Zobacz pełną wersję : d300s czy d700 czy czekać
Pytanko jak w tytule. D700 jest dla mnie troche zadrogi . i czy jest wart dolożenia 2000pln do ceny za d300s , który jest nowszym modele. Czekalem na nowy d300 a tu taki "zonk" matryca ta sama i video. Moze macie jakieś przecieki z nikona co ma być nowego w przyszłm roku. pozdrawiam
kup d300s jak chcesz dx i cropa. Mała szansa, że twoje zdjęcia będą lepsze kupując przyszłego d400. Lepiej kupić to co jest i pstrykać foty. Zreszta następny w kolejce do wymiany z N jest d700, a nie d300s.
Pozdrawiam
kuba_rsx
12-11-2009, 00:59
Krążą głosy ze ma wyjść następca D700 jeszcze przed świętami. Ja też czekam co nikon pokaże i zbieram :D zawsze jest nadzieja że ceny D700 polecą mocno w dół.
D300s to naprawdę świetny aparat nie licząc mniejszego wizjera i że "uwala" każdą niską ogniskową to nie wiem czy nie jest ciekawszy od siedemsetki. No ale FX to FX.. Jak spojrzysz w wizjer to wątpię żebyś już chciał coś innego :)
apropo wizjera... każdy gada, że z dx na fx jest niby taka róznica... no sorry ale ja dużą różnicę to widzę z kompatku porównując do d700 ;) podobno w f5 był spory wizjer, niestety nie miałem okazji poznać :(
Krążą głosy ze ma wyjść następca D700 jeszcze przed świętami. Ja też czekam co nikon pokaże i zbieram :D zawsze jest nadzieja że ceny D700 polecą mocno w dół.tak szybko (w tym roku) to się D800 nie pokaże. To co ma być w listopadzie i grudniu juz dawno zapowiadano (D3s, new 70-200).
Jeśli wyjdzie D700s i dodadzą filmy to sporo osób będzie zawiedzione.
Jesli wyjdzie D800 z matrycą 24 Mpx to sądzę, że nikon powionien zostawic na rynku oba modele (D700 i D800) bo oba mają zupełnie inne cechy i się uzupełniaja, D800 nie byłby ulepszeniem poprzednika. (vide D3s i D3x)
Jesli spojrzec w przeszlosc, to premiera D3s to generalnie 2 lata od premiery jego poprzednika, podobnie z D300s, a zatem podobnie powinno tez byc tez z nastepca D700. Jedyna niewiadoma jest tutaj pojawienie sie body nzywanego potocznie D700x (czyli d700 z matryca a la d3x)
kuba_rsx
12-11-2009, 02:42
Popatrz przez okienko w D70 i D700.. w tym pierwszym masz światełko w tunelu :D
Ja osobiście chyba jednak wybrałbym D300s. Bo tak naprawdę poza kilkoma fajnymi rzeczami D700 to jakość uzyskanych zdjęć będzie podobna.
Ale już taki D800 z matrycą FX 18-24mpix i 7kl/s a reszta po staremu to marzenie :D Więcej mi nie trzeba
Najprościej sumując:
D700:
-wielki wizjer
-idealny pod szeroki kąt
-50mm to 50 a 85 to 85 a nie jakieś badziewne cropy
-wolniejszy
-cięższy
-wiekszy
-trzyma cenę
D300s:
-tańszy
-szybszy
-filmy
-lżejszy
-focus na poziomie D700 lub lepszym
-crop przydatny przy tele
-obecnie mocno tanieje
..Ale już taki D800 z matrycą FX 18-24mpix i 7kl/s a reszta po staremu to marzenie :D Więcej mi nie trzeba
taaak, 12 MPx to mało. Za 3 lata 24 MPx to będzie mało, trzeba będzie mieć 35 MPx
.-idealny pod szeroki kąt
należy jednak tu dodać, że na DX bardzo dobre szerokie kąty sa osiągalne za kwote około 2 tys, natomiast na D700 jedyny obiektyw który daje wysoką jakość kosztuje ponad 6 tys
.-50mm to 50 a 85 to 85 a nie jakieś badziewne cropy..
:twisted::twisted::twisted: proszę poczytac to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393
istotne sa tylko kąty widzenia, nie ogniskowe.
porównanie obu body jest tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=116025
to powinno ułatwic decyzję.
jeśli cie stać na body i obiektywy - bierz D700. Jak nie - bierz D300s. Następca D700 będzie być może wiele droższy (24 mpx), albo będzie to D700s, a na takiego nie ma po co czekać.
Zamykam.