Zobacz pełną wersję : Cyfrowy sprzęt foto dla mas- potrzebuję krótkiej historii
Witam. Chciałbym zrobić prezentację na temat systemu micro 4/3, jako systemu rewolucyjnego (łączącego małe rozmiary kompaktów z dobrą optyką i mnogością funkcji manualnych). Prezentację robię pod ćwiczenia na uczelnię, tak nawiasem mówiąc.
Potrzebuję jednak opisu historii cyfrowego sprzętu foto od wejścia pierwszej lustrzanki dla mas do dziś. Pamiętam czasy, kiedy wchodził Canon 300D, niedługo później genialny 350D i rewolucję, jaką wywołały. Od tego chciałbym zacząć. Opisać fakt, że lustrzanki, które wcześniej były dostępne tylko dla profesjonalistów i to za kosmiczne pieniądze (no właśnie- jaka lustrzanka i za ile najtaniej można było ją kupić, zanim wyszła dostępna zwykłym zjadaczom chleba trzysetka?), stały się konkurencją dla kompaktów i rozwijających się coraz szybciej kompromisowych hybryd, napisać trochę o Sony, które na podwalinach Minolty weszło na rynek i dlatego teraz obok Canona, Nikona i gdzieś tam Olympusa mamy nowego zawodnika, który powoli goni gigantów, kończąc na systemie micro 4/3, który jest odpowiedzią na zapotrzebowanie na sprzęt mały, kompaktowy, ale z dobrą optyką i matrycą i wieloma funkcjami manualnymi. Swoisty powrót do korzeni- sprzętu małego, ale z nowymi doświadczeniami- zaawansowany kompakt z dobrymi parametrami.
Potrzebuję konkretnych dat, modeli, które miały wpływa na fotografię cyfrową (jak 300D) i chronologicznie opisanych etapów od wtedy do dziś.
Zna ktoś taki artykuł? Może jakieś pomocne linki? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. ;)
Na optycznych opisują historię systemów, może tam coś znajdziesz:LINK (http://www.optyczne.pl/artyku%C5%82y.html)
koniecpolska
13-11-2009, 13:10
Tu też jest baza wszystkich aparatów foto http://www.dpreview.com/reviews/specs.asp
Przeglądając bazę newsów możesz dokopać się cen jakie były aktualne w momencie premiery konkretnej puszki.
Fortaigne
13-11-2009, 13:23
takie małe to to nie jest, ciut mniejsze od klasycznej lustrzanki
Czy ja wiem? W każdym razie odtwiera furtkę do "kompaktyzacji" zaawansowanego sprzętu.
Fortaigne
13-11-2009, 13:36
ja mam mieszane uczucia co do zalet wielkości, gdyby ktoś brał kompakt (chudego ixusa ) pod rozwagę jako małogabarytowy to rozumiem, mały, cienki, do każdej kieszonki. Ale taki 4/3 z wymienna optyka aż tak mały nie jest. Te kilka centymetrów w lewo czy w prawo chyba już nie zrobi różnicy, przynajmniej dla mnie. Więc równie dużo miejsca zajmie d40 :)
Wiesz, dla osoby, która chce się pobawić w fotografię trochę bardziej świadomą, a te wszystkie kompakciki to sporo za mało, z drugiej strony lustra są za duże i za ciężkie, to jest to niezły kompromis. Kobieta wrzuci do torebki i po problemie, facet powiesi na szyi, schowa pod kurtkę i też już nie ciąży tak jak lustrzanka i nie rzuca się tak w oczy ;)
Wracając do tematu- bądźcie człowieki, dajcie linki ;)
Fortaigne
13-11-2009, 14:11
Kobieta wrzuci do torebki i po problemie
no nie bardzo wiem o czym piszesz bo wymiary np d40 to 126 x 94 x 64 mm, a np. panasa 4/3 124 mm 83,6 mm 45,2 mm, różnica praktycznie żadna, więc jakim cudem schowa go do torebki a d40 nie ? :), oba są duże i jakoś zaleta wielkości mnie nie przekonuje...
http://img694.imageshack.us/i/4668ep1side.jpg/ To jest duży aparat?
D40 samo w sobie było robione pod maksymalne zmniejszenie wymiarów i co z tego wyszło? Jest to chyba najbardziej uboga i znienawidzona lustrzanka, jaka kiedykolwiek pojawiła się na rynku ;]
Ok, może masz rację, że uczepiłem się tego systemu m4/3 i próbuję zrobić z niego na siłę coś rewolucyjnego, ale szukam ciekawego tematu na prezentację. Może w takim razie mógłbyś mi pomóc. ;) Muszę zrobić prezentację w Power Point'cie na temat dowolnego sprzętu foto. Pojedynczy aparat/obiektyw/system/jakieś porównanie. Łotewa. Grunt w tym, żeby prezentacja miała 15-30 stron. Jako, że z mojej grupy mam największe pojęcie o fotografii- chciałbym zabłysnąć jakimś ciekawym tematem. Może mógłbyś doradzić mi jakiś ciekawy i ciutkę rewolucyjny sprzęt? ;)
Fortaigne
13-11-2009, 14:51
ja nie jestem broń boże przeciwnikiem tegoż systemu, nie bardzo tylko przekonuje mnie zaleta wielkości. bo jeżeli miałbym brać coś i tak dużego, a nie jest to małe jak typowy mały kompakt wielkości paczki fajek, to te pare centymetrów nie zbawi mnie i wziąłbym w podróż moje lustro :) . Zgoda że ten system ma pewnie wiele innych zalet ale co do wielkości mam bardzo mieszane uczucia...
A co do Twojego tematu to dlaczego musi to być jakiś rewolucyjny temat. Skoro Twoi słuchacze nie mają aż tak wielkiego pojęcia może warto zapoznać ich z obecnie występującym sprzętem ? Jako posiadacz Nikona zapoznaj ich z historią marki, na optyczne.pl masz całą 100 letnią historię. Zapoznaj ich z historią, kolejnymi etapami rozwoju aż po dzień dzisiejszy, ewolucja sprzętu itp. Zrób jakiś podział sprzętu ze względu na przeznaczenie etc...temat rzeka na pracę magisterską :)
koniecpolska
13-11-2009, 15:16
no nie bardzo wiem o czym piszesz bo wymiary np d40 to 126 x 94 x 64 mm, a np. panasa 4/3 124 mm 83,6 mm 45,2 mm, różnica praktycznie żadna, więc jakim cudem schowa go do torebki a d40 nie ? :), oba są duże i jakoś zaleta wielkości mnie nie przekonuje...Dodaj tylko, że wymiary D40 są bez obiektywu, a u nikona naleśników raczej nie ma. Dodaj również, że GF-1 Panasonika ma następujące rozmiary 119x71x36(76 z naleśnikiem), czyli w stosunku do niego to D40 jakby nie było to jednak cegła. Jakości obrazowania lepiej nie porównywać, bo D40 zapadł by się pod ziemie ze wstydu.
Fortaigne
13-11-2009, 15:30
chciałem coś napisać ale odbiegamy od tematu więc sobie daruje :)
Witam. Chciałbym zrobić prezentację na temat systemu micro 4/3, jako systemu rewolucyjnego (łączącego małe rozmiary kompaktów z dobrą optyką i mnogością funkcji manualnych).
...uczepiłem się tego systemu m4/3 i próbuję zrobić z niego na siłę coś rewolucyjnego, ale szukam ciekawego tematu na prezentację.
co do rewolucji. Na pewno tak próbowano przedstawiac ten system i gdyby najbardziej liczący sie gracze (C i N) w niego weszli, to by taki był. Ale nie weszli i na razie rewolucji nie ma.
Może jeszcze za mało czasu minęło, by oceniać system jako taki. Nie wiadomo co przyniesie przyszłość. Analogowy APS tez miał byc rewolucją, też przez miniaturyzację, a takim się nie stał. Za cyfry wyższość FF nad DX w zakresie obrazowania powoduje, że na razie miniaturyzacjia dla wymagającego uzytkownika wiąże się ze stratami jakości (wysokie ISO, rozkład GO). Ale nie raz bywało, że gorsze wypierało lepsze, więc za X lat może okazać się, że 4/3 ma potęzny udział w rynku, zrewolucjinizował go. Na razie - nie.
koniecpolska
13-11-2009, 20:44
Ale nie raz bywało, że gorsze wypierało lepszePiękne i trafne podsumowanie całego wywodu. I wszystko jasne dlaczego 4/3 nie może się przebić. :mrgreen:
nie wiadomo, jak się to wszystko skończy :-D
Kupilem zonie swej Kamachi Kit, czyli Olka 420 plus nalesnik. W komplecie jest naprawde male (wiem, ze male puszki Nikosia czy Pentaksa sa rownie male, ale z kitem juz nie...), jakosc obrazowania zostawia kompakty w tyle, przy niezlym swietle podskakuje do tanich puszek wiodacych marek...
Miesci sie w torebce...
Teraz zona (ktora mego Fuji do rak nie chciala brac) sama nosi aparat i zdjecia zaczyna robic...
A tak odbiegajac, to 420 plus nalesnik bardzo mile mnie zaskoczyl... Sam nieraz go biore, kiedy jakosc obrazu nie jest krytyczna, a ciezko robic zdjecia Fujkiem jedna reka... (dzieci, tobolki, etc).
Zaluje tylko ze nie ma tak z 5MP - wtedy gestosc pikseli bylaby ok.
koniecpolska
14-11-2009, 21:24
Zaluje tylko ze nie ma tak z 5MP - wtedy gestosc pikseli bylaby ok.To dokup sobie E-1.