Zobacz pełną wersję : Jaki filtr ochronny do tamrona 17-50?
menteith
08-11-2009, 18:24
Witam,
na dniach bede kupowal tamrona 17-50 (bez stabilizacji). Jaki filtr ochronny mozecie polecic? Najlepiej zeby mozna bylo uzywac wraz z nim oryginalnego tamronowskiego dekielka. Czytalem, zeby nie kupowac filtrow Hoya i tych bez oznaczenia slim - ze wzgledu na mozliwosc pojawienia sie winiety.
jako filtr ochronny najlepszy jest dekielek :) Nie wiem po ludzie zawracają sobie gitarę i wydają pieniądze na tym podobne pierdoły. Ale jeśli się upierasz to kup sobie jakś UV-kę lub skylighta i nakręcaj sobie. Aha.... ja stosuję Hoyę DMC PRO 1 Digital (kołowy polar używany bynajmniej nie w celach ochronnych). Mimo że nie slim to winiety brak na moim 17-50. Ale na Twoim może się ona pojawić bo jak na UV-kę nakręconą jako ochronkę założysz inne filtry to już i winietka może być :)
Art Erie
08-11-2009, 23:58
Jako UV używam Heliopana slim z gwintem zewnętrznym. Dekielek zakłada się bez problemu, z tego co wiem, to slim B+W nie mają zewnętrznego gwintu, więc oryginalnego dekielka nie się nie założy.
Valdek_Tychy
09-11-2009, 09:11
Czytalem, zeby nie kupowac filtrow Hoya i tych bez oznaczenia slim - ze wzgledu na mozliwosc pojawienia sie winiety.
To zależy gdzie czytasz.Np. na optyczne.pl Hoya w testach plasuje się na wysokich pozycjach.Ja sam uzywam praktycznie tylko filtrów Hoya HMC Super i stwierdzam,że w relacjach cena-jakość nie ma nic lepszego. Co do wersji slim nie jest to konieczne bo w przypadku tampona 17-50 zwykła wersja nie winietuje.
Ja na dzień dzisiejszy również używam HOYA a używałem B+W i HELIOPAN i powiem że jestem zadowolony.
menteith
09-11-2009, 14:35
A nie macie zadnych problemow z czyszczeniem filtra Hoya?
ja żadnych - używam szmatki optycznej. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie robiłem zdjęć "artystycznych" z naniesioną wazeliną lub innym specyfikiem na filtrze.
LordRamzes
09-11-2009, 16:45
Ja na Tamronie 17-50 mam nakręconą HOYA-e SUPER HMC nie slim i jest super :) , dekielek pasuje itd :)
wasilewk
09-11-2009, 16:52
Jako UV używam Heliopana slim z gwintem zewnętrznym. Dekielek zakłada się bez problemu, z tego co wiem, to slim B+W nie mają zewnętrznego gwintu, więc oryginalnego dekielka nie się nie założy.
Oryginalnego - masz rację. Są też CZJ.
Pzdr.
menteith
09-11-2009, 17:48
Dzieki Panowie;)