światła,tylko właśnie żółte.
Mnie proszę nie brać pod uwagę, sam się uczę, a ponadto zboczony jestem w sensie malarskim. Mnie się podoba - rembrandtowsko wyszło, renesansowo z tym balansem bieli. IMHO WB można używać też kreatywnie ale z wypowiedzi powyżej chyba jednak nie taki był zamiar Autorki.
z balansem bieli mam problem,na każdym wychodzi "żółte" , ale to wina oświetlenia raczej.
Chyba że wiecie jaki balans bieli wybrać do zdjęć.Światło jakim dysponuję to żyrandol od góry, i jedna lampa,bardzo mocna,ale nie daje białego światła,tylko właśnie żółte.
Daja, nie to nie tak.
To nie jest wina światła - bo przecież na to nie masz wpływu. Raz będziesz fotografowała przy świetle słonecznym w ogole nie zacienionym innym razem w miejscu zacienionym, innym razem w domu przy świetle żarowym a jeszcze innym razem zrobisz zdjęcie przy użyciu lampy błyskowej. W każdym z tych przypadków światło ma inny kolor (temperaturę barwową) i Ty musisz apart na to przygotować.
Pewnie wiesz jak to działa - obiekt fotografowany odbija światło w konkretnym kolorze. Kolorze zależnym od światła generowanego przez właśnie źródło, którym może być żarówka, słonce, lampa. Nie pamiętam dokładnie wartości temperatur barwowych (generalnie nie mam doświadczenia, ani wielkiej wiedzy w fotografii) ale spróbuj poszukać w menu (ew. w instrukcji) aparatu i zmienić WB (balans bieli na światło żarowe - czyli pochodzące ze zwykłej żarówki). Tak na szybko rozejrzałem się w temacie i wynika, że temperatura barowowa takiej żarówki to ok 3000K (tą wartość możńa ustawić w aparacie - nie wiem jak w D80).
Jest jeszcze jedna opcja - można aparat nauczyć koloru białego (poszukaj w instrukcji swojego aparatu - pomiar balansu bieli czy coś takiego).
Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem.
Powodzenia!
michaeel
13-11-2009, 16:44
za żółto jak dla mnie i kadry kiepskie. Brakuje mi też ostrości. Na drugim zdjęciu ułożenie dłoni spowodowało, że modelka jest gruba, nie podoba mi się to. Kadr 1 lepszy, modelka ma ładny uśmiech i warto to wykorzystać :)
Nie sądzicie, że to też wina karnacji modelki? Z tego co wiem, dziewczyna ma taką naturalnie ciemną karnację, plus światło rzucane przez lampę... jak w takim przypadku dobrze nastawić balans bieli? A może trzeba zastosować jakiś dodatkowy sprzęt? Inne oświetlenie?
Nie sądzicie, że to też wina karnacji modelki? Z tego co wiem, dziewczyna ma taką naturalnie ciemną karnację, plus światło rzucane przez lampę...
Ale raczej takich żółtych zębów i białek nie ma :P
PS bardzo ładny ma dziewczyna uśmiech!
monikowska
18-11-2009, 21:39
weź ją jeszcze raz na sesje i pobaw sie balansem bieli :)
siwyozzman
18-11-2009, 22:27
Zdjęcia całkiem przyjemne - modelka ma pewne predyspozycje, więc spróbuj ponownie. Co do WB, zostawiłaś metadane i wynika z nich jasno że Ustawiłaś ten parametr na auto. Przy świetle żarowym w tym trybie każdy aparat ma mniejsze lub większe problemy. W D80 masz duże możliwość: podać temp w stopniach Kelvina, użyć pomiaru, wybrać ustawienie na światło żarowe i ewentualnie skorzystać z korekcji. Najprościej to zrób w NEFach i ustal WB na komputerze. Najważniejsze, żeby nie mieszać świateł o różnych temperaturach (jeżeli masz na to wpływ...). Jeżeli źródła światła mają zbliżoną temperaturę barwową to używając formatu NEF nie ma żadnego problemu...
Dziękuje bardzo za rady:)
już "pobawiłam się" trochę balansem bieli,ale z inną modelką co widać w TEMACIE "Milena"
Mam nadzieje że jest to dobry wynik,jak na początek.
ck_dezerter
19-11-2009, 22:30
Jeżeli chodzi o WB to może spróbuj użyć ustawiony samodzielnie na czymś białym lub szarym w tym samym oświetleniu - ustawiasz WB na PRE, potem przyciskasz na chwilę przycisk WB ( ten z tyłu po lewej stronie) i jak zacznie migać PRE na wyświeltlaczu i wizjerze ( widać i tu i tu), to robisz "puste" zdjęcie. Zakończenie ustawienia WB jest kwitowane komunikatem "GOOD".
pozdrowienia