Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mysz + klawiatura NIE do grania - max. 400 zł

mini21
12-11-2009, 15:49
Witam.
Moja stara klawiatura zaczyna już trochę szwankować, a kable w myszce i klawiaturze męczą mnie prze okrutnie.

Dlatego chciałem się was poradzić, jaki zestaw (klawiatura+mysz bezprzewodowy) moglibyście mi polecić?
Dawno już nie interesowałem się tematem więc wyszedłem z wprawy.

Klawiatura ma być wygodna do pisania, w gry praktycznie już nie gram, dlatego nie zależy mi na jakiś bajerach.

Co do myszy, tu już mam większe wymagania.

Mysz potrzebna jest do grafiki, obróbki zdjęć, więc musi być czuła i dokładna (jeśli można tak napisać o myszce).
Ważne jest też, żeby była wygodna, dobrze leżała w dłoni, bo przy kilkugodzinnej pracy często boli mnie nadgarstek.
Mam duże dłonie, dlatego wielkość myszy też powinna być raczej spora.

Co do kwoty, to sądzę, że max. 400 zł.

Myślałem o Logitech MX Revolution, którą kiedyś widziałem i miałem okazję "przymierzyć", ale teraz widzę, że wyszło już sporo nowości.
Natomiast co do klawiatury, zaciekawiła mnie Logitech Wave Cordless Pro.

Co o nich myślicie?
Może macie jeszcze jakieś inne propozycję.
Na zestaw mogę przeznaczyć max. 400 zł

oem
12-11-2009, 16:05
Po pierwsze:

http://lifehacker.com/5058929/the-best-keyboard-youve-ever-typed-on

http://lifehacker.com/5054519/the-best-mouse-youve-ever-had

Po drugie: dużo piszesz? Jeśli tak, to zastanowiłbym się nad czymś takim:

http://www.microsoft.com/poland/hardware/mouseandkeyboard/productdetails.aspx?pid=095

albo takim:

http://www.logitech.pl/produkty/klawiatury/klawiatury-myszki/single/cordless-desktop-comfort-laser.html (http://www.logitech.pl/produkty/klawiatury/klawiatury-myszki/single/cordless-desktop-comfort-laser.html)

(tego Logitecha macałem i sporadycznie uzywałem - całkiem przyjemnie wykończony). Wave może być kompromisem między ergonomią i przyzwyczajeniami, ale ja bym szedł na całość ;]

Co do myszki, proponuję ostatnią opcję z lifehackera :> Tu też na początku będzie trudno, ale później nie będziesz chciał nawet patrzeć na gryzonie. Poza tym żadna, nawet najlepsza, najczulsza mysz do gamingu nie da ci tej precyzji co tablet.

mini21
12-11-2009, 16:34
Ta klawiatura Laser Comfort wygląda ciekawie.
Nie wiem tylko, czy przyzwyczajenia do zwykłej, prostej klawiatury nie spowodują, że pisanie będzie dla mnie trudnością.

Co do tabletu - już mam (kiepski, ale mam).
Niestety, prócz mnie z kompa korzystają jeszcze z 4 osoby (w tym 7 letnia siostra), więc myszka to raczej podstawa.

Zastanawia mnie różnica między Logitech Wave Pro, a Logitech Wave.
Nie bardzo wiem, jakie są zasadnicze różnice między nimi.

Podobna wydaje mi się jeszcze K350.

Calme
12-11-2009, 17:33
Z klawiatur polecam http://www.logitech.pl/produkty/klawiatury/klawiatury/single/illuminated-keyboard.html
mega komfortowe pisanie ;)

sokrates
12-11-2009, 17:40
Z klawiatur polecam http://www.logitech.pl/produkty/klawiatury/klawiatury/single/illuminated-keyboard.html
mega komfortowe pisanie ;)

również ppolecam, a co do myszki to przerobiłem trochę gryzoni i nic lepszego od Logitecha RX720 mi się nie przytrafiło. (oczywiście pomijam myszki dla graczy za 600 zł bo to nie mój target )

mini21
12-11-2009, 17:47
No tak, tylko że ta klawiatura z tego co widzę jest na kablu, a ja szukam konkretnie czegoś bezprzewodowego.

Inkognito
12-11-2009, 18:05
No to dosyć podobna, ale o niższym profilu: http://www.logitech.pl/produkty/klawiatury/klawiatury/single/dinovo-keyboard-for-notebooks.html. Używam już od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony, choć wkurzający jest przycisk wysuwania cd-romu (zdarzało mi się na początku co chwilę zamiast w backspace walić w niego :P).
Choć cena jest zabójcza, bo ta klawiatura nie ma bajerów, podświetleń, suwaków i innych takich. Ma progamowalne przyciski i jakies tam multimedialne od głośników - ale szału nie ma :)
Jednak polecam, jeśli cena Cię nie odrzuca, solidnie wykonana, cichutka - ja jestem zadowolony :)
A jeszcze mogę sobie ją przesuwać po stole, na kolana w prawo, lewo - pełen wypas - żadnych kabli ;)

Calme
14-11-2009, 09:19
również ppolecam, a co do myszki to przerobiłem trochę gryzoni i nic lepszego od Logitecha RX720 mi się nie przytrafiło. (oczywiście pomijam myszki dla graczy za 600 zł bo to nie mój target )
Ja mam akutalnie RX1000 też całkiem miły gryzoń. W sumie jeśli chcesz bezprzewodowo to nic więcej nie doradzę bo jakoś zawsze sobie na kablu zestawy kupowałem z kilku przyczyn. ;)

krzysztof jot
14-11-2009, 19:32
myszka laser Nano450 mnie bardzo przypadła do gustu http://logolife.wordpress.com/2009/11/02/logitech-v450-nano/

mcl
16-11-2009, 00:15
Uważaj przy wyborze klawiatury, bo jacyś popaprańcy wpadli na pomysł pomieszania w niektórych modelach klawiszy "home", "end", "page up", "page down".

axer
17-11-2009, 11:25
Kup klawiaturę za 25zł, mysz za 15zł, a 360zł odłóż na porządną stronę www albo sprzęt.

petit
17-11-2009, 22:43
Jeśli chodzi o myszkę to polecam logitech MX518

Kyle
17-11-2009, 22:46
Kup klawiaturę za 25zł, mysz za 15zł, a 360zł odłóż na porządną stronę www albo sprzęt.Klawiaturę w tej cenie może jakąś kupi ... ale nie przyzwoitą mysz.

lachoo
18-11-2009, 10:08
Polecam i posiadam: Natural Microsoft Ergonomic Desktop 7000 http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/ProductDetails.aspx?pid=095

+ wygodna i bezprzewodowa
+ normalny blok 'page up'...

mini21
18-11-2009, 10:54
Właśnie ten zestaw Microsoftu spodobał mi się.
Mysz jest troszkę za mała, ale sądzę, że to kwestia przyzwyczajenia.

Tylko jest jedna rzecz, która mnie trochę martwi.

Przeczytałem na jakimś forum, że router może powodować zakłócenia w pracy myszy i klawiatury bezprzewodowej.
Czy może to ktoś potwierdzić?

lachoo
18-11-2009, 11:00
Co do myszki: ma ona nieco inny kształt wymuszający trzymanie jej bardziej bokiem, niż położenie na niej reki tradycyjnie. Na początku jest to trochę dziwne, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia. Polecam wycieczkę do Media, żeby sobie ustrojstwo wypróbować samemu.

W kwestii zakłóceń od routera WiFi: nic takiego nie zauważyłem u siebie, ani przy Livebox'ie ani przy Asus'ie.

lachoo
18-11-2009, 11:00
--cut--

axer
18-11-2009, 11:27
Klawiaturę w tej cenie może jakąś kupi ... ale nie przyzwoitą mysz.

Co byś wolał mieć najpierw - przyzwoitą mysz, czy przyzwoitą stronę www? Oczywiście zakładając, że chcesz na fotografii zarabiać.

sawi
18-11-2009, 11:47
360zł odłóż na porządną stronę www

... i jeszcze Ci z tego zostanie na porzadny reportaz slubny jak juz bedziesz sie zenil :D

mini21
18-11-2009, 11:59
hehe.
Klawiatura to tylko mały pikuś w całej gamie potrzeb.

Chciałbym jeszcze zmienić obiektyw (czyli jakieś 3,5 tyś), znaleźć lokal na studio (cena nieznana), więc o stronie, a tym bardziej o ślubie nie myślę :mrgreen:

shaddixx
18-11-2009, 12:08
masz tamrona, zmiana na nikkora niewieli zmieni. Tak mi sie wydaje.

djabollo
18-11-2009, 13:07
polecam trackball'a logitec. dokladny, ergonomiczny, wygodny.

axer
18-11-2009, 13:15
... i jeszcze Ci z tego zostanie na porzadny reportaz slubny jak juz bedziesz sie zenil :D

Odłóż, nie wydaj. To spora różnica :)

Kyle
18-11-2009, 13:21
Co byś wolał mieć najpierw - przyzwoitą mysz, czy przyzwoitą stronę www? Oczywiście zakładając, że chcesz na fotografii zarabiać.
~60 zł na przyzwoitą mysz to są drobne (biorąc pod uwagę że będzie używana kilka lat to miesięcznie ta mysz kosztuje ~1 PLN - dużo ? ). ... a stronę www to zrobiłbym sobie sam (bo umiem).

mini21
18-11-2009, 13:48
masz tamrona, zmiana na nikkora niewieli zmieni. Tak mi sie wydaje.

Kurczę, a większość piszę, że różnica kolosalna.

polecam trackball'a logitec. dokladny, ergonomiczny, wygodny.

Próbowałem się zmagać z tą kulką przez jakiś czas i nie dam rady się do tego przyzwyczaić.
Już wolę piórem po tablecie latać :)

Odłóż, nie wydaj. To spora różnica :)
Na szczęście część z tej kasy pokrywa drugi użytkownik tego komputera, więc i tak trochę zostanie.
A na stronę to i tak za mało :(

~60 zł na przyzwoitą mysz to są drobne (biorąc pod uwagę że będzie używana kilka lat to miesięcznie ta mysz kosztuje ~1 PLN - dużo ? ). ... a stronę www to zrobiłbym sobie sam (bo umiem).

Ja raczej wychodzę z założenia, że mysz i klawiaturę kupić raz a dobrze.
W końcu to sprzęt na lata.
Myszkę Logitecha miałem 5 lat i jeszcze do tej pory bym ją miał, gdyby nie jeden upadek :)
A co do strony.... ja nie umiem, więc nie zrobię - a jak ci się nudzi, to może mi taką zrobisz ;)

axer
18-11-2009, 14:22

Mało. Ale mini nie potrafi robić stron, a chce zarabiać na fotografii. Myszkę kupi sobie za zarobione na zdobytym dzięki stronie zleceniu fotograficznym. Nie zapłaci za stronę dzięki temu, że celnie kliknie myszką. Kwestia kolejności zakupów.

Na szczęście część z tej kasy pokrywa drugi użytkownik tego komputera, więc i tak trochę zostanie.
A na stronę to i tak za mało :(

Wiem że za mało. Ale jak wydasz teraz kasę to będziesz miał jeszcze mniej. Prosta zasada - oszczędzaj, a nie kupuj tego, na co akurat wystarczy Ci kasy. Lepiej odłożyć na droższą, a bardziej potrzebną rzecz, niż kupować pierdoły.

Ja raczej wychodzę z założenia, że mysz i klawiaturę kupić raz a dobrze.
W końcu to sprzęt na lata.

Skoro dzięki tej myszy i klawiaturze będziesz miał więcej Klientów i zarobisz na chleb, sprzęt i stronę www, albo ten sprzęt jest Ci absolutnie niezbędny i ma priorytet 1 na liście zakupów to ja nie mam więcej pytań. Zrobisz co zechcesz - to jest w końcu Twoja kasa.

shaddixx
18-11-2009, 15:17
[QUOTE=mini21;1588638]Kurczę, a większość piszę, że różnica kolosalna.

tak, ale w budowie:)

Co do myszy i klawiatury. Kólekcje diNovo polecam. Można dostać już w okolicach 400 zł komplet.

thorcik
18-11-2009, 16:37
Myszkę Logitecha miałem 5 lat i jeszcze do tej pory bym ją miał, gdyby nie jeden upadek :)

Moja ma latek w tej chwili 6 chyba. A kosztowała 30 zeta. Także zastanów się, czy warto dobijać do 400zł. A co do klawiatury - moim zdaniem różnica w żywotności między "tandetą za 30 zł" a "super-wypasem za 3 stówki" nie jest na tyle duża żeby uzasadniać wykładanie takiej kasy, tak czy siak załatwiam klawiatury w jakieś dwa lata. A poza tym np. Logitech nie robi dużych enterów.

A co do myszy bezprzewodowej - mam na BT Logitecha v470 i działa elegancko. A do tego jest ładna ;oP

mini21
18-11-2009, 17:13
Dziękuje wszystkim za rady. Postanowiłem, że wydatek 400 zł to przegięcie, dlatego kupiłem na allegro mało używaną w bdb. stanie zestaw Logitech cordless Comfort. Reszta pójdzie na str. albo na nikkora :)

oem
19-11-2009, 03:42
Nie przeceniałbym zasług strony internetowej - oczywiście jest potrzebna, ale nie niezbędna na początku. Są przecież znajomi, którzy się pobierają, jest marketing szeptany aka poczta pantoflowa, wreszcie - jest facebook czy inny majspejs, które pozwolą zarobić na porządną stronę, miast odkładać nań :]