PDA

Zobacz pełną wersję : iso w trybie M w D80

Teqila
13-11-2009, 01:37
Mam pytanie,
ustawiam tryb M iso 100 w menu aparatu, robię zdjęcie i po włączeniu właściwości w aparacie i w pliku wychodzi mi iso 1600. Zastanawiam sie czy powinnam oddać aparat do serwisu czy może cos źle odczytuję albo może jakieś dziwne ustawienie jest włączone?

rainbow
13-11-2009, 01:38
wyłącz auto iso.

nie nie przyciskiem - w opcjach ;-)

Teqila
13-11-2009, 01:46
no ale włśnie napisałam ze iso ustawiam w menu a nie przyciskami na wyświetlaczu...chyba że czegoś nie rozumiem

Jacek S.
13-11-2009, 03:20
Nie ważne gdzie ustawiasz iso, czy w menu, czy przyciskami na body. Tak jak napisał rainbow chodzi o funkcję auto iso. Poszukaj w instrukcji gdzie i jak ją wyłączyć. Ta opcja sama podbija iso w celu skrócenia czasu otwarcia migawki.

mister
13-11-2009, 13:35
Mam pytanie,
ustawiam tryb M iso 100 w menu aparatu, robię zdjęcie i po włączeniu właściwości w aparacie i w pliku wychodzi mi iso 1600. Zastanawiam sie czy powinnam oddać aparat do serwisu czy może cos źle odczytuję albo może jakieś dziwne ustawienie jest włączone?

Tak jak mówią poprzednicy - masz załączone AutoISO i aparat nawet w trybie manual będzie zmieniał ISO tak aby uzyskac prawidłową ekspozycję - trochę to dziwne, ale tak w Nikonach jest - moim zdaniem w trybie M nie powinno się dać załączyć AutoISO.

mister
13-11-2009, 13:38
Ta opcja sama podbija iso w celu skrócenia czasu otwarcia migawki.

W trybie M działa inaczej (bo przecież migawka jest ustawiona manualnie), aparat w tym trybie zmienia ISO (oczywiście gdy jest załączone AutoISO) tak aby uzyskac prawidłową ekspozycję.

Teqila
13-11-2009, 15:33
Faktycznie dzięki..kiedyś musiałm cos namieszać...ISOAuto było włączone w ustawieniach odsobistych i przełączanie w głównym menu i na wyświetlaczu nic nie dawało...Już wyłączone i jest ok