Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę portfolio
Witam,
Chciałbym was prosić koledzy i koleżanki o ocenę galerii która (bardzo dumnie ;) ) nazywa się portfolio.
Nie jest to tradycyjny zbiór 20 prac w teczce, tylko bardziej zbiór moich najlepszych zdjęć w kategorii koncert.
adres podaję: http://www.teodorryszkus.fanfilled.com/koncert_galeria/
prosił bym o odpowiedzi na pytania:
1) jak u was wypada szybkość ładowania i jak to wygląda na różnych rozdzielczościach ekranu,
2) dobór materiału i jego jakość,
3) czy warto dodać podpisy pod zdjęciem jaki artysta występuje i gdzie? moim zdaniem obejdzie się bez tego. Musiał bym zrezygnować wtedy z simpleviewer'a, a jakoś lubię jego engine.
wykorzystanie portfolio nie jest komercyjne (wiadomo jak ciężko jest zarobić na "koncertówkach"), ale w innych dziedzinach fotografii może stanowić silny argument estetyczny.
pozdrawiam i dzięki za pomoc :)
marius_m
11-11-2009, 19:33
Galeria według mnie zbyt surowa. Wszystko w czerni i trochę po omacku się porusza. Podpisów nie trzeba robić ale może warto zrobić jakieś menu i podzielić na kategorie. Zdjęcia ładują się stanowczo za wolno, mimo szybkiego łącza. Jeśli chodzi o dobór materiału i jakość zdjęć to całkiem nieźle. Sam też wykorzystuję simpleviewera w galerii, więc możesz podpatrzeć jak ja to rozwiązałem. Oczywiście nie twierdzę, że u mnie jest idealnie, jest amatorsko, ale może jakiś pomysł się nasunie jak zrobić inaczej.
dzięki bardzo za ocenę :)
to jest tylko link do galerii końcowej czyli tylko do samych zdjęć. nad projektem strony pracowałem od jakiegoś czasu. bazuje na starych layoucie (www.teodorryszkus.prv.pl). co do surowości to właśnie o to mi chodziło, żeby było czarno i tylko zdjęcia się pokazywały, mnie zawsze wnerwiają "wodotryski" gdy brak łatwego dojścia do oglądania zdjęć. jeszcze raz dzięki :)
czekam na więcej opinii....
no to ja dodam 3 gr.
- szybkość ładowania - super, u mnie to jest moment, mogę klikać tu i tam i nie ma opóźnień
- nie jestem odpowiednią osobą do oceny materiału, ale mi się podoba
- wg mnie lepiej ogląda się zdjęcia bez podpisów, na Twojej stronie jest to fajniej rozwiązane bo podpisy są przy miniaturkach i są stonowane - nie przeszkadzają
Dla mnie ideałem jest jak na monitorze widać tylko zdjęcie (z małą ramką bo niektóre zdjęcia źle łączą się z tłem, chociaż dla reportażu bardziej pasuje to "wtopienie", jest lepsze wrażenie jakbym tam był, COFAM - przekonałeś mnie (: do reportażu tak jest lepiej! )
i jadąc kursorem w dół pojawiają się miniaturki.
Aha, trochę bym ściemnił Twój podpis na zdjęciach, czasami za bardzo rzuca się w oczy (mam na myśli te na stronie, bo te z linku są ok.)
matyjasz
11-11-2009, 20:14
Fajne - głowna strona znaczy, ale ja bym jakoś inaczej rozmieścił linki do galerii poszczególnych - może kilka kolumn, albo jakieś nad-katalogi jeszcze, bo straaaaasznie daleko w dół idzie.
A sama galeria, może jakiś <hr> na dole i/lub u góry chociaż z kontaktem i powrotem do głównej strony - byłaby mniej surowa.
pzdr
mati
marius_m
11-11-2009, 20:17
Rzeczywiście w kontekście całej strony lepiej już wygląda. Ale może mimo wszystko te strzałki przewijające zdjęcie lub miniaturki zrobić lekko jaśniejsze żeby wiadomo było gdzie najechać i że jest coś dalej szczególnie jak się tak długo ładuje. A co do ciężkości zarobienia na koncertach to też wiem, ale jest na to kilka sposobów :) Wystarczy, że zrobisz zdjęcia lepiej niż te, co różne serwisy mogą mieć za darmo w ramach różnych układów. Wiadomo, że ci lepsi fotografowie co robią zdjęcia dla agencji prasowych, zdjęć za darmo nie oddają bo nie po to wykupywali akredytację. Jak pokażesz różnicę między zdjęciami "za darmo" i twoimi to już możesz stawiać warunki. Oczywiście jak chcesz za darmo na koncert wejść za zdjęcia to spoko- daj 3 zdjęcia w ramach próbki a za resztę wystaw rachunek jak by chcieli więcej. Wiem, że to się łatwo mówi, ale warto próbować, żeby było jasne że za darmo nic nie ma a tym bardziej zdjęć. Powodzenia
materiał wg. mnie bardzo przyzwoity, zdjęcia trzymają poziom, co do funkcjonalności strony to już zostało powiedziane
Rozumiem, że kiedy wstawiasz zdjęcie na forum to być może boisz się kradzieży i robisz podpis pod nimi.
Ale w portfolio podpisywanie każdego zdjęcia to już przesada. To torchę taj jakbyś zaprosił kogoś do siebie na kawę i podał ją w podpisanej filiżance.
Dodatkowo adres w podpisie jest inny niż adres Twojej galerii.
ja się nie boję kradzieży, ale po prostu słyszałem o wystarczającej liczbie przypadków gdzie szef wolał zapłacić grafikom za przestemplowanie podpisu czy znaku wodnego, niż fotografowi za rzetelną pracę. chodzi mi tylko o to żeby nie potęgować anomalii w fotografii i nie psuć jeszcze bardziej rynku.
a różnica w adresie i tak będzie nieważna, bo galeria pokazana jest tylko tą podstroną końcową. cała reszta już w sumie powstała, robię jeszcze ostatnie szlify.
dzięki za opinie :) to bardzo miłe uzyskiwać pomoc.
nowa odsłona, tak jak mówiliście nie jest już tak pusto. więcej nie będę nic robić (raczej) bo będzie przepych.
zostaje zmniejszenie zdjęć (masy - żeby szybciej się ładowały) oraz zmiana strzałek na szare. jak już będzie całość gotowa to oczywiście dam znać :)
niech ktos mi powie jak przewija sie miniaturki bo ja mam tylko 3 pierwse i gybym nie wpadl na pomysl klikniecia zdjecia to nie wiedzialbym ze jest wiecej niz tylko 3
niech ktos mi powie jak przewija sie miniaturki bo ja mam tylko 3 pierwse i gybym nie wpadl na pomysl klikniecia zdjecia to nie wiedzialbym ze jest wiecej niz tylko 3
U mnie to samo.
Zauważyłem, że jeśli kliknie się w odpowiednie miejsce gdzieś pod miniaturkami, to zaczyna się przewijać. Ale u mnie miejsce to nie jest oznaczona w żaden sposób (firefox 3.5.5).
słyszałem o wystarczającej liczbie przypadków gdzie szef wolał zapłacić grafikom za przestemplowanie podpisu czy znaku wodnego, niż fotografowi za rzetelną pracę.
Więc po co podpisy, kiedy Ci je i tak wystemplują? Jeśli ktoś chce ukraść, to wystempluje w 2 minuty.
Sugerowałbym przygotowywać zdjęcia z myślą o normalnych odbiorcach (którzy nie chcą oglądać podpisów) a nie z myślą o złodziejach (którzy i tak wystemplują). Ci drudzy z całą pewnością nie są tego warci.
W tym skrypcie przewija sie strzałkami które znajdują sie pod miniaturkami. Strzałki te są w takim samym kolorze jak ramka zdjęcia i opis. W tym przypadku kolor ten jest taki sam jak kolor tła a co za tym idzie nie widać ani ramki ani strzałek.
U mnie działa niestety dosyć powoli - na obejrzenie kolejnego zdjęcia często musiałem poczekać. Kilka zdjęć bym też z tego zbioru usunął - ale to subiektywne tylko wrażenie.