Zobacz pełną wersję : D3 i inne pozostałe wersje
Witajcie
Wiem, że jest podobny temat niżej ale chciałbym krótkie i jasne podsumowanie w/w modeli.
Planuje w najblizszym czasie zmienic sprzet. Chce cos z wyzszej polki - D3, D3s, D3x.
Aparat potrzebny do reporterki.
jak duze sa roznice miedzy tymi aparatami? dodam ze nagrywanie filmow nie jest mi potrzebne ;-)
Z gory dziekuje i pozdrawiam
redrumdanyboy
09-11-2009, 00:34
dżisas...d3 do reporterki, d3s do reporterki. D3X duża matrioszka do studia. I zamiennie można wszystkie te modele stosować w czym się chce, gdzie się da, w każdych warunkach, na polu, na wojnie. Kup d700 i spokój.
Jak tylko kasa nie stanowi problemu to w tym momencie najlepszym body w systemie Nikona do reporterki jest d3s
Poprzednik - czyli d3 ma mniejszy bufor, iso do 51200 (d3s 102400), nie ma filmów, czyszczarki, trybu cichej migawki i...chyba tyle z najważniejszych zmian.
d3x - 24 mln pikseli raczej studio.
Miałem nie pisać, ale nie mogłem się powstrzymać. Po co takie wątki? Masz kasę, bierzesz to co najlepsze, czyli D3s, nie masz kasy na D3s - kupujesz D3, masz jeszcze mniej kasy = D700 - Jak zastanawiasz się nad kupnem z któregoś z D3cośtam, to śmiem twierdzić, że wiesz co te aparaty potrafią, a sam nie jesteś fotoreporterem od wczoraj ...
Moonbeam
09-11-2009, 01:43
d3x daje doskonały, bardzo szczegółowy i ostry obrazek w zakresie ISO 100-1600, natomiast D3s jest lepszy powyżej tych czułości jak również szybszy. Bierz co potrzeba, najlepiej oba :)
A najlepiej 2x D3s i jednego D3x'a. ;)
DonAlberto
09-11-2009, 15:50
Miałem nie pisać, ale nie mogłem się powstrzymać. Po co takie wątki? Masz kasę, bierzesz to co najlepsze, czyli D3s, nie masz kasy na D3s - kupujesz D3, masz jeszcze mniej kasy = D700 - Jak zastanawiasz się nad kupnem z któregoś z D3cośtam, to śmiem twierdzić, że wiesz co te aparaty potrafią, a sam nie jesteś fotoreporterem od wczoraj ...
No właśnie po co pytać - ludzie czy wy macie nadmiar kasy i chcecie sobie kupić na snobizmu - przecież każdy kto fotografuje to wie jakiego aparatu potrzebuje itp. A reporter to już tym bardziej - wybierajcie sprzęt wg swojego doświadczenia a nie wg tego kto coś na forum napisze - a w większości wypadków wątki onanistyczne jakie sprzęt do ślubów itp - po co to wszystko. Specyfikacje są w necie - a najważniejsze jest aby sprzęt dobrze pracował w dłoni - chciałem D3 bo wydawało mi się że będzie dla mnie najlepszy, wziąłem do ręki popracowałem trochę i co kupiłem d700, chciałem spróbować d3x - aby zobaczyć co to potrafi - na nikon road show dostałem go na 1,5 godziny i już wiem, chciałem spróbować 1ds mk4 - no i na fotoplis expo dostałem do zabawy - i wszystko wiem, ale nie będę pisał i ci doradzał bo każdy ma inne preferencje - a do reporterki to podobno leica się sprawdza bo jest mała a ludzie zle reaguję na wielki sprzęt i uciekają od takich reporterów.
Jak nagrywanie filmów zbędne, to bierz D3 póki jeszcze jest do kupienia. Na wysokim iso pracuje ciut słabiej od nowego D3s, ale jest dość sporo tańszy. D3Xa nie polecam do reporeterki. Na co w reporterce 24.5 MP, tylko będziesz siebie (i komputer) męczył przy obrabianiu wielgachnych plików.
dziekuje wszystkim za odpowiedzi ostateczny wybor padl naa d3. pozdrawam.
BlackRoger
10-11-2009, 13:00
dziekuje wszystkim za odpowiedzi ostateczny wybor padl naa d3. pozdrawam.
No to teraz czekamy na zdjęcia :)