Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do zdjęć Zamku Królewskiego?
BBall_Freaker
09-11-2009, 20:11
Witam.
W sobotę wybieram się do Zamku Królewskiego z rodzinką pozwiedzać i się zastanawiam jaki obiektyw nada się tam najlepiej (o ile w ogóle będę mógł robić zdjęcia). Do dyspozycji będę miał kity oraz mogę pożyczyć szeroki kąt Sigmy. I pytanie: czy w pomieszczeniach zamknietych w Zamku Królewskim lepiej spisze się KIT 18-55VR czy Sigma 10-20? Wiadomo, że zdjęcia będą zupełnie inne, ale po prostu się zastanawiam czy jest sens zakładać szeroki kąt do komnat zamku?
Im szerzej i jaśniej tym lepiej.
Im szerzej i jaśniej tym lepiej.
Niestety ta sigma, o ile nie jest to nowsza wersja, wcale nie jest jaśniejsza, a kit narobi brak światełka VR'em.
Co do samego kąta niestety się nie wypowiem, w zamku byłem tylko raz w 6. klasie podstawówki, więc nie pamiętam, jakiej wielkości są komnaty, ale moim zdaniem do albumowych fotek 18mm wystarczy...
jeśli bedzie ciasno to sigma sprawdzi się idealnie. na zamku jest wiele takich miejsc że trzeba wręcz szerokości użyć.
także się nie zastanawiaj i pożyczaj do tego jeszcze jakiś statyw, nawet taki za 30zł bedzie dobry.
BBall_Freaker
09-11-2009, 23:00
Ze statywem problemu nie będzie ;-) Hmm, no to w takim razie pożyczę (mam nadzieję) Sigmę od kolegi. Mam nadzieję, że w Zamku będzie można robić zdjęcia. Ja tam byłem ostatnio w 1996 roku i nie pamiętam nic z tej wizyty stąd pytanko. Chciałbym zrobić ładne zdjęcia, mam nadzieję, że się uda :-P
Dzięki.
Tu masz regulamin zwiedzania a w nim kilka słów o fotografowaniu
http://www.zamek-krolewski.pl/index.php?page=1556
BBall_Freaker
10-11-2009, 00:12
No zwiedzanie ma być z przewodnikiem. Dostałem zaproszenie z mojej firmy (jesteśmy sponsorem Zamku Królewskiego), zapewne taki regulamin obowiązywać będzie i mnie, w takim razie statywu brać nie mogę, bo to bez sensu. Najbardziej martwi mnie zakaz plecaków i toreb :-/
możesz się zawsze w domke na pas spakować ;p wtedy to pewnie nie bedzie torba :mrgreen: