Zobacz pełną wersję : SB-900 jak to działa???
Mam Nikona d90 i lampę SB-900. Jak mam lampę ustawioną na statywie, wyzwalam ją lampką z korpusu aparatu. Ale przy dziennym (mocnym) świetle to nie działa, rozumie że jest za jasno??? Pewnie muszę dokupić wyzwalacz radiowy?
Proszę o wyjaśnienie jak to działa bo nie jestem pewien.
Z góry dziękuję
W systemie CLS Nikona sterowanie odbywa sie przedbłyskami lampy. Jeśli jest bardzo jasno to czujnik lampy może nie wychwycić błysków sterujących. Podobnie jest gdy odległość jest zbyt duża lub czujnik nie "widzi" lampy aparatu. W niezbyt dużych pomieszczeniach przeważnie wystarczy nawet światło odbite od ścian czy sufitu.
W jasny słoneczny dzień lepiej sprawdzi się sterowanie radiowe.
Można poprosić o jakieś wskazania. Jakie sterowanie radiowe wybrać żeby wszystko działało a nie było takie drogie jak oryginał Nikona :(
Moonbeam
12-11-2009, 18:46
CLS w słoneczny dzień daje radę na odległości < 5m pod warunkiem że czujnik na lampie wycelujesz prosto w aparat. Jeśli natomiast na body masz SB-900 ustawioną na 200mm i dokładnie wycelowaną w czujnik drugiej lampy to nawet w samo południe da radę wyzwolić z ponad 15 metrów.
pJarosław
12-11-2009, 19:26
http://www.youtube.com/watch?v=yJ5Sh8VfV04
Polecam :)
Fajny test, weź jednak pod uwagę, iż jest robiony późnym popołudniem (słońce dość nisko nad horyzontem), ponadto SB-800 stoi w dość głębokim cieniu i wyzwalana jest dziewięćsetką a nie lampą wbudowaną.
Ale i tak liczyłem około 1:10 że ktoś mu nagle wyskoczy z krzaków i zwinie tą Sabinkę :D