Zobacz pełną wersję : iso w trybie M w D80
Mam pytanie,
ustawiam tryb M iso 100 w menu aparatu, robię zdjęcie i po włączeniu właściwości w aparacie i w pliku wychodzi mi iso 1600. Zastanawiam sie czy powinnam oddać aparat do serwisu czy może cos źle odczytuję albo może jakieś dziwne ustawienie jest włączone?
wyłącz auto iso.
nie nie przyciskiem - w opcjach ;-)
no ale włśnie napisałam ze iso ustawiam w menu a nie przyciskami na wyświetlaczu...chyba że czegoś nie rozumiem
Jacek S.
13-11-2009, 03:20
Nie ważne gdzie ustawiasz iso, czy w menu, czy przyciskami na body. Tak jak napisał rainbow chodzi o funkcję auto iso. Poszukaj w instrukcji gdzie i jak ją wyłączyć. Ta opcja sama podbija iso w celu skrócenia czasu otwarcia migawki.
Mam pytanie,
ustawiam tryb M iso 100 w menu aparatu, robię zdjęcie i po włączeniu właściwości w aparacie i w pliku wychodzi mi iso 1600. Zastanawiam sie czy powinnam oddać aparat do serwisu czy może cos źle odczytuję albo może jakieś dziwne ustawienie jest włączone?
Tak jak mówią poprzednicy - masz załączone AutoISO i aparat nawet w trybie manual będzie zmieniał ISO tak aby uzyskac prawidłową ekspozycję - trochę to dziwne, ale tak w Nikonach jest - moim zdaniem w trybie M nie powinno się dać załączyć AutoISO.
Ta opcja sama podbija iso w celu skrócenia czasu otwarcia migawki.
W trybie M działa inaczej (bo przecież migawka jest ustawiona manualnie), aparat w tym trybie zmienia ISO (oczywiście gdy jest załączone AutoISO) tak aby uzyskac prawidłową ekspozycję.
Faktycznie dzięki..kiedyś musiałm cos namieszać...ISOAuto było włączone w ustawieniach odsobistych i przełączanie w głównym menu i na wyświetlaczu nic nie dawało...Już wyłączone i jest ok