Zobacz pełną wersję : D90 zawiedzione oczekiwania, nie ostro !!!!
nikodem131313
08-11-2009, 19:41
Hello.
Zakupiłem d90 i powiem ze jestem zawiedziony.Być moze robie coś nie tak aczkolwiek testów juz było sporo i efekt wciąż ten sam a mianowicie ostrzenie.W ustawieniach wyostrzenie na max a w efekcie tak sobie.W przypływie desperacji postawiłem pudelko na statywie i robilem fotki plenerow , efekt zdjecia sa nadal nie tak wyrazne i ostre jak bym oczekiwal ze powinny,szczególnie widac przy powiekszeniubrak wyraznych krawedzi jak by lekko ruszone.Przy fotkach mojej dzidzi ostrosc łapie ale tak jak by nie w tym miejscu co powinien czyli tam gdzie mierze.Szczególnie zwraca moją uwage efekt jak by lekkiej mgiełki, twarz jest nie wyraźna focus na punkt i nic dalej to samo,focus 3d troszke lepiej ale nadal kicha. Podpowiedzcie co moze byc przyczyna, moze obiektyw N18-105VR nie oczekuje od niego zbyt wiele ale mialem nadzieje ze bedzie lepiej.Planuje zmiane na Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] lub SIGMA 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM.CZy ta operacja jest sensowna i podniesie jakość i ostrość zdjęć oraz co wybrać z tych 2 opcji.
wrzuć foty najpierw to pooglądamy co i jak :)
Moze trafiles akurat na wybrakowany 18-105, moze sie zdarzyc, ale po pierwsze to sobie sprawdz BF/FF.
Co do obiektywu, to tamron, ale nie mysl jeszce o zakupie.
mój 18-105 jest bardzo ostry na 6,3 to az za bardzo :mrgreen: , zrobilbym reset aparatu i jeszce raz podniósł wyostrzenie . Pamietaj ze wyostrzenie ustawione na 5 to jest zero dopiero w góre wyostrza a w dół odejmuje . A najlepiej wstaw jakies zdjecie to popatrzymy
nikodem131313
08-11-2009, 20:27
Powiedzcie czy musze miec swoja stronke czy w jakis inny sposób moge wbic tu foto to mogli by koledzy ocenic sami.
Jestem tu nowy i nie bardzo wiem jeszcze co i gdzie i jak.
Dzieki.
blackside
08-11-2009, 20:30
Nie mam D90 ale mam wrażenie że albo masz skopany obiektyw, albo brak umiejętności.... albo co gorsza chcesz zasiać ziarno niezgody...:-)
Mam na razie D60 i na ostrość z kitem 18-55 nie narzekam , a wyostrzanie ma ustawione na średnie bo na maxa jest brzydko
EDIT.
zamieść np w fotosiku. ale najlepiej by było by zdjęcie było w pełnym rozmiarze . Np. picassa
wstaw tu http://www.speedyshare.com/ w pelnym erozmiarze a linka daj na forum
Powiedzcie czy musze miec swoja stronke czy w jakis inny sposób moge wbic tu foto to mogli by koledzy ocenic sami.
Jestem tu nowy i nie bardzo wiem jeszcze co i gdzie i jak.
Dzieki.
Wrzuć fotki w pełnej rozdzielczości na http://imageshack.us
nikodem131313
08-11-2009, 20:43
Co do umiejętności to bardzo możliwe że mi ich brak ale nikt nie jest idealny.Dążenie do wiekszych umiejętności pytaniem ludzi ktorzy zajmują sie fotografią zawodowo myśle że nie jest grzechem tymbardziej ze wyrazają chęć pomocy w rozwiązaniu mojego problemu.Jeśli chodzi o ziarno niezgody to już napewno nie jest to moim zamiarem.Robiłem fotki 20D i dgyby nie moja glupota pewnie nadal bym nim pstrykał.Właśnie stad wziely sie moje watpliwosci.Porównując fotki z 20D który zdecydowanie odbiega wiekiem i technologicznie od d90 moje odczucia sa własnie takie jak opisałem wczesniej.
nikodem131313
08-11-2009, 20:55
http://www.speedyshare.com/997721761.html
TristisAnima
08-11-2009, 21:00
Jak dla mnie wszystko jest ok. Może kolega się z kompakta dopiero co się przesiadł i stąd takie wrażenie. W kompaktach foty potrafią być nienaturalnie wyostrzane.
nikodem131313
08-11-2009, 21:01
http://www.speedyshare.com/510607273.html zdjecie ze statywu samowyzwalacz
http://www.speedyshare.com/997721761.html
No i co jest nie tak w tym zdjęciu ? :)
TristisAnima
08-11-2009, 21:04
Drugie zdjęcie też jak dla mnie w miarę ok. Jak na ten obiektyw oczywiście
no wiec widzialem to zdjecie i zastanawiam sie o co tobie chodzi??? klepiesz KITowym szklem a zdjecie jest bardzo ladne! nie widze problemow z ostroscia.....chyba ze wymagasz przy f3,5 ostrego oczka a reszta w bokech!
Pytanie......jak ustawiles ostrosc? Czy recznie na punkt czy auto?
Edit: Widzialem drugie zdjecie......przy f 22 spada rozdzielczosc zdjecia.....to normalne! Ale i tak jest ok!
mz wszystko ok , ostrosc ustawiona na oko i jest ostre , nie wiem czego ty szukasz w tym zdjeciu
Wybacz ...ale o jakiej nieostrości piszesz ?. Nie rozumiem :???:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/3390/56437223.jpg)
Moim skromnym zdaniem jest ok.
Dla niektorych nigdy nie jest tak ostro, zeby nie moglo byc ostrzej;]
Obie foty imo dobre, nawet druga biorac poprawke na iso i przyslone.
TristisAnima
08-11-2009, 21:12
Drugie zdjęcie było robione na przysłonie f/22 więc nie powinien dziwić spadek ostrości. Poczytaj o przysłonie i jej wpływie na ostrość zdjęć. Jak dla mnie nie wina sprzętu a brak umiejętności.
nikodem131313
08-11-2009, 21:15
http://www.speedyshare.com/911707304.html co jest nie tak ze we wszystkich fotkach portretowych twarz jest nie ostra . Wywoływałem fotki i nawet na 10x15 widac ta nieostrosc . Czy nie oczekuje zbyt wiele,czy ktos widzi to co ja?
marcin_03
08-11-2009, 21:23
jak moi poprzednicy nie rozumiem o ci chodzi, wrzuć może przykładową fotkę która twoim zdanie jest ostra. Na tej fotce dziecko jest bardzo ostre, co ci w niej nie pasuje?
Czapeczka jest kontrastowa, dlatego ostzrej wyszla. Jak na kompie nie podostrzysz, to nie bedziesz mial zylety od linijki, bo zdaje sie, ze o to ci chodzi. Filtr antyaliasingowy na matrycy robi taka 'nieostrosc'.
a tak z ciekawosci, co sie stalo z twoim 20d?
Zauważ ze twarz dziecka jest cieniu. Oj czepiasz się panie czepiasz.:-D
nikodem131313
08-11-2009, 21:32
UWaliłem migawke przy czyszczeniu.600zl wymiana.
nikodem131313
08-11-2009, 21:38
BArdzo bardzo dziekuje wszystkim za wszystkie opinie, komentarze.Wszyscy uczymy sie cale zycie a dążenie do perfekcji to jeden z celów.
Czyli zbyt wiele oczekuje.
a co z nia robiles ? nowa puszka i juz czysciles ?
krzysztofz24
08-11-2009, 21:53
Proponuje N50 f 1.8 ,lub troche drozej N35 f1.8 i powinny spelnic twoje wymagania;-)
...foty jak na kita ok
powiem tak - też miałem mieszane uczucia co do ostrości po przejściu z D100 na D200
powiem tak - też miałem mieszane uczucia co do ostrości po przejściu z D100 na D200
A w którą stronę?
D100 było ostrzejsze, dopiero w D200 wyostrzenie poszło na +max, i zacząłem go tolerować, ale to już sprawa matrycy (czytaj rozdzielczości)
MarcinPoland
08-11-2009, 22:26
do autora wątku, musisz poczytac o tym co to przeslona, jak ja ustawiać w zalezności od tego co sie chce uzyskac
w skrocie powiem, iz obiektywy robia najostrzejsze zdjecia od przeslony f5.6 do f8
przekraczasz f8 i kazdy obiektyw da ci mniej ostre obrazy
dobre obiektywy potrafia byc ostre duzo ponizej f5,6
ale zaden nie bedzie ostrzejszy powyzej f8
nie uzywaj nigdy przeslony wyzszej jak f8 jesli fotografujesz normlane rzeczy
przeslon wiekszych jak f8 uzywamy tylko w 2 przypadkach
1. gdy chcemy wydluzyc czas migawki aby efektownie rozmazac wode (wodospad) i mamy do tego statyw
2. gdy robimy zdjecie krajobrazu i mamy bardzo blisko pierwszy plan (np trawa) i chcemy aby to co na pierwszym planie bylo mozliwie tak samo ostre jak to co oddalone daleko
jesli nie fotografujesz tego co w pkt 1 lub 2 nigdy nie uzywaj przeslon wyzszych niz f8 bo spadnie ci ostrosc
obiektyw kitowy 18-105 ma wiele wad, ale jedna zalete - jest bardzo ostry, malo obiektywow da ci ostrzejsze obrazy
billyeliot
08-11-2009, 22:32
Cos z tymi przesiadkami faktycznie jest. Rowniez zamienilem d80 na d90. Pierwszy tydzien wydawalo mi sie ze cos jest nie tak z ostrocia przy tym obiektywie kitowym. Pomoglo danie na +ostrosci w puszce. Juz sie przyzwyczailem ;)
To tak jak zmienic auto na inne i dziwic sie ze inaczej jezdzi. Inaczej nie znaczy gorzej ;)
do autora wątku, musisz poczytac o tym co to przeslona, jak ja ustawiać w zalezności od tego co sie chce uzyskac
w skrocie powiem, iz obiektywy robia najostrzejsze zdjecia od przeslony f5.6 do f8
przekraczasz f8 i kazdy obiektyw da ci mniej ostre obrazy
dobre obiektywy potrafia byc ostre duzo ponizej f5,6
ale zaden nie bedzie ostrzejszy powyzej f8
nie uzywaj nigdy przeslony wyzszej jak f8 jesli fotografujesz normlane rzeczy
przeslon wiekszych jak f8 uzywamy tylko w 2 przypadkach
1. gdy chcemy wydluzyc czas migawki aby efektownie rozmazac wode (wodospad) i mamy do tego statyw
2. gdy robimy zdjecie krajobrazu i mamy bardzo blisko pierwszy plan (np trawa) i chcemy aby to co na pierwszym planie bylo mozliwie tak samo ostre jak to co oddalone daleko
jesli nie fotografujesz tego co w pkt 1 lub 2 nigdy nie uzywaj przeslon wyzszych niz f8 bo spadnie ci ostrosc
obiektyw kitowy 18-105 ma wiele wad, ale jedna zalete - jest bardzo ostry, malo obiektywow da ci ostrzejsze obrazy
Możesz pisać poradniki... Język bardzo prosty i zrozumiały, dzięki za te instrukcje :)
D100 było ostrzejsze, dopiero w D200 wyostrzenie poszło na +max, i zacząłem go tolerować, ale to już sprawa matrycy (czytaj rozdzielczości)
A mówią, że D100 daje miękkie obrazki :-D
Przepraszam za OT
Takie małe ogólne podsumowanie wątku. A mianowicie, dziwne jest to, że takie problemy mają często osoby zaczynające zabawę z foto, a w szczególności z lustrami. Kupując drogi sprzęt stawiają wysokie wymagania, często dostępne dopiero dla sprzętu wartego 50kPLN. Brak wiedzy czy umiejętności a co za tym idzie, kiepskie efekty, zostaje przerzucona na "kiepski" sprzęt. Moja rada dla nich. Zamiast krytykować nasz sprzęt spójrzmy najpierw na fotografię, spójrzmy do działów gdzie są prezentowane zdjęcia, obejrzyjmy inną twórczość. Potem zadajmy sobie pytanie jak wygląda moja wiedza foto, gdzie muszę się "douczyć". Jeśli to wszystko spełnimy a fotki będą nadal słabe dopiero pomyślmy czy nas sprzęt jest w porządku. I tak na 99% okaże się, że wina leży po naszej stronie. Bo wiedzę teoretyczną trzeba przenieść na praktykę. Z aparatem chodzę 20 lat a nadal czuję się "malutki" i ciągle się uczę. Ale mając wcześniej gorszy sprzęt (D70s, ba!, Zenita ET) uzyskując kiepskie wyniki nie przyszło mi nigdy do głowy narzekać na sprzęt. To (niemal) wszystko zależy od naszej główki.
Uwaga, nie jest skierowana (tylko :p) do twórcy wątku ale ogólnie, do wszystkich. Przemyślcie to i do dzieła! Robić piękne fotki! Ole! :D
a już ci spróbuję odpowiedzieć, z fotografią jestem dość długo, próbowałem swoich sił na giełdach foto i moje spostrzeżenia - niestety nasz kochany kraj jest troszkę krajem zakompleksionym i próbujemy nadgonić to kupując sobie drogie zabawki patrząc się na świat zachodu, zawsze kiedy podchodził do mnie klient moje pierwsze pytanie jakie zdjęcia będzie robił aparatem który chce kupić i często słyszałem, że on chce tylko ten ( w miarę wysoki model) bo taki ma kolega i TEN APARAT ROBI DOBRE ZDJĘCIA a za dwa tygodnie była reklamacja bo coś ten aparat nie chce robić dobrych zdjęć mimo, że ma tyle bajerów, z racji zawodu fotografa teraz często też podchodzą do mnie znajomi z pytaniem co mam kupić, i oczywiście i tak kupują to co w danej chwili jest modne, oczywiście instrukcja idzie do szafy bo aparat za tyle kasy to sam musi robić zdjęcia, proszą o ustawienie po tym jak ponaciskali sobie guziki w meni i na wszelki wypadek ustawiają zielony program i najchętniej zakleili by to taśmą lub kropelką - aby się samo nie przestawiało - prosty przykład idź w niedzielę na przykład wrocławski rynek i zobacz czym się fotografuje, czyli my kontra reszta świata i tu mamy sukces - jesteśmy lepsi !! - nasi górą !! - tylko w większości przypadków jeśli podejdziesz i bardzo poważnie do nich powiesz, że przysłona mu wypadła - zaczną jej szukać wokół siebie - edukacja nie idzie w parze z zapotrzebowanie, no bo przecież nie jest w modzie przeczytać instrukcję ze zrozumieniem i zagłębić się w literaturę, łatwiej ponaciskać a jak nie wychodzi zalogować się na forum, bo głupio tak zaprosić fotografa na dobre piffko do knajpki i poprosić o pomoc - ale po co prosić o pomoc skoro mam kasę na puchę..........i ananimowo mogę się podpytywać ??, wiem forum ma swoje prawa, są bardziej doświadczeni i nowicjusze którym należy pomóc pod warunkiem, że chcą pomocy i chcą z tej pomocy skorzystać -
niestety nasz kochany kraj jest troszkę krajem zakompleksionym i próbujemy nadgonić to kupując sobie drogie zabawki patrząc się na świat zachodu
No ja bym tak nie patrzył na to i jednak wierzę w dobre intencje kupujących, tj. nie kupuję, bo drogie a kupuję, bo chcę mieć dobre zdjęcia. Niestety okazuje się, że czym droższy/lepszy sprzęt to trudniej robić lepsze zdjęcia. I tu wielu polega.
jesteś wielkim optymistą i chwała ci za to - tylko pytanie które najczęściej słyszę - to czym robisz zdjęcia, jak odpowiadałem, że lustrzanką małoobrazkową wtedy widziałem osoby obrażone, więc mówię że d200 i tu się zaczyna, że przecież d300 "robi" dużo lepsze zdjęcia bo ktoś ze znajomych ma i dlaczego używam tak małych obiektywów (chodzi o stałki) bo przecież są takie też duże, nawet kiedyś usłyszałem, że nigdy by ten ktoś nie założył takiego obiektywu - BO JAK ON WYGLĄDA - a aparat musi mieć wygląd
Fortaigne
09-11-2009, 00:22
dlaczego używam tak małych obiektywów
dziś miałem to samo, wracałem z pleneru dyndał mi się nikoś ze stałką 35-tką i pech chciał ze zaczepił mnie sąsiad, zapytał ile dałem za sprzęt. odpowiedziałem że parę tysięcy a on do mnie "za taki mały ???"....
W takiej sytuacji cos w stylu s150-500 os powinno dac odpowiedni bonus do lansu na miescie:D Cale szczescie, ze mam gripa, bo bym sie wstydzil z domu wyjsc;] a na obiektyw dla pozoru bede zakladal kawalek 30cm rurki pcv pomalowanej na czarno, pozory musza byc:D
Antonioo
09-11-2009, 01:15
edit: to
jest kilka fajnych opinii- to odnośnie lansu:D
POCZYTAJTA TO :):):) http://www.ceneo.pl/;015411943-10.htm
jurasss1
09-11-2009, 01:16
Pierwszą reakcja mojego znajomego, gdy wyciągałem nowiusieńkiego nikkora 50 1.8D z pudełka, były słowa: "za takie małe g**** dałeś 500 zł" :)
Prosiłbym jednak o to, żeby trzymać się wątku...
jurasss1
09-11-2009, 01:28
Dużo osób naogląda się pięknie obrobionych i wyostrzonych fotografii, a potem są zdziwieni ze ich sprzęt nie wypluwa takich cudeniek. :)
Może założyć wątek . Jak najlepiej wyostrzyć zdjęcie. Też by mi się przydała ta wiedza .
Może ktoś kto ma doświadczenie w obróbce podzieli się radami
Pozdrawiam
Czarekk
Może założyć wątek . Jak najlepiej wyostrzyć zdjęcie. Też by mi się przydała ta wiedza .
Może ktoś kto ma doświadczenie w obróbce podzieli się radami
Pozdrawiam
Czarekk
poszukaj na forum ;)
wiele razy o tym juz bylo
nikodem131313
09-11-2009, 09:03
Przy zakładaniu watku nie chodzilo mi o krytyke sprzetu jak wspomnial ktorys z kolegow lecz wlasnie o wasze opinie i ewentualne rady za ktore serdecznie dziekuje.Nie wspominalem tez ze jestem zawodowcem wiec tym bardziej cenne sa wasze uwagi i spostrzzenia.Jesli zas chodzi o piwko z fotografem i jakis kurs fotografowania to jestem bardzo otwarty lecz w miescie w ktorym mieszkam nie znam nikogo kto moglby byc chetny do pomocy.
Valdek_Tychy
09-11-2009, 10:51
w miescie w ktorym mieszkam nie znam nikogo kto moglby byc chetny do pomocy.
Na pewno jakiś forumowicz mieszka gdzieś w okolicy.
Myślę,że koledzy przekonali Cię,że jednak zdjęcia są ok. i niczego im nie brakuje.Od siebie dodam,że nie jest to kwestia nie spełnionych oczekiwań co do sprzętu, ale raczej zbyt wysokich wymagań.Zarówno D90 jak i N18-105 to bardzo dobry zaawansowany sprzęt amatorski i podejrzewam,że w tej cenie nie dostaniesz nic lepszego.Z moich doświadczeń z połączeniem D90 z Tamronem mogę Ci powiedzieć,że tu Twoje oczekiwania mogą nie spełnić się zupełnie i nie będzie to wina D90.Inna sprawa to fakt,że oglądasz zdjęcia na monitorze,powiększasz,rozkładasz je na poszczególne piksele i oczekujesz że będzie wszystko żyleta,nie będzie.Zrób zdjęcia na papier np.15x21 i zobacz czy są ostre i to będzie wyznacznikiem ostrości tego sprzętu.Tak jak wcześniej koledzy stwierdzili nie ma się czego czepić w pokazanych zdjęciach
no to dopiero będziesz w szoku, kiedy kupisz któryś z wymienionych jasnych szkieł (np Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 ) i będziesz starał sie zrobic super ostre zdjęcie przy f=2,8 ;)
jesteś wielkim optymistą i chwała ci za to - tylko pytanie które najczęściej słyszę - to czym robisz zdjęcia, jak odpowiadałem, że lustrzanką małoobrazkową wtedy widziałem osoby obrażone, więc mówię że d200 i tu się zaczyna, że przecież d300 "robi" dużo lepsze zdjęcia bo ktoś ze znajomych ma i dlaczego używam tak małych obiektywów (chodzi o stałki) bo przecież są takie też duże, nawet kiedyś usłyszałem, że nigdy by ten ktoś nie założył takiego obiektywu - BO JAK ON WYGLĄDA - a aparat musi mieć wygląd
Najgorsze jest to że i w agencjach reklamowych jest niestety podobnie. Kiedyś robiąc zdjęcia do pewnej kamp.reklamowej (pentax K10D + 50 1.4 i 35 2.0) zobaczyłem mocno zdziwione spojrzenia "góry" z agencji....Szybko poleciałem do samochodu i przytargałem /średni format (300mm od sredniego robi wrażenie) i ....normalnie sytuacja wróciła do normy :)
Co do ostrzenia to widziałem już niezadowolonych z generowanego przez aparat obrazu a wręcz uśmiechniętych od ucha do ucha po ostrzeniu USM na parametrach 100% / 1.2 / 0
Ja mam pytanie do autora wątku.
Tak patrzę na to zdjęcie dziecka, zaglądam w exif i widzę....... total pictures 617 chcesz powiedzieć że po niespełna 1000 fotkach czyściłeś puszkę i do tego rozwaliłeś migawkę?
Jasno wynikało z kontekstu,że chodziło o migawkę w 20D.Chyba,że to ja źle zrozumiałem.
Racja duder gdzieś mi umknęło pytanie dzeja o tego 20D
czyli nie było pytania
...Pamietaj ze wyostrzenie ustawione na 5 to jest zero dopiero w góre wyostrza a w dół odejmuje .
skąd masz taką informację, że 5 to jest zerowe wyostrzanie?
Annihitek
11-11-2009, 15:02
Muszę przyznać, że miałem podobny problem. Tez jak kupiłem D90 + T17-50 f/2.8 byłem z początku zawiedziony jakością zdjęć. To moja pierwsza lustrzanka i skok na głęboką wodę. Człowiekowi wydaje się, że jak tyle kasy wyda na sprzęt (a to wcale nie dużo) to zdjęcia się same będą robić. Nie. Tak nie jest.
Dopiero zagłębienie się w tematyce, w wielu książkach fotograficznych, nocne wertowanie wielu for foto (tego także) pozwoliło zdobyć umiejętności jak robić ostrzejsze zdjęcia. Nie jestem już taki żółtodziub jak na początku, wciąż się uczę, ale już teraz wiem, że T17-50 f/2.8 był ostry, sprzedałem i kupiłem 35 f/1.8 i korzystając ze zdobytego doświadczenia robię takie żylety, że sam sobie nie wierzę, że tak się da. Ale sama ostrość to nie wszystko - trzeba też myśleć nad kadrem, a tu żaden sprzęt nie pomoże.
Ostatnio znajomi tez kupowali D90 + N 35 f/1.8 - wiedząc jak dobry to zestaw (sam im poleciłem), nie wahałem się ostrzegać ich, bazując na swoim doświadczeniu, że trochę się zawiodą na początku, ale to będzie tylko i wyłącznie ich wina. Zaślepieni w sklepie byli. Cieszyli się jak dzieci. Nie słuchali mnie. Teraz są na tym etapie, co ja kieydś na początku i wszystko się sprawdza. Ale oni także nabiorą pokory. Przebłyski już widać. Z lustrem trzeba się sporo namęczyć, nauczyć, nanosić (obiektywy, statywy, itp), jak ktoś przyzwyczajony do małpek i głupiego pstrykania jest, to go spotka rozczarowanie.
To ma też pewną swoją zaletę... nawet najbardziej kasiasty żółtodziub, kupujący sprzęty o wartości niezłego mieszkania dopiero się zdziwi, że gorszym sprzętem od niego da się robić wielokrotnie lepsze zdjęcia. ;-)
... nawet najbardziej kasiasty żółtodziub, kupujący sprzęty o wartości niezłego mieszkania dopiero się zdziwi, że gorszym sprzętem od niego da się robić wielokrotnie lepsze zdjęcia. ;-)
To po co kupować ten sprzęt o "wartości mieszkania" :?: :-)
Annihitek
11-11-2009, 17:45
To po co kupować ten sprzęt o "wartości mieszkania" :?: :-)
Oj, nie zrozumiałeś... ;P
Drugie zdjęcie było robione na przysłonie f/22 więc nie powinien dziwić spadek ostrości. Poczytaj o przysłonie i jej wpływie na ostrość zdjęć. Jak dla mnie nie wina sprzętu a brak umiejętności.
To jest właśnie smutne, że w wielu poradnikach dla fotoamatorów nie ma po prostu informacji że przysłony mają wpływ na rozdzielczość obiektywu.
Jest to, że F22 jest super bo wszystko jest ostre i jest ostra jak brzytwa... Ośmielam się stwierdzić, przepraszam za OT, że nie ma na polskim rynku dobrej książki o fotografii.
Ja też zawsze popełniałem ten błąd bo myślałem że na F22 i więcej zdjęcia wyjdą superostro a wcale tak nie jest.
blackside
13-11-2009, 15:14
Ale do tego nie trzeba książki. Wystarczy pierwszy z brzegu test obiektywu a jest ich mnóstwo. I tam widać że generalnie powyżej f8 jest spadek rozdzielczości.
A poradniki mówią raczej o technikach fotografowania a nie o właściwościach obiektywów.
To jest właśnie smutne, że w wielu poradnikach dla fotoamatorów nie ma po prostu informacji że przysłony mają wpływ na rozdzielczość obiektywu.
Zrób odbitkę 10x15 z f5.6 i f22. Zobaczysz różnicę? Wątpię. Podobnie z obrazkiem wielkości internetowej 800x800px. Większość książek, poradników na tym bazuje. Bo takie poradniki są pisane dla amatorów a nie dla onanistów sprzętowych oglądających cropy ;)
blackside
13-11-2009, 15:25
Tak - ale na 15" już widać .
:-)
Za dużo czasu tracicie na testowanie sprzętu :)) I tyle w tym temacie...
Do autora wątku: przestań szukać dziury w całym, tylko zabierz się za robienie zdjęć :)) Jeżeli te zdjęcia są nieostre wg Ciebie, oddaj sprzęt do serwisu i tam ci powiedzą, czy jest źle czy nie... Ostrość nie zależy tylko od aparatu, ale od wielu innych rzeczy (obiektyw, przesłona, ilość światła itd itd itd). Bo ja na powiększeniu 100% nie widzę tam nieostrości :)
Polecam zobaczyć tu http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=8344
Telewizje ogladzasz - jaki aparat jest dobry - a380 Martynie się sprawdzil ;)
nikodem131313
15-11-2009, 10:36
Hello.
Serdeczne dzieki za wszystkie porady i opinie, bardzo mi pomogły.Dzieki wam obnirzyłem moje oczekiwania co do jakosci zdjęć,bawie sie teraz swiatłęm oraz zastosowałęm sie do porad kolegi co do przesłony i wydaje mi sie ze jest lepiej.Podpowiedzcie jeszcze cos na temat obiektywu do portretów.Czytałem juz coś ale chetnie przeczytam wasze cenne porady.
O ironio, najlepszy do portretu na dx jest n85/1.8, a jego największą zaletą (oprócz małej go) jest to że nie jest super ostry i portrety wychodzą mieciutko.
tymancjo
15-11-2009, 11:25
Hello.
Serdeczne dzieki za wszystkie porady i opinie, bardzo mi pomogły.Dzieki wam obnirzyłem moje oczekiwania co do jakosci zdjęć,bawie sie teraz swiatłęm oraz zastosowałęm sie do porad kolegi co do przesłony i wydaje mi sie ze jest lepiej.Podpowiedzcie jeszcze cos na temat obiektywu do portretów.Czytałem juz coś ale chetnie przeczytam wasze cenne porady.
Jak pisał kolega 85/1.8 to jest przekochane szkło!
A co do ostrości, to proponuję spróbuj podostrzyć swoje zdjęcia w jakimś programie na kompie (GIMP, PSE,PS itd.) bo efekt potrafi zawstydzić samego turbodymomena.
pozdrawiam,
Tomek
Proponuję robić RAW-y i wyostrzać samemu - zdawanie się na procesor aparatu czasem może zawieść..