PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o malowanie akcesorii lamp

bogdi64
11-11-2009, 21:42
chodzi mi o taką sprawę - odbłyśniki są malowane (przeważnie od wewnętrznej strony) na biało, a strumienice i wrota na czarno i tak się zastanawiam bo w przypadku mocnych lam ma to mniejsze znaczenie ale w przypadku słabych (np 100) troszkę odzyskało by się światła, przy czym strumienice są stożkiem więc światło by było kierowane i tak do wnętrza lampy i odbijane dodatkowo od jej odbłyśnika, w przypadku wrót jest możliwość ich szerszego otwarcia, więc jest możliwość aby się to światełko gdzieś odbijało w niepożądany sposób, ale i tak zakładam na wrota folie zmiękczającą (tworząc coś w rodzaju softboxu) a często dodatkowo pozostawiam w środku plaster - czy ktoś już eksperymentował ? -czy mam być pierwszy, czekam na jakieś rozważania - najwyżej będę musiał kupić też czarny spray

Jacek_Z
11-11-2009, 22:24
. odbłyśniki są malowane .na biało,
bo mają odbić światło do przodu, w zależności od swojej szerokości i długosci dając snop światła o odpowiednim kącie.

. a strumienice i wrota na czarno bo nie maja świecic na boki (czarny mat likwiduje odbłyski), tylko ukierunkować światło

czy ktoś już eksperymentował ? ale może jaśniej, na czym ten eksperyment by miał polegac i jaki jest jego cel?

bogdi64
11-11-2009, 22:57
tak jak pisałem - pomalować strumienicę lub wrota od wewnątrz na biało i sprawdzić efekt - wiem, że odbłyśnik ma odbić (stosuję elfy 500) ale też posiadam 100 i do nich właśnie te akcesoria, strumienica nie odbije światła na boki tylko skieruje światło do wewnątrz lampy do odbłyśnika więc powinno wzmocnić jej działanie

Jacek_Z
11-11-2009, 23:18
nie, to tak nie zadziała.
Zrób eksperyment, wyłóż na moment (bo się może zapalić) strumienice białym papierem.
ustaw przed gładkim tłem. Zobacz jakie kółko (i o jakich ostrych krawędziach) daje strumienica z czarnym wnętrzem, a jakie z białym.
Z białym kółko będzie miało łagodniejsze krawędzie i będzie większe. Tak przynajmniej sądzę.
Wydajność to rzecz drugorzedna, a ty zdaje się skoncentrowałes się na tym aspekcie.

Michał Jędrak
11-11-2009, 23:24
No a poza tym mówi się 'akcesoriów' a nie 'akcesorii'

bogdi64
11-11-2009, 23:34
eksperyment 1
wrota z plastrem i bez różnicy czy z białymi kartkami czy bez światło to samo, czyli moc i szerokość
eksperyment 2
wrota bez plastra z białą kartką i bez przyrost z f 11,2 na f 11,7, więc nie aż tak duży na brzegach światła bez zmian, ale to były kartki które jednak trochę odstają od wrót, czyli przypuszczam, że po pomalowaniu dobiło by do f 12 w obecnym teście,

Jacek_Z
12-11-2009, 01:05
Cos tu się nie zgadza. Zrobiłeś zdjęcia, czy mówisz na podstawie tego co widzisz z pilota? (chodzi o ostrość krawędzi koła)
W tej sytuacji pilot nie musi się pokrywać z błyskiem.

marszull
12-11-2009, 11:12
Apropos malowania, czym mozna pomalowac na bialo odblysnik typu beautydish? Jakis konkretny rodzaj farby w spray?

darsedz
13-11-2009, 11:55
może taka do kaloryferów?