Zobacz pełną wersję : sb-400, czy spełni oczekiwania?
cwaniak666
12-11-2009, 21:58
Witam,zastanawiam się nad kupnem taniej lampy jaką jest nikon sb-400, pierwotnie nie myślałem wcale o lampie ponieważ raczej zdjęcia wykonywałem bez lampy, no ale nie zawsze się da, zwłaszcza zimą :)
problem polega na tym, że robiąc zdjęcia moim obiektywem 24-70 f2.8 (82mm) przy ~~możliwie szerokim kącie, na zdjęciach widnieje cień końcówki obiektywu w związku z stosunkowo nisko osadzoną lampą wbudowaną, efekt taki sam na Nikon D80 i Fuji s2 pro
no i pytanie czy w/w lampa spełni moje oczekiwania rozwiązując opisany problem? czy może lepiej kupić inną/lepszą/trochę droższą lampę?
za rady w stylu dołóż do sb-800 dziękuję :)
aha. lampa raczej tylko do Nikona D80, nie musi pasować do fuji
z góry dziękuje za zainteresowanie i wszelkie rady
Trudno mi powiedzieć, czy spełni Twoje oczekiwania, na pewno jest to lampka poręczna, lekka, energooszczędna. Ale nie wiem czy w tym konkretnym przypadku będzie ok.
cwaniak666
12-11-2009, 22:16
o, widzę, że jesteś użytkownikiem tej lampy i jak odczucia w stosunku do tej wbudowanej w korpus? bo za tą cenę sam nie wiem czego się spodziewać,
widzę, że temat został przeniesiony, OK, ale do "Systemy zasilania aparatów" ? :D
Ja jestem z tej lampy zadowolony.
Ale kupiłem ją głównie dla szybszego ładowania - często (np. na plaży) do doświetlenia rodzinnych "pstryków" używałem lampy, a wbudowana się bardzo długo ładowała. Sb-400 ładuje sie na tyle sprawnie, że na mocy 1/10 jest w stanie błysnąć ok. 20 razy pod rząd przy prędkości 4,5kl/sek. (D90).
Na pewno od wbudowanej w korpus jest sporo lepsza. Musisz tylko rozważyć, czy nie chcesz odbijać światła, bawić się w strobing (bezprzewodowo)... Jeśli nie, moim zdaniem SB-400 jest super jako mała lampka.
bo za tą cenę sam nie wiem czego się spodziewać,
Ja ją kupiłem za 179zł, także... ;D
lodzermensch
12-11-2009, 22:27
Dołóż do SB-800 :)
Przynajmniej do SB-600. To naprawdę niewiele więcej niż SB-400.
P.S. Najtańszego obiektywu też nie masz.
cwaniak666
12-11-2009, 22:33
Ja ją kupiłem za 179zł, także... ;D
oczywiście używana? :>
Dołóż do SB-800 :)
Przynajmniej do SB-600. To naprawdę niewiele więcej niż SB-400.
P.S. Najtańszego obiektywu też nie masz.
tzn co niewiele więcej? bo jeśli chodzi o cenę to nowa kosztuje blisko 3x więcej od sb-400 :<
oczywiście używana? :>
Oczywiście..., że NIE. Kupiona nowa, rok temu, przed kryzysem:D
cwaniak666
12-11-2009, 23:16
no fajnie :)
miło by było jakby ktoś wiedział co z tym cieniem, będzie, czy palnik jest wystarczająco wyżej niż w tej wbudowanej
cwaniak666
13-11-2009, 00:08
1.) The reason I bought my SB-400 is to use with my ultra-wide lenses. Built-in flashes are so close to the camera that they cast a shadow on the bottom of the image. If you don't have any lenses wider than 17mm, you don't need any other flashes.
wygląda na to, że powinno być w porządku, nikt nie miał podobnej sytuacji?
Mam SB400 (kupiona za czasów gdy nową można było kupić poniżej 200 zł). Przy kitowym obiektywie, na ogniskowej 18 nie zauważyłem cieni. Czy warto ją kupić? Zależy po co ci lampa. W porównaniu z wbudowaną jest dużo lepiej, oczywiście w wielu sytuacjach brak jej mocy. Natomiast w domowych warunkach (niewielkie pomieszczenia), przy typowych rodzinnych zdjęciach nie zauważam różnicy w naświetlaniu między SB400 a SB600, przynajmniej przy zdjęciach bez odbijania światła.
powinno być ok, zawsze możesz odbić od sufitu a wbudowaną się nie da, i ja nabyłem niecały rok temu za 179zł nówkę, świadomie właśnie ze względu na gabaryty i oszczędność energii, minus lampy to to że nie wyzwolisz jej poza body niczym (oprócz kabla z itll ale to i tak fizycznie spięte z puchą) druga sprawa w d80 nie ustawisz tej lampki w manualu tak ma napewno d40/40x/60 i nie wiem jak te nowe ale d80 nie ma
a cena nawet teraz jest za 200zł na forumowej giełdzie
watronik7
13-11-2009, 11:21
Myślę że jakakolwiek z w pełni odchylanym palnikiem będzie lepsza od SB-400. Z mojego krótkiego wprawdzie doświadczenia z lampą wnioskuje, że w pomieszczeniu najlepiej wychodzą zdjęcia ze światlem odbitym zza pleców. Polecam Sunpak PZ42X. Stosunkowo nie droga, funkcje podobne jak w SB-800 tyle ze brak CLS, ale ja mogę sie bez niego obejść.
adolfik9501
13-11-2009, 11:35
(...) Polecam Sunpak PZ42X. Stosunkowo nie droga, funkcje podobne jak w SB-800 tyle ze brak CLS, ale ja mogę sie bez niego obejść.
Oj nie tyle, że brak CLS. A gdzie AutoFP, RearCurtain, A, AA, fotocela, "Stroboskop"?
Miałem tą lampę przez jakiś czas i muszę powiedzieć, że nie byłem z niej zadowolony.
Owszem cena jest kusząca bo za ok 200zł można ją kupić na naszej giełdzie. Różnic znaczących od wbudowanej nie widziałem. Troszkę mocniejszy błysk i możliwość odchylania oczka lampy do góry.
Przesiadłem się na Nissin Di622 i jest o wiele lepiej. Jest droższa, ale zdecydowanie lepsza.
Przede wszystkim błysk zdecydowanie mocniejszy, odchylanie palnika pod różnymi kątami. Jest to zdecydowanie przydatne przy robieniu zdjęć z światłem odbitym od sufitu.
Ja z Nissina jestem bardzo zadowolony i śmiało mogę tą lampkę polecić. W cenie do 900zł nie ma nic lepszego.
Nowa kosztuje ok 450zł.
zdjęcia bez porównania do wbudowanej - palnik w SB-400 w górę i jazda
adolfik9501
13-11-2009, 11:48
(...)
Przesiadłem się na Nissin Di622 i jest o wiele lepiej. Jest droższa, ale zdecydowanie lepsza.
Przede wszystkim błysk zdecydowanie mocniejszy, odchylanie palnika pod różnymi kątami. Jest to zdecydowanie przydatne przy robieniu zdjęć z światłem odbitym od sufitu.
Ja z Nissina jestem bardzo zadowolony i śmiało mogę tą lampkę polecić. W cenie do 900zł nie ma nic lepszego.
Nowa kosztuje ok 450zł.
Nie miało być przypadkiem 500 ;)
kup sobie np. Nissina 622 - cenowo wyjdzie niewiele więcej, a możliwości dużo większe
Krzysi3k
13-11-2009, 14:50
masz mój test tej lampy ... ja jestem zadowolony http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499
Myślę, że to rozwiąże problem:
http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm
Mniej-więcej w połowie artykułu jest porównanie oświetlenie z wbudowaną lampą na 12mm :)
marcin_03
13-11-2009, 15:27
miałem sb-400 kilka tygodni, powiem tak, różnica pomiedzy wbódowaną jest minimalna, choć na tym forum opinie są na jej temat raczej pozytywne. Ja swoją sprzedałem i zbieram na sb-600.
Nie miało być przypadkiem 500 ;)
Tak masz rację, miało być do 500zł
Do 900zł to jest Metz48 lub SB600
cwaniak666
13-11-2009, 17:45
widziałem tamten test :)
raczej jestem zdecydowany na zakup sb400, dla tych komu nie starcza chciałbym dodać, że gdyby nie cień przy szerokim kącie pewnie wcale bym nie kupował lampy ^^
bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)
aha jeśli ma ktoś na sprzedaż to śmiało walić do mnie PM
kup sobie np. Nissina 622 - cenowo wyjdzie niewiele więcej, a możliwości dużo większe
nie śmiem wątpić, szkoda tylko, że te niewiele więcej to 2x więcej :mrgreen:
nie śmiem wątpić, szkoda tylko, że te niewiele więcej to 2x więcej :mrgreen:
uhm nie wiem jak to liczysz - SB400 - 299 zł, Nissin 622 - 427 zł, czyli ok 40% drożej
Nissin Di466 kosztuje niecałe 400 a jest wyższa niż SB-400. Niestety nie wiem jak wygląda co do szybkostrzelności.
cwaniak666
13-11-2009, 18:43
uhm nie wiem jak to liczysz - SB400 - 299 zł, Nissin 622 - 427 zł, czyli ok 40% drożej
nie topie kasy w sprzęty ze sklepu ;) ot co, liczę od bazowej ceny max 200zł
nie topie kasy w sprzęty ze sklepu ;) ot co, liczę od bazowej ceny max 200zł
no to cenę nissina też licz "bazowe" np. 300 zł - bez sensu ta rozmowa, wypisuję sie z niej - doradziłem Ci pewne rozwiązanie, nie chcesz - nie skorzystasz :) - Twoja kasa - Twoja decyzja
przypominam tylko, że zaczynając wątek napisałeś "czy może lepiej kupić inną/lepszą/trochę droższą lampę?" więc nie dziw się, że ktoś Ci coś radzi zgodnie z Twoimi oczekiwaniami jakie określiłeś w wątku
cwaniak666
13-11-2009, 19:14
no to cenę nissina też licz "bazowe" np. 300 zł - bez sensu ta rozmowa, wypisuję sie z niej - doradziłem Ci pewne rozwiązanie, nie chcesz - nie skorzystasz :) - Twoja kasa - Twoja decyzja
przypominam tylko, że zaczynając wątek napisałeś "czy może lepiej kupić inną/lepszą/trochę droższą lampę?" więc nie dziw się, że ktoś Ci coś radzi zgodnie z Twoimi oczekiwaniami jakie określiłeś w wątku
no to daj za 300zł opcje skąd kupić ;]
no to daj za 300zł opcje skąd kupić ;]
patrz w tym samym źródle w którym kupujesz SB400 za 200 zł ;)
watronik7
13-11-2009, 19:52
Róbta co chceta. Generalnie sb-400 to nic specjalnego i przychylam sie do poprzednich wypowiedzi ze juz lepiej Nissina kupic, no ale, jak kto woli.
cwaniak666
18-11-2009, 18:57
mimo opinii części osób aby dołożyć do czegoś lepszego to postanowiłem oszczędzić kasę na drugie szkło i kupiłem sb-400 za niespełna 200zł i wstępnie jestem zadowolony, zdecydowanie mocniejszą niż wbudowana i lepsza tonacja kolorów no i oczywiście problem przy szerokim kącie zniknął, jeśli byliby chętni to mogę wstawić w wątku swoje małe porównanie, wiem, że już było coś takiego ale chyba nie zaszkodzi ^^
Fortaigne
18-11-2009, 19:35
wstaw jak możesz coś na wprost, z lampą wbudowaną, a potem to samo z nową (z nową 2 foty na wprost i światło odbite)
Krzysi3k
18-11-2009, 20:43
wstaw jak możesz coś na wprost, z lampą wbudowaną, a potem to samo z nową (z nową 2 foty na wprost i światło odbite)
a wystarczy poczytac dokładnie cały wątek http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1579710&postcount=19 :???:
Fortaigne
18-11-2009, 22:49
no właśnie najbardziej ciekawił mnie rezultat ze światłem odbitym i z tego co widać jest zadawalający jak na tańszy sprzęt
(...) czy może lepiej kupić inną/lepszą/trochę droższą lampę?
(...)
sam siebie zaprzeczasz, albo chcesz porad czy dolozyc do lepszej, albo nie chcesz wiec sie zdecyduj