Zobacz pełną wersję : Teleconwertery i spadek jakosci
Zorro1212
10-11-2009, 17:38
Mam pytanie a mianowicie mysle o kupnie telekonwetera mam na mysli ktorys z Nikon 1.4 1.7(ten chyba najbardziej)badz Kenko 1.4 i interesuje mnie spadek jakosci i ewentualne problemy z ich wspolpraca z obiektywem/body.Czy moze ktorys z posiadaczy podzielic sie informacjami(a najlepiej cropami)radami etc
Widzialem juz watek poswiecony telekonwerterom ale Kenko a interesuja mnie tez Nikonowskie.
Z gory dzieki za posty
mam Kenko 1.5 DG.
w cropie 8Mpix bylo niezle. psul kolory (zauwazalnie zazolca), ale trzymal dosc dobra rozdzielczosc
w pelnej klatce 12Mpix juz jest zauwazalny spadek rozdzielczosci. plus zwiekszone winietowanie.
tanie to bylo, wiec nie narzekam, ale trzeba sie liczyc z utrata jakosci. rzecz niejako wpisana
w definicje uzycia telekonwertera
Telekonwertery Nikona typu AF-S przeznaczone są w tylko do niektórych stałoogniskowych teleobiektywów (Micro 105G, 200/2 i wyżej) oraz nielicznych jasnych zoomów (70-200, 200-400). Wejdź na strony Nikona i znajdź tabelkę kompatybilności, albo sprawdź w prospekcie obiektywów.
Również konwerter Kenko 1,4x 300 jest w zasadzie do obiektywów od 300mm w górę. A model 1,5x to prosty model amatorski.
Można się zastanawiać, czy utrata jakości (i jasności) spowodowana telekonwerterem nie jest gorsza niż utrata jakości spowodowana powiększaniem wycinka. Ale tu musiałby się wypowiedzieć praktyk który używał tych konwerterów.
Mam siedmiosoczewkowego Tamrona 2x i używam go rzadko - przeważnie wolę powiększyć wycinek. Ale to uniwersalny konwerter klasy amatorskiej.
Telekonwertera tak naprawde nie ma sensu rozpatrywac oddzielnie, a raczej w tandemie z konkretnym szklem.
Dla przykladu TC 1.7 Nikona daja sredniej jakosci obrazy przy podpieciu do 70-200VR, np. na dlugim koncu i w okolicach pelnej dziury - widac spory spadek jakosci w stosunku do golego szkla, z kolei ten sam TC 1.7 po
podpieciu do szkiel typu 200/2, 300/2.8 daje takiej jakosci obrazek:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/6356/d700tcf48.jpg)
Zasadnicze pytanie do autora watku, z jakim szklem chcialby uzywac TC ?
Zorro1212
11-11-2009, 20:07
Mam na mysli Sigme 100-300 F/4 a mysle rowniez o zakupie Sigmy 150mm macro.
Do Sigmy 100-300 APO EX chyba najlepszy będzie telekonwerter także Sigmy - wg firmy są one przeznaczone specjalnie i tylko do teleobiektywów Sigmy oznaczonych symbolem APO EX. Zakładam, że telekonwerter taki poradzi sobie lepiej niż uniwersalny konwerter Kenko.
mozna tez nikona, ale nie polecalbym wiecej niz 1.4, glownie dlatego, ze swiatlo 5.6 to max co producent deklaruje do sprawnego dzialania autofocusa
wiekszy TC zabierze Ci jeszcze wiecej swiatla, i AF albo bedzie chodzilo wolno, albo w ogole odmowi wspolpracy w gorszych warunkach oswietleniowych
jesli chodzi o TC Nikon to dla szkiel 2.8 , rekomenduje sie 1.4/1.7 i 2 (ale ten ostatni lepiej sobie odpuscic)
dla szkiel f4 poleca sie wlasnie jedynie 1.4
Nie byłbym pewny konwerterów Nikona do szkieł Sigmy. A konkretnie nie byłbym pewny czy w ogóle się zapnie szkło Sigmy do nikkorowskiego konwertera. Coś mi świta z przeszłości, że coś tam się nie mieści. Do sprawdzenia w każdym bądź razie.
Poleciłbym do Sigm zdecydowanie ich konwertery. Z własnego doświadczenia, a nie z teorii.
Edit:
kichu - ten Twój przykład z 300 i konwertera już widziałem - także z cropem. Muszę przyznać, że jakość robi wrażenie.
Zorro1212
15-11-2009, 01:30
Dzieki,ta Nikona 2 sobie odpusczam ale sprobuje sprawdzic jeszce N 1.4 a polecacie cos z Sigmy?
O ile wiem, konwertery Nikona mają dość wystającą do przodu przednią soczewkę i można je założyć tylko do obiektywów, które mają tylną soczewkę dość głęboko schowaną. Z obiektywem Sigmy 100-300 próbowałbym przede wszystkim konwertera Sigmy. 1,4x obniży światło do 5,6, więc jeszcze znośnie, i AF będzie jeszcze działał.
Niestety telekonwertery nikona mogą nie pasować do Twojej sigmy. Z pewnością nie pasują do sigmy 150-500, której kiedyś byłem posiadaczem. Nie da się połączyć, wystająca obudowa soczewki w telekonwerterze nie mieści się w otwór w obiektywie. Sprawdź przed zakupem, może Twoja sigma da się połączyć.
Pozdrawiam
Jacek
Zorro1212
12-04-2010, 00:53
Ostatecznie kupilem Kenko 1.4 i niestety z Sigma Af sie zawiesza ale Mf jest ok