Zobacz pełną wersję : pytanie o malowanie akcesorii lamp
chodzi mi o taką sprawę - odbłyśniki są malowane (przeważnie od wewnętrznej strony) na biało, a strumienice i wrota na czarno i tak się zastanawiam bo w przypadku mocnych lam ma to mniejsze znaczenie ale w przypadku słabych (np 100) troszkę odzyskało by się światła, przy czym strumienice są stożkiem więc światło by było kierowane i tak do wnętrza lampy i odbijane dodatkowo od jej odbłyśnika, w przypadku wrót jest możliwość ich szerszego otwarcia, więc jest możliwość aby się to światełko gdzieś odbijało w niepożądany sposób, ale i tak zakładam na wrota folie zmiękczającą (tworząc coś w rodzaju softboxu) a często dodatkowo pozostawiam w środku plaster - czy ktoś już eksperymentował ? -czy mam być pierwszy, czekam na jakieś rozważania - najwyżej będę musiał kupić też czarny spray
. odbłyśniki są malowane .na biało,
bo mają odbić światło do przodu, w zależności od swojej szerokości i długosci dając snop światła o odpowiednim kącie.
. a strumienice i wrota na czarno bo nie maja świecic na boki (czarny mat likwiduje odbłyski), tylko ukierunkować światło
czy ktoś już eksperymentował ? ale może jaśniej, na czym ten eksperyment by miał polegac i jaki jest jego cel?
tak jak pisałem - pomalować strumienicę lub wrota od wewnątrz na biało i sprawdzić efekt - wiem, że odbłyśnik ma odbić (stosuję elfy 500) ale też posiadam 100 i do nich właśnie te akcesoria, strumienica nie odbije światła na boki tylko skieruje światło do wewnątrz lampy do odbłyśnika więc powinno wzmocnić jej działanie
nie, to tak nie zadziała.
Zrób eksperyment, wyłóż na moment (bo się może zapalić) strumienice białym papierem.
ustaw przed gładkim tłem. Zobacz jakie kółko (i o jakich ostrych krawędziach) daje strumienica z czarnym wnętrzem, a jakie z białym.
Z białym kółko będzie miało łagodniejsze krawędzie i będzie większe. Tak przynajmniej sądzę.
Wydajność to rzecz drugorzedna, a ty zdaje się skoncentrowałes się na tym aspekcie.
Michał Jędrak
11-11-2009, 23:24
No a poza tym mówi się 'akcesoriów' a nie 'akcesorii'
eksperyment 1
wrota z plastrem i bez różnicy czy z białymi kartkami czy bez światło to samo, czyli moc i szerokość
eksperyment 2
wrota bez plastra z białą kartką i bez przyrost z f 11,2 na f 11,7, więc nie aż tak duży na brzegach światła bez zmian, ale to były kartki które jednak trochę odstają od wrót, czyli przypuszczam, że po pomalowaniu dobiło by do f 12 w obecnym teście,
Cos tu się nie zgadza. Zrobiłeś zdjęcia, czy mówisz na podstawie tego co widzisz z pilota? (chodzi o ostrość krawędzi koła)
W tej sytuacji pilot nie musi się pokrywać z błyskiem.
marszull
12-11-2009, 11:12
Apropos malowania, czym mozna pomalowac na bialo odblysnik typu beautydish? Jakis konkretny rodzaj farby w spray?
może taka do kaloryferów?