Zobacz pełną wersję : Akademia Fotografii - Kurs Photoshopa
Witam, w szukajce znalazłem tylko wątek dotyczący rocznych warsztatów w AF, mało zachęcający zresztą :) czy miał ktoś z Was doświadczenie z kursem Photoshopa (http://www.akademiafotografii.pl/krakow/kurs-photoshop) lub kursem Photoshopa dla fotografów (http://www.akademiafotografii.pl/krakow/photoshop-dla-fotografow) na tej uczelni? Zależałoby mi zwłaszcza na opinii osób, które skończyły któryś z tych kursów, najlepiej w Krakowie. Ewentualnie czy polecilibyście takie kursy w innym miejscu niż AF? A może lepszą inwestycją byłby zakup kilku książek i edukacja w zaciszu domowym? :)
Na prawdę nikt nie skończył tych kursów czy nikt nie ma opinii na ten temat ?
znam jegomoscia co uczeszcza do Akademii Fotografii w Krk. sprowadze go tu:) moze ci odpowie
Ja uczestniczyłem w tygodniowym szkoleniu photoshopa na AF, takie szkolenie z funduszy unijnych, ale prowadzone z osobami związanymi z AF. Powiem tak, jedna p. Justyna Rosa - super prowadząca z olbrzymią wiedzą i zdolnością jasnego przekazu, druga prowadząca, nie pamiętam nazwiska trochę gorzej.
Kurs był dobry, nawet zaawansowani użytkownicy czegoś się dowiedzieli, np. nowych szybszych metod znanych już sobie zadań.
Nie wiem ile kosztuje taki kurs bo mój był darmowy, ale przypuszczam, że jeżeli potrzebujesz photoshopa do fotografii, to lepszą inwestycją będzie kupno ze 2 książek i sumienne ich "przerobienie". zresztą ten kurs to właśnie było "przerabianie" jednej książki (+ dygresje prowadzących), notabene dali po egzemplarzu każdemu uczestnikowi.
Generalnie, IMO jak przestudiujesz ze 2 książki, do tego parę tutków z sieci i nic Cię nie ogranicza, w razie czego wpisujesz na forum: "jak osiągnąć to..." i któryś z naszych speców Ci pomoże.
Tak więc ja nie polecam.
Wojtek Marzec
16-11-2009, 17:22
Hej. Ja miałem photoshopa w ramach studiów na tej Akademii ale to było w zeszłym roku i szczerze mówiąc trudno mi się na ten temat wypowiedzieć. Teraz może być wszystko inaczej, ponieważ ta szkoła cały czas się przekształca i ewoluuje;). Przerabialiśmy podstawy (które już raczej znałem) ale mimo to i tak dowiedziałem się paru rzeczy. Za daleko z tym wszystkim nie zaszliśmy bo zajęć nie było tak dużo a i tak trzeba brać również poprawkę na osoby które photoshopa znają trochę gorzej (w końcu one też zapłaciły pieniądze i przyszły aby się czegoś nauczyć). Nie wiem na jakim poziomie zaawansowania jesteś i czego oczekujesz po takim kursie. Musisz zadać sobie takie pytanie a potem dowiedzieć się, czy taki kurs Ci to da. Zadzwoń do nich i zapytaj się jaki będzie poziom zaawansowania, ewentualnie kto prowadzi zajęcia (potem sprawdź co gość sobą reprezentuje). Jeżeli masz pieniądze, których Ci nie szkoda na ten cel to śmiało możesz tam iść i na pewno czegoś nowego się dowiesz. Jeżeli jednak oczekujesz że po takim kursie staniesz się wszystkoumiącym photoshopowym wyjadaczem, to ja bym się nie łudził. Jeżeli nie masz za dużo kasy a bardzo zależy Ci na poszerzeniu swoich wiadomości to proponowałbym jednak tak jak kolega wyżej radzi skupić się na książkach, tutorialach i ciężkiej pracy. Samemu się do tego wszystkiego dłużej i ciężej dochodzi, ale coś za coś. Jeżeli jednak już zdecydujesz się na taki kurs, to warto zarzucać prowadzących wszelkimi swoimi problemami w tym temacie ponieważ w większości będą w stanie Ci pomóc. No chyba że jest to wiedza z zakresu jakiegoś konkretnego gatunku fotografii w którym osoba prowadząca nie siedzi więc może nie mieć o tym pojęcia. Nie wiem czy Ci pomogłem, ale trudno jest tak na prawdę odpowiedzieć na takie pytanie czy warto. Ja osobiście uważam, że jeżeli ma się pieniądze to warto chodzić na wszelkie kursy ponieważ nawet jeżeli na takowym człowiek dowie się chociaż jednej cennej informacji, to może to być krok zwrotny lub do takowego się przyczynić. Jeżeli się jednak pieniędzy nie ma to można znaleźć tańsze rozwiązania:)
Dziękuję za Wasze opinie :) mój poziom zaawansowania raczej trdno określić, poprostu nie za bardzo lubie siedzieć przy photoshopie, wole raczej robić zadowalające mnie efekty na zdjęciu w momencie wciskania spust migawki :) ale wiadomo, że czasami coś poprostu musi być poprawione, zretuszowane, etc. Do tej pory jak już musiałem to zawsze radziłem sobie w PSie sam. Było to trochę na zasadzie błądzenia we mgle (może dlatego nie lubie siedzieć przy PS bo moja wiedza jest poprostu bardzo podstawowa :) ). Dlatego własnie postanowiłem poprawić się w tym aspekcje fotografii cyfrowej. Może jak będę lepiej wiedział co, dlaczego i czym coś osiągnąć będzie mi to sprawiało większą przyjemność. Chyba jednak faktycznie na razie kupię sobie jakiś podręcznik czy dwa i zrobię sobie akademię fotografii w domu :D jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)