PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do zdjęć Zamku Królewskiego?

BBall_Freaker
09-11-2009, 20:11
Witam.

W sobotę wybieram się do Zamku Królewskiego z rodzinką pozwiedzać i się zastanawiam jaki obiektyw nada się tam najlepiej (o ile w ogóle będę mógł robić zdjęcia). Do dyspozycji będę miał kity oraz mogę pożyczyć szeroki kąt Sigmy. I pytanie: czy w pomieszczeniach zamknietych w Zamku Królewskim lepiej spisze się KIT 18-55VR czy Sigma 10-20? Wiadomo, że zdjęcia będą zupełnie inne, ale po prostu się zastanawiam czy jest sens zakładać szeroki kąt do komnat zamku?

wywar
09-11-2009, 20:33
Im szerzej i jaśniej tym lepiej.

coroner
09-11-2009, 20:49
Im szerzej i jaśniej tym lepiej.

Niestety ta sigma, o ile nie jest to nowsza wersja, wcale nie jest jaśniejsza, a kit narobi brak światełka VR'em.

Co do samego kąta niestety się nie wypowiem, w zamku byłem tylko raz w 6. klasie podstawówki, więc nie pamiętam, jakiej wielkości są komnaty, ale moim zdaniem do albumowych fotek 18mm wystarczy...

ryszkut
09-11-2009, 21:06
jeśli bedzie ciasno to sigma sprawdzi się idealnie. na zamku jest wiele takich miejsc że trzeba wręcz szerokości użyć.
także się nie zastanawiaj i pożyczaj do tego jeszcze jakiś statyw, nawet taki za 30zł bedzie dobry.

BBall_Freaker
09-11-2009, 23:00
Ze statywem problemu nie będzie ;-) Hmm, no to w takim razie pożyczę (mam nadzieję) Sigmę od kolegi. Mam nadzieję, że w Zamku będzie można robić zdjęcia. Ja tam byłem ostatnio w 1996 roku i nie pamiętam nic z tej wizyty stąd pytanko. Chciałbym zrobić ładne zdjęcia, mam nadzieję, że się uda :-P

Dzięki.

jarkko
10-11-2009, 00:00
Tu masz regulamin zwiedzania a w nim kilka słów o fotografowaniu

http://www.zamek-krolewski.pl/index.php?page=1556

BBall_Freaker
10-11-2009, 00:12
No zwiedzanie ma być z przewodnikiem. Dostałem zaproszenie z mojej firmy (jesteśmy sponsorem Zamku Królewskiego), zapewne taki regulamin obowiązywać będzie i mnie, w takim razie statywu brać nie mogę, bo to bez sensu. Najbardziej martwi mnie zakaz plecaków i toreb :-/

ryszkut
10-11-2009, 17:50
możesz się zawsze w domke na pas spakować ;p wtedy to pewnie nie bedzie torba :mrgreen: