Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesienne drzewa
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/351/90099709.jpg)
Al Koholik
12-11-2009, 22:40
Z tematem kiepsko. Takie stado drzew raczej nie nadaje się na główny motyw zdjęcia. Wykorzystałbym je raczej jako tło...
Za Al Koholikiem..
W sumie nic sie nie dzieje, ot tak - zdjęcie lasu jesienią
Napewno masz jeszcze inne ujęcia z tego pleneru, takie gdzie byłeś bliżej tego, pomarańczowego drzewa. Pokaż nam je z bliższej perspektywy. Oświetlenie nie było nazbyt "przednie", ale czuję potencjał w kolorach drzew, z tą niepozorną suchą trawą. Może będzie fajniej.
Drzewa są przyjemniejszym obiektem do portretowania niż ludzie,.. nie robią głupich min na widok kamery. Są wdzięcznym motywem w fotografii,..należy jednak wyrażnie określić ich rolę w kadrze,..mają być pierwszym , drugim planem czy tłem. W twoim przypadku mały samobieżny sztafaż np. z żony, w mocnym punkcie dobrze by zrobił. Pozdrawiam.
camaxtli85
13-11-2009, 22:00
Drzewa są przyjemniejszym obiektem do portretowania niż ludzie,.. nie robią głupich min na widok kamery. Są wdzięcznym motywem w fotografii,..należy jednak wyrażnie określić ich rolę w kadrze,..mają być pierwszym , drugim planem czy tłem. W twoim przypadku mały samobieżny sztafaż np. z żony, w mocnym punkcie dobrze by zrobił. Pozdrawiam.
Czy ja wiem czy drzewa są przyjemniejszym obiektem do portretowania, nie porozmawiasz z nimi o Dostojewskim, nie podzielisz się Ptasim Mleczkiem, nie odwiozą Cię do domu, nie staną na głowie/korzeniach, ja bym się spierał;)
Był tu kiedyś taki kolega co go zwali Bombel :) Kolega ten powiedziałby: brakło nieba! (Jestem przekonany...) Może wtedy te drzewa obroniłyby się. Trzeba by też nad obróbką popracować. Ale na początek proponuję zacząć od kompozycji. Powodzenia :)
Chciałem tu pokazać to pomarańczowe drzewo. Umieściłem je w mocnym punkcie. Nie wiem czy może ja nie umiem przekazać albo Wy odczytać ale chodziło mi o pokazanie właśnie tego drzewa, które odróżnia się od tych pozostałych. Jedak widzę, że zdjęcie zostało odebrane jako zdjęcie kupy drzew bez składu i ładu. Zaznaczam, że nie mam do nikogo pretensji ale chciałem napisać co "autor miał na myśli" oraz dowiedzieć się czy dobrze to przekazał. Ale jednak chyba nie najlepiej ;/