Zobacz pełną wersję : BF tylko w dwóch polach AF
Witam!
Panowie tylko nie rzucajcie pomidorami, że temat już był... Dotarłem do kilku postów od pierdółek począwszy na mechanicznej regulacji AF skończywszy i pewnie wszystkiego nie przeczytałem ale nie mam już urlopu w tym roku.
Do konkretów...
Dokupiłem do mojego D90 Nikkora DX 35mm 1.8 i co widzę na fotkach? - ano ostrzę na solniczkę a na fotce ostrość na pieprzniczce tuż za solniczką!! Ale czy to możliwe, że dzieje się tak tylko przy używaniu dwóch pól autofokusa - górnego i prawego - przy centralnym i pozostałych ostrzy OK.
Jeżeli to możliwe, że BF może występować w danym polu AF to proszę mądre głowy o wytłumaczenie i rady, porady, wskazówki...
Ja nie wiem czy do serwisu jechać czy samemu rozkręcać i co pierwsze puszke czy też słoik i czy lepiej walerin czy też nerwosol zapodać...
Ehh.....
Z góry wielkie THX.
Pokaż ta fotkę i pokaż jak ostrzyłeś. I czy zachowałeś "warunki laboratoryjne" tj. na statywie, etc?
Pokaż ta fotkę i pokaż jak ostrzyłeś. I czy zachowałeś "warunki laboratoryjne" tj. na statywie, etc?
Pokazuje, juz pokazuje, ale nieistotne tu są warunki labolatoryjne wg mnie, ponieważ wystarczy mi 30x pstryknąć coś ustawiając ostrość na dolnym polu AF i 30x pstryknąć coś ustawiając ostrość na górnym felernym polu AF.
W życiu Warszawy przykładowa kulka ze zdjęcia nie wyjdzie mi ostra podczas ostrzenia górnym polem AF.......
Oto fotki:
Dolne pole AF - ostrość na pierwszą złotą kulke:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bartson.one.pl/dolnepole.jpg)
...i felerne górne pole AF - ostrość oczywiście też na złotą kulkę ustawiana... :((
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bartson.one.pl/gorne.jpg)
So..........?
Różnica między górnymi a dolnymi polami występuje jeśli się samemu kręci mimośrodem od lustra. Ale prawo-lewo raczej nie powinno się różnić. Wygląda jakby sensory były źle ustawione.
Różnica między górnymi a dolnymi polami występuje jeśli się samemu kręci mimośrodem od lustra. Ale prawo-lewo raczej nie powinno się różnić. Wygląda jakby sensory były źle ustawione.
Nic nie kręciłem (jeszcze nie).
So...?
Serwis czy coś kręcić?
Jak masz srodkowy dobrze to nie ruszaj. Serwis to ci tylko spier***i tak, że będziesz musiał zapomnieć o zdjeciach ostrych w punkt. Wiem co mówię.
Tak jak pisze przedmówca - zostaw jak jest.
Tak jak pisze przedmówca - zostaw jak jest.
prz3mo, ale toż to trochę niezgodne z tym napisem twoim: "w nikonach masz ostre tam gdzie chciałeś, a w canonach chciałeś tam gdzie jest ostre"
:(
Chcę mieć ostre w górnej części kadru i co?? I muszę aparatem machać??
PiotrB_86
10-11-2009, 00:21
A masz inny obiektyw? Jeśli tak to jak zachowuje się na innym? Spróbuj jeszcze po ostrzyć ręcznie z potwierdzeniem ostrości na "wadliwych" polach AF tak żeby według Ciebie była ostrość na tej odpowiedniej kulce i napisz czy obiektyw potwierdza prawidłowo że jest ostre. Może obiektyw przesyła źle informację zwrotną. Bo minimalna odległość ostrzenia jest chyba zachowana prawidłowo czyli że obiektyw fizycznie ma możliwość ustawienia na tą pierwszą kulkę.
Fota zrobiona ze statywu?
A masz inny obiektyw? Jeśli tak to jak zachowuje się na innym? Spróbuj jeszcze po ostrzyć ręcznie z potwierdzeniem ostrości na "wadliwych" polach AF tak żeby według Ciebie była ostrość na tej odpowiedniej kulce i napisz czy obiektyw potwierdza prawidłowo że jest ostre. Może obiektyw przesyła źle informację zwrotną. Bo minimalna odległość ostrzenia jest chyba zachowana prawidłowo czyli że obiektyw fizycznie ma możliwość ustawienia na tą pierwszą kulkę.
Piotr, ostrzyłem ręcznie z potwierdzeniem ostrości i pomimo potwierdzenia ostrości na wadliwym polu nadal mydło na zdjęciu w miejscu gdzie chcę żeby było ostre. Odległość ostrzenia naturalnie zachowana nie tylko w przypadku kulek na powyższych zdjęciach ale już wszystkich przedmiotów w domu chyba.
Zauważyłem jeszcze, że zarówno przy manualnym ostrzeniu z potwierdzenie jak i przy autofokusie najlepsza ostrość (jak brzytwa) jest na dolnym polu, na środkowym dosłownie minimalny BF a na górnym polu to już kaszana i ostrzy za celem.
Czy pokręcić coś tą magiczną śrubką - imbus number 2 :) - czy też może obiektyw jest walnięty i iść do sklepu sprawdzić na innym egemplarzu??????????
A ty permanentnie nie chcesz mi odpowiedzieć na moje pytanie. A chcesz już kręcić.
A ty permanentnie nie chcesz mi odpowiedzieć na moje pytanie. A chcesz już kręcić.
:) Nie odpowiadałem, bo nie bardzo widziałem związek miedzy pytaniem a problemem... Zdjęcia robione bez statywu.
Coś mnie się wydaje, że obietkyw jest walnięty, bo z Sigmą 18-200mm nie mam problemów z BF ani FF...
Czteredniowy obiektyw i do serwisu... Eh...
Jutro w fotojokerze sparawdzę na innm egzemplarzu dla pewności. Tak na marginesie to chyba sklep ma obowiązek wysłać mi obiektyw do serwisu (tym bardziej że świeżo kupiony) ??
:) Nie odpowiadałem, bo nie bardzo widziałem związek miedzy pytaniem a problemem... Zdjęcia robione bez statywu.
A związek jest w tym wypadku jest ogromny. Na jakiej przesłonie robiłeś test? Jaka odległość od obiektu?
Przy założeniu, ze f1.8 (a tak wynika z EXIFa), odległość masz 0,5m to twoja głębia ostrości to jakieś 1cm. Jeśli przed złapaniem ostrości a naciśnięciem spustu nie drgniesz to jesteś wielki. Jeśli odległość mniejsza to GO jest liczona w mm. Dlatego takie testy bez statywu nie mają większego sensu.
A związek jest w tym wypadku jest ogromny. Na jakiej przesłonie robiłeś test? Jaka odległość od obiektu?
Przy założeniu, ze f1.8 (a tak wynika z EXIFa), odległość masz 0,5m to twoja głębia ostrości to jakieś 1cm. Jeśli przed złapaniem ostrości a naciśnięciem spustu nie drgniesz to jesteś wielki. Jeśli odległość mniejsza to GO jest liczona w mm. Dlatego takie testy bez statywu nie mają większego sensu.
Ja uważam, że mają sens, bo umieszczone wyżej zdjęcia to jedne z wielu i zrobiłem ich ze sto z ręki czyli tak jak robię na co dzień i robiłem je przy różnych czasach z różnej odległości i widzę, że definitywnie obietyw robi BF na górnym polu AF.
Przy użyciu wspomnianego pola AF nie da się zrobić portretu, bo ostrzę na jedno oko osoby siedzącej pod kątem a on mi wyostrza drugie oko.
Wypada chyba powiedzieć Sigma to jednak Sigma! ;)
kurcze róbcie zdjęcia onaniści sprzętowi!!!
:)
kurcze róbcie zdjęcia onaniści sprzętowi!!!
:)
a wiesz co? masz rację! olać sprzęt - biorę w weekend w plener moją NOKIE! 5megapixela styknie! i świetnie ostrzy!
biorę w weekend w plener moją NOKIE! 5megapixela styknie! i świetnie ostrzy!
zaprezentuj wyniki :mrgreen:
Byłem w sklepie i po testach wiem już, że obiektyw OK a problem tkwi w puszce...
To jak ? Pokręcić tym mimośrodem??
Niby wątek umarł, ale ja prze dwa dni kręciłem mimośrodem i wiem dokładnie na czym stoję.
Otóż, górne pole AF dokumentnie wykazywało BF więc wziąłem się za korektę magiczną śrubką przy matrycy i po masakrycznie długiej pracy nad ustawianiem jak najlepszego ostrzenia udało się ale....
Ale rezulatat jaki da się osiągnąć regulacją mimośrodu jest jedynie taki, że AF w zasadzie działa OK, z tą różnicą, że GO w pozostałych polach AF przesunęła się do przodu i fotografując podobne obiekty ustawione w perspektywie pod kątem ostrość na dany punkcie jest w porządku ale GO cała idzie do przodu.
Reasumując, kręcenie mimośrodem nic tu nie da, więc mam pytanie czy ktoś się orientuje czy korekta ostrzenia w jednym polu AF jest sprawą programową łatwą do usunięcia w serwisie czy też nie obędzie się bez ingerencji mechanicznej w body (wymiana sensora czy coś takiego) ???????????
Skoro mam jeszcze gwarancję i sprzęt jak mi się wydaje dobrej klasy, to chciałbym, żeby AF działa prawidłowo w każdym polu... :(
mam jeszcze gwarancję
Jak się spece z serwisu dopatrzą, że magiczna farba z tych śrubek zeszła to może być klops.. Chociaż serwis podobno ostatnio lepiej działa, więc może są łaskawsi.. :)
Jak się spece z serwisu dopatrzą, że magiczna farba z tych śrubek zeszła to może być klops.. Chociaż serwis podobno ostatnio lepiej działa, więc może są łaskawsi.. :)
Dopatrzeć się nie trudno po sladach na śrubce ale :
a)cóż to za ingerencja jeżeli śrubka jest ogólnie dostępna po podniesieniu lustra
b)zadzwonię najpierw i jak mi poeidzą, ,że to jakiś problem to kapka czarnej farby matowej wszystko załatwi i się nie dopatrzą
;)
i jeszcze punkt
c)zaoszczędziłem Panom z Postępu BYĆ MOŻE pierwszej mylnej diagnozy i prawdopodobnie ponownej wysyłki aparatu do serwisu
Skoro mam jeszcze gwarancję i sprzęt jak mi się wydaje dobrej klasy, to chciałbym, żeby AF działa prawidłowo w każdym polu... :(
też mi się tak wydawało, jednak się myliłem. jeśli było oki i coś ruszyłeś to już po ptokach, jak to mówią. Chyba nikt na tym forum nie pisał tyle co ja o tym jaki to beznadziejny jest AF. Bo jest i tego nie da się ukryć. Moszesz poszukać w archiwum moich postów o problemach z AF w D200. Serwis twierdził, że aparat jest sprawny, ale celnosć AF wynosiła ok 20%. Miałeś doby aparat i być może go sobie spier****eś. Ja kiedyś marzyłem by chociaż na którym kolwiek polu mieć w punkt, a tobie w dwóch i tak rzadko używanych nie trafiał... no ale Twoja wola
też mi się tak wydawało, jednak się myliłem. jeśli było oki i coś ruszyłeś to już po ptokach, jak to mówią. Chyba nikt na tym forum nie pisał tyle co ja o tym jaki to beznadziejny jest AF. Bo jest i tego nie da się ukryć. Moszesz poszukać w archiwum moich postów o problemach z AF w D200. Serwis twierdził, że aparat jest sprawny, ale celnosć AF wynosiła ok 20%. Miałeś doby aparat i być może go sobie spier****eś. Ja kiedyś marzyłem by chociaż na którym kolwiek polu mieć w punkt, a tobie w dwóch i tak rzadko używanych nie trafiał... no ale Twoja wola
Ale ja sobie nic nie spie***iłem. BF w jednym polu od nowości a ja tylko sprawdziłem, że nie da się tego wyregulować mimośrodem...
So...? Skąd takie daleko idące stwierdzenie, że sobie coś schrzaniłem???
Kręcąc śróbką zmieniasz położenie lustra a co za tym idzie kąt i długość wiązki światła padającej na układ AF. Kręcąc mocno można rozregulować AF totalnie. Poza tym, skoro problem występuje na pojednyczm czy dwóch punktach to po co kombinować. Nie ma mechanicznej korekty dla poszczególnych punktów, a oprogramowania serwisowego raczej nie posiadasz. Idealny AF nie isteje (chyba, że w d3).
Kręcąc śróbką zmieniasz położenie lustra a co za tym idzie kąt i długość wiązki światła padającej na układ AF. Kręcąc mocno można rozregulować AF totalnie. Poza tym, skoro problem występuje na pojednyczm czy dwóch punktach to po co kombinować. Nie ma mechanicznej korekty dla poszczególnych punktów, a oprogramowania serwisowego raczej nie posiadasz. Idealny AF nie isteje (chyba, że w d3).
Ależ ja po stwierdzeniu nie możności skorygowania AF śrubką mimośrodową wróciłem do dokładnie początkowej pozycji i mam zamiar, wysłać aparat do serwisu, żeby skorygowali mi jeden wadliwy sensor z BF. Nie interesuke mnie czy będą go wymianiać czy poprawiać to programowo ale dołączyłem zdjęcia z ostrzeniem na obiekt za omocą górnego pola AF i za pomocą pól pozostałych i mam nadzieję, że panowie z Postępu dadzą radę...
życzę powodzenia, ale wierz mi, to może być dla postępowych bardzo trudne do wykonania