Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-70 a osłona (tulipan)
witam
Mam pytanie. Dzisiaj podczas deszczu na stadionie robiłem zdjęcia D70 i 18-70 ze standardową osłoną HB-32. Osłona ta jest na tyle mała (krótka) że bardzo szybko krople deszczu dostawały się na przednią soczewkę obiektywu. Mam pytanie czy można do tego obiektywu dokupić większą (dłuższą) osłonę. Z góry dzięki za informacje
Pozdrawiam
Dawid
Dłuższa by winietowała na szerokim kącie. Musiałaby być szersza i dłuższa, żeby kąt został ten sam.
Ale na stadionie zwykle robi na dłuższych ogniskowych. Do 18-70 powinna pasować osłona od 70-300VR (67mm).
Ten obiektyw nie jest uszczelniany (podobnie jak D70), więc nie przesadzaj z fotografowaniem w deszczu.
cały aparat i obiektyw były w worku foliowym jak zawodowy fotograf
Jestem ciekaw jak robiłeś zdjęcia mając "cały aparat i obiektyw były w worku foliowym jak zawodowy fotograf"??
Mnie byłoby trudno robić Ostre zdjęcia mając a tak na poważnie jest coś takiego jak filtr UV - wtedy woda na pewno nie dostanie się na przednią soczewkę obiektywu po nakręceniu tego filtra.
Pozdrawiam
to był trudny dzień do robienia zdjęć. Do najłatwiejszych nie należy robienie zdjęć kiedy aparat jest w worku foliowym. Wziąłem worek na śmieci zrobiłem dziurę na obiektyw, wsadziłem obiektyw okleiłem taśmą izolacyjną i D70 było zabezpieczone "jako tako". Efekty mojej pracy na mojej mini galerii (link w podpisie) nic nadzwyczajnego ciągle się uczę