Zobacz pełną wersję : kolorowe filtry
pawelek69
12-11-2009, 20:42
Witam wszystkich. Chciałbym zapytać czy ktoś używał kolorowych filtrów z sb900. Jak to działa i jakie są efekty zastosowania kolorowych ;szybek;. Pozdrawiam
Witam wszystkich. Chciałbym zapytać czy ktoś używał kolorowych filtrów z sb900. Jak to działa i jakie są efekty zastosowania kolorowych ;szybek;. Pozdrawiam
NIEAKTUALNE: Z tego co z netu wiem (nie mam osobiście), są to filtry nie korekcyjne (byłby to kolor pomarańcz/niebieski ale delikatny) tylko efektowe (w mocnych kolorach)
EDIT AKTUALNE: **** Są w sieci wskazania (zabawki nie mam) że to filtry KOREKCYJNE. Więc poczytaj o nich, szukaj haseł CTO CTB. Z korekcyjnymi chodzi o balans bieli więc lektura obowiązkowa. Podobno SB900 te filtry automatycznie rozpoznaje.
Jeśli o efektowe chodzi, poszukaj tego w sieci itd. Są zdjęcia.
Ja osobiście bym efektowymi niewiele robił, może jakieś symulowanie oświetlenie koncertowego muzyków.... bardzo niewiele.
Popróbuj robić i patrz co wychodzi, czy to w cyfrze jakiś problem?
Aha, na pewno nie chodzi o błyskanie z aparatu, gdzies z boku, te sprawy.
Nie za ambitną lampę kupiłeś (jak rozumiem) na początek?
Masz dokładnie opisane w instrukcji dodatkowej dawanej do sb-900 co i jak używać , są one stosowane do oddania bardziej naturalnej barwy na zdjęciach .
no patrz... a ja myslalem ze one sluza do rownowazenia temperatury barwowej swiatla sabiny do np. swiatla zarowego albo swietlowek...
takie przynajmniej dokladali do sb-800
Jesli chodzi o filtry efektowe to proponuje poszukac probnika folii Lee albo Rosco.
no patrz... a ja myslalem ze one sluza do rownowazenia temperatury barwowej swiatla sabiny do np. swiatla zarowego albo swietlowek...
takie przynajmniej dokladali do sb-800
Jesli chodzi o filtry efektowe to proponuje poszukac probnika folii Lee albo Rosco.
Dokładnie tak , ale ujmując to w prosty sposób chodzi o odwzorowanie najbardziej naturalnej barwy przy oświetleniu które wymieniłeś .
pawelek69
16-11-2009, 20:20
Dziękuje za wyjaśnienie do czego służą filtry. Zgadza się w instrukcji jest dokładnie wszystko opisane-przeoczyłem niestety. Myśle że jak na początek nie kupiłem zbyt ambitnej lampy, poprostu ta jest pierwsza z dodatkowym wyposażeniem. Zapytam tylko czy ktoś stosuje filtry na codzień ,czy jest to gadżet który leży sobie w szufladzie.
Czasem używam, szczególnie jeśli focę w jednostajnym (nie mieszanym, np. świetlówki + żarówka) oświetleniu. To się całkiem sprawdza np. przy żarówkach, wtedy "świeci" się przez ten pomarańczowy (lub żółty) filtr korekcyjny i WB ustawia się też na żarówkę. Szczególnie dobre jeśli nie wali się lampą na wprost, tylko stosuje odbicie przy uwzględnianiu światła zastanego. Można też robić ciekawe efekty (mimo, że to niby filtry korekcyjne), o tych efektach przeczytasz w nowej księdze McNally'ego.