Zobacz pełną wersję : d90 - predkosc zapisu na karty SDHC
Witam,
wie ktos z jaka predkoscią d90 zapisuje dane na karcie SDHC?
Pytam, bo zastanawiam się nad sensen doplacania do kart class 6/ultra. Mam teraz jedna karte class 4 i jest ok. Mial moze ktos i porownywal class4 i 6? Jest odczuwalna roznica?
Pozdr
lukash996
12-11-2009, 00:53
Nie mam d90, ale w d40 czuć różnice. Mam Emtec 4GB class4 i SanDisc Ultra II na którym niby tez pisze class 4. Druga karta jest wyraźnie szybsza, czuć to zwłaszcza podczas zdjęć seryjnych ;)
Nikt wiecej nic nie wie - to jak Wy kupujecie karty?
blackside
13-11-2009, 16:20
Normalnie w sklepie :P
U mnie na D60'ce różnic w zapisie nie czuje. Czy to wkładam starą kartę , czy nową <toshiba niby 15mb/s> to różnicy brak. Zdjęć seryjnych nie robię.
Jest za to różnica przy zrzucaniu na kompa i to spora :-)
Aha dodam iż pomimo starości na stara kata wcale nie musi być wolna bo dałem za nią kiedyś sporo kasy. A i generalnie robię nefy.
A i jeszcze jedno przed zakupem dowiedz się czy dana karta jest w tabelce obsługiwanych prze D90- to tak w razie czego...
D90 potrafi wykorzystać karty 20MB/s, a może nawet 30MB/s. Tylko, że to też zależy od producenta kart. Może się okazać, że karta wolniejsza będzie szybciej zapisywać niż "szybka".
W Foto-Video kiedyś był test kart, z którego wynikało że D90 potrafi wykorzystać pasmo 30MB/s. Starsze Nikosie miały z taką prędkością problem i osiągały tylko 20MB/s.
te 30mb to razem z sandisk-iem robili ,a może to tylko bełkot marketingowy ale....testowałem kartę a-data 20mb i sandisk 20mb i te sandiskowe 20mb było sporo szybsze ! i znowu sandisk 30 działa wyraźnie szybciej (dotyczy tylko zdjęć seryjnych ) od sandisk 20 .....więc chyba cos tam razem zrobili :
Nikt wiecej nic nie wie - to jak Wy kupujecie karty?
Korzystamy z szukajki i znajdujemy tam co nas interesuje:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73550
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78114
Dzięki za wyczerpujące info ;)
Tomasz.mos
14-11-2009, 01:17
ja posiadam extreme III 8gb i śmiga aż miło, na karcie nie ma co oszczędzać wszak to najtańszy element zestawu fotografa.
Kupić najlepszą i najszybszą i niczym się nie martwić
luckynyc
16-11-2009, 00:40
znowu sandisk 30 działa wyraźnie szybciej (dotyczy tylko zdjęć seryjnych ) od sandisk 20 .....więc chyba cos tam razem zrobili :
kolego porównywałeś sam te 30MB z 20MB i było szybciej?
luckynyc
16-11-2009, 00:44
W Foto-Video kiedyś był test kart,
kolego w którym numerze bo nie mogę znaleźć?
Tak naprawdę prędkości rzędu 30 MB/s to MITY!!!
Takie prędkości to wartości chwilowe i maksymalne i nasze aparaty sobie zupełnie z nimi nie radzą.
Najlepszym podziałem prędkości zapisu kart jest podział na klasy.
Class 2 to gwarantowany zapis z minimalną prędkością 2 MB/s, a Class 6 to prędkość minima 6 MB/s
Aparat D90 ma prędkość zapisu 6,32 MB/s a D5000 ma prędkość większą bo 7,5 MB/s.
Tak więc Extreme III to Class 6 i aparat nie wykorzysta większej prędkośći np. 9 MB/s, ta prędkość będzie widoczna na kompie (różnica w czasie zapisu).
I to własnie dlatego niektórzy z nas widzą różnice w szybkości zapisu zdjęć seryjnych między Ultra II a extreme III bo ta pierwsza spada do gwarantowanej prędkości 4 MB/s = Class 4.
Więc jak ktoś robi dużo zdjęć seryjnych i jest to dla niego ważne potrzebuje Class 6 , reszcie w zupełności wystarczy Class 4.
Bo drugim duzym obciążeniem jest nagrywanie filmów w "HD" ale kompresja w Nikonach....
wystarczy Class 2...
kolego porównywałeś sam te 30MB z 20MB i było szybciej?
tak sam porównywałem jak dobrze pamiętam (robiłem to rok temu:)) to z karta 30 seria na pełnej prędkości była o 3 zdjęcia dłuższa a i to przytknięcie które normalnie występuje po zapchaniu bufora było krótsze (a mam D90)