PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM

tysszek
09-11-2009, 19:04
Odesłałem ostatnio moją sigmę do serwisu w Gdyni. Podjarany że dziś wróciła czekałem na żonę aż przywiezie z pracy. Załączam cały sprzęt i mam o to taki efekt. Dalej nie ostrzy. Ostrość ustawiałem na wyraz pracowników a dokładniej na samo ów. Zdjęcie było robione przy f/2.8 aparat to Nikon D300.
Czyli rozumiem że nie za dobrze serwis się spisał. Oczywiste jest że odesłałem do kalibracji. To już jest mój drugi taki sam obiektyw i cały czas mam z nim problem. Kolejny raz odesłać?! Pewnie mi napiszą że już był kalibrowany :(

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl)

Ediface
09-11-2009, 19:13
Miałem ten sam problem z tym obiektywem, ale sprawdzałem dokładnie podczas zakupu kilka egzemplarzy w różnych sklepach i ostatecznie kupiłem Nikkora.

wist
09-11-2009, 19:38
Miałeś pecha, przy zakupie mojego 18-50 miałem do wyboru 2 szkła, oba ostrzyły poprawnie. miałem dylemat z wyborem. Wybrałem te, które w/g mnie lepiej (subiektywnie ) ostrzyło?
Przy zakupie powinno się jednak samemu sprawdzać szkło z Body. Mniej potem stresu i problemów.

tysszek
09-11-2009, 20:07
No można sprawdzić jak ma się sklep z takim sprzętem. U mnie nie ma i musiałem zamawiać przez internet. No to już jest mój drugi egzemplarz:( Więc jutro będzie gorąca linia z Gdynią:(
Właśnie zapiąłem go do poczciwego d70 i ostrzy jak żyleta a z moim d300 nic a nic. Ciekawe jak jutro się serwis zachowa.
Nie rozumiem jak można mieć obiektyw w serwisie i go nie zrobić:(

stachmuszel
11-11-2009, 17:09
Zabrzmi to banalnie, ale IMO jest wszystko OK.
W d300 masz fine tuning AF i tam sobie wyreguluj. Skoro na innym body jest poprawnie, to dlaczego winisz za to szkiełko? Te szkła (i nie tylko te) mają rozkład ostrości 2/3 przed i 1/3 za obiektem. Drobna korekta w body i będzie Ok.
Moja Sigma 18-50/2.8 DC Macro (bez HSM) ma identycznie. Myśłałem, że to FF, ale miła rozmowa z człowiekiem z Sigmy sprowadziła mnie na ziemię. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja nie dostrzegam niczego złego na swoich fotkach. Gdyby nie napływ chęci na testy, nawet bym o tym nie wiedział.
Pozdr.

tysszek
12-11-2009, 02:50
czyli rozumiem że według ciebie 25 milimetrów przed punktem to jest dobrze? No to sorry.
Tolerancja to jest 2mm i tego trzyma się serwis SIGMY. Nie naciąga korekta w body na tyle żeby było dobrze. Z resztą nie winię do końca szkła tylko kwestie kalibracja jaką mi rzekomo wykonano, która nic tak naprawdę nie poprawiła. Jeśli kupuje obiektyw to wymagam aby działał idealnie bez żadnych korekt bo nie kosztuje on 10zł.
Robiłem korektę przed telefonem do serwisu i skończyła się skala a efekt był mało zadowalający. tak więc jak widzę zdjęcie z mojego d70 który był ustawiony identycznie i również na końcówkę ów w pierwszej linijce to tak powinien wrócić z serwisu. Bo to chyba tam się go odsyła?! A nie po pseudo korektę.

Z resztą czekam na odpowiedź bo oczywiście nikt mi nie uwierzył że z kalibracji wyszły nici i musiał wysłać zdjęcia. Miła pani powiedziała że na odp mam czekać do dwóch dni. Z resztą z tego co wyczytałem to ten serwis ma nie najlepszą opinię :(

t.kasyna
12-11-2009, 11:01
Z resztą z tego co wyczytałem to ten serwis ma nie najlepszą opinię :(

Dokładnie w rok temu kupiłem w Euro S30 1.4 z ff. Oddałem do serwisu Sigmy w Gdyni i ostrzy idealnie.

Sam się zastanawiam nad S18-50 i T17-50. Bardziej skłaniam się ku Sigmie właśnie dlatego, że w razie czego skalibrują obiektyw z body.

I teraz mam mętlik czy Sigma czy Tamron

tysszek
12-11-2009, 11:40
Dostałem odp z serwisu że mam ponownie odesłać im body wraz z obiektywem :) No i załączyć przekładowe zdjęcia chodź nie wiem po co :D No nic jak się sprawa rozwiąże to dam znać:D

Cichy
12-11-2009, 21:37
Odesłałem ostatnio moją sigmę do serwisu w Gdyni. Podjarany że dziś wróciła czekałem na żonę aż przywiezie z pracy. Załączam cały sprzęt i mam o to taki efekt [zdjęcie]

Przepraszam, ale co to jest za zdjęcie ? Na jego podstawie oceniłeś AF ????????????

Maximus
12-11-2009, 22:13
Przepraszam, ale co to jest za zdjęcie ? Na jego podstawie oceniłeś AF ????????????

I tak powstają kolejne wątki o FF/BF oraz narzekania na sprzęt, który jest prawdopodobnie OK.

tysszek
13-11-2009, 23:53

A dlaczego na podstawie choćby tego zdjęcia nie da się ocenić?! Zrobiłem wiele zdjęć tym obiektywem i wszystkie są "mydlane". Wydawało mi się że to najlepiej pokazuje że jest rozbieżność.

Ja nie narzekam na sprzęt, bo wszystkie moje obiektywy to Sigma i z żadnym nie miałem nigdy problemów aż do teraz. Ten Pierwszy raz zawsze musi być :)

mtt
18-11-2009, 15:02
Miałem ta sigmę przez miesiąc - dobrze ustawiała ostrość ale jak dla mnie była po prostu mydlana na [email protected]... to nie jest ostry obiektyw, nawet nikkor 35 @f1.8 bił ją ostrością i to w centrum kadru....

Jest prosty sposób żeby to sprawdzić - ustaw ostrość manualnie na czymś co się do tego nadaje i porównaj z ustawieniem AF - jak ostrzej jest na manualu masz BF/FF, jak jest tak samo to pozostaje Ci żyć z tym szkłem :)

MarcinPoland
18-11-2009, 15:10
No można sprawdzić jak ma się sklep z takim sprzętem. U mnie nie ma i musiałem zamawiać przez internet. No to już jest mój drugi egzemplarz:( Więc jutro będzie gorąca linia z Gdynią:(
Właśnie zapiąłem go do poczciwego d70 i ostrzy jak żyleta a z moim d300 nic a nic. Ciekawe jak jutro się serwis zachowa.
Nie rozumiem jak można mieć obiektyw w serwisie i go nie zrobić:(

no sam sobie przeciez odpowiedziales, obiektyw jest ok skoro z d70 ostrzy jakk zyleta

d300 ma po prostu problemy z BF i FF i dlatego trzeba uzywac korekcji w body

u mnie kazdy obiektyw to korekcja +10 do +13

jesli twierdzisz ze zabraklo ci skali w d300 a w d70 ostrzy idealnie to masz tym bardziej jasna jak slonce odpowiedz

wyslij d300 do serwisu a nie sigme!

tysszek
18-11-2009, 16:05
Czyli body?! A z resztą szkieł działa dobrze?! To by z każdym wydaje mi się robiło takie cyrki:( No nic czekam aż wróci po raz 2 z serwisu i się zastanowię co dalej.

hadzaj
30-03-2010, 18:15
czy macie jakiś link do sampli z Sigma 18-50/2.8 EX DC MACRO hsm :) ??

hadzaj
06-04-2010, 16:45
Dzięki za odpowiedź :)