Zobacz pełną wersję : Zenith 11 z czym to się je?
Pawel.j.m.
12-11-2009, 18:44
Pomagałem koledze w przeprowadzce i uratowałem od śmietnika zenitha 11. Wszystko niby działa, czyściutki jak by był prosto ze sklepu. Niby wszystko OK, ale... No właśnie, ma takie ustrojstwo po prawej, wyczytałem że jest to światłomierz selenowy. Ktoś ma pojęcie jak to się ustawia?
Z tego co pamiętam to w tym modelu występowała wskazówka po prawej stronie wizjera
pokazująca czy ekspozycja jest prawidłowa. W zależności czy wskazówka była na górze
czy na dole należało wprowadzić odpowiednią korektę czasu lub przysłony (+/-), aby
wskazówka znalazła się w pozycji poziomej.
W 12XP były lampki, które przy prawidłowej ekspozycji migały.
Ja ma Zenita ET (jeszcze z zewnętrznym światłomierzem), który działa do tej pory,
czasem jak mam natchnienie wkładam film, robię fotki, potem koreks.....
Swiatłomierz to ta kratka nad obiektywu mocowaniem.
a po lewej takie pokrętła i wskazówka z oczkiem, jak ta wskazówka zgra się z kreską to masz dobrze naświetlone zdjęcie.
ustawienia z tego pokrętła wprowadzasz pokrętłem po prawej (czas) i pierścieniem przysłony (na obiektywie).
Nie wyjaśnię dokładniej bo nie mam Zenita w chwili obecnej, no i nie jestem pewny czy czegoś nie pokręciłem .
To pomże:D
http://zenit12.neostrada.pl/instr.htm
pod 12tką jest opis 11tki;)
pzdr
Widzę, że sposób ustawiania ekspozycji jest taki sam jak w moim poczciwym ET.
Jednak źle pamiętałem.
sokrates
12-11-2009, 20:12
Z tego co pamiętam to w tym modelu występowała wskazówka po prawej stronie wizjera
pokazująca czy ekspozycja jest prawidłowa. W zależności czy wskazówka była na górze
czy na dole należało wprowadzić odpowiednią korektę czasu lub przysłony (+/-), aby
wskazówka znalazła się w pozycji poziomej.
W 12XP były lampki, które przy prawidłowej ekspozycji migały.
Ja ma Zenita ET (jeszcze z zewnętrznym światłomierzem), który działa do tej pory,
czasem jak mam natchnienie wkładam film, robię fotki, potem koreks.....
wskazówka w wizjerze występowała tylko w Zenicie TTL - był to bodajże najbardziej udany model - lampki w modelach 12xp czy 122 to była loteria i dyskoteka - ja nie umiałem nad tym zapanować - do końca nie było wiadomo czy ekspozycja jest trafiona czy nie. Ale to taki mały OT.
Miałem kiedyś zenita ET - właśnie ze światłomierzem selenowym i wskazówką - wskazówka miała oczko po środku - na tarczy był + i - - i tym oczkiem trzeba było trafić pomiędzy - w 0 - trzeba było jeszcze wybrać czułość filmu i kręcić kółkiem po prawej - jak się oczko zgrało - odczytywałeś czazsi i przysłonę jakie należy ustawić
Jest niestety jeszcze jedno małe ale - światłomierze selenowe z czasem tracą na czułości. Jak zrobisz testy, to może się okazać, że potrzebna będzie korekta. Z tego co pamiętam, światłomierz w 11 można kalibrować.
wskazówka w wizjerze występowała tylko w Zenicie TTL
Nie tylko w TTL, w 19 również.
Z ciekawostek czasy 1-1/1000s+B, migawka lamelkowa pionowa sterowana elektronicznie, ok 90% w wizjerze. Miałem kiedyś :-)
grzesiok
13-11-2009, 03:46
no przynaje system światlomierza w ttl-ce był chyba najbardziej udany bo przy innych faktycznie trzeba sie było nakombinować na poprawne ustawienie choć moja ttl-ka miała jeden minus wskazówka była przyblokowana i nie zchodziła w dół ale focić się dalo :)
Pawel.j.m.
13-11-2009, 08:19
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Założymy jakiś film i zobaczymy co to warte. Na razie stoi na półce i za dekorację robi.
Szkoda filmu, poniewaz migawka to loteria w Zenkach (wszystkich). Ustawisz 1/125 a faktyczny czas bedzie zawieral sie od 1/8 do 1/250 z tendencja do dluzszego czasu niz ustawiles. Jak ladnie wyglada to postaw na polke, uzyj jako przycisk do papieru, mlotek ...
11 ma swiatlomierz selenowy, nie dosc ze potrzebuje dobrego swiatla aby wskazal poprawnie to jeszcze jest b. czuly na zamiane napiecia zasilania. Do tego 30 letni selenowy radziecki swiatlomierz to dziala ... ale jak chce (czytaj, jak mu sie uda).
sprocket
14-11-2009, 02:40
Mam Zenka ET i swiatlomierz dziala poprawnie ( sprawdzane w porownaniach z innymi ) jak i czasy sa OK a Zenus ma dokladnie 25 lat tak ze nie spisywal bym na straty kazdego Zenonka. Z czasami bywa tak ze czeste przestawianie tylko o jedna skale im szkodzi ale ja w swoim ustawilem na 1/500 i sluz, reszte nadrabia przyslona ;)
Szkoda filmu, poniewaz migawka to loteria w Zenkach (wszystkich). Ustawisz 1/125 a faktyczny czas bedzie zawieral sie od 1/8 do 1/250 z tendencja do dluzszego czasu niz ustawiles. Jak ladnie wyglada to postaw na polke, uzyj jako przycisk do papieru, mlotek ...
11 ma swiatlomierz selenowy, nie dosc ze potrzebuje dobrego swiatla aby wskazal poprawnie to jeszcze jest b. czuly na zamiane napiecia zasilania. Do tego 30 letni selenowy radziecki swiatlomierz to dziala ... ale jak chce (czytaj, jak mu sie uda).
Światłomierz selenowy nie potrzebuje żadnego zasilania - to proste ogniwo fotoelektryczne.
Ja bym jednak spróbował. Moje stare ET też działa OK.
Ani film, ani jego wywołanie to nie są ogromne koszty.
A frajda niesamowita.
sprocket
15-11-2009, 04:30
W dodatku z oryginalnym Heliosem na pelnej dziurce :) wrazenia jak po tr.w.e ;)
sokrates
15-11-2009, 14:37
z tymi czasami to pojechałeś kolego - miałeś wogóle kiedykolwiek zenita? Ja z powodzeniem Zenitem TTL naświetlałem slajdy - a wiadomo że to mało tolerancyjny materiał i napewno nie przyjął by wahania od 1/8 - 1/250s. Zdaję sobie sprawę że migawka w zenicie nie trzyma idealnie czasów - ale widełki są naprawdę niewielkie i mało znaczące - bo jakie praktyczne znaczenie ma że czas zamiast 1/125 był w rzeczxywistości np. 1/131s? - żadne.
Inna sprawa to selenowy światłomierz - tym bym się bardziej martwił - albo naświetlał na słoneczną 16.
Sokrates ma rację, nie było i nie jest tak źle z Zenkami, używałem modele E, 12XP i 122, mam je nadal, było nieźle, oczywiście Praktica zdecydowanie lepsza z powodu dłuższych i krótszych czasów, innej migawki i wizjera.
z tymi czasami to pojechałeś kolego - miałeś wogóle kiedykolwiek zenita? Ja z powodzeniem Zenitem TTL naświetlałem slajdy - a wiadomo że to mało tolerancyjny materiał i napewno nie przyjął by wahania od 1/8 - 1/250s. Zdaję sobie sprawę że migawka w zenicie nie trzyma idealnie czasów - ale widełki są naprawdę niewielkie i mało znaczące - bo jakie praktyczne znaczenie ma że czas zamiast 1/125 był w rzeczxywistości np. 1/131s? - żadne.
Inna sprawa to selenowy światłomierz - tym bym się bardziej martwił - albo naświetlał na słoneczną 16.
Milem 2 Zenity (TTL i 122), do tego 5 Heliosow 44 (z powlokami MC, bez powlok, z serii 2, 5 i 6). Oba Zenki to chyba produkowal Wania i to na tegiej bani, kazdy z nich naswietlal jak chcial (o slajdach mozna bylo zapomniec). Tak samo z Heliosami, kazdy dobry ale w swoj specyficzny sposob (zle zjustowane, zolknace powloki, zacinajaca sie przyslona). Dopiero 5 Helios (chyba z serii 5) mial przyzwoity rysunek. Ruski sprzet to loteria. Co prawda Swierdlowska 4 uzywam do dzis, jak samo jak dobrze trafilem z Mirem 35H (tak, tak z bagnetem F) i Arsatem H 20/2.8 (tez z bagnetem F). Choc to tez nie byly szkla idealne, np. Mir pomimo szumnego napisu MC, pod swiatlo stawal sie tzw "optyka biala" - przy nim Nikkor 85/1.8 to wogole nie traci kontrastu pod swiatlo. Arsat rysowal ostro ALE w rogach to sie rozjezdzal, wogole nie mial skorygowanej komy.
Jupiter 135 tez byl pomylka i to nie mala, niby prawie Sonnar. Dobrze powiedziane "prawie". Dodam, ze caly sprzet foto byl zakupiony jeszcze w Zwiazku Sowieckim.
z tymi czasami to pojechałeś kolego - miałeś wogóle kiedykolwiek zenita?
Miałem (mam) dwa (trzy, jeden)* Zenity, mój ET czasów nie trzymał, migawka się zacinała, samowyzwalacz nie działał... poszedł niestety do kosza. A ostatnio... dostałem od znajomego Heliosa niemal w idealnym stanie. Postawię jako ozdobę. Wolę F100 ;)
* miałem dwa, potem nic, a teraz jeden, w sumie przez łapy przeszły trzy :)
ja kupiłem na allegro Zenita (wygląda prawie jak nowy, z pięknym wyściełanym na niebiesko pokrowcem, kosztował chyba 10zł) i bardzo sobie chwalę. czasy trzyma idealnie. z tym, że używam go z obiektywem zrobionym z puszki od piwa, a czas to minimum 10s (wcale nie potrzeba wężyka!!). do takich zadań jest super :) ważne, że da się przewinąć film i migawka się tyle samo razy zamyka co otwiera.
Pawel.j.m.
16-11-2009, 23:18
Dzięki za opinie. Kiedyś też miałem zenitha, z tym że był to model o ile dobrze pamiętam 122. Mam też 601 więc ciśnienia nie ma. Na razie stoi na półce i zbiera kurz, ale ko wie;-)
Ja niedawno odkurzyłem Zenita 12XP. Światłomierz przetestowałem... Nikonem D60:D Ustawiałem takie same wartości na obu aparatach i okazało się, że 12XP ma przesunięcie w stosunku do D60 tylko o jedną działkę przysłony.
Nie wiem jeszcze jak jest z migawką, bo strzelam pierwszy film. Najwięcej trzaskam na B, więc ewentualne skopane zdjęcia to będzie tylko i wyłącznie wina mojego refleksu:D
Swoją drogą film to jednak magia, która zmusza do myślenia. Nawet jeśli zdjęcia będą prześwietlone bądź niedoświetlone, to już wiem, że to będą najlepsze zdjęcia jakie do tej pory zrobiłem:D
Porownywalas swiatlomierz Zenka, ktory ma pomiar centralnie-wazony z D60 w tym samym trybie czy z matrycowym? Do tego pomiar mogl sie roznic, chocby ze wzgledu na inne wagi pomiaru CW w D60 i w Zenku.
Np. robiac porownanie Nikona FE2 z F3 mozna sie niezle zdziwic, poniewaz F3 bardzo silnie uwypukla w pomiarze srodek kadru (waga 80/20) a FE2 ma bardziej rownomierny (60/40).
Teraz mnie zabiłeś.. Porzuciłem tryb matrycowy w D60 jakiś czas temu w ramach zwiększenia pracy mózgu przed naciśnięciem spustu, ale i tak przed chwilą ze strachu sprawdziłem ustawienia w puszce:D
Jeszcze jakieś 15klatek mi zostało i będzie wszystko jasne. Mam rozwalony licznik klatek w tym zenicie, więc jadę na oko. Mam nadzieję, że nie da się "przeciągnąć" filmu w tej puszce:D
Boję się tylko tego, że spodoba mi się film i dołączę do tej grupy fotoamatorów, która porzuca cyfrę na rzecz analoga.
Przepraszam autora wątku za offtop.
(...)11 ma swiatlomierz selenowy, nie dosc ze potrzebuje dobrego swiatla aby wskazal poprawnie to jeszcze jest b. czuly na zamiane napiecia zasilania.(...)
Jakiego zasilania?? Trzymam go właśnie w ręku i ni chu chu nie mogę się doszukać zasilania.
doszukać zasilania.
Spojrz w niebo... jak chmury to slabe zasilanie jak poludnie w sloneczny dzien to dobre.
Ot taki maly zarcik ;)
grzesiok
18-11-2009, 11:50
ja kupiłem na allegro Zenita (wygląda prawie jak nowy, z pięknym wyściełanym na niebiesko pokrowcem, kosztował chyba 10zł) i bardzo sobie chwalę. czasy trzyma idealnie. z tym, że używam go z obiektywem zrobionym z puszki od piwa, a czas to minimum 10s (wcale nie potrzeba wężyka!!). do takich zadań jest super :) ważne, że da się przewinąć film i migawka się tyle samo razy zamyka co otwiera.
przerobiłeś go na otworek? bo mój też taki teraz :)
nawet już jeden film nim przeleciałem.
jak powstanie kategoria "zdjęcia-(p)otworki", to poskanuję i wrzucę swoje.
może któryś z nowych moderatorów by o tym pomyślał? :p
może któryś z nowych moderatorów by o tym pomyślał? :p
Ten któryś myśli o czymś innym :p :p
Ten któryś myśli o czymś innym :p :p
Tia, o żarcikach :p
(...) Ot taki maly zarcik ;)
Światłomierze selenowy to.. ech, szkoda słów ;) To dopiero loteria. Jak mucha przeleci, albo jest trochę cieplej (lub trochę zimniej) to pomiar od razu się zmieni ;)
Ponadto selen się starzeje (nie wiem jak to poprawnie określić: utlenia się? zmniejsza swoją czułość?
Tak czy siak światłomierze selenowe sprzed 20tu lat są mniej czułem niż jak były nowe.
A co do wskażnika światłomierza w 11tce, E, ET to zawsze był po lewej stronie (a nie po prawej jak koledy pisali). No, czyba, że niektórzy odwrotnie trzymają aparat (obiektywem do oka ;) )
Co do systemu nie tyle pomiatu co samego wskaźnika to osobiście też uważam, że w TTLkach, 12tkach (czyli z wskazówką) było wygodniej i dokładniej (bo analogowo), a w "122" już były trzy diody (dwie czerwone i zielona) i wskazanie było "skokowe", a nie płynne. Było za jasno - poprawnie - za ciemno, a wersje ze skazówką pokazywały jak bardzo ja jasno - poprawnie - jak bardzo za ciemno ;)
ja kupiłem na allegro Zenita (...) i bardzo sobie chwalę. czasy trzyma idealnie.
A jak zmierzyłeś 1/500 i 1/250, że twierdzisz, że czasy są idealne? ;)
No czas "B" to jeszcze da się zmierzyć, ale inne to już trzeba mieć odpowiednią "aparaturę" ;)
Pytam z ciekawości (nie ze złośliwości) ;)
grzesiok
19-11-2009, 21:52
12tkach (czyli z wskazówką)
hm... wydaje mi się że w 12 już były własnie te diody a nie wskazówka ale prawdę mówiąc zwątpiłem w tej chwili
hm... wydaje mi się że w 12 już były własnie te diody a nie wskazówka ale prawdę mówiąc zwątpiłem w tej chwili
Ti... Racja! 12tka chyba już miała diody. Przecież 12XP jest z diodami i 122 to wersja"wypas" dwunastki (taka v.12.2) też z diodami ;)
Mój błąd.
A jak zmierzyłeś 1/500 i 1/250, że twierdzisz, że czasy są idealne? ;)
No czas "B" to jeszcze da się zmierzyć, ale inne to już trzeba mieć odpowiednią "aparaturę" ;)
Pytam z ciekawości (nie ze złośliwości) ;)
mierzyłem tylko czas B, dla 10s dokładność wyszła mi w przedziale 8s-12s, czasem 15s jak się zegar zagapił na pasażerów fotografowanego pociągu, co się na niego re-gapili.
Mój Zenit właśnie okazał się okazem zdrowia:D Testowa rolka:
http://picasaweb.google.com/kamilfiryn/Zenit12XPRolkaTestowa#5405513807473710882
Do tego obiektyw traci mocno kontrast pod swiatlo i niezle winietuje.