PDA

Zobacz pełną wersję : win-7 pro czy home ?

krzysztof jot
11-11-2009, 21:40
Witam.
Jest o W7 temat w cafe - choć nie rozumiem tego dlaczego tam - ale mam tu pytanie do bardziej zaawansowanych speców, bo może nie ma sensu kupowania wersji PRO - a że parę sztuk, to parę groszy zostałoby.

O co chodzi - ano o to, że specem nie jestem, a to co zostało w świadomości po XP - to fakt ze tylko wersja PRO były naprawde dobra - wersja Home miała ponoć zupełnie inną "konstrukcję" już od samego serca programu czy tam jadra czy jak to tam zwał :) Nie była tak stabilna jak PRO. Potem Vista - tez jedyna rozsądna wersja to była minimum Business.
No i teraz nie wiem czy w7 i jego odmiany róznią sie tylko funkcjonalnością podawana w tabelach a czy tez "budowa" a co za tym udzie lepszym lub gorszym działaniem /stabilnością itp.
Musze czy chce zmienić soft na jeszcze dwu albo trzech kompach i róznica w cenie to dość spore oszczedności jesli do normalnej podstawowej pracy biuro-grafika-net wystarczy wersja Premium Home.

pebees
11-11-2009, 21:44
W wypadku 7 budowa wersji jest taka sama. Porównałbym to do linuksowych różnych dystrybucji z tym samym kernelem. Do pracy biuro/grafika/net moim zdaniem wystarczy Premium Home.

rlat
11-11-2009, 23:31
Może to będzie pomocne.

http://www.trochetechniki.pl/Roznice-miedzy-edycjami-Windows-7,t,1055.html

krzysztof jot
12-11-2009, 02:10
Może to będzie pomocne.

http://www.trochetechniki.pl/Roznice-miedzy-edycjami-Windows-7,t,1055.html

te róznice to ja znam, takie same "tabelki" były przy Milleniumm, XP czy Viscie - funkcjonalnie teoretycznie wystarcza mi Premium Home, jednak jak wspomniałem XP - pro a home to zupełnie inne systemy, zawsze kupowałem PRO, ale teraz nie musze mieć szyfrowania czy kompatybilnosci xp wiec o ile "sprawnośc" wersji home jest identyczna jak PRO - no to zaoszczedze pare złoty :)

ku6i
12-11-2009, 03:15
Krzysztofie, a masz jakieś argumenty na poparcie tezy, ze XP Home i XP Pro miały inne "wnętrze"? Bo pracowałem na obu wersjach i jakoś różnicy co do wydajności czy stabilności nie zauważyłem, ZTCW jądro było to samo.

Gusioo
12-11-2009, 17:32
wersja Home miała ponoć zupełnie inną "konstrukcję" już od samego serca programu czy tam jadra czy jak to tam zwał :)
Nie prawda - XP Home to samo co Pro, ale bardziej ograniczony. Tylko, że większość tych ograniczeń można było usunąć (przy jednoczesnym złamaniu licencji), czy to po przez rejestr (maks. połączenia), czy przez tryb awaryjny (uprawnienia do plików i folderów).

Jądro w obu systemach było, jest i będzie takie samo. Podobnie jest w W7. Na Twoim miejscu brałbym Home Premium, chyba, że zależy Ci na BitLocker, zaawansowanych zasadach zabezpieczeń (gpedit.msc, secpol.msc).

krzysztof jot
13-11-2009, 15:46
Jądro w obu systemach było, jest i będzie takie samo. Podobnie jest w W7. Na Twoim miejscu brałbym Home Premium, chyba, że zależy Ci na BitLocker, zaawansowanych zasadach zabezpieczeń (gpedit.msc, secpol.msc).

Jak wspomniałem - nie znam sie, dlatego pytam mądzejszych w tym temacie forumowiczów. I zakładam ze Ty wiesz tu coś wiecej niż ja.
Nie na tych funkcjach mi nie zależy, zalezy mi na stabilności itp - komputery domowo/biurowe. Teoretycznie moge pozostac przy XP ale ile lat można patrzec na ten sam pulpit :) Pozatym mam Viste na laptopie - i przyzwyczaiłem sie do nowego wyglądu i pewnych opcji. Jest jednak pare funkcji ułatwiających życie (a może tylko koloryzujacych - ale jako gadzeciaż lubie nowości). No a roznica w cenie jest - za oem Pro mam box Home.

sawi
13-11-2009, 15:57
Tak krótko - o ile przy Viscie nie robilo mi osobiscie roznicy czy Home czy Pro ( a pracuje na obydwu ) to tu majac wybor zastanowilbym sie ze wzgledu na tryb zgodnosci - WindowsXP Mode. W W7 to dziala troszke na innej zasadzie niz tryby zgodnosci w poprzednich wersjach i moze byc naprawde przydatne - ale to jest akurat bardzo subiektywne spojrzenie.

wigi
14-11-2009, 13:59
Przez 6,5 roku pracowałem na XP Home, bez żadnych poważnych problemów. Teraz złożyłem nowy komputer i kupiłem W7 Home, dla mnie zupełnie wystarczający (pracuję w domu). Co do trybu zgodności z XP, to czytałem wiele niepochlebnych opinii - że ten gadżet często nie działa, jak powinien.

Gusioo
14-11-2009, 17:32
W dodatku cały ten tryb zgodności wymaga procesora obsługującego wirtualizację - lepiej sprawę XP załatwić za pomocą VirtualBoxa.

http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-xp-mode-w-windows-7

krzysztof jot
14-11-2009, 19:26
W dodatku cały ten tryb zgodności wymaga procesora obsługującego wirtualizację - lepiej sprawę XP załatwić za pomocą VirtualBoxa.

ale tu nie mam problemu - po co mi tryb xp ? całe oprogramowanie smiga na viście to na w7 tez będzie. Jedynie tylko Nero7 wołało o aktualizacje do wyższej wersji, no i kupiłem, pozostały soft na tyle nowy że nigdy do trybu zgodności z xp nie sięgałem. Ok, rozumiem że Home zadowoli mnie wystarczająco :)

Gusioo
14-11-2009, 19:28
Nie wiem po co Tobie, ktoś wcześniej o tym wspomniał to się do tego ustosunkowałem.

Moim zdaniem Home Premium zrobi Ci dobrze.

Kundzior
15-11-2009, 11:59
Ja kupiłem Home pemium W7 jest git. A obsługe trybu zgodności XP można sobie zassać z netu, tylko po co?? Nie mam problemów z oprogramowaniem. System jest stabilny, i pewny. Moje zastosowania to grafika, internet, aplikacje biurowe.

Też rozwarzałem zakup Pro, ale 200 pln piechotą nie chodzi, tym bardziej gdy nie korzystam z funkcji dodanych do Pro, ba nigdy nie korzystałem.

Gusioo
15-11-2009, 12:07
A obsługe trybu zgodności XP można sobie zassać z netu, tylko po co??
No właśnie, po co? Skoro Home Premium nie ma tego "ficzera".

Jedynym rozwiązaniem (dla 7 HP) byłoby instalowanie VirtualBox, VMWare i stawianie całego systemu.

sawi
15-11-2009, 23:30
Ok, rozumiem że Home zadowoli mnie wystarczająco :)

Jesli uwazasz, ze tryb zgodnosci bedzie Ci zbedny i nie bedziesz sie wpinal do domeny - ogolnie maszyna nie bedzie pracowac w jakiejs wiekszej sieci, to nie ma sensu wydawac kasy na wiecej niz HP.

Gusioo
16-11-2009, 09:25
Domeny mają zastosowanie w sieciach firmowych, w których potrzebne jest scentralizowane zarządzanie - nie spotkałem się z prywatną siecią, w której użytkownicy musieliby logować się do domeny.

Nie ma sensu wprowadzać niepotrzebnego zamieszania - o trybie XP również pisałem - trzeba mieć procesor obsługujący wirtualizację. Do zastosowań domowych Home Premium i nic innego.

Tok'Ra
22-11-2009, 23:32
Podziwiam odwagę tych, co lubią oddawać swoją elektronikę na eksperymenowanie dla firmy Microsoft:mrgreen:
Wyznaję raczej starą zasadę, że jak coś działa to nie należy tego zmieniać, czy też naprawiać na siłę - tak więc uważam, że jeszcze jest trochę za wcześnie na przesiadkę na W7, w obojętnie jakiej postaci. Za chwilę możesz się zdziwić, że wraz z tą zmianą nie działa sporo Twoich peryferii, od drukarek poczynając, na skanerach skończywszy.
Warto więc IMHO, poczekać na wersję SE - tak jak było z 98 czy XP (nikt już raczej nie używa przykładowo tej pierwszej wersji XP - wszyscy przesiedli się na SP2, a potem na SP3).

jarek_wt
22-11-2009, 23:54
Podziwiam odwagę tych, co lubią oddawać swoją elektronikę na eksperymenowanie dla firmy Microsoft:mrgreen:
Wyznaję raczej starą zasadę, że jak coś działa to nie należy tego zmieniać, czy też naprawiać na siłę - tak więc uważam, że jeszcze jest trochę za wcześnie na przesiadkę na W7, w obojętnie jakiej postaci. Za chwilę możesz się zdziwić, że wraz z tą zmianą nie działa sporo Twoich peryferii, od drukarek poczynając, na skanerach skończywszy.
Warto więc IMHO, poczekać na wersję SE - tak jak było z 98 czy XP (nikt już raczej nie używa przykładowo tej pierwszej wersji XP - wszyscy przesiedli się na SP2, a potem na SP3).

Jak masz starszawy sprzęt - to może się tak zdarzyć. Jak masz w miarę nowy, to raczej nie powino byc problemów.
Np. ja swoją drukarkę HP Photosmart kupowałem kiedy Win7 nie byo nawet na horyzoncie.
Niemniej już w wersji beta Windows7 potrafił na niej drukować, a w dniu premery HP udostępniło komplet sterowników dedykowanych do tej drukarki.

Najlepiej sprawdzić na stronie M$ oraz producenta sprzętu, jak wygląda wsparcie dla Win7. Zresztą czasem brak oficjalnego wsparcia nie oznacza tragedii. Np. Pentagram/Qstarz na swoich stronach milczy na temat wsparcia dataloger'ów do Win7. Niemniej sterowniki do Visty działają doskonale - sprawdzone w boju.

szymony
23-11-2009, 01:52
Jak wreszcie moloch się zdecyduje na jakiej zasadzie udziela licencji, to może się przesiądę. Nie mam zamiaru wydawać choćby złotówki na licencję z oficjalnej dystrybucji, która jutro może okazać się takim samym piratem jak lewy soft z netu.

krzysztof jot
26-11-2009, 01:43
Jak wreszcie moloch się zdecyduje na jakiej zasadzie udziela licencji, to może się przesiądę. Nie mam zamiaru wydawać choćby złotówki na licencję z oficjalnej dystrybucji, która jutro może okazać się takim samym piratem jak lewy soft z netu.

przesadzasz, parę milionów legalnych użytkowników nie ma tego stresu...

szymony
26-11-2009, 09:15
przesadzasz, parę milionów legalnych użytkowników nie ma tego stresu...

Ale może mieć ;-)

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-OEM-nie-dla-zwyklych-uzytkownikow,Aktualnosc,15352.html
http://www.dobreprogramy.pl/Kontrowersji-wokol-OEMow-ciag-dalszy,Aktualnosc,15368.html
http://www.dobreprogramy.pl/Informacje-o-licencjonowaniu-OEM-nadal-sprzeczne,Aktualnosc,15413.html

tomnow:
26-11-2009, 10:16
sam jestem zainteresowany kupnem Win7 HP i po pojawieniu się informacji o tym, że użytkownik nie może sobie sam zainstalować systemu zadzwoniłem na infolinię MS i zapytałem czy mogę sobie kupić win7 oem i sam zainstalować na swoim "starym" komputerze. Pani z infolinii powiedziała, że informacje, które pojawiły się w sieci są nieprawdziwe i wprowadzają użyttkowników w błąd. Wg niej jeśli opakowanie nie było wcześniej otwierane to mogę sobie taki system zainstalować i będzie on przypisany to tego konkretnego komputera.

Tyle z infolinii. Ja póki co czekam na jakieś oficjalne stanowisko MS bo nie mam zamiaru wtopić prawie 400zł.

szymony
26-11-2009, 11:20
Tyle z infolinii. Ja póki co czekam na jakieś oficjalne stanowisko MS bo nie mam zamiaru wtopić prawie 400zł.

O to właśnie biega. Polski oddział twierdzi że wszystko jest cacy, a w centrali już tak zdecydowani nie są.
Jeżeli góra stwierdzi że jednak samemu to se można jeno box-a (a znając M$ to wcale by mnie to nie zdziwiło), to co zrobi polski oddział? Odda kase, zrobi upgrade do box, czy najprościej w świecie każe go go kupić.
Niezależnie od tego jak ta sprawa się skończy, niech takie firmy (M$ nie jest wyjątkiem) głęboko się zastanowią nad swą polityką licencyjną, bo ihmo to ona jest jednym z motorów piractwa. Które tak ponoć mocno ich łupi.

Gusioo
26-11-2009, 12:03
O to właśnie biega. Polski oddział twierdzi że wszystko jest cacy, a w centrali już tak zdecydowani nie są.
Też o tym czytałem i postanowiłem się wstrzymać z wydaniem kasy - o ile MS stwierdzi, że OEM może instalować tylko firma to pozostanie mi wrócić do Linuksa, bo 800 zł nie dam za BOX, który i tak po dwóch latach będzie stary, bo MS już myśli nad nowym systemem.

chaos
10-12-2009, 19:34
panowie, a jest jakaś praktyczna różnica pomiędzy wersją eng a pl ?
no poza różnicą oczywistą czyli językiem ;)

chodzi mi czy instalując na "polskim" komputerze spotkam jakieś problemy ? z czcionkami np ?

tomnow:
10-12-2009, 22:30
chodzi mi czy instalując na "polskim" komputerze spotkam jakieś problemy ? z czcionkami np ?
mam zainstalowaną angielską wersję RC i jak na razie na żadne problemy nie natrafiłem :)

chaos
10-12-2009, 22:47
mam zainstalowaną angielską wersję RC i jak na razie na żadne problemy nie natrafiłem :)
jak się sprawa ma z openoffice np lub innymi edytorami w j polskim ?

mpwt
11-12-2009, 00:10
jak się sprawa ma z openoffice np lub innymi edytorami w j polskim ?

No problem.

chaos
11-12-2009, 00:51
chyba kupie tego łindowsa jednak

rlat
11-12-2009, 01:07
W każdej chwili możesz ściągnąć poprawkę - dodatkowy język i zmienić wersję językową windowsa.

shaddixx
11-12-2009, 01:44
Ale może mieć ;-)

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-OEM-nie-dla-zwyklych-uzytkownikow,Aktualnosc,15352.html
http://www.dobreprogramy.pl/Kontrowersji-wokol-OEMow-ciag-dalszy,Aktualnosc,15368.html
http://www.dobreprogramy.pl/Informacje-o-licencjonowaniu-OEM-nadal-sprzeczne,Aktualnosc,15413.html

Kupiłem W7 64bit i spisuje sie nadzwyczaj dobrze. Z pierwszymi edycjami Xp było więcej problemów.
W sumie tylko z komunikatorem miałem problem (z uprawnieniami).

co do licznych dyskusji w necie na temat legalności W7 OEM, podaje link który prostuje sytuacje.

http://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/5191,Windows_7_OEM_b%C4%99d%C4%85_zmiany.aspx

Gusioo
11-12-2009, 10:08
W każdej chwili możesz ściągnąć poprawkę - dodatkowy język i zmienić wersję językową windowsa.
Od kiedy?

Wielojęzyczny interfejs (MUI) jest dostępny tylko dla wysokich wersji (Ultimate).

ku6i
11-12-2009, 14:47
Od kiedy?

Wielojęzyczny interfejs (MUI) jest dostępny tylko dla wysokich wersji (Ultimate).

Od dawna, z tą różnicą, że w wersjach poniżej Ulitmate jest to niezgodne z licencją.

Gusioo
11-12-2009, 17:13
Od dawna, z tą różnicą, że w wersjach poniżej Ulitmate jest to niezgodne z licencją.
W związku z tym nie mamy o czym pisać. Nie po to kupuję system, żeby łamać licencję.

chaos
14-12-2009, 10:27
jak się sprawa ma z kompatybilnością oprogramowania ?
czy na win 7 zainstaluję bez problemu openoffice, gimpy, infrany, jakieś darmowe antywirusy, foobary itp ?

Gusioo
14-12-2009, 10:44
Wszystko zainstalujesz.

Kosti68
14-12-2009, 12:28
Mowienie ze system w7 oem nie moze byc instalowany przez indywidualne osoby wydaje mi sie wielka przesada. Mozna by to porownac do jakiejs plotki lub teori spiskowej jak w przypadku swinskiej grypy. Ja osobiscie dowiadywalem sie w MS Germany i powiedziano mi ze bez problemu moge zainstalowac wersje OEM. Nie ma z tym zadnego problemu jedyna roznica lezy w tym ze nie poisadam telefonicznego support-u i wersja ta przypisana jest do wylacznie jednego komputera...po aktywacji systemu niemozliwa jest instalacja na innym kompie. W niemczech we wszystkich sklepach wysylkowych wersje OEM byly sprzedawane od polowy pazdziernika dla odbiorcow indywidualnych....z tego co wiem wersje OEM zakupilo w Niemczech w pierwszych dwoch miesiacach ponad 150000 osob...i jesli byloby naprawd tak jak pisza niektorzy to bylaby to jedna wielka afera, a na taka MS pozwolic sobie nie moze. Ja osobiscie zakupilem wersje W7 prof. i jestem z niej bardzo zadowolony. Wprawdzie moduas XP nie uzywam za czesto ale mysle ze 40€ roznicy nie jest jakims wielkim wydatkiem a pare tych dodatkow jakie sa w W7 prof moga mi sie przydac na przyszlosc. . Za wersje prof. zaplacilem niecale 115 €.