PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do kotleta

Jatin
09-11-2009, 09:06
Mam pytanie do kolegów zajmujących się fotografią ślubną zawodowo
a mianowicie jakie szkło bądź szkła byście polecili do 300s
mam okazję popstrykać trochę ślubów i muszę wybrać jakąś optykę

kochamgory
09-11-2009, 11:20
Z tago co widzę w stopce masz wszystko :)

Paweł Kania
09-11-2009, 11:22
j.w.

Chyba że chcesz tłuc kotleta, wtedy poniżej 70-200 VR bym nie schodził (wagowo-gabarytowo) ;)

TOP67
09-11-2009, 20:17
Masz już 24-70/2.8 więc najlepiej byłoby dokupić... D700.
Do D300s bardziej pasuje 17-55/2.8, ale mocno pokrywa się zakresem z 24-70.

Może więc najpierw ultraszeroki? Tu wybór jest ogromny:
Nikkor 14-24 - najlepszy i to pod FX. Ale i najdroższy
Nikkor 10-24 - tylko pod DX, ale sporo tańszy.
Tokina 11-16 - jasna i doskonała optycznie, ale z małym zakresem
Sigma 10-20 - doskonały kompromis cena/jakość

Jatin
09-11-2009, 20:59
No właśnie mam w planach zakup D700 jakoś tak na wiosnę, na razie jestem zadowolony z D300s może sobie do niego dokupię tego 17-55 a 24-70 zostanie do D700 bo w sumie mam ten obiektyw czystym przypadkiem. Kupiłem go od kogoś, kto nie bardzo wiedział co sprzedaje.

ryszkut
09-11-2009, 21:04
kurczę, masz farta 8) z tym 24-70.
a jeżeli mówisz o kotlecie (ja pod tym pojęciem rozumiem fotki showbizu i gwiazd) to co jest potrzebne to 8fps, standard zoom (dx 17-55, fx 24-70) i do tego 70-200. poza tym jeszcze bracket i lampa z dopałką. tym zrobisz w zasadzie wszystko, a imo czy dx czy fx nie ma to znaczenia bo operujesz na iso max 1250 (raczej), a prazeważnie i tak mniej żeby wyeliminować ewentualne światło o innej temperaturze niż błyskotki.

Jatin
09-11-2009, 21:11
powiedzcie mi jeszcze może głupie pytanie ale są jakieś przeciwwskazania optyczne do używania obiektywu FX z puszką DX ?

ryszkut
09-11-2009, 21:13
eeee... żadnych :)
w drugą stronę tylko pojawia się winieta, ale i tak czesto można spotkać 35G pod fx

TOP67
09-11-2009, 21:55
powiedzcie mi jeszcze może głupie pytanie ale są jakieś przeciwwskazania optyczne do używania obiektywu FX z puszką DX ?

Głównie waga obiektywu ;)

Optycznie może być różnica, jeśli mamy korpusy FX i DX o tej samej ilości Mpix. Wtedy na FX będzie zwykle lepiej, bo matryca jest mniej upakowana. Z drugiej strony niektóre obiektywy są bardzo kiepskie na brzegu i wtedy na DX wypadają lepiej.

Jatin
09-11-2009, 21:56
eeee... żadnych :)
w drugą stronę tylko pojawia się winieta, ale i tak czesto można spotkać 35G pod fx

Tak właśnie myślałem ale chciałem się upewnić bo z FX jeszcze specjalnie nie korzystałem.
W sumie teoretycznie to powinien nawet być lepszy obraz bo nie są wykorzystywane brzegi obiektywu tylko raczej środek, czy źle myślę?

TOP odpowiedziałeś zanim zdążyłem zapytać :p

Moonbeam
09-11-2009, 22:05
Sprzedaj 18-105, 18-55 i 70-300. Dokup D700, 14-24, 85 1.4 i jeszcze jedną SB-900. Do tego Samyanga 8 3.5 - będziesz go miał podpiętego pod D300s, na zmianę z 85 1.4 gdybyś potrzebował czegoś dłuższego. Będziesz zadowolony. 70-200 można oczywiście, ale to spory wydatek i ciężar w torbie - dobrze się zastanów. Lepiej chyba jako dyskretne tele używać 85 1.4 na DX, do bliższych portretów przepiąć go na FX. Można też pracować na 14-24 + 24-70 na FX i 70-200 na DX, a stałki podpinać okazyjnie gdy AF nie jest priorytetem.

Jatin
09-11-2009, 22:18
Tych kitów i sigmy to w ogóle pod uwagę nie biorę bo to zostanie do D60 na wakacje dla żony.
Natomiast ten zestawik całkiem fajny tylko chyba aż tyle gotówki nie mam :) Ja jestem lekarzem a fotografowanie na weselach zaproponował mi kolega który zajmuje się tym zawodowo i szuka drugiego fotografa więc pomyślałem że to dobra okazja do ćwiczeń praktycznych i skompletowania fajnego zestawu który posłuży mi też prywatnie. Nie nastawiam się na jakieś wielkie zarobki z tego tytułu tylko bardziej na naukę od zawodowca i doskonalenie umiejętności. Tyle że więcej niż 24k nie dam rady wydać a to co napisałeś chyba troszkę więcej wyjdzie niestety.

pinio
09-11-2009, 22:40
Natomiast ten zestawik całkiem fajny tylko chyba aż tyle gotówki nie mam :) Ja jestem lekarzem a fotografowanie na weselach zaproponował mi kolega który zajmuje się tym zawodowo i szuka drugiego fotografa więc pomyślałem że to dobra okazja do ćwiczeń praktycznych i skompletowania fajnego zestawu który posłuży mi też prywatnie. Tyle że więcej niż 24k nie dam rady ...
Uważaj. Obstawiam, że zaraz zgraja "zawistników" się na ciebie rzuci ;) :)

Z tego co pisałeś: cel zakupów, wolne środki i chęć przejścia/dokupienia FX - bierz N14-24. Z DX fajny zakres reporterski. Z FX rewelacyjny szeroki kąt. Daj sobie spokój z N17-55. Jak dokupisz puszkę FX nie będziesz potrzebował - masz 24-70. 70-200 na sali weselnej mało przydatny - w kościele może się przydać. Na plener i do "domowych" zastosował jak najbardziej.

Moonbeam
09-11-2009, 22:40
Trzeba było od razu zaznaczyć limit gotówki :) Musisz się jednak zdecydować między DX a FX. Jak zostajesz przez najbliższy rok w DX, to bierz 11-16. Jeśli planujesz zmienić na FX to 14-24 (który na DX da Ci też taki standardowy szeroki kąt - 35 na FF). Do tego 85 f/1.8 i 8 f/3.5 i masz pełen zestaw :) Skoro nie chcesz zajmować się tym profi to targanie 70-200 trochę mija się z celem, chyba że lubisz duże zabawki, to wtedy bierz go zamiast 85mm.
Jeśli jesteś drugim fotografem, to zapasowa lampa nie jest taka ważna, ale gdy jedynym to warto się ubezpieczyć. Poza tym na sali można się kreatywnie z CLS pobawić. A nie ma to jednak jak SB-900 jedna na korpusie druga na statywie - sterowanie z poziomu body jest dość niewygodne. Zawsze też można ustawić 2xSB-900 zdalnie, przydaje się podczas tańców czy portretów rodzinnych.

Moonbeam
09-11-2009, 22:41
W sprawie 14-24 - to jednak kupa kasy i na początek do DX niekoniecznie musi to być idealne rozwiązanie. Ciężki, duża delikatna soczewka - łatwo zarysować. Przemyśl sprawę dokładnie, by nie przepłacić. A ewentualne tańsze szkło, gdy będziesz o nie dbał można sprzedać z niewielką stratą.
Co innego FX - tu większej alternatywy dla szerokiego kąta nie ma.

Jatin
09-11-2009, 23:22
Kurde już się pogubiłem, a więc tak.
D300s na razie zostaje pobawię się nim z 24-70 zobaczę jak będzie mi szło (bo teraz to jakoś specjalnie wesel nie ma)

Na wiosnę kupię D700 i na szkłach do niego się skupmy
czyli:
14-24
25-70
85 lub 70-200

Czyli wszystko jasne tylko muszę jeszcze pomyśleć czy potrzebne mi ogniskowe powyżej 85 czy 85 mi wystarczy
Dzięki panowie za rady, gdyby ktoś miał jakieś sugestie to chętnie wysłucham.

P.S.

pinio wiesz ja na ten sprzęt pracuje po 18 czasem 20h na dobę to w końcu muszę mieć coś od życia :) jedni zbierają znaczki za kupę kasy ja inwestuje w coś pożytecznego :) potem mogę iść po fotografować wiewiórki w parku dla odstresowania :p

A tak poważnie to ja długo odkładałem na ten sprzęt nawet piwa nie kupowałem to nie jest tak że mam za dużo kasy i fanaberie dlatego chcę kupić coś co naprawdę wykorzystam a nie będzie na półce leżało.

ekonet
09-11-2009, 23:32
Moderatorze czytasz i nie grzmisz?
Już zagrzmiałem trochę.

pinio
09-11-2009, 23:58
P.S.

pinio wiesz ja na ten sprzęt pracuje po 18 czasem 20h na dobę to w końcu muszę mieć coś od życia :) jedni zbierają znaczki za kupę kasy ja inwestuje w coś pożytecznego :) potem mogę iść po fotografować wiewiórki w parku dla odstresowania :p

A tak poważnie to ja długo odkładałem na ten sprzęt nawet piwa nie kupowałem to nie jest tak że mam za dużo kasy i fanaberie dlatego chcę kupić coś co naprawdę wykorzystam a nie będzie na półce leżało.

Żeby było jasne - ja absolutnie nie należę do tych "zawistników" :) Doskonale też rozumiem zakupy rekompensujące ciężką codzienną harówkę ;) :)
Jeśli jednak zakupy mają być kosztem sporych wyrzeczeń, to pytanie czy warto? Inwestycja - pytanie, czy masz jeszcze wolny czas na fotografię. Inwestujesz, aby być na tym "do przodu". Fotografia ślubna, to ciężki i czasochłonny kawałek chleba - ale to z pewnością wiesz.

Jedno jest pewne. Masz środki i chcesz zaszaleć - na N14-24 się nie zawiedziesz :)

Jatin
10-11-2009, 00:14
Widzisz bo to jest tak, teraz mam ostrą jazdę bo robię specjalizację i doktorat (troszkę się porwałem z motyka na słońce) ale i kasa jest to mogę zainwestować. Zapierdziel się kiedyś skończy a sprzęt zostanie i wtedy będę pstrykał całymi dniami. Co do fot. ślubów to wiem że lekko nie jest ale fotografią interesowałem się od końca podstawówki (los się potoczył inaczej i fotografem nie zostałem) i teraz jak mam okazję pouczyć się od kogoś kto robi to zawodowo od lat to mam zamiar to wykorzystać :)

Moonbeam
10-11-2009, 00:51
Na FX 85mm na ślubach to czasem ciut za mało, gdybyś chciał wyłapywać niepostrzeżenie ciekawe twarze i sytuacje z tłumu. Zostaje Ci albo podpinać go do DX, albo rozważyć zamiast 85 135 2.0. Światło już niestety nie to samo, ale z D700 nie będzie to problemem. W porównaniu do 70-200 tracisz niestety szybkość i celność AF i troszkę uniwersalności. Zyskujesz za to zabawy z DC, mniejszą wagę i większą dyskretność.
Tak jak już ktoś wspomniał - pamiętaj o makro. Choćby najtańszym i używanym. Warto by był lekki i mały to go upchasz do torby. Sigma 50 mm f/2.8 się nada, do samych obrączek i innych detali wystarczy. Nie będziesz musiał tak walczyć z GO jak przy obiektywach 100 mm. Sam do tego typu zdjęć wykorzystuję głównie Nikkora 35 2.0 i Sigmę 20 1.8, bo mają niezłą skalę odwzorowania (14-24 czy 35 1.8 takiej nie mają), ale Ty byś zdublował sobie szkiełka.
Widzę że nie bierzesz pod uwagę rybki. Zainteresuj się nią, zainwestujesz 900 zł a niektórym klientom bardzo się to podoba!

Jatin
10-11-2009, 08:25
o widzisz dobrze że poruszyłeś ten temat
bo mam w taki razie jeszcze jedno pytanko a mianowicie zauważyłem że np. jakiś obiektyw o ogniskowej x jest typu Fisheye a inny o podobnym zakresie już nie
i o co tu chodzi jeżeli dobrze myślę to Fisheye nie ma korygowanej dystorsji jeśli się mylę to mnie popraw bo nigdy Fisheye nie używałem

wlopis
10-11-2009, 09:35
Wątek ten, to chyba prowokacja :mrgreen: ze strony autora :).

microbot
10-11-2009, 10:15
Wątek ten, to chyba prowokacja :mrgreen: ze strony autora :).

Raczej konfabulacja. Ci co nie widzieli co tu sie wypisywało przed dotknięciem Moderatora niech żałują.

Jatin
10-11-2009, 22:35
microbot nie dogadaliśmy się z kolegą i tyle, wyjaśniliśmy sobie wszystko i nie ma tematu więc po cholerę śmiecisz? I nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.

wlopis co wy macie z tymi prowokacjami co się ktoś nie zapyta jaki sprzęt kupić to zaraz inny wyskakuje z prowokacją, weźcie wy się za jakąś sensowną robotę, ja w przeciwieństwie do niektórych na tym forum nie jestem wszech wiedzący i dlatego zadaje pytania

Moonbeam
20-11-2009, 06:19
o widzisz dobrze że poruszyłeś ten temat
bo mam w taki razie jeszcze jedno pytanko a mianowicie zauważyłem że np. jakiś obiektyw o ogniskowej x jest typu Fisheye a inny o podobnym zakresie już nie
i o co tu chodzi jeżeli dobrze myślę to Fisheye nie ma korygowanej dystorsji jeśli się mylę to mnie popraw bo nigdy Fisheye nie używałem

Tak, fisheye nie ma korygowanej dystorsji i po przekątnej widzi 180 stopni. Obiektywy rektilinearne przy tej samej ogniskowej mają znacznie mniejszy kąt widzenia. Na śluby przydadzą się oba, najlepiej w 2.8.