PDA

Zobacz pełną wersję : Zbyt intensywna czerwień w D90

pritchard
12-11-2009, 10:44
Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu zauważyłem zbyt intensywne nasycenie koloru czerwonego w zdjęciach z mojego D90. Nie przypominam sobie abym zmieniał jakieś ustawienia odnośnie obróbki, ale czerwień aż "bije" ze zdjęcia. Macie na to jakąs radę??

pawelpiotrm
12-11-2009, 10:54
U mnie czasami muszę przejść z ustawienia np swiatła jarzeniowe na ustawienie ręczne temperatury w K. Zawsze też zostaje automat który czerwony nie jest ;-) Ale indian na zdjęciach też miałem sporo ;-)

pritchard
12-11-2009, 12:04
U mnie czasami muszę przejść z ustawienia np swiatła jarzeniowe na ustawienie ręczne temperatury w K. Zawsze też zostaje automat który czerwony nie jest ;-) Ale indian na zdjęciach też miałem sporo ;-)

U mnie "świeci" najczęściej jakiś czerwony obiekt typu kurtka lub inny element ubrania...

hawk
12-11-2009, 12:12
Probowales ustawic inny profil?
Wrzuc moze jakiegos sampla

pritchard
12-11-2009, 12:34
Probowales ustawic inny profil?
Wrzuc moze jakiegos sampla

Teraz jestem w pracy i nie mam dostępu do swoich zdjęć. Wrzucę jakieś foto poglądowe wieczorkiem, jak wrócę do domu.

Anion
12-11-2009, 12:40
nic nie napisałeś o warunkach w jakich były robione fotki i jak był ustawiony aparat (WB). Jeśli masz WB ustawione na auto to może po prostu puszka źle dobrała go do panujących warunków (gdy np. dużo było światła żarowego). Przyglądnij się ustawieniom właśnie WB w swojej puszce

Jendrek.gd
12-11-2009, 13:30
To na pewno kwestia WB Jeśli masz kilka różnych świateł, lampa błyskowa, żarówki, jarzeniówki to ciężka sprawa. Lepiej WB Pre Ja obrałem inny kierunek w trudnym oświetleniu NEF-y

Manfi
12-11-2009, 13:31
hmm ustaw jakieś przedmioty na stole w dobrym świetle ... kilka kolorów w tym czerwony ...
Pstrykaj w różnych ustawieniach zarówno w JPG jak i RAW dobieraj balans ręcznie a potem na zrób auto
Wtedy będzie można coś wywnioskować

Antonioo
12-11-2009, 14:51
ja bym najpierw wrócił do ustawień fabrycznych....