Zobacz pełną wersję : 85 1.4 i tylny dekielek
To jedyne szklo które ma przypadłość taką że tylne dekle "spadywuja"(nikonowskie)
Pomijam juz pytanie "dlaczego" bo pewnie trzeba by do fachowca zajrzec
Natomiast co ew. warto kupować ( nie musza byc oryginalne nikonowskie) coś co ciaśniej chodzi - mam cichą nadzieję że jakieś podróbki będą pasować na moją 85tke
jacek.gold
11-11-2009, 21:18
mlecznobiały plastikowy dekielek jest chyba najlepszy ;)
nie trzeba kręcić i celować
wedlug mnie one dosc srednio trzymaja sie...tzn. przywyjmowaniu "na szybko" z torby/plecaka kilka razy udalo mi sie go "zdjąć" a on sam potoczył się gdzieś....
Dekle od Sigmy wchodzą ciaśniej od oryginalnych. Dekle od Tamronów tak ciasno, że na niektóre Nikkory nie można ich założyć.
Podejdź do jakiegoś sklepu czy komisu i popróbuj.
BART3skiing
12-11-2009, 20:31
Najlepsze dekielki to te bez gwintu nasadzane, plasticzki, szybko i pewnie :) polecam
Nikonowskie LF-1 chyba były robione w różnych seriach, które trudno odróżnic gołym okiem. u mnie wszystko z uniwersalnoscią oryginalnych dekli Nikona jest cacy, dopóki nie trafi na 80-200AFS - pozornie takie same dekle spadają, albo ładnie sie zaciskają. dekle Sigmy działąją wg kropki, więc kicha. białe "nasadzane" potrafią się wytrzec. żadnego złotego środka. pomogłem, nie?
Dekle od Sigmy wchodzą ciaśniej od oryginalnych. Dekle od Tamronów tak ciasno, że na niektóre Nikkory nie można ich założyć.
Podejdź do jakiegoś sklepu czy komisu i popróbuj.
Potwierdzam . Najlepiej trzyma się dekiel od sigmioka - jedno ale wchodzi tylko w jednej pozycji .
pisalem - biale odpadaja
te od sigmy - to wchodzenie tylko w jednej pozycji - moze do szalu doprowadzic
spróbował bym coś nakleić/pomalować brzeg dekla-ten który opiera się o bagnet obiektywu - test z karteczką jako podkładką da ci odpowiedź - w którym kierunku można iść
grzegorzant
15-11-2009, 13:30
nie wiem o czum Panowie tu rozprawiaja.
U mnie nikonowski tylny dekielek jeszcze nigdy mnie nie zaskoczył swoim luzem :)
co innego z przednim ;)
pozdro
najlepsze wyjście - nie odpinać tego cudownego szkiełka od korpusu :D