PDA

Zobacz pełną wersję : DxO 6

Pawel92
10-11-2009, 23:05
Wyszła nowa wersja tego dosyć kontrowersyjnego oprogramowania.
Nowosci jest sporo : http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro/new_in_V6

Używam wersji 5.3.5 i jest OK : działa stabilnie, a korekcja optyki jest, MZ, na (bardzo) dobrym poziomie. Z poprzednimi wersjami 5.x firma nie za bardzo się popisała.

Sewo
11-11-2009, 03:21
Właśnie testuję DxO 6, normalnie korzystam z C One, aktualnie 5, ale szukam czegoś lepszego. Jestem pod wrażeniem nowego interfejsu DxO, korekcji błędów optyki, obróbki szumów itp. Z tego co wiem, to takich rzeczy jak Volume anamorphosis nie ma nikt.

T&T
11-11-2009, 09:58
".....normalnie korzystam z C One, aktualnie 5, ale szukam czegoś lepszego."

No to możesz długo szukać.

Me_how
11-11-2009, 17:24
Właśnie testuję DxO 6, normalnie korzystam z C One, aktualnie 5, ale szukam czegoś lepszego. Jestem pod wrażeniem nowego interfejsu DxO, korekcji błędów optyki, obróbki szumów itp. Z tego co wiem, to takich rzeczy jak Volume anamorphosis nie ma nikt.

Zgadzam się. Szukałem narzędzi do korekcji znieksztalceń optyki i tak rozbudowanego i skutecznego nie znalazłem.

noktoto
13-11-2009, 13:27
Po złych doświadczeniach z wczesnymi wersjami DxO 5 (nazwanej przez użytkowników "pay for beta") stwierdziłem, że z kolejnymi programami tej firm dam sobie spokój. Jednak po kilku dniach testów wersji 6 jestem mile zaskoczony i chyba zmienię zdanie. Parę rzeczy wymaga jeszcze dopracowania, ale kolejne rewizje powinny to załatwić. Dodatkową zachętą jest atrakcja promocja :)

crisder
14-11-2009, 00:15
a ja sie też pobawiłem i musze powiedzieć,że szybko odinstalowałem.Nie mówie o możliwościach programu tylko o jego obsłudze. chyba przyzwyczaiłem sie do PS i NX

Sewo
14-11-2009, 13:33
Po złych doświadczeniach z wczesnymi wersjami DxO 5 (nazwanej przez użytkowników "pay for beta") stwierdziłem, że z kolejnymi programami tej firm dam sobie spokój. Jednak po kilku dniach testów wersji 6 jestem mile zaskoczony i chyba zmienię zdanie. Parę rzeczy wymaga jeszcze dopracowania, ale kolejne rewizje powinny to załatwić. Dodatkową zachętą jest atrakcja promocja :)

Przyłączam się do powyższych słów, miłe zaskoczenie, to jest ten stan, jaki przeżyłem z wersją DxO 6.
Capture One, z którego korzystam na stałe to wersja 4.8, wersja 5, o której pisałem to trial. Mam więc dylemat, robić za 99 USD upgrade na 5, które nic mi nowego nie da, skoczyć za 299 USD na Co One 5 Pro, lub tez przejść na DxO 6 za 109 USD. Wczoraj testowałem obróbkę zdjęć robionych przy czułości 3200. DxO ponownie wygrał, :oops:

noktoto
16-11-2009, 01:28
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko możliwości porównywania różnych zdjęć jeszcze przed obróbką. Takie narzędzie było dostępne w DxO 4, a nowsze edycje zostały go pozbawione :(.

Sewo
29-11-2009, 22:32

Kończy mi się trial DxO 6, muszę konstatować, po obrobieniu ok. 200 zdjęć wykonanych w najróżniejszych warunkach, że jednak kolega T&T miał rację. Obrabiałem te same zdjęcia w obu programach i jednak te z C One bardziej mi się podobały, jest to subiektywne odczucie, ale cała fotografia cyfrowa jest bardzo subiektywna, szum, ostrość, rozpiętość tonalna i kolory.

Remol71
08-12-2009, 22:15
Gdzie w Polsce można kupić Dxo 6 ?? Jakoś nie mogę trafić na slad.

Vinci
09-12-2009, 18:22
Remol, z tego co się orientuję to raczej tylko online kupisz i to w ten sposób, że ściągniesz program w wersji trial i zaaktywujesz kodem (płacisz właśnie za ten kod). jak chcesz backup na CD to ekstra dopłacasz.

Na marginesie: bawiłem się programem i mam bardzo pozytywne zdanie o jego możliwościach, nawet pomyślałem, że może zainwestuję, bo trial mi się skończył. Boleje nad tym że promocja jest do końca grudnia, a ja planowałem zakup przed wakacjami, ale może wyjdzie nowa wersja i nowa promocja będzie. Tak czy tak program mi się podoba. Zaryzykuje stwierdzenie, że jest bardziej "handy i friendly" od CNX2, bo tego ostatniego jakoś nie ogarniam.

Natomiast mój lekki niepokój wzbudziła informacja, na którą się gdzieś natknąłem, że zabezpieczenie antypirackie, które się instaluje przy okazji instalacji programu potrafi nieźle namieszać w systemie. Dzieje się tak w momencie gdy chcemy się dobrodziejstwa pozbyć po usunięciu programu. U mnie nic złego się nie wydarzyło, odinstalowało się prawidłowo, ale pewnie śmieci pozostały, a ja nie lubię "nieplanowanych gości".

Vinci
09-12-2009, 18:31
Jankesi i Talibowie w Afganistanie maja taniej. Mogą kupić w promocji po 109 dolców, a my w zjednoczonej Europie po 99 eurasów. - to nie reklama :D

Me_how
09-12-2009, 21:48
Pół roku temu kupiłem DxO 5 u polskiego dystrybutora. Cena była niższa niż oficjalna w sieci. Może dalej się da :-)

COMPLEX S.C.
ul. Morska 35
75-212 Koszalin
094 343 44 23
600 457 113

Pawel92
19-12-2009, 20:54

Może nie aż tak długo :-D
http://www.twin-pixels.com/lightroom-dxo-capture-one-bibble-5/

Vinci
20-12-2009, 02:40
Dzięki za linka. Znowu chyba potwierdza się teza, że nie ma softu "do wszystkiego". Szkoda.

lodzermensch
02-02-2010, 17:39
Wyszła nowa wersja tego dosyć kontrowersyjnego oprogramowania.

Dlaczego kontrowersyjnego?

Pawel92
02-02-2010, 21:09
Dlaczego kontrowersyjnego?
Zacząłem używać DxO w wersji 4.x. Było OK i, sądząc po opiniach na forach, ludzie byli raczej tez zadowoleni. Problemy były (w końcu jest to oprogramowanie :)), ale program robił swoje. Potem firma wpadła na pomysł zmiany środowiska na .Net i wypuściła wersje 5. Zaczęły się schody - 5-ki nie można było nazwać nawet Beta: koszmarnie długi start, zawiechy, błędne działanie. Szum się zrobił wśród użytkowników, firma się nastroszyła i zaczęła wmawiać ludziom, ze im się tylko wydaje. Zaczęły się zwroty pieniędzy (sam zażądałem takiegoż i odzyskałem pieniądze bez zmrużenia oka), pyskówki na forach, zablokowanie publicznego dostępu do forum DxO przez firmę itd itp. Po bodaj kilku miesiącach poprawili błędy programu, ale zło się stało i reklama poszła w świat.
Używam czasem 6-ki, zwłaszcza do poprawy perspektywy i RAWów z G11. Nie narzekam :)

jaś
02-02-2010, 21:51
Potwierdzam używałem wersji 3.5 byłem pod wrażeniem, potem 4 i było ok 5 była fatalna tego prawie nie dawało się używać dodatkowo soft był krytykowany ze względu na "słabszą ostrość" generowanych plików, firma wzięła sobie to do serca i trzeba było potem ustawiać suwaczki przy ostrości na duży minus bo inaczej ja przynajmniej nie mogłem patrzeć na wypluwane efekty - koszmarnie przeostrzone. Oglądalem wersję 6 ale chyba się jacyś marketingowcy i księgowi dobrali do tematu bo nie udało mi się dobrać modułu obiektywu do modułu korpusu - wiem nie jestem typowy mam niedrogi korpus i drogie obiektywy a taka kombinacja z punktu widzenia marketingowego nie istnieje (bo jak cię nie stać na drogi korpus to tym bardziej nie kupisz drogiego obiektywu) z tego co pisało na stronie mieli uzupełnić :), jak już uzupełnią to rzucę okiem.

T&T
02-02-2010, 21:55
Może nie aż tak długo :-D
http://www.twin-pixels.com/lightroom-dxo-capture-one-bibble-5/

Jednak pozostaję przy swoim zdaniu.

lodzermensch
02-02-2010, 23:52
(...)5-ki nie można było nazwać nawet Beta: koszmarnie długi start, zawiechy, błędne działanie.

Oprócz rzeczywiście długiego startu nie zauważyłem pozostałych niedoskonałości. Być może dlatego, że swoją przygodę z DXO zacząłem 1,5 roku temu od wersji 5.3.
Dzisiaj nie wyobrażam sobie obróbki innym programem. Mimo, że posiadam też C1 i PS Elements. A to dlatego, że DXO (mimo wszystko bardzo niedoceniony) daje coś wyjątkowego: możliwość wyboru. Jak masz czas i chęć: obróbka ręczna; w innym wypadku: bardzo dobrze działający, edytowalny automat.
Ja częściej biorę to drugie.
Wciąż wolę godzinami fotografować, niż siedzieć godzinami przy komputerze.
Do tego rewelacyjne efekty obróbki NEFów.
P.S. Miesiąc temu nabyłem wersję 6.1 za 39€.
Promocja noworoczna + upust za kontynuację. :)

Pawel92
03-02-2010, 00:41
Oprócz rzeczywiście długiego startu nie zauważyłem pozostałych niedoskonałości. Być może dlatego, że swoją przygodę z DXO zacząłem 1,5 roku temu od wersji 5.3. ...

Dokładnie tak, nie zaczynając od 5.0 zaoszczędziłeś sporo czasu i zdrowia.:-D

lodzermensch
03-02-2010, 00:51
Dokładnie tak, nie zaczynając od 5.0 zaoszczędziłeś sporo czasu i zdrowia.:-D

Ufffff...... ;)