Zobacz pełną wersję : Źle działające wspomaganie AF w SB-900
Gdzieś czytałem o podobnej sprawie, ale doświadczyłem tego osobiście.
D700, Sigma 70-200/2.8 i sb900 - gdy jest włączone wspomaganie AF w sb900 Sigma nie trafia. Słychać, że AF w szkle przesuwa się w tył/przód, po czym ustawia ostrość i przeważnie... nie trafia.
Co ciekawe z sb600 i wspomaganiem AF jest wszystko OK.
Firmware w sb900 najnowszy.
Dali d.. z tą sb900... topowa lampa, a tyle "baboli".
Spotkał się ktoś z tym?
nikkor 50 1.4 D plus sb900 lampa wspomagania działa ustawia ostrość- zdjęcie i af nie trafiony , bez lampy w punkt , wieczorem sprawdzę jak to jest z sb600
nikkor 50 1.4 D plus sb900 lampa wspomagania działa ustawia ostrość- zdjęcie i af nie trafiony , bez lampy w punkt , wieczorem sprawdzę jak to jest z sb600
Obstawiam, że będzie tak jak u mnie - z SB600 jest wszystko OK.
mam tak samo z 50 1,4 D, jak sie nie myle bylo juz o błędnym wspomaganiu sb-900 pare razy na forum
niby było ale to trochę nie hallo gdy topowa lampka ma takie problemy prz3mo jaka masz wersję softu w lampie ?
prz3mo jaka masz wersję softu w lampie ?
najnowszy - 5.02
niby było ale to trochę nie hallo gdy topowa lampka ma takie problemy prz3mo jaka masz wersję softu w lampie ?
jasne, chodziło mi bardziej nie o uwagę że kolejna gadka, tylko ze problem sie przewija bardzo czesto i lipa z tym powazna, z tego co wiem to zmiana softu na nic sie nie zda, jedna wielka niewiadoma przyczyna zmylająca auutofokus :)
Analizował ktoś przy jakich body, obiektywach, warunkach nie występuje ten problem o ile w ogóle nie występuje?
Chcę kupić jakąś lampę i myślałem o SB-900 ale trochę to zniechęca... Na dodatek to przegrzewanie.
Wzorek różni się czymś od poprzednik sabinek?
jeśli to byłoby oprogramowanie to myślę że już dawno to powinni usunąć , gorzej jak to problem sprzętowy
dokładam się ze swoją SB-900
Tamron 17-35/2.8-4 - jeśli wspomaganie leci z lampy, zawsze wychodzi nieostro, na stałe wyłączyłem wspomaganie, świecę z body, firmware najnowszy, dla porównania SB-800 - i bez najmniejszych problemów ostro przy wspomaganiu z lampy
podpisuję się - SB-900 to wypasiony... bubel
U mnie Nikkor 24-70 i sb-900 nie zauważyłem takich problemów
sztefanek
11-11-2009, 11:08
Witam.Chcąc stwierdzić jak to u mnie jest z tym trafianiem,zauważyłem że lampa(dwumiesięczna sb900) nie wspomaga nawet w totalnej ciemności.Reset lampy i aparatu nie przyniósł oczekiwanej poprawy.Chyba bede musiał się udać się do sklepu i spróbować z innym korpusem.Moze ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem?Nie chcę wyjśc na idiotę jak pójdę do MM i okaże się,że problem jest błahy.
Polsar74
11-11-2009, 12:32
U mnie Nikkor 24-70 i sb-900 nie zauważyłem takich problemów
co prawda mam inne szkła ale próbowałem już nawet w totalnej ciemnicy ze swoja D90 i SB900 i nie zauważyłem wspominanej przez Was przypadłości - aż dziś powtórzę testy (dla pewności)
marszull
11-11-2009, 13:14
Witam.Chcąc stwierdzić jak to u mnie jest z tym trafianiem,zauważyłem że lampa(dwumiesięczna sb900) nie wspomaga nawet w totalnej ciemności.Reset lampy i aparatu nie przyniósł oczekiwanej poprawy.Chyba bede musiał się udać się do sklepu i spróbować z innym korpusem.Moze ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem?Nie chcę wyjśc na idiotę jak pójdę do MM i okaże się,że problem jest błahy.
Sprawdz na bateriach/akumulatorach nowkach, czasami jak baterie sa wyladowane wspomaganie mi nie dziala (w sb800)
na centralnym polu ?
sztefanek
11-11-2009, 13:50
Jak podepnę lampę pod inne body to się wyjaśni gdzie tkwi problem.Niestety na wszystkich polach nie działa,baterie nówki duracell,nawet styki przeczyściłem.Chyba udem się jednak do MM.Dziwna sprawa,wczesniej śmigało,aż miło.Zauważyłem też,że lampa wspomagania af w body jest włączona i też nie działa,hmmmm:?.Niemniej dzięki za dobre chęci.Pocieszające jest to,iż aparat i lampa jeszcze są na gwarancji.Pozdrawiam.
Polsar74
11-11-2009, 18:45
co prawda mam inne szkła ale próbowałem już nawet w totalnej ciemnicy ze swoja D90 i SB900 i nie zauważyłem wspominanej przez Was przypadłości - aż dziś powtórzę testy (dla pewności)
test z D90 i 35 AF-S oraz SB900-tką w praktycznie ciemnym pokoju nie wykazał wspomnianej przez Was wady wspomagania AF. Czerwony identyfikator z lampy widoczny na fotografowanym obiekcie, AF ustawiony, strzał migawki i flash'a i zdjęcie cacy malina.
Może jednak jakieś ustawienia lub defekt konkretnego egzemplarza ?
Hamarama
11-11-2009, 20:53
Kilka dni temu kupiłem SB 900 do zestawu ze stopki. Dzisiaj robiłem zdjęcia maluchom znajomych i mojemu synowi (D90+tamron 17-50 2.8 VC) i nie zauważyłem, żeby nie trafiał AF. A zwróciłem na to uwagę, bo moj Nissin 622 miał problemy ze wspomaganiem AFa.
test z D90 i 35 AF-S oraz SB900-tką w praktycznie ciemnym pokoju nie wykazał wspomnianej przez Was wady wspomagania AF. Czerwony identyfikator z lampy widoczny na fotografowanym obiekcie, AF ustawiony, strzał migawki i flash'a i zdjęcie cacy malina.
Może jednak jakieś ustawienia lub defekt konkretnego egzemplarza ?
Raczej kwestia współpracy z poszczególnymi szkłami.
Mi np. z Tamronem 28-75 też trafia, a z wspomnianą w pierwszym poście Sigmą 70-200 często wtedy pudłuje.
Z sb600 nie mam tego problemu z żadnym ze szkieł.
wasilewk
11-11-2009, 21:02
Na razie powinienem się cieszyć: D700 + N80-200 + SB-900 --> zdjęcia chóru w kościele wieczorem - malina, wspomaganie pozwoliło uratować sesję (jakiś młody z małpą Pentaxa i lampą musiał niestety zrezygnować).:grin:
A czy ktoś wie jak działa wspomaganie w SB-900 w połączeniu z D90 i obiektywami 18-105 oraz 50/1.8 ?
Polsar74
11-11-2009, 22:38
A czy ktoś wie jak działa wspomaganie w SB-900 w połączeniu z D90 i obiektywami 18-105 oraz 50/1.8 ?
zazwyczaj dobrze :-)
Tak na serio to myślę że wyolbrzymia się niektóre problemy na siłę. Wątpię w to by wszyscy producenci na świecie przejmowali się tym jak to ich produkt będzie współpracował z produktem swej konkurencji. Nie wykluczone więc że kolega prz3mo ma właśnie taki problem.
Tak na serio to myślę że wyolbrzymia się niektóre problemy na siłę. Wątpię w to by wszyscy producenci na świecie przejmowali się tym jak to ich produkt będzie współpracował z produktem swej konkurencji. Nie wykluczone więc że kolega prz3mo ma właśnie taki problem.
Dwie osoby w tym wątku napisały, ze problem występuje u nich z Nikkorem 50/1.4. Więc wychodzi na to, że problem występuje nie tylko z obiektywami konkurencji Nikona.
Polsar74
11-11-2009, 22:55
Dwie osoby w tym wątku napisały, ze problem występuje u nich z Nikkorem 50/1.4. Więc wychodzi na to, że problem występuje nie tylko z obiektywami konkurencji Nikona.
sam już nie wiem - mam 2x SB-900 kupione w różnych odstępach czasowych i żadna nie fixuje tak jak to opisują przedmówcy
A współpraca ze starszymi puszkami typu D80 jak się układa? Próbował ktoś czy już D80 przestało robić zdjęcia i nikt tego nie posiada :P?
I z ciemniejszymi obiektywami, takimi jak mam w podpisie np 18-70 3.5-4.5?
Polsar74
11-11-2009, 23:04
z moim second body jakim jest D40-tka wszynio OK; z ob. 16-85VR też. Nawet z ciemniejszą od niego Sigmą 10-20 - też OK.
wspomaganie AF działa tylko w trybie AF-S
u mnie w d80 i 35mm 1.8 jest ten sam problem. swiece z body i problemu nie ma.
Spoko, tyle tylko, że jakoś Sb600 (czy 800) potrafi współpracować bez problemu.
Jak się wkur... to zamienię tę lampę na sb800. Nie trzeba mi wodotrysków i poczucia, że mam "topową lampę". Wolę coś co dobrze działa.
Poza tym z tego co czytam to z Nikkorami niektórzy też mają ten problem, więc to nie jest kwestia tylko współpracy ze szkłami firm trzecich. Nikon daje ostatnimi czasy du.. i to jest fakt.
D200, SB-600 i N50AFS:
- wspomaganie z lampy = kicha,
- wspomaganie z body =lux malina
A tak poważnie - jest tyle kombinacji "lampa + body + szkło" że wszelkie prawidłowości można by zauważyć wówczas gdyby to jakoś usystematyzować, np tabelka dla lampy X, wg body i szkieł... Bo tu jeden napisze działa inny nie - jednym słowem za dużo zmiennych ;)
sztefanek
12-11-2009, 11:25
wspomaganie AF działa tylko w trybie AF-S
Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi dobry człowieku:-D.
ja zrobiłem taki test: D80 + 18-70, 35/1.8, 70-300VR. Robiłem po dwa zdjecia w zoomach (na granicznych wartościach), w ciemnym pokoju (oświetlonym tylko monitorem z wyświetloną ciemną stroną forum ;) ) oraz w tym samym pokoju oświetlonym jednak lekko lampką nocną, test powtórzyłem i tak:
35/1.8 - dwukrotnie nie trafił po ciemku a trafił gdy zapalona była lampka nocna,
18-70 - dwukrotnie nie trafił po ciemku na 18 mm (sam jestem zaskoczony), trafił jednak za każdym razem na 70mm
70-300VR - wszystkie próby trafione
Nie wymagajcie cudów - ot pstrykałem by raczej samemu wiedzieć na przyszłość na co muszę zwrócić uwagę.
Idę jeszcze pocykam z wspomaganiem z body - ale już tylko po ciemku ;)
EDIT
ze wspomaganiem z body sprawdziłem tylko 18-70 na 18 i 35/1.8 - bo tu były problemy, jednak na wspomaganiu z body, oba trafione, ech człowiek kupuje sprzęt (nie tani) i musi jeszcze kombinować ;)
slawczyk
10-12-2009, 21:21
Moim zdaniem jest to wina kiepskiej współpracy z niektórymi obiektywami. Mam D80 i D300 - z obiektywami Nikkora 50mm f/1.4 i 24-70 f/2.8 IF ED działa bez najmniejszego problemu. Zamierzam kupić teraz coś szerokiego i jakby ktoś wiedział jak współpracuje z Sigmą 10-20 f/3.5 lub N 14-24 f/2.8 to bardzo byłbym wdzięczny...
PS: Wydaje mi się że z serią Nikkorów 14-24, 24-70 i 70-200 f/2.8 nie powinno być żadnych problemów.
wasilewk
11-12-2009, 12:52
... Wydaje mi się że z serią Nikkorów 14-24, 24-70 i 70-200 f/2.8 nie powinno być żadnych problemów.
No, tak, tylko... ...ten cash !
slawczyk
11-12-2009, 13:55
No, tak, tylko... ...ten cash !
No niestety :/ Lampa powinna działać z każdym obiektywem. Ciekawe czy w Canonach też są takie problemy??
EDIT: wasilewk - napisz czy problem ten występuje z 10-20. Jakie tam masz światło? f/3.5 czy f/4.5??
wasilewk
11-12-2009, 22:17
Mam tę starszą: 4.5
Przetestuję choćby dla samej ciekawości, bo w praktyce nie używam jej do pomieszczenia (na D700 trzeba ostro ciąć, oraz mam N20/2.8 ).
Pzdr.
slawczyk
12-12-2009, 17:58
Będę czekał na testy sigmy, bo chyba na nią opadnie ostateczny wybór...
pJarosław
12-12-2009, 20:46
Witam, zrobiłem teścik i u mnie wszystko OK. Aż normalnie odetchnąłem wszystko oki na bocznych polach i centralnym na dwóch szkłach.
Mariusz888
12-12-2009, 22:32
slawczyk - wszystko śmiga u mnie z każdym szkłem jakie posiadam włącznie z S10-20/4-5,6 :)
wasilewk
13-12-2009, 13:26
slawczyk - wszystko śmiga u mnie z każdym szkłem jakie posiadam włącznie z S10-20/4-5,6 :)
Noooo ! U mnie też, choć ta Sigma długo u mnie nie zagrzeje, bo w planie N14-24.
Pzdr.
Mariusz888
13-12-2009, 13:58
Noooo ! U mnie też, choć ta Sigma długo u mnie nie zagrzeje, bo w planie N14-24.
Pzdr.
Czytasz mi w myślach ;) mam dokładnie taki sam plan :D
slawczyk
13-12-2009, 16:45
Dzięki chłopaki za testy. :)
Pozdr.
t.kasyna
15-12-2009, 10:32
Wieczorem zrobię test d40 i d80 z s30 i n85.
t.kasyna
16-12-2009, 09:16
Edit: U mnie problem nie występuje. D40 + S30 oraz D80+S30+N85
Jest podobny wątek odnośnie D300: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=124151
D300 + T17-50/2.8 -> przy włączonym wspomaganiu przestrzela, przy wyłączonym trafia celnie
D80 + ten sam T17-50/2.8 -> na odwrót: przy włączonym wspomaganiu trafia celnie, przy wyłączonym przestrzela
Odkopie wątek. Czy coś udało sie ustalić czy czekamy na software update do lampy?
Ja też odkopię, pierwotnie pisałem, że zauważyłem wadliwe działania wspomagania AF tylko z Sigmą 70-200. Okazuje się, że także z Tamronem 28-75 jest źle. Wcześniej widocznie tego nie zauważyłem. Tak więc wyłączyłem na stałe wspomaganie AF w 900-tce. Szkoda, że taki babol w topowej lampie... w złym świetle wspomaganie się bardzo przydawało...ehhh...
MrQba, nie sądzę by firmware to załatwił. Zresztą po premierze tej lampy był wydany nowy firmware, który tego nie zmienił.
U mnie na D300+S 24-70/2.8 HSM trafia bez problemu, czy wspomagam czy nie bez różnicy.Używam przeważnie centralnego czujnika AF jeśli to komuś pomocne.
Po przeczytaniu tego wątku przeprowadziłem testy mojej SB900 (soft 5.02). Konfiguracja D90+Tamron 17-50 f2,8 (wersja z silnikiem, bez VR) na każdej przesłonie i ogniskowej trafia w punkt. Autofocus ustawiony w tryb AF-A. Z Sigmą 70-300 także.
photofun
18-04-2010, 21:33
A ja głupi myślałem że to wina obiektywu... Pewnego razu przy pstrykaniu z założoną 50tką 1.8 i body d90 w clsie strasznie kopało ostrość i ostrzyło tam gdzie tylko chciało. Mówie sobie: moja wina, pewnie coś źle robię. Wczoraj podpiąłem S30 1.4 założyłem lampę i przy szybko ruszających się obiektach ostrość także biegała tam gdzie chciała. Przeczytałem wątek, wyłączyłem wspomaganie AF i jak na razie przy foceniu kubków itp jest ok ale boję się wyjść z tym do ludzi.
Myślicie że gdyby to była wina wspomagania AF to w cls'ie też by to miało znaczenie?
kakersik
19-04-2010, 09:01
Myślę, że ten problem nie dotyczy wszystkich SB 900. Mam D90 i 18-200 Vr i trafia bez problemu - czy to z włączonym, czy też z wyłączonym wspomaganiem AF. Podobnie z pożyczonym nikonem 35 f/1.8. Nie zauważyłem takiego problemu. No i raz, będąc z forum w Pradze, miałem podpięty nikon 17-55/2,8 ED DX i też nie było problemu.
Pozdrawiam, Karol.
stanseba
22-10-2010, 09:37
To u mnie z N 35 1.8 AF-S straszny BF, przy wylaczony wspomaganiu AF w SB-900 trafia w punkt. Ale za to z zalozonym N 70-300 VR trafia idelanie niezaleznie czy jest wspomaganie w lampie wlaczone czy nie. Czesciej foce N 35 1.8, wiec dosc uciazliwy mankament dosc drogiej lampy.
kolaczek
28-10-2010, 14:21
Witam, chciałem potwierdzić, że problem występuję również w następującej konfiguracji:
Nikon D200 + Nikkor 18-70 + SB900, z włączonym wspomaganiem AF z SB900 zdjęcia na ogniskowej 18mm są nieostre, przy ogniskowej 70mm wszystko działa ok.
Z tego co pamiętam to sytuacja wyglądała podobnie z Nikonem D70.
siedemczwartych
01-11-2010, 09:31
odkopię...
D3s+24-70+SB-900 i problem ze wspomaganiem AF.
Mam tylko pytanie do mądrzejszych w tej kwestii.
Czy wspomaganie AF to wyłącznie wyświetlanie czerwonej szachownicy by AF złapał kontrast?
Czy również przesyła jakieś informacje do body?
U mnie ten problem jest w momencie zamontowania lampy na brackecie i ona nie jest dokładnie w płaszczyźnie sanek na body; jest trochę wysunięta do przodu i może tu powstaje problem z ostrością, bo jeśli lampa przesyła informacje o odległości a jest inaczej usytuowwana (niż "myśli", że jest), to mogą się rodzić konflikty....
Czy dobrze rozumuję?
.............. właśnie zrobiłem testy:
D3s+SB-900 (lampa tym razem na sankach)
24-70
70-200 (II)
50 (1.4G)
24-70 - pudło
70-200 - idealnie w punkt
50 - idealnie w punkt
ale...........
zapinam ponownie 24-70 i........ wszystko idealnie w punkt.
kilkadziesiąt prób i wszystkie trafione... i co teraz? :)
Jak to intrpretować?
Zauważyłem luz na sankach. Lampa delikatnie rusza się na boki, co przy większej odległości przsuwa szachownice lekko obok centralnego punktu AF.
Może tu trzeba szukać przyczyny?
Chociaż próbowałem to testować i nie byłó żadnego pudła...
marcinez
01-11-2010, 13:08
Czy wspomaganie AF to wyłącznie wyświetlanie czerwonej szachownicy by AF złapał kontrast?
Czy również przesyła jakieś informacje do body?
(...)
Zauważyłem luz na sankach. Lampa delikatnie rusza się na boki, co przy większej odległości przsuwa szachownice lekko obok centralnego punktu AF.
Może tu trzeba szukać przyczyny?
Chociaż próbowałem to testować i nie byłó żadnego pudła...
Lampa nie przesyła informacji do body. Wyświetlany wzorek to tylko pomoc w złapaniu ostrości.
adolfik9501
01-11-2010, 13:12
Lampa nie przesyła informacji do body. Wyświetlany wzorek to tylko pomoc w złapaniu ostrości.
Wzorek musi się pokryć z polem AF by to zadziałało. Odległość ma także wpływ na krycie pól przez ów wzorek.
EDIT: Ogniskowa również (patrz D58 w instrukcji do SB900).
Sergionex
23-02-2011, 15:36
Odkopię temat - mam D3s od kilku dni i dowiedziałem się, że jest problem ze wspomaganiem AF'a :( - wedle 2 osób problem występuje tylko w bardzo złych warunkach gdy bez wspomagania nie da się pracować wcale. Wtedy trzeba ustawić centralny punkt i wspomaganie działa. Szczerze mówiąc nie robiłem jeszcze zbyt wiele i jestem trochę w trwodze... Soft w Lampie 5.02
Odkopię temat - mam D3s od kilku dni i dowiedziałem się, że jest problem ze wspomaganiem AF'a :( - wedle 2 osób problem występuje tylko w bardzo złych warunkach gdy bez wspomagania nie da się pracować wcale. Wtedy trzeba ustawić centralny punkt i wspomaganie działa. Szczerze mówiąc nie robiłem jeszcze zbyt wiele i jestem trochę w trwodze... Soft w Lampie 5.02
Przeczytaj sobie instrukcję strona D-57, tam masz w jakich trybach działa a w jakich nie
Sergionex
23-02-2011, 18:30
Przeczytaj sobie instrukcję strona D-57, tam masz w jakich trybach działa a w jakich nie
Hmm? D-57 to ustawienia Power Zoom, D-58 - wspomagania. Ja instrukcję znam - pytam o problem, o którym mowa w tym temacie i o którym słyszałem od 2 kumpli co mają SB-900... Ponoć prawidłowo działa tylko środkowy czujnik inne ze wspomaganiem dają nietrafioną ostrość. Ja tego nie zauważyłem, ale mam Nikona 6 dni ;)
Racja D-58. Generalnie nie napisałeś co im nie działa, więc ciężko jest wykluczyć błąd czynnika ludzkiego.
Joseph79
25-02-2011, 22:43
Niestety Panowie i Panie kolejny do kolekcji. Nikon D90 i obiektyw 50 f1.4D + SB-900 zmajomego. Chciałem pokazać mu jak fajnie doświetla sie portrety, no i zonk. Na 10 (sic!) zdjęć z lampą - 10 ma ostrość za uchem celując na oko (AF-S przysłona 1,4) Gdy lampa została zdjęta ostrość 100% w punkt. Niestety nie świadom tego wątku na forum nie sprawdzałem opcji bez wspomagania AF z lampy.
Moje pytanie brzmi: czy Metz 58 (1 lub 2) tez potrafi tak skopać? Przymierzam się do zakupu lamy ale z takimi objawami trochę mi się odechciało SB900 :/
Pozdrawiam!
Albert44
26-02-2011, 11:53
Moje pytanie brzmi: czy Metz 58 (1 lub 2) tez potrafi tak skopać?
S5Pro, 2xMetz 58 Af-1 i Metz50.. N85 1,8 i N50 1,8 .. zonków brak.
Joseph79
26-02-2011, 14:05
Dzięki za odpowiedź, poczekam jeszcze z zakupem niech wypowiedzą sie inni. BTW warto brać Af-2 czy wystarczy Af-1? (plastikowa stopka mi nie przeszkadza)
Albert44
26-02-2011, 15:21
Dzięki za odpowiedź, poczekam jeszcze z zakupem niech wypowiedzą sie inni. BTW warto brać Af-2 czy wystarczy Af-1? (plastikowa stopka mi nie przeszkadza)
Nowy soft Metza 58 AF-1 dodaje tryb servo.. czyli za mniejsze pieniądze ta sama funkcjonalność...
marcinez
26-02-2011, 15:39
Lepiej kupić nowszy model. Do nowego modelu jest większa szansa że producent będzie dawał aktualizacje firmware w przyszłości.
odnośnie błędów z ostrością ze wspomaganiem z lampy w sankach to potwierdzam. Metz 58 af1 + d90 + T17-50... jestem w dzień po robieniu ślubu i przezyłem szok. 90% zdjęć nieostrych... na wyświetlaczu widziałem że coś nie tak ale nie przypuszczałem że jest tak źle.. bardzo szybko af działa ze wspomaganiem z lampy ale na większości zdjęć ostrość jest kilka metrów za.. no matko boska. Może to przypadłość d90 że aż tak beznadzieje współgra z af-beamem? Dosłownie dwa zdjęcia zrobione przypadkowo serią 1 z błyskiem zero ostrości, 2 kiedy lampa się nie naładowała ciemne ale ostrość idealnie. WTF?
btw. jak ustawić w d90 aby mimo lampy w sankach (z wyłączonym wspomaganiem af) aparat wspomagał się lampką wbudowaną w korpus? (wspomaganie af w lampie wyłączone, w korpusie włączone i korpus nie świeci)
adolfik9501
07-03-2011, 13:16
btw. jak ustawić w d90 aby mimo lampy w sankach (z wyłączonym wspomaganiem af) aparat wspomagał się lampką wbudowaną w korpus? (wspomaganie af w lampie wyłączone, w korpusie włączone i korpus nie świeci)
Przestawić tryb pracy AF w AF-S lub AF-A.
Ustawiony af-a, af-s, wspomaganie nie świeci. Wyłączam lampę w sankach - świeci.
To musi być problem sprzętowy. Wspomaganie jest proste jak budowa cepa, ale jeśli lampa niewłaściwie wyświetla wzorek, AF nie ma szans na ustawienie ostrości. Niestety trzeba z nią do serwisu.
jak może niewłaściwie wyświetlać wzorek? przecież to tylko kontrastowe doświetlenie, żadne przesyłanie danych. Po prostu światło.
Jeszcze chyba nikt nie doszedł do jakiejś konkluzji dlaczego występuje taki błąd.. mi sie to wydaje metafizyczne (;
Może i metafizyczne... ale każdy gdyba i gdyba, a wspopmaganie to tylko wyświetlanie iluś tam cieniuteńkich linii, więc szukanie winy w oprogramowaniu dla mnie jest co najmniej dziwne. U mnie jest wszystko ok, ale wystarczy, że wyświetlany pasek nie pokrywa się z punktem AF ,albo linie będą rozmyte i mogą być problemy. A tak na marginesie, to czemu ci którzy mają problemy nie pójdą w końcu z tym do serwisu?
Witam wszystkich jestem nowym nikoniarzem wcześniej byłem canonowcem. Co do af przeczytałem cały wątek u mnie w D300s+Sb900+ Sigma 24-70 f2.8 też nie trafiony punkt ostrości. Wnioskując widzę że problem występuje tylko na wspomaganiu af włączonym w lampie przy obiektywach sigmy tamrona i chyba wszystkich tych które nie posiadają silniczka tylko napęd z bagnetu. Jak się mylę proszę o poprawienie.
wasilewk
22-03-2011, 21:25
Witam wszystkich jestem nowym nikoniarzem wcześniej byłem canonowcem. Co do af przeczytałem cały wątek u mnie w D300s+Sb900+ Sigma 24-70 f2.8 też nie trafiony punkt ostrości. Wnioskując widzę że problem występuje tylko na wspomaganiu af włączonym w lampie przy obiektywach sigmy tamrona i chyba wszystkich tych które nie posiadają silniczka tylko napęd z bagnetu. Jak się mylę proszę o poprawienie.
Też się przyłączę do pytania - dobrze byłoby wiedzieć.
U mnie: D700 + N24-70 + SB900 wszystko działa jak należy. Mogę jeszcze przetestować N80-200 --> no ale Tamrona ani Sigmy nie mam...
Pzdr.
mój tamron miał silniczek
siedemczwartych
09-05-2011, 22:27
dopisze....
D3s + 42-70 + SB900 (dwie sztuki, starsza i nówka) ze wspomaganiem - du..........
Bez wspmagania OK.
Ale dzisiaj również sie okazało, że:
D3s + 70-200 VRII + SB900 ze wspomaganiem tez du...........
Co jest tego przyczyną?
Dwie różne wiekowo lampy. Dwa różne szkła.
Ale.... zauważyłem, że problem nie zawsze wystepuje.
Wydaje mi się, że zalezy od ogniskowej i odległości.
U mnie tak sam D200 sb-900 i 35 nikkor i jest brak ostrosci ale nie za kazdym razem... natomiats w 50 , 85 problemu nie mam fakt ze nie sa af-s tylko na srube.
Jeszcze musze sprawdzic jak jest z tokina 12-24
siedemczwartych
10-05-2011, 09:07
zastanawiałem się nad przyczyną... ktoś pisał, że D80 nie ma tego problemu.
Już myślałem, że to przez ilość pól AF; D300s, D3s 51 pół, D80 11... ale D200 też ma 11 i problem ten sam...
Cholera...
no i sprawdzialem i z Tokina tez zle lapie ostrosc , wychodzi na ze ze wszystko co ma af-s .A orientuje sie ktos czy serwis to naprawia/da rade naprawic ?
U mnie tak sam D200 sb-900 i 35 nikkor i jest brak ostrosci ale nie za kazdym razem... natomiats w 50 , 85 problemu nie mam fakt ze nie sa af-s tylko na srube.
Jeszcze musze sprawdzic jak jest z tokina 12-24
SB-700 + D700 do bani zarówno z Sigma 50mm 1.4 jak i Nikon 50mm 1.4G
Za to z Nikonem 85mm 1.8 na oko wszystko ok.
U mnie szybkie testy z dopiero co kupioną 9-setką + D300 + nikkor 17-55 i na razie wszystko gra, dziś potestuje z tamronem 17-50.
Rzadko robię jakiekolwiek testy ponieważ dotychczas nie miewałem większych problemów dotyczących sprzętu foto, dotyczy to również BF i FF
Posiadam D90 i D40x. . Wszystko obiektywy i Sb 900 również kupowałem za pomocą internetu, bez wybierania najlepiej współpracującej sztuki. Po przeczytaniu powyższego postu zabrałem się za testy sprawności AF z włączonym wspomaganiem z Sb900-ki. Z wszystkimi obiektywami jakie posiadam tj. N18-55, N60/2,8 micro, N 70-210/4-5,6, Tokina 11-16/2,8 , Tamron 17-50/2,8, Sigma 70-200/2,8 i Sigma 120-400/4-5,6 AF działa prawidłowo i ostrzy w punkt. Sprawdzone na D90 i D40x z różnych odległości.
milczek77
12-08-2011, 07:46
Znalazł ktoś rozwiązanie na te źle działające wspomaganie AF?
Znalazł ktoś rozwiązanie na te źle działające wspomaganie AF?
Ja wyłączyłem wspomaganie AF w lampie na stałe i do tej pory nie miałem problemów z ustawianiem ostrości.
milczek77
12-08-2011, 11:23
ja tez tak zrobiłem i działa AF, pytałem bo moze ktoś uzyskał juz pomoc od serwisu :-) bo jesli taka funkcja jak wspomaganie istnieje to powinna działać :-)
U mnie jest problem w d3s z tym....
ja tez tak zrobiłem i działa AF, pytałem bo moze ktoś uzyskał juz pomoc od serwisu :-) bo jesli taka funkcja jak wspomaganie istnieje to powinna działać :-)
U mnie jest problem w d3s z tym....
Zgadzam się z tym że powinno działać prawidłowo. U mnie problem był ze szkłami innymi niż Nikkor, ale już się przyzwyczaiłem, że wspomaganie mam wyłączone.
milczek77
12-08-2011, 12:18
u mnie problem zauważyłem z N 85 1.4G, będę się musiał przyzwyczaić :-)
Witam,
co prawda nie mam sb-900 ale w moim przypadku konfiguracja Nikon d70s/Nikkor 18-70/SB-800 też miała problemy z ostrością przy włączonym wspomaganiu AF w lampie. Czysta loteria - raz w punkt raz nie. Przy wspomaganiu AF z body wszystko ok. Pozbyłem się sabiny i teraz przymierzam się do jakiejś lampy systemowej ale o ile chyba mógłbym przeboleć przerzewanie się SB-900 (wyłączenie blokady), o tyle jej problemy ze wspomaganiem AF są mocno demotywujące. Mógłbym znów polować na używaną SB-800 ale co jeśli znowu będą problemy ze wspomaganiem ? To samo z SB-900. Czy czyjaś SB-700 także ma problemy ze wspomaganiem ?
Hamarama
17-07-2012, 22:02
U mnie d800 + N24-70 + wspomaganie z sb 900 = BF. Wspomaganie wyłączone i jest w punkt. Dodam, że tak samo dzieje się na dwóch sb 900 które posiadam, a na sb-600 jest ok.
Temat już był wałkowany. Kwestia ogniskowania fal świetlnych o różnej długości w różnych punktach. Z lampy leci podczerwień i stąd taki efekt.