Zobacz pełną wersję : Ogromny problem z D700 oraz CF (blokada karty - CHA)
Witam!
Miesiąc temu kupiłem D700. Posiadam 4 karty - 4gb ULTRA II; 4gb EXTREME III; 4gb EMTEC 135x oraz 1 gb ULTRA II.
Jakiś czas temu miałem problemy z d200, gdy podczas serii w RAWach raz na jakiś czas cała seria mi znikała z karty(fotografowałem na 4gb Extreme III) i blokowało mi aparat. Wtedy wyciągałem baterię oraz kartę i wkładałem ponownie- wszystko zaczynało pracować. Ale zdjęcia traciłem. Zmieniłem kartę na 4gb Ultra II i wszystko było ok przez kolejne pół roku użytkowania.
Ostatnio podczas sesji ( D 700 ) w studio moja podstawowa karta (EMTEC 4gb) odmówiła posłuszeństwa. Po zrobieniu 100 zdjęć w RAW na wyświetlaczu pojawiło się CHA- Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną.
Żadne wyżej wymienione kroki, które ratowały D200 nie działają. Karta zacina się i nie można nawet zrobić formatowania karty. Mówię sobie OK- mam jeszcze 3 karty... Wkładam 4gb ULTRA II a na wyświetlaczu CHA- (Nie można użyć tej karty pamięci. Karta może być uszkodzona. Włóż inną.)
"Lekko" zdenerwowany wkładam 1 gb ULTRA II- CHA (karta nie działa). Dopiero EXTREME III 4gb zaczęło pracować i wszystko było ok do końca sesji. W domu włożyłem EMTEC 4gb, które jako pierwsze przestało pracować i jakoś wszystko działało. Sam nie wiem, co robić...
Sprawdziłem styki kart, CF w aparacie- wszystkie proste... a przynajmniej tak wyglądają.
Wniosek:
Ewidentny problem z D700. Karty pamięci działają jednego razu a drugiego już nie.
Niektóre jak np. 4gb ULTRA II oraz 1gb ULTRA II blokują się na stałe i nic nie chodzi.
EMTEC chodzi raz na jakiś czas.
Na komputerze wszystkie działają.
Zrobiłem przed chwilą test.
EXTREME III - ok
EMTEC - ok
1 gb ULTRA II - CHA
4 gb ULTRA II - CHA
Potem próba jeszcze raz
1 gb ULTRA II - CHA
EMTEC - CHA
EXTREME III - ok
Tak jakby karty się infekowały??
Proszę o pomoc, nie chciałbym wysyłać aparatu na Podstępu do serwisu z wiadomej przyczyny. Za miesiąc wyjeżdżam i chciałbym aparat mieć przy sobie…
Czy działo się wam coś podobnego??
wyglada, ze rzeczywiscie czeka cie seriwis, no to wspolczuje, moze jest serwis tam gdzie wyjezdzasz....a jak nie to polecam fixation, to pewnie zrobie w miare szybko
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=106337
Po przeczytaniu paru wątków zformatowałem wszystkie karty dzięki HP USB Disk Storage Format Tool. Sytuacja dalej jest taka sama!
jaroslawkonopka
11-11-2009, 19:12
hej
na pocieszenie moge napisac tylko ze moj D300 ma podobny problem ale jak na razie tylko z 8GB kartami,
albo zapisuje i zapisuje i zapisuje fotke (czasami jakby wisial i musze go wlaczyc i wylaczyc - fotka niestety stracona), albo wlasnie zapala sie CHA i znika po wyjeciu i wlazeniu karty raz jeszcze.
Mam nadzieje ze nie bedzie sytuacja sie pogarszac.
pozd
Jasiek
dziwne objawy i dziwne przypadki tych objawów, powodów może być sporo takich zachowań, jak na moje oko to może być coś pokićkane z eprom'em i nie może się połapać Twój aparat, albo źle był sprzęt odłączony od komputera i wynikło uszkodzenie z winy USB podczas komunikacji aparat/karta <-> komputer, pamiętajmy, że podczas połączenia USB jest napięcie, niewielkie, ale dla podzespołów urządzeń czasem może być szkodliwy skok jakiegokolwiek napięcia (nawet tego małego z USB), ale również mogę powiedzieć, że powodem może być wina wirusa, tak tak, wirusa, już są zarejestrowane przypadki wirusów w aparatach cyfrowych, wystarczy poszukać w sieci, może coś złapałeś gdzieś, posiał się na karty i komplikuje Ci życie, w tym przypadku przeskanował bym komputer i karty HirensBootem może coś pomoże i znajdzie, format wszystkich kart też z poziomu Hirensa, jak masz czas to "pobaw się" może coś pomoże
PS. mam nadzieję, że w moim też nowym D700 nie będzie takich przypadków :) na szczęście skanuję co jakiś czas kompa Hirensem :)
Ja mam takie zongi w D700 z nową kartą PRETECa 32GB 233x. Wszędzie działa, tylko nie z D700. Tak jak u ciebie nawet nie można jej przeformatować w body, ale jak tylko włożę do czytnika w kompie i z powrotem do body, na chwilę jest dobrze i fotki normalnie zapisuje, a potem znowu zong. Ale stwierdziłem, że nie ma co tracić życia na odkrywanie kompatybilnych zawiłości chińskiego sprzętu i zostawiłem temat. Może przeformatuj tę swoją na niższą pojemność i zobacz co się będzie działo, ja tak zrobiłem, z 32GB na 16GB i na razie nie było zonga.
Natomiast z kartą Sandiska Extreme III 8GB i D700 nie ma żadnych problemów.
Właśnie czytałem o problemach z Pretecem... Ale są nieco lżejsze niż mój. Nie ma różnicy jaka karta!!
Macie jeszcze jakieś doświadczenia czy rady??
Dostaję CHA przy jednej karcie Sandiska Extreme3 30mb 8GB, jeśli do końca zostanie ok 7 rawów, wystarczy wył/wł aparat i można działać dalej, czyli skasować jakąś fotkę i zamiast niej zrobić inną, później znów CHA.
Dzieje się tak tylko na jednej sztuce karty, inne nie mają takich przypadłości. Karta w czytniku zapełnia się do końca bez błędów.
Aparat wyślę chyba do fixation. Przeraża mnie ten polski serwis. Wiecie może w jakich cenach jest wysyłka??
witam, mam podobny problem, kupilem karte w zeszlym tygodniu / kingstona 8gb 133x/ pojawia sie CHA i ogolnie zamula cos ta karta , przy probie ogladania fot na lcd trzeba odczekac ok 4-5sek, i po zrobieniu zdjecia podglad tez odrazu sie nie wlacza, pare razy zrobilo sie CHA ale po wylaczeniu aparatu jest ok, to jak w koncu z tym jest wina karty czy cos z body, wszystkie karty smigaja az milo tylko z tą nowa cos nie teges.
no body tez d700
witam, mam podobny problem, kupilem karte w zeszlym tygodniu / kingstona 8gb 133x/ pojawia sie CHA i ogolnie zamula cos ta karta , przy probie ogladania fot na lcd trzeba odczekac ok 4-5sek, i po zrobieniu zdjecia podglad tez odrazu sie nie wlacza, pare razy zrobilo sie CHA ale po wylaczeniu aparatu jest ok, to jak w koncu z tym jest wina karty czy cos z body, wszystkie karty smigaja az milo tylko z tą nowa cos nie teges.
no body tez d700
Jeśli inne karty śmigają bez problemu to wina leży raczej po stronie karty. Gdyby to body szwankowało to miałbyś CHA ze wszystkimi kartami.
Dzwoniłem do fixation i powiedzieli że to dosyć częsta przypadłość z kartami CF. W poniedziałek wysyłam paczkę.
Ptaszyna
14-11-2009, 00:29
Dzwoniłem do fixation i powiedzieli że to dosyć częsta przypadłość z kartami CF. W poniedziałek wysyłam paczkę.
No ale przypadłość z kartami sugerowała by wymianę kart, tym czasem to chyba przypadłość body - skoro je wysyłasz - bo rozumiem, że w paczce właśnie body będzie?
Podobny przypadek mam z D300, który opisałem wcześniej.
Korpus wysłałem do naprawy w ramach gwarancji, o wynikach powiadomię.
Powiedzieli mi że jest częsty problem z formatem CF w d700 oraz innych nikonach.
siwy49 - wysłałeś aparat do polskiego serwisu??
Powiedzieli mi że jest częsty problem z formatem CF w d700 oraz innych nikonach.
siwy49 - wysłałeś aparat do polskiego serwisu??
Tak na Postępu
niestety dzisiaj ten sam błąd pojawił się w moim D700 :(
Czy są już jakieś wyniki wysyłki Waszych aparatów do serwisu. Zbliżają się święta i będzie trochę pracy więc bardzo zależy mi na czasie.
otherside
27-11-2009, 17:35
Miałem dokładnie taki sam problem z karta 8GB Kingstona i D700. Apart co jakiś czasy wyswietlał CHA. Naszczęscie pomagał reset, chociaż zdjęcia z buforu przepadały. Sugerowałbym zamiast wysyłać aparat do serwisu zmienić kartę, bo 8GB kingstony sa wyjatkowo trefne. Z fuji S5 Pro karta ta nawet niechciała ruszyć, więc ewidentnie była to wina karty. Kartę w sklepie wymieniałem jeszcze trzy razy i za kazdym razem sytuacja sie powtarzała, az zdecydowali sie oddac pieniądze. Co więcej mam 2 karty Kingstona 4GB, które w obu aparatach pracuja poprawnie.
stachmuszel
27-11-2009, 17:54
Moim skromnym zdaniem to wina karty a nie body. Po co wysyłać body do serwisu? W dodatku na Postępu!
Pozdr.
Pierwszy raz w ogóle o tym słyszę. A czytam naprawdę dużo. Problemy są najwyżej z kartami. Czasami z zagiętym pinem w body. Ale z formatowaniem? Nie słyszałem.
Moim skromnym zdaniem to wina karty a nie body. Po co wysyłać body do serwisu? W dodatku na Postępu!
Pozdr.
Miałem problem z kartami - wina była po stronie korpusu D300.
Wysłałem do naprawy w ramach gwarancji na ul. Postępu, naprawiono mi i odesłano w niecały tydzień.
Brawo serwis!
U mnie problem występował z wszystkimi moimi kartami :(
Po przeczytaniu posta Jacka_Z postanowiłem sprawdzić piny. Okazało się że jeden jest wygięty i dotyka do innych. Po wizycie u zegarmistrza pin został wyprostowany i wszystkie problemy minęły :)
Pin był wygięty już wcześniej ale dopiero jak stykał się z innymi powodował błędy.
Pozdr.
Jak widać koledze naprawili w ciągu tygodnia. Co zachęca mnie do wysyłki do polskiego serwisu- koszty wysyłki do anglii w paczce ubezpieczonej to koszt ponad 500zł... Masakra
W moim przypadku musi być jakiś problem z czytnikiem kart w body. tylko jedna z 4 kart działa poprawnie. 2,5 miesiąca temu gdy d700 zakupiłem wszystkie działały bezproblemowo. Próbowałem formatu kart na chyba wszystkie przedstawione sposoby:)
Pierwszy raz w ogóle o tym słyszę. A czytam naprawdę dużo. Problemy są najwyżej z kartami. Czasami z zagiętym pinem w body. Ale z formatowaniem? Nie słyszałem.
Też nigdy nie słyszałem o takim problemie. Piny sprawdzałem parokrotnie- wszystkie idealnie proste...:/
Jako że okazało się że karta extreme III 4gb działa dobrze, zdecydowałem się zostawić aparat u siebie na okres świat. Wykonałem około tysiąca zdjęć i nie było problemu. inne karty dalej nie działają.... Spróbuję kupić nową kartę i wtedy okaże sie o co chodzi... Dziękuję za liczne odpowiedzi!
Patrykok
30-11-2009, 02:17
U mnie problem występował z wszystkimi moimi kartami :(
Po przeczytaniu posta Jacka_Z postanowiłem sprawdzić piny. Okazało się że jeden jest wygięty i dotyka do innych. Po wizycie u zegarmistrza pin został wyprostowany i wszystkie problemy minęły :)
Pin był wygięty już wcześniej ale dopiero jak stykał się z innymi powodował błędy.
Zastanawiam się, co może wygiąć pin? Zakładając, że nie grzebiemy w środku i używamy markowych kart.
Zastanawiam się, co może wygiąć pin? Zakładając, że nie grzebiemy w środku i używamy markowych kart.
w moim przypadku pin wygięła markowa karta. Niestety synek chciał zobaczyć jak się wymienia karty ;(
Ale to był ostatni raz gdy dotykał aparatu.
Dostaję CHA przy jednej karcie Sandiska Extreme3 30mb 8GB, jeśli do końca zostanie ok 7 rawów, wystarczy wył/wł aparat i można działać dalej, czyli skasować jakąś fotkę i zamiast niej zrobić inną, później znów CHA.
Dzieje się tak tylko na jednej sztuce karty, inne nie mają takich przypadłości. Karta w czytniku zapełnia się do końca bez błędów.
właśnie dziś na zleceniu (fotografowanie meczu siatkarskiego) miałem identyczny przypadek, zaskoczyłem się, że coś o czym czytałem jednak i pojawiło się u mnie :( w takim samym przypadku jak dandanowi, mam też takie same karty SanDisk Extreme III 30MB/s 8GB, czy to też problem pinów? sprawdzałem i są ok więc widocznie nie, co można z tym zrobić, bo do końca temat jeszcze nie został wyjaśniony, znaczy się nie ma na to recepty?
mój niestety wylądował w serwisie :(
Po ogromnych problemach z gniazdem kart pamięci - Błąd CHA gniazdo zostało wymienione. Aparat został zwrócony w ciągu 8 dni od daty wysłania( w 2 strony DHL) Wysyłka powrotna na koszt serwisu- naprawa gwarancyjna.
Jestem bardzo zadowolony, choć byłem przerażony wysyłką d700 do Warszawy. Zdziwiłem się jednak, że po 24h od dostarczenia aparatu do serwisu nie dostałem żadnej wiadomości o danych potrzebnych do monitorowania prac gwarancyjnych na stronie Nikon Polska. 5 min po telefonie do serwisu miałem na mailu wszystkie dane. Działanie usługi monitorowania stanu działania jest jednak średnie. Przez 5 dni wyświetlało się > Oczekiwanie na naprawę, a następnie > Naprawa ukończona.
W każdym razie wszystko udało się wykonać sprawnie tak jak koledze siwy49.
Pozdrawiam
Niestety podobny problem miałem z 2 kartami sandisk zakupionymi poprzez Allegro, karty okazały się podróbkami. Obecnie mam 3 karty zakupione w porządnym;) sklepie i żadnych CHA.
stachmuszel
28-01-2010, 18:03
Panowie!
Nie kupujcie kart pamieci na Allegro. To dobra rada.
Pozdr.
To żaden problem. Wymieniałem po ciemku kartę i wsadziłem ją do aparatu inna stroną.. Pin lekko się zgiął. Następnie wsadzając kartę poprawnie dogiąłem go do "gleby". Wszystko działało do pewnego czasu poprawnie, później pojawiły się opisane przez kolegów kłopoty z kartami rożnymi. Oddałem D200 do serwisu (niefirmowy, ale aparatów elektronicznych) i tam wymienili mi o ile pamiętam złącze karty. Teraz działa wszystko OK.
właśnie dziś na zleceniu (fotografowanie meczu siatkarskiego) miałem identyczny przypadek, zaskoczyłem się, że coś o czym czytałem jednak i pojawiło się u mnie :( w takim samym przypadku jak dandanowi, mam też takie same karty SanDisk Extreme III 30MB/s 8GB, czy to też problem pinów? sprawdzałem i są ok więc widocznie nie, co można z tym zrobić, bo do końca temat jeszcze nie został wyjaśniony, znaczy się nie ma na to recepty?
Wgrywałeś nowy firmware ??
Niestety nie mam teraz tej felernej karty, bo wysłałem do reklamacji przed pojawieniem się nowego softu i wróci do mnie po niedzieli ten sam egzemplarz. Sprawdź na swojej czy coś się zmieniło.
Macie niewątpliwie rację z kartami z dziwnych źródeł etc. Jednak gdy mam problem z 6 kartami CF a piny zostały sprawdzone parokrotnie to jednak coś musi być nie tak:) Poza tym jak wgrać softa nowego gdy żadna z kart nie działa??:P W każdym razie sprawa załatwiona!:D
Leszekel
30-01-2010, 19:08
razu pewnego wyskoczył mi taki błąd w bardzo wąznym momencie , nei miałem karty zapasowej, gorąco mi się zrobiło, ale po wyłaczeniu , właczeniu aparatu i wyjęciu karty wszystko wróciło do normy... :-/ karta kingston 16 GB 133x
Zapełniłem dziś kartę, na której wcześniej pojawiał się "CHA". Działa bez zarzutu na nowym oprogramowaniu.
Zapełniłem dziś kartę, na której wcześniej pojawiał się "CHA". Działa bez zarzutu na nowym oprogramowaniu.
czyli mówisz, że wgrałeś najnowsze oprogramowanie do aparatu tematowego D700 i problem z CHA zniknął??
czyli mówisz, że wgrałeś najnowsze oprogramowanie do aparatu tematowego D700 i problem z CHA zniknął??
Tak, karta która wcześniej wyrzucała CHA teraz zapycha się do końca bez błędów
no to jutro trzeba się będzie zająć zmianą softu :) może to pomoże :)
BTW dzięki za pomoc i kierunek działań :) zobaczymy czy i u innych to zadziała ;) pozdro
Kowalencki
23-02-2010, 01:18
Witam serdecznie. Posiadam kartę Sandisk Extreme 60mb/s 16GB oraz D700. Niestety po zmianie softu na 1.02 pojawia mi się CHA po około 500 zrobionych zdjęciach....jakieś pomysły?? W sumie nie wiem co robić....aparat kupiony miesiąc temu.... . Z góry dzięki za radę.
Michał
Spróbuj z inną kartą jeśli taką posiadasz.
Czy ten problem pojawia się co chwilę??
Ile razy takie coś się Tobie przytrafiło?? Tak jak napisałem w pierwszym poście w tym wątku, miałem takie problemy i z d700 jak i z d200. Tylko z d200 zdarzyło mi się tak ok. 10 razy przez cały rok użytkowania aparatu. A z d700 działo mi się tak co chwilę, aż w końcu nie mogłem zrobić ani jednego zdjęcia. Po wymianie karty w d200 nie miałem już ani razu takiego problemu!
Mój d700 został naprawiony w ciągu tygodnia, za darmo w serwisie Nikona w Warszawie. Więc nie ma się co obawiać:) W najgorszym wypadku będzie trzeba wymienić gniazdo karty CF co zabrało serwisantom ok. 1h roboty.
Kowalencki
23-02-2010, 15:23
Ylim, zdarzyło mi się to 2 razy. Przy zapełnieniu karty ok. 400-500 zdjęciami aparat wyświetla CHA i koniec. Jeszcze będę kombinował z inną kartą od znajomego(Lexar)...zobaczymy czy przyniesie jakiś skutek....
siedemczwartych
23-02-2010, 17:40
"— Po włożeniu do aparatu niektórych kart pamięci w górnej części wyświetlacza LCD pojawiał się komunikat „CHA” i nie można było robić zdjęć. Ten problem został rozwiązany. "
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45657/c/648/r_id/127724
to samo jest w aktualizacj D3s.
Kowalencki
24-02-2010, 00:30
siedemczwartych, fajnie że o tym piszą, ale tak jak wspomniałem wcześniej, soft u mnie został zaktualizowany....
Zobacz jak będzie z inną kartą. U mnie zadziałało. Dopiero gdy kupiłem d700, to był ogromny problem, bo zdjeć nie dało się robić zupełnie. Jeśli masz gwarancję i będzie zdarzało się to jeszcze pare razy, to wysyłaj, nie ma na co czekać:)