Zobacz pełną wersję : Softbox
Jendrek.gd
10-11-2009, 13:37
Może ktos używa czegos takiego, jest to lepesze od dyfuzorka takiego zakładanego na lampe SB-600 http://www.allegro.pl/item810425508_duzy_softbox_dyfuzor_proii_nikon_can on_sony.html
Nie używam ALE.
10x ważniejsze od tego CO nakładasz jest JAK używasz. Na tej aukcji jest pokazane wszystko na aparacie i na wprost (zwróć uwagę np. dyfuzora najczęściej używa się do góry).
Nawiasem mówiąc na tej samej aukcji sliczne zdjęcia są zrobione
a) wydaje się lampą zdjęta z aparatu, w lekko górnym oświetleniu.
b) lub gra rolę że z bardzo bliska czyli kąt lampa-aparat jest spory. Przy portrecie już przestanie to mieć znaczenie
Jak przemyślisz jak używać, skręcona, zdjęta z aparatu, wtedy warto pytać co na nią nałożyć.
Moja stała głupia rada (jak Szwejk, takim idiotą się urodziłem): Karton, folia aluminiowa, troche kalki i zobacz czy to jest to. Sprawdzi się, kupisz sobie 'profesjonalny' .
ok , w takim ukladzie ja mam pytanie.....jak radzi sobie w duzych pomieszczeniach gdzie nie ma jak odbic swiatla (np. od sufitu) lampa wtedy musi byc raczej na wprost. Odbicie od karty(SB900) daje dosc ostre i malo przyjemne switlo....wiec?
Zakładając że zupełnie ciemne (nie ma odbić) to fakt, czy jest punktowe, czy nie, zależy od stosunku wielkości źródła światła i odległości. 15 cm źródło z odległości np. 8-10m niemal nie różni się od 5cm karty. To dalej będzie punktowe. Może parasolka 110cm by dała jakiś efekt.
Sorry, fizyka. To tylko lampa a nie maszynka do robienia cudów. Załóżmy, że "nie punktowe" by miało wielkość kątową (z sufitu biorę) ... 15 stopni (to dalej nie jest satysfakcjonujące rozproszenie, cień takiego gościa jak ja zanika po ok 3-4metrach). Tangens z tego razy 8 metrów to 2.18 metra (kawał softboxu).
Na poziomie średnim kariery dość dobra książka (choć 'pro' tez się dowie kilu ciekawostek)
http://helion.pl/ksiazki/oswwar.htm
Zakładam że w strobbingu (takim bardziej reporterskim) nie da się iść w wielkość lamp, ale w ilość sztuk to się już idzie