Zobacz pełną wersję : D300 vs D300s
feuerwehrmann
08-11-2009, 00:55
pewnie ten problem był poruszany w wielu wątkach...(przepraszam za powtórkę..ale wole upewnić się przed zakupem)
Tak więc muszę wybrać body, które z paroma szkiełkami będą moim narzędziem pracy w fotografii portretowej,albumowej i okolicznościowej a także krajobrazu i architektury.
Wiem że dużo zależy od szkiełek, ale sam korpus to też ważna część...
Tak więc proszę o pomoc- zależny mi głównie na opiniach użytkowników którzy mieli przyjemność pracy z tymi dwoma modelami:D:)
Moonbeam
08-11-2009, 01:06
Co prawda korzystam tylko z D300, ale mocno się interesowałem nowościami w D300s. Jeśli nie masz zamiaru filmować, to moim zdaniem zmiany są jedynie kosmetyczne i nie warto dokładać. Chyba że tryb cichej migawki (który wcale tak bardzo nie wycisza), podwójny slot (fajna rzecz, ale da się żyć bez tego), przycisk LV (mega wygodny, ale pytanie czy będziesz używał) są dla Ciebie warte ponad 1000 zł. Szybkość z gripem i tak sie wyrównuje, obrazowanie niemal identyczne. Mini HDMI jak również D-ligting extra to szczegóły. Odpowiedz sobie sam :)
Ja bym brał jednak D300s bo mam zacięcie filmowca, fotografuję w kościołach i wolałbym mieć dwa sloty dla bezpieczeństwa. Ale napaliłem się na D3s i on też ma te bajerki :D
Byłem, oglądałem, bawiłem się D300s i... jakoś mnie nie powalił na kolana, zwłaszcza w tej cenie - tych kilka zmian wymienionych przez Moonbeam to są tylko IMO zbędne dodatki. Poza tym zaoszczędzone 1000-1300zł to już 1/5 na dobre szkło ; )
Moonbeam
08-11-2009, 02:00
tych kilka zmian wymienionych przez Moonbeam to są tylko IMO zbędne dodatki
Gdybyś fotografował często w trybie LiveView z racji statywu lub manualnego ostrzenia (kropka jest omylna, wizjer zbyt mały w D300 + mam wadę wzroku a LV daje 100% celności) to byś nie twierdził że zbędne. Szukanie pozycji LV na kółku trybów tylko po to aby wyostrzyć a potem przełączanie się na Mup by wyzwolić przez wężyk szczególnie w ciemnościach lub grubych rękawiczkach potrafi przyprawić o rozstrój nerwowy. Co więcej, sama ta zmiana jest dla mnie warta 1000 zł, bo właśnie przez tandem LV-Mup powstaje 3/4 moich zdjęć statycznych obiektów - czyli cała architektura i krajobraz.
Zdaję sobie jednak sprawę, że mało kto w ten sposób robi zdjęcia i ten przycisk nie gra żadnej roli.
Przed podjęciem decyzji o zakupie lustrzanki "bo ma filmiki" obejrzałbym jak toto pracuje - także przy szybkich ruchach APARATU bo pływania obrazu nie zredukujesz żadnym programem
Z testów wynika że d300 i d300s nie różnią się niczym dla fotografa (moonbeam - może jemu to pasuje)
Antonioo
08-11-2009, 10:32
polecam nowe dfv.....jest tam artykuł o 300s....podobno przeprogramowali matryce z deczka w stosunku do 300 i osiąga lepsze wyniki....m in w czułościach iso.....a to wg mnie nie jest kosmetyczna zmiana: )
Też uważam że jakichś szczególnych różnic nie ma, chociaż ja kupiłem 300s bo korzystam z 2 kart raw CF + jpg SD
natomiast z filmowania w ogóle a z LV raczej też nie, czasem korzystam z przycisku info
stachmuszel
08-11-2009, 11:56
Co! :-) Wymieniać D300 na D300s? Mój Boże....Jeśli już to na D700. Nie dajmy się zwariować.
Pozdr.
feuerwehrmann ja się zastanawiam nad kupnem D300s i powiem Ci tak:
wolę dołożyć ten 1tys by podczas sprzedaży mniej stracić na nim. D300 wyszedł z produkcji więc i z ewentualnym opchnięciem może być więcej problemu.
Poza tym mam też jeden dylemat i może mi podpowiecie jakie macie zdanie na ten temat:
Wolelibyście kupić body za 5729zł z 12msc gwarancji czy w Vobisie za 6099zł + 89 za dodatkowe dwa lata gwarancji? - mają też możliwość ubezpieczenia ale nie pamiętam jaka to dopłata.
A może nikon oferuje dokupienie dodatkowej gwarancji u siebie? Jeśli tak to brałbym za tą niższą kwotę i dokupił gwarancję bezpośrednio u nikona.
Staszku,
chyba nie o wymianę chodziło... po prostu o wybór kupic z "s" czy bez:) Tak ja rozumiem ten wątek:)
Nie miałam żadnego z wymienionych lecz poza wspomnianymi różnicami, czytałam, że wersja 300s ma słabszy filtr AA - co skutkuje..."lepszą" ostrością.
Zresztą skoro jest nowszy model, brałabym nowszy, a poza tym zanim się autor rozezna i zdecyduje, to juz D300 może byc nieosiągalne - mowa o nowym egzemplarzu:)
Antonioo
08-11-2009, 12:04
ale tu nie o wymiane przeciaż chodzi a o różnice
Tak więc muszę wybrać body, które z paroma szkiełkami będą moim narzędziem pracy w fotografii portretowej,albumowej i okolicznościowej a także krajobrazu i architektury.
Wiem że dużo zależy od szkiełek, ale sam korpus to też ważna część...
Tak więc proszę o pomoc- zależny mi głównie na opiniach użytkowników którzy mieli przyjemność pracy z tymi dwoma modelami:D:)
Jednak w Twoim przypadku zastanowiłbym się nad D700, ale jak ma być o tych dwóch to:
Wymieniłem D300 na D300s ze względu na widoczną poprawę AF i to był jak dla mnie podstawowy warunek ( ale ja samoloty lubię fotografować i szybki oraz celny AF to dużo daje ).
Jak wspomniano do D300s dołożyli D-lighting, no i jednak te dwie karty się przydają, szczególnie w opcji NEF+jpeg oraz przepełnienie. Kręceniem filmów się nie zajmuję;), więcej różnic nie znalazłem.
Jak wspomniano do D300s dołożyli D-lighting
Tadziu, ale w D300 jest D-lighting.
No to się rozpędziłem:oops:, ale zapomniałem o tym, dawno jej nie miałem w rękach;)
feuerwehrmann
08-11-2009, 13:43
Jednak w Twoim przypadku zastanowiłbym się nad D700
Też kupiłbym D700 ale nie mam kasy.Jak kupie D700 to nie będę mieć porządnego szkiełka do body, a kitowego obiektywu do tego sprzęciku nie podłącze(18-55)...
Andrzej Olender
08-11-2009, 13:53
Ostatnio widziałem kilka sztuk D700 z drugiej ręki które się sprzedały po cenie nowego D300s. Sam jestem posiadaczem D300 i żałuję że nie dołożyłem do D700.
Ostatnio widziałem kilka sztuk D700 z drugiej ręki które się sprzedały po cenie nowego D300s. Sam jestem posiadaczem D300 i żałuję że nie dołożyłem do D700.
O,tutaj już są widoczne różnice uzasadniające większy wydatek.Bo argument typu- dwa gniazda pamięci jakoś mnie nie przekonywuje.
O,tutaj już są widoczne różnice uzasadniające większy wydatek.Bo argument typu- dwa gniazda pamięci jakoś mnie nie przekonywuje.
Dobrze, że tylko Ciebie. Jak będziesz kiedyś miał okazję z tego dobrodziejstwa skorzystać to wtedy się przekonasz;)
Miałem kiedyś sony R1, miał 2 gniazda;)
A tak w ogóle to autor wątku mógłby się bardziej określić, co do swoich preferencji.
robin102
08-11-2009, 14:51
Czy w D300s można transferować zdjęcia miedzy kartami. Powiedzmy jedną kartę traktować jako roboczą i tu zapisywać pliki by potem wszystkie lub wybrane tylko przenieść na drugą kartę ?
feuerwehrmann
08-11-2009, 14:55
.....w fotografii portretowej,albumowej i okolicznościowej a także krajobrazu i architektury...
Andrzej, a gdzie takie oferty były?? A może kupić używane body D700(tylko czy ktoś sprzeda za 6400)
Ale osobiście wolałbym pozostać przy d300/d300s bo to będzie moja pierwsza pełno klatkowa lustrzanka..
Za parę lat znowu coś nowego w Japonii wymyślą i d700 wraz z poprzednikami odejdzie w zapomnienie...
Andrzej Olender
08-11-2009, 14:58
.....w fotografii portretowej,albumowej i okolicznościowej a także krajobrazu i architektury...
Andrzej, a gdzie takie oferty były?? A może kupić używane body D700(tylko czy ktoś sprzeda za 6400)
Były nawet na naszym forum w dziale giełda, na allegro również.
Robin
można, tylko po co ?
Andrzej Olender
08-11-2009, 15:06
Ale osobiście wolałbym pozostać przy d300/d300s bo to będzie moja pierwsza pełno klatkowa lustrzanka..
Za parę lat znowu coś nowego w Japonii wymyślą i d700 wraz z poprzednikami odejdzie w zapomnienie...
Albo nie zrozumiałem do końca Twojego zdania albo mam wrażenie że myślisz że D300/D300s są pełnoklatkowe.
feuerwehrmann
08-11-2009, 15:13
Albo nie zrozumiałem do końca Twojego zdania albo mam wrażenie że myślisz że D300/D300s są pełnoklatkowe.
jesli kupie d700 to tak ..tylko zawsze jest ryzyko kupna używanego sprzętu i właśnie tego boje się najbardziej...
owszem, ale chyba w D300s jest więcej jego opcji.
Jak widzę po forum większość osób nie używa D-lightingu, więc dal nich to mało istotne. Ja używam, z kolei nie używam LV. W tej chwili aparaty oferują więcej niż człowiek potrzebuje :-D
robin102
08-11-2009, 15:32
Robin
można, tylko po co ?
Eeee bardzo użyteczna sprawa, ja to miałem kiedyś w aparacie i sobie chwalę. Jedna karta moze być mniejsza i bardzo szybka, a druga powiedzmy o wielkiej pojemności i traktowana jako bank :)
Jak widzę po forum większość osób nie używa D-lightingu, więc dal nich to mało istotne. Ja używam, z kolei nie używam LV. W tej chwili aparaty oferują więcej niż człowiek potrzebuje :-D
Warto rozrozniac D-Lighting od Active D-Lighting. Zmiany tycza sie tego drugiego. I jest dokladnie tak jak piszesz... dolozono wiecej opcji (Extra High, Auto). Mozna tez robic bracketing z uzyciem ADL.
... no i jednak te dwie karty się przydają, szczególnie w opcji NEF+jpeg oraz przepełnienie. ...
+1
Moonbeam
08-11-2009, 16:46
Dla tych co twierdzą że jest różnica w obrazowaniu między D300 a D300s - wejdźcie sobie na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM i porównajcie te dwa aparaty. Dla mnie nie widać żadnej różnicy. Co innego D300 vs. D90, tu D90 ma zauważalną przewagę na wysokich ISO.
mariush777
08-11-2009, 17:05
tych kilka zmian wymienionych przez Moonbeam to są tylko IMO zbędne dodatki. Poza tym zaoszczędzone 1000-1300zł to już 1/5 na dobre szkło ; )
nie wiem jak na ceneo bo nie sprawdzałem ale na cyfrowych.pl
róznica między D300-D300s to raczej 5999zł - 5799 zł na korzyść D300s
czyli innymi słowy w tej chwili te kilka drobiazgów jest za fri
wiecie co ,pisanie ze lepiej juz kupic D700 bo to tylko pare złoty dołożyć i jest to takie puste gadanie
to tylko 2000 zł
ale jakby dołozyc jeszcze 2000 to bedzie D800 ;) potem dozbierać jeszcze 3000 i bedzie D3 i tak jakby jeszcze pare złotych to bedzie 150-cio metrowy dom na wsi :)
jezeli ceny tych dwóch aparatów sie tak nie oddala diametralnie a ja juz uciułam te kilka tysi to jasne że wybiore D300s bo zawsze chyba lepiej miec te kilka gadżetów za stówkę więcej lub mniej (jak na tą chwilę)
a nóż widelec trafi sie okazja skamerowania :)jakiejś śmiesznej sceny a nie zawsze zdjecia oddadzą to co moze pokazać film
ale to tylko moje zdanie
wiecie co ,pisanie ze lepiej juz kupic D700 bo to tylko pare złoty dołożyć i jest to takie puste gadanie
to tylko 2000 zł
ale jakby dołozyc jeszcze 2000 to bedzie D800 ;) potem dozbierać jeszcze 3000 i bedzie D3 i tak jakby jeszcze pare złotych to bedzie 150-cio metrowy dom na wsi :)
jezeli ceny tych dwóch aparatów sie tak nie oddala diametralnie a ja juz uciułam te kilka tysi to jasne że wybiore D300s bo zawsze chyba lepiej miec te kilka gadżetów za stówkę więcej lub mniej (jak na tą chwilę)
a nóż widelec trafi sie okazja skamerowania :)jakiejś śmiesznej sceny a nie zawsze zdjecia oddadzą to co moze pokazać film
ale to tylko moje zdanie
Odniosłem się do konkretnych preferencji autora wątku: "Tak więc muszę wybrać body, które z paroma szkiełkami będą moim narzędziem pracy w fotografii portretowej,albumowej i okolicznościowej a także krajobrazu i architektury"
dlatego napisałem o d700 i proszę czytać ze zrozumieniem;)
Antonioo
08-11-2009, 17:42
Dla tych co twierdzą że jest różnica w obrazowaniu między D300 a D300s - wejdźcie sobie na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM i porównajcie te dwa aparaty. Dla mnie nie widać żadnej różnicy. Co innego D300 vs. D90, tu D90 ma zauważalną przewagę na wysokich ISO.
wydaje mi się, iż Digital Foto Video podchodzi rzetelnie do swoich tekstów/testów, więc jeżeli piszą, że jest różnica w uzyskiwanym obrazku, to nie widzę powodu, żeby im nie wierzyć.... jak napisałem wcześniej :
d300s ma wg nich przeprogramowaną matrycę w stosunku d300 i wpływa to m in. na iso (oczywiście na lepsze rezultaty)
Na Nikon roadshow zarzekali się, że jeśli chodzi o obraz, szumy to działa tak samo.
wolę dołożyć ten 1tys by podczas sprzedaży mniej stracić na nim. D300 wyszedł z produkcji więc i z ewentualnym opchnięciem może być więcej problemu.
D200 wycofano już dawno z produkcji, a problemów ze sprzedażą używanego nie ma. Raczej z zakupem, po okazyjnej, niskiej cenie.
co do sprzedaży d300 to jeszcze miesiąc temu jak się orientowałem w używkach, to nie tylko nie straciłbym na sprzedaży jakiejś strasznej kwoty ale jeszcze bym na tym zarobił. Tylko co innego mieć w portfelu więcej złotówek a co innego kupić za to coś:)
teraz w cenie w jakiej d300 rok temu można było mieć d700, rok temu pożałowałem tych kilkuset złotówek więcej, teraz żałuję, że nie mam d700:(
MarcinPoland
09-11-2009, 18:19
wydaje mi się, iż Digital Foto Video podchodzi rzetelnie do swoich tekstów/testów, więc jeżeli piszą, że jest różnica w uzyskiwanym obrazku, to nie widzę powodu, żeby im nie wierzyć.... jak napisałem wcześniej :
d300s ma wg nich przeprogramowaną matrycę w stosunku d300 i wpływa to m in. na iso (oczywiście na lepsze rezultaty)
optyczne stwierdzili na podstawie swoich pomiarow imatestem (RAW)
iz jakosc obrazu jest identyczna
poza tym ze iso 6400 jest minimalnie gorsze w d300s
najwyzej zrobili cos z jpgami
Z testu na optyczne.pl:
Nikon D300s to nieco zmodyfikowany D300, ale pod względem systemu obrazowania niczym się nie różnią.
Ponieważ w D300s matryca nie została zmieniona w stosunku do D300, to nie należy się spodziewać zmian w systemie obrazowania.
Pod względem ilości szumu i ogólnej wizualnej jakości zdjęć także nie widać różnic pomiędzy D300 a D300s.
Różnice pomiędzy D300 i D300s są niewielkie wobec dwóch lat dzielących premiery obu aparatów.
I podsumowanie...
Główna różnica między nimi, czyli funkcja nagrywania filmów, to tylko marketingowy krok dorównujący konkurencji, natomiast fotograficzne zalety D300 na szczęście pozostały w D300s niezmienione.
... które mnie osobiście tylko utwierdziło w przekonaniu, że jeśli nie ma się ciągot do bycia filmowcem amatorem i nie posiada zestawu kart SD, to nie warto dopłacać ponad tysiąc zł by mieć literkę s.
... i nie posiada zestawu kart SD, to nie warto dopłacać ponad tysiąc zł by mieć literkę s.Docenia to jedynie ci, ktorzy stracili materiał wart kilka tysięcy złotych...
taaak. Jak masz pecha to ci nie tylko karta, ale i cały aparat padnie.
Można nic nie kupować, ale za to ładnie opowiadać co się widziało.
Drugi slot jest dużo warty.
Co prawda korzystam tylko z D300, ale mocno się interesowałem nowościami w D300s. Jeśli nie masz zamiaru filmować, to moim zdaniem zmiany są jedynie kosmetyczne i nie warto dokładać. Chyba że tryb cichej migawki (który wcale tak bardzo nie wycisza), podwójny slot (fajna rzecz, ale da się żyć bez tego), przycisk LV (mega wygodny, ale pytanie czy będziesz używał) są dla Ciebie warte ponad 1000 zł. Szybkość z gripem i tak sie wyrównuje, obrazowanie niemal identyczne. Mini HDMI jak również D-ligting extra to szczegóły. Odpowiedz sobie sam :)
Ja bym brał jednak D300s bo mam zacięcie filmowca, fotografuję w kościołach i wolałbym mieć dwa sloty dla bezpieczeństwa. Ale napaliłem się na D3s i on też ma te bajerki :D
w D300 też jest LV
w D300 też jest LV
Ale włączanie go jest bezsensownie rozwiązane.
nie da się wszystkich funkcji uruchamiać wygodnie. Zabrakło by guzików na puszce. Ja bym chciał miec guzik L oraz guzik ADL na puszce, bo czasami używam (L nagminnie). A LV nie używam, bracketingu zreszta też, więc moga sobie być zakopane głęboko w menu.
Konstruowanie puszki to jednak także jakieś kompromisy. Nie da sie dogodzić wszystkim.
Drugi slot jest dużo warty.bo masz D50 i karty SD ? Gdybym ich nie miał, a kupił D300s to zapewniam cię, że karty SD bym nie kupił. Też nie mogę sobie pozwolić na utratę zdjęć, ale nie popadajmy w paranoję.
Też nie mogę sobie pozwolić na utratę zdjęć, ale nie popadajmy w paranoję.Uwazasz ze posiadacze D3 popadaja w paranoje uzywajac 2 slotu jako backup ?
bo masz D50 i karty SD ? Gdybym ich nie miał, a kupił D300s to zapewniam cię, że karty SD bym nie kupił.Tez ich nie lubie - z powodu gabarytow. Nie mniej skoro mialbym trzymać tam tylko najmniejsze jpgi a karta miałaby nigdy nie zostac wyjeta ze slotu to mysle ze warto miec taka mozliwosc.
Uwazasz ze posiadacze D3 popadaja w paranoje uzywajac 2 slotu jako backup ? Tak uważam. Skąd wiesz, że używają go jako back-up? Ja nie znam nikogo, kto uzywa zapisu równoległego na 2 kartach, a niby to jest ta funkcja dająca bezpieczeństwo. 3 osoby które dobrze znam z D3, D3x, D300s używaja opcji zapisu na drugiej karcie po przepełnieniu pierwszej. Bo "nie wystarcza" im karta pamięci ... 16GB.
Sądzę jednak, że idzie sobie tak zorganizowac pracę, że da się wymienić w trakcie pracy kartę pamięci. I oni pytani o to nie zaprzeczają. Body po prostu jest magazynkiem kart. 32 GB wystarcza. Na razie. Zreszta sa większe karty.
Drugi slot uważam za absolutnie zbędny pierdołek, wolałbym w body wiele innych rzeczy, które kosztują zapewne mniej (guzik L czy ADL)
No to BARDZO się dziwię.
Dysk na mirrorze (w raidzie) też uważasz za zbędny pierdołek???
Drugi slot byłby mi potrzebny TYLKO i WYŁĄCZNIE do równoległego zapisu. Stać mnie na karty SD i nie tylko.
Nie życzę tego nikomu, ale niejeden już pewnie żałował że nie miał takiej możliwości.
No to BARDZO się dziwię.
Ale takie są fakty. Ja znam ludzi używających te body i nie pracuja oni na 2-gim slocie jako backupie. Pewnie sa i tacy, co pracują (ślubniacy), ale ja ich nie znam. Znam paru co robia sluby, ale o ni nie mają D3. I jakoś latami funkcjonują mając aparaty z 1 slotem na kartę.
Dysk na mirrorze (w raidzie) też uważasz za zbędny pierdołek??? Są różne metody na poprawę bezpieczeństwa. Ja używam kilku dysków zewnętrznych i co jakis czas przenosze na nie pliki, nie pracuję na RAID.
Jesli chodzi o body preferuje inne zadbanie o zdjęcia z sesji. Na równi z padem karty obawiam sie padu body. Noszę wiec na ważne sesje 2 aparaty (mam tez kilka kart i akku). Za analoga tez tak nosiłem.
PS na okrągło przeglądam zdjęcia na LCD, więc szybko bym zauważył nawet wade karty, bo byłby kłopot z wyświetleniem pliku.
Drugi slot byłby mi potrzebny TYLKO i WYŁĄCZNIE do równoległego zapisu. Stać mnie na karty SD i nie tylko. OK. Tu nie chodzi o cene karty, bo druga karta CF tez cos kosztuje, a te aparaty maja ludzie których stać na wydanie kolejnych kilkuset zł na kartę.
Jacku ja rozumiem, ze ktos moze nie korzystac, bo nie potrzebuje osobiscie, natomiast z backupem jest tak jak z ubezpieczeniem. Docenia sie wylacznie wtedy, gdy mialo sie okazje z niego korzystac. A osoby lekcewazaco wypowiadajace sie w tym temacie robia to zazwyczaj do pierwszej mocno dolegliwej dla nich awarii.
Sam nie korzystam z mirrora majac dwa sloty, bo kwestia ta nie ma dla mnie osobiscie wiekszego znaczenia,
natomiast calkowicie rozumiem osoby, ktore korzystaja i sobie ten ficzer cenia.
Z kolei overflow jest o tyle wygodny, ze pozwala nam w trakcie dynamicznej pracy zmienic karte wtedy, kiedy
nam to jest wygodne, a nie wtedy kiedy dyktuje to konczaca sie pojemnosc karty... czyli pracuje, az mi zapis
nie przeskoczy na drugi slot i wtedy mysle o zmianie karty (jednoczesnie dzieki temu mam wykorzystana pojemnosc
pierwszej na max), a nie odwrotnie bawiac sie w kotka i myszke (czy juz zmieniac i nie ryzykowac, ze sie karta
skonczy, czy tez jeszcze poczekac, ale jak sie cos zacznie dziac to moge sie obudzic z pelna karta).
Generalnie profi puszka ma 'pomagac', a jednoczenie 'nie przeszkadzac' w robieniu zdjec, i mysle, ze temu podwojny slot sluzy (pomagac - mirror, separacja raw od jpeg) oraz nie przeszkadzac (przepelnienie).
No więc własnie o to mi chodzi, że jestem zabezpieczony na weselu 2gim slotem i drugim body (niech to bedzie nawet d50).
Ogólnie zabezpieczenia przed utratą danych to sprawa upierdliwa, ale możliwości jakie daje RAID (czyli w body 2gi slot) są megawygodne (choć kosztują dodatkowy dysk). Miałem w życiu 2 pady dysków. Za pierwszym razem nie miałem takiego rozwiązania. Bolało bardzo.
W ogóle dyskusja przypomina troche: coż to takiego ma d300 czego nie ma d90. A dla mnie właśnie najlepszą cechą d300 jest AF Fine Tuning, co dla niektórych jest herezją, i byłem skłonny za tę funkcję zapłacić każde (rozsądne) pieniądze.
Jacku ja rozumiem, ze ktos moze nie korzystac, bo nie potrzebuje osobiscie, natomiast z backupem jest tak jak z ubezpieczeniem. Docenia sie wylacznie wtedy, gdy mialo sie okazje z niego korzystac. A osoby lekcewazaco wypowiadajace sie w tym temacie robia to zazwyczaj do pierwszej mocno dolegliwej dla nich awarii.
Sam nie korzystam z mirrora majac dwa sloty, bo kwestia ta nie ma dla mnie osobiscie wiekszego znaczenia,
natomiast calkowicie rozumiem osoby, ktore korzystaja i sobie ten ficzer cenia.
ciebie nie liczyłem. No te jesteś czwarty :-D
Dlaczego lekceważysz sobie 2-gi slot? Bo teoria teorią, ale w praktyce ludzie nie używają backupu. Tak jak i ty. Napisz dlaczego nie używasz, to pomoże innym wyciągnąć wnioski.
Z kolei overflow jest o tyle wygodny, ze pozwala nam w trakcie dynamicznej pracy zmienic karte wtedy, kiedy
nam to jest wygodne, a nie wtedy kiedy dyktuje to konczaca sie pojemnosc karty... czyli pracuje, az mi zapis
nie przeskoczy na drugi slot i wtedy mysle o zmianie karty (jednoczesnie dzieki temu mam wykorzystana pojemnosc
pierwszej na max), a nie odwrotnie bawiac sie w kotka i myszke (czy juz zmieniac i nie ryzykowac, ze sie karta
skonczy, czy tez jeszcze poczekac, ale jak sie cos zacznie dziac to moge sie obudzic z pelna karta).
Generalnie profi puszka ma 'pomagac', a jednoczenie 'nie przeszkadzac' w robieniu zdjec, i mysle, ze temu podwojny slot sluzy (pomagac - mirror, separacja raw od jpeg) oraz nie przeszkadzac (przepelnienie).Czyli i tak w jakims momencie sie myśli o zmianie karty. Czy pod koniec 1-szej, czy pod koniec 2-giej. Ja nie widze problemu by mając kartę 16 GB podmienic ja na nowa w momencie gdy sie ma chwile przerwy na sesji, a karte zapełniona np do 12 GB. Wkłada sie kolejną 16 GB i potem kolejną ... Ile GB zdjęć można zrobic w ciągu dnia? Nie przesadzajmy, nawet na D3x to juz sa ogromne ilości.
jak widać tak małą wygodę jak brak potrzeby przekładania karty przedkładasz nad backup. I nie tylko ty. Inni też. Wnioski o powszechności stosowania backupu prosze sobie wyciągnąć samemu.
No więc własnie o to mi chodzi, że jestem zabezpieczony na weselu 2gim slotem i drugim body (niech to bedzie nawet d50).
Ogólnie zabezpieczenia przed utratą danych to sprawa upierdliwa, ale możliwości jakie daje RAID (czyli w body 2gi slot) są megawygodne (choć kosztują dodatkowy dysk). Miałem w życiu 2 pady dysków. Za pierwszym razem nie miałem takiego rozwiązania. Bolało bardzo.Zapomniał bym - 2-ga lampa błyskowa. I 2 samochody by dojechac na slub gdy w jednym będzie awaria.
Po części pisze ironicznie, ale zabezpieczanie się na wypadek czegoś co się zdarza w 0,000001% przypadków jest bardzo trudne. I nigdy sie nie da przewidziec wszystkiego. Bo np w drodze na ślub można sobie złamac nogę. Złudne jest takie zabezpieczenie 2-gim slotem. Wyznaje teorię, że jak sie ma pecha to i tak cie dopadnie coś czego nie przewidziałeś.
A generalnie to polegam tylko na sobie, wzystko mam zdublowane, na plener do gospodarstw agroturystycznego zabrałem nawet młotek i gwoździe by przybijac tło, najczęsciej woże ze soba nawet bezpieczniki do lamp błyskowych i dodatkowe żarówki pilotujące. Jak widzisz staram sie wszystko przewidzieć. Prawie nic nigdy mi nie było potrzebne z tych zabezpieczeń, używam po prostu dobrego sprzętu. 2-gi slot nie da mi poczucia bezpieczeństwa, dopiero drugi aparat.
Czym sie rózni D300 od D300s?
- ma gorszą klapke do zamykania gniazda kart
+ ma guzik LV
+ ma wideofilmowanie
czy to nie trochę za mało by uzasadnić nowy model?
dorzucili więc 2-gi slot. Dla mnie to zabieg bardziej marketingowy niż wynikający z rzeczywistych potrzeb fotografów. Fotoreporterzy prasowi go oleją jak ich znam:mrgreen:, ślubniacy będa go stosować. To niemała grupa fotografów, OK. Zdaje się, że to najliczniejsza grupa na forum i każde body (i nie tylko) jest rozpatrywane pod kątem ich potrzeb.
największy plus nowego D300s jest taki o jakim nie piszą, bo marketing nie pozwala. Byłoby to przyznanie sie do kłopotów z D300. A mianowicie o poprawę AF w D300s. W starej 300-ce szczególnie w pierwszych seriach dość nagminna była konieczność strojenia szkieł do body (także nikkorów). W nowych nie słychac nic o tym problemie. A i sam AF podobno lepiej chodzi.
marketing rządzi.
Archibald
10-11-2009, 15:14
...największy plus nowego D300s jest taki o jakim nie piszą, bo marketing nie pozwala. Byłoby to przyznanie sie do kłopotów z D300. A mianowicie o poprawę AF w D300s (...) A i sam AF podobno lepiej chodzi.
Czy to jest potwierdzona informacja? Serio pytam :)
Archibald
10-11-2009, 15:29
ja moge potwierdzic :)
Znaczy się, że nie masz problemów z różnymi słoiczkami i nie musisz używać kalibracji? A już szczególnie mnie interesuje, czy w starej 300-tce jakieś szkiełka chodziły Ci kiepsko a w nowej OK?.. ;-)
to znaczy tak
- zarowno w d300 jak i d300s nie mialem zadnych problemow typu bf/ff i de facto zadne ze szkiel ktore mi sie przez rece przewinelo nie wymagalo zadnej regulacji (poza stalkami DC, ale one wymagaly regulacji na kazdym korpusie - ten typ tak ma)
- na chwile obecna podpinalem do d300s - 14-24/2.8, 12-24/4, 10.5 fish, 35G, 85/1.4, 70-300VR, 300/2.8 AFS VR gole oraz z TC i wszystko chodzi bezproblemowo
ponadto
majac przyjemnosc uzywac w tym samym czasie D300 oraz D3 roznice miedzy szybkoscia AF miedzy tymi puszkami bylo czuc (szczegolnie przy uzywaniu trybow Auto oraz tych korzystajacych z wiekszej ilosc punktow AF)... uzywajac D3 dluzszy czas i biorac D300 do reki czuc bylo ze AF chodzi wolniej, na chwile obecna tych roznic
jesli chodzi o szybkosc AF miedzy D3 a D300s nie odczuwam
podobne wrazenia mial wilku, ktory przez wiekszosc sezonu lotniczego korzystal z d300 + 200-400 do focenia samolotow i po wzieciu do reki d300s od razu stwierdzil, ze af jest szybszy
Jacek Z
Żeby dużo nie pisać: Ty nie używasz - Twoja sprawa. Do czasu podejrzewam.
Dalsze Twoje analogie są daleko przesadzone, nie są to też wypadki w 0.0000001%.
Dyski padają, tak samo może Ci paść karta w momencie wkładania do czytnika. I wtedy powiedz młodym że byłeś zabezpieczony swoim drugim korpusem a w kieszeni masz młotek i gwoździe.
Kwestie BF/FF to nie jest przypadłość tylko d300. Znane mi d50 i d80 na określonych szkłach miały to samo. Skłaniam się do opinii że to kwestia raczej szkieł i ich dogadywania się z korpusem.
Skłaniam się do opinii że to kwestia raczej szkieł i ich dogadywania się z korpusem.
To kwestia szkieł i korpusów, te i te trafiają się rozregulowane (albo nie doregulowane w produkcji)
to znaczy tak
- zarowno w d300 jak i d300s nie mialem zadnych problemow typu bf/ff i de facto zadne ze szkiel ktore mi sie przez rece przewinelo nie wymagalo zadnej regulacji (poza stalkami DC, ale one wymagaly regulacji na kazdym korpusie - ten typ tak ma)
- na chwile obecna podpinalem do d300s - 14-24/2.8, 12-24/4, 10.5 fish, 35G, 85/1.4, 70-300VR, 300/2.8 AFS VR gole oraz z TC i wszystko chodzi bezproblemowo
ponadto
majac przyjemnosc uzywac w tym samym czasie D300 oraz D3 roznice miedzy szybkoscia AF miedzy tymi puszkami bylo czuc (szczegolnie przy uzywaniu trybow Auto oraz tych korzystajacych z wiekszej ilosc punktow AF)... uzywajac D3 dluzszy czas i biorac D300 do reki czuc bylo ze AF chodzi wolniej, na chwile obecna tych roznic
jesli chodzi o szybkosc AF miedzy D3 a D300s nie odczuwam
podobne wrazenia mial wilku, ktory przez wiekszosc sezonu lotniczego korzystal z d300 + 200-400 do focenia samolotow i po wzieciu do reki d300s od razu stwierdzil, ze af jest szybszy
Potwierdzam w 100%.
Co do dogadywania się szkła z puszką, są owszem pewne odstępstwa. 200/2 z czterema moimi puszkami oraz z puszkami Kicha dogaduje się super, bez bf/ff, ale z moim D3 musi być -10:) i to jest dziwne, bo inne szkła które mam z D3 chodzą bez problemów.
robin102
10-11-2009, 16:29
Czyli co stało się jak wykrakał ;) Przemo. Zamiast dopracować AF w D300 wypuścili nowy model D300S.
Czy rzeczywiście ten AF w nowej 300-tce skuteczniej działa ? np w trudnych ciemnicowych warunkach nie strzela focha w postaci FF ?
Bo przy zdjęciach lotniczych to chyba i D300 spokojnie wystarcza..... chyba...
Czy rzeczywiście ten AF w nowej 300-tce skuteczniej działa ? np w trudnych ciemnicowych warunkach nie strzela focha w postaci FF ?
Robin w moim odczuciu jest zarowno szybciej jak i pewniej. Lapie ostrosc przy mniejszym kontrascie niz starsza puszka, duzo lepiej trzyma zlapany obiekt w trybie ciaglym, roznice szybkosci widac tez dosc mocno przy af w trybie auto area, czyli tym automatycznym, gdzie pucha sama musi przetrawic to co widzi i zdecydowac sie
gdzie ustawic ostrosc. D300 zanim zaczal krecic AF mial tu zazwyczaj chwilke zawahania, jakby procek przetwarzal dane, i pozniej krecil AF, natomiast 300s, po wcisnieciu migawki/af-on od razu jedzie tam gdzie na byc ustawiona ostrosc bez chwili zawahania na przyklad.
Jesli bardzo chcesz moge pogasic swiatlo w domu albo zostawic tylko jakies jedno malo zapalone o strzelic troche kadrow w polmroku.
Bo przy zdjęciach lotniczych to chyba i D300 spokojnie wystarcza..... chyba...
mocno zalezy od tego jak kto korzysta z autofocusa, przy trybie pojedynczym uzytkownik nie zauwazy wiekszych roznic, natomiast przy sledzeniu dynamicznym, lub tez auto w trybie ciaglym widac roznice od razu
czesto majac obiekt na tle nieba foce majac af w auto area, czyli puszka sama lokalizuje obiekt do ostrzenia i sledzi go z uzyciem wszystkich punktow, i roznice miedzy puszkami widac nie w momencie kiedy obiekt jest blisko i wypelnia sporo kadru, ale wlasnie kiedy jest jeszcze mala kropka na tle nieba w oddali, tutaj d3 zlapie lock nawet kiedy obiekt bedzie bardzo niewielki rzedu wielkosci pojedynczego punktu af albo mniejszy a np. d300 w tym samym momencie zachowa sie jakby nie mial na co ustawic ostrosc, obiektyw przeleci caly zakres, jak jeszcze dolozysz do tego zachmurzony dzien i maly kontrast, to tym bardziej widac roznice miedzy puszkami... po takiej zabawie widac zarowno szybkosc (ile czasu puszce zajmuje zaorientowanie sie w sytuacji
i zdecydowanie na co ostrzyc) jak i pewnosc sledzenia (gdy np. obiekt bedzie smigal mi przed nosem, albo ja sobie bede dowolnie w trybie auto area przekadrowywal i umieszczal go w kadrze w dowolnym miejscu caly czas go sledzac - na co pozwala krycie przez punkty af obszarzu praktycznie calej klatki)
... może Ci paść karta w momencie wkładania do czytnika. I wtedy powiedz młodym że byłeś zabezpieczony swoim drugim korpusem Tzn każde body ma mieć 2 sloty, bo każdym można śluby robić? Do tej pory ludzie robili sluby analogami, cyfrówkami z 1 slotem itd itd. Za chwile trzeba będzie miec do tego body z ISO 102600, bo inne body to szmelc, a body z 1 slotem to ryzyko? Dawniej film mógł się zaświetlić, kasetka otworzyć, lab mógł film porysowac itd itd.
Przez ostatnie 7 lat (od 2002 r) ilość sesji jaką zrobiłem cyfrówkami należy liczyć w setki. Karta (nowa, 3-cie użycie) zawiodła raz (na testach, foty nie były istotne, zresztą czytnik je pokazał)), oczywiście ją wymieniłem. Ślubów nie robię. Gdyby mi przepadłą sesja to by szło ją powtórzyć, choć czasami powtórka by mogła mie kosztować i ze 2 tysiące (koszty ekipy, modelki itp). Teoretycznie powinienem więc kupić D3 a nie D700, bo na kilku awariach różnica w cenie by sie zatarła. Ale jakoś jestem spokojny o swój sprzęt. Gdybym miał D3 i tak bym nie używał 2-giego slotu jako backup, a podobnie jak Phoenix, kichu itd itd
Są ludzie, którzy teraz wykupuja maseczki na twarz ze względu na panującą świńską grypę. OK, rozumiem. Ja mam do tego inne podejście i próbuję nie dać się zwariować. To co mówi marketing, o czym mówia w mediach, co piszą forumowicze - dzielę przez 10. Mam własne zdanie w kwestii niezbędności takiego rozwiązania.
Każdy kupuje co chce. Ja bym się kierował innymi sprawami niz 2-gi slot. Np wideofilmowaniem. Preferencje to sprawa indywidualna. Nie da mi sie wmówić, że czegos potrzebuję (jeśli chodzi o sprzet foto).
...Kwestie BF/FF to nie jest przypadłość tylko d300. Oczywiście. Pogadaj sobie z robinem102 na temat statystyki, on kiedyś założył wątek o FF/BF.
.. Skłaniam się do opinii że to kwestia raczej szkieł i ich dogadywania się z korpusem.czasami tak, czasami nie, co mozna udowodnić. Wychodza baaardzo dziwne układanki. Mając 2 body może się okazać, że jeden z obiektywów tylko na jednym z body wymaga korekcji, a na innym nie, podczas gdy reszt a obiektywów nie wymaga korekcji. Teoretycznie nie powinna to byc więc ani wina body, ani wina obiektywu. A wada jest. I bądź tu mądry.
Czyli co stało się jak wykrakał ;) Przemo. Zamiast dopracować AF w D300 wypuścili nowy model D300S.
Czy rzeczywiście ten AF w nowej 300-tce skuteczniej działa ? np w trudnych ciemnicowych warunkach nie strzela focha w postaci FF ?Podobno tak. Możesz sprzedać D700 :mrgreen: I zrob wykład kolegom na temat FF/BF w starym D300 :-D
Jacek_Z kazdy ma to co lubi i na co moze sobie pozwolic.
Patrzac na "problem" 2 slotów w kontekscie zakupu nowego d300 to zaczyna to byc jakas paranoja. Na dzien dzisiejszy cena obu aparatow rozni sie o okolo 300! (wg ceneo) Zwazywszy ze d300s jest w euro w 30 ratach 0% dziwactwem bylby zakup d300 nawet za gotowke.
Na dzien dzisiejszy cena obu aparatow rozni sie o okolo 300! (wg ceneo)
Znalazłem sklep (dobry, renomowany sklep) mający oba w ofercie, z różnicą w cenie tylko 200zł! Przy takiej różnicy cenowej wziąłbym bez wahania D300s. Nawet przy różnicy 300-400zł skłaniałbym się ku niemu, ale nie przy absurdalnej kwocie ponad 1000zł - a taka była różnica miedzy nimi dosłownie kilkanaście dni temu.
robin102
10-11-2009, 20:08
Podobno tak. Możesz sprzedać D700 :mrgreen: I zrob wykład kolegom na temat FF/BF w starym D300 :-D
Szkoda już życia na testy Jacku. Ale ...... ;)
Robin w moim odczuciu jest zarowno szybciej jak i pewniej..........
czesto majac obiekt na tle nieba foce majac af w auto area, czyli puszka sama lokalizuje obiekt do ostrzenia i sledzi go z uzyciem wszystkich punktow, i roznice miedzy puszkami widac nie w momencie kiedy obiekt jest blisko i wypelnia sporo kadru, ale wlasnie kiedy jest jeszcze mala kropka na tle nieba w oddali, tutaj d3 zlapie lock nawet kiedy obiekt bedzie bardzo niewielki rzedu wielkosci pojedynczego punktu af albo mniejszy a np. d300 w tym samym momencie zachowa sie jakby nie mial na co ustawic ostrosc, obiektyw przeleci caly zakres, jak jeszcze dolozysz do tego zachmurzony dzien i maly kontrast, to tym bardziej widac roznice miedzy puszkami... po takiej zabawie widac zarowno szybkosc (ile czasu puszce zajmuje zaorientowanie sie w sytuacji
i zdecydowanie na co ostrzyc) jak i pewnosc sledzenia (gdy np. obiekt bedzie smigal mi przed nosem, albo ja sobie bede dowolnie w trybie auto area przekadrowywal i umieszczal go w kadrze w dowolnym miejscu caly czas go sledzac - na co pozwala krycie przez punkty af obszarzu praktycznie calej klatki)
Dzięki za wyczerpujące info, czyli powinno być lepiej, ale nigdy bym nawet nie pomyślał żeby focić samolot w locie, raczej jak wujek lub ciocia z niego wysiada po powrocie z Ameryki, a w locie to czym go dogonić :mrgreen:
a w locie to czym go dogonić :mrgreen:
LOT-em:)
A czy czasami nie ukazała się jakas aktualizacja firmware D300 w którym m.in praca AF została poprawiona?
Archibald
10-11-2009, 21:16
No to wygląda bardzo pocieszająco sprawa AF wg Waszych opisów :) Jeżeli załatwiono to samym softem to wcale by się nie pogniewał gdyby wypuścili poprawiony do starej 300-tki... ale pewnie nie wypuszczą ;) Niemniej cieszy fakt, że jeżeli przyjdzie w przyszłym roku zmieniać puchę a nie będzie kasy na FF (w domyśle + nowa szklarnia) to 300s wygląda zachęcająco... bo jak na razie staroć D300 mi wystarcza - pomijając kaprysy AF ;)
.. a w locie to czym go dogonić :mrgreen:Podczep się pod niego linką, potem w PS ją usuniesz. :mrgreen: Technika znana przy fotografowaniu samochodów (tam aparat ustawia się na rusztowaniach).
A moim zdaniem kwestia BF/FF jest cały czas niejasna i jest to moim zdaniem fatum DSLR.
Chyba najwięcej nerwów kosztuje mnie podczas kupna sprawdzania szkieł na obecność tego pierd... BF/FF.
Obecnie wszystkie moje szkła ostrzą w punkt z moim D80 i z D700 (bez korekty), oprócz jednego - Sigmy 70-200. Przy niej muszę w D700 ustawiać +15. Gdzie tu logika skoro inne pięć szkieł działa ok z D80 i D700 bez korekty ?
Nigdy temat bf/ff nie będzie chyba jasny dla mnie. To jakiś kosmos i nie wiem czy sami producenci (Nikon, Canon etc...) ogarniają to do końca. Obawiam się, że nie...
Czeka mnie chyba zakup N85/1.8 przez net i aż mnie skręca na myśl o testach BF/FF...wwrrr....
Azazel85
11-11-2009, 04:05
Ok, to ja tak podpytam trochę odbiegając od aktualnego lotniczego tematu w wątku ;)
Różnice między D300 a D300s, zostały powymieniane (za wiele ich nie ma;p), do tego DFV w swoim teście twierdzi że D300s, podobnie jak D90/D5000 minimalnie mniej szumi D300 (co wg nich może mieć związek z obsługą filmów przez matrycę) - ale nie ważne. Czy jest to prawda czy nie, nie robi mi to większej różnicy.
Fotografia to dla mnie wyłącznie hobby, nie sprzedaję zdjęć, nie robię ich dla kogoś - więc nie mam jakiegoś ciśnienia ma absolutnie dopracowany każdy szczegół w foto.
I teraz, zamierzam w tym m-cu kupić puchę.
Kupiłbym D300 i byłbym prze szczęśliwy.... ALE....nowe są praktycznie niedostępne, a zależy mi też na F-rze VAT jako że sprzęt idzie w koszty, co niestety bardzo bardzo ogranicza możliwość zakupu używanego, a i używany sprzęt jest bez żadnej gwarancji...
Więc wykombinowałem sobie tak, że z bólem serca sięgnę głębiej do kieszeni i pokuszę się na D300s. Kupię go 200-300zł drożej niż można najtaniej w internecie, dopłacę 200zł za pełną 3 letnią gwarancję na niego i 3 letnie ubezpieczenie od wszelkiego przypadkowego uszkodzenia wynikłego z mojej winy oraz kradzieży/rabunku...
i w ten sposób za jakieś 6200-6300zł będę miał puszkę z 3letnią gwarancją i 3 letnim ubezpieczeniem - a ja wygodny jestem i bardzo urządza mnie takie rozwiązanie:) Szczególnie że chcę by dłużej posłużył....
Dobrze kombinuje?
Czy jakieś lepsze rozwiązanie byście widzieli?
Moonbeam
11-11-2009, 04:11
Dobrze kombinuje?
Czy jakieś lepsze rozwiązanie byście widzieli?
Canon 7D. I wcale nie żartuję ;)
Jeśli Nikon na fakturę to dużego pola do manewru nie masz. Rozumiem że D90 Cię nie interesuje, a D700 za drogi. Tylko D300s albo szukaj u Canona :)
Powiedz, z jakim szkłem chcesz używać trzysetkę i do fotografowania czego?
Azazel85
11-11-2009, 04:18
No właśnie jestem praktycznie jestem zdecydowany na Nikona. Zarówno ze względu na Fuji, którego ma dwóch znajomych, a więc w razie czego puszka o zupełnie innej charakterystyce do tych samych szkieł, i gdzieś w przyszłości może D700, jak już bym do niego dojrzał;) Dzisiaj D700 nie chcę, raz że to kasa sporo większa, bo i puszka droższa, i szkła jednak lepsze żeby matrycę w pełni wykorzystać, a i ja za duży amator jestem na pełną klatkę;)
Na 7D poczekam jeszcze aż dostaniemy go do sklepu, wezmę go na weekend i po testuję - ale i tak raczej zdecydowany na 300s jestem;)
Ale ok, EOT. Nie ten dział, nie ten wątek.
Rozważamy opcję zakupu D300 a D300s z warunkami jak wyżej;)
Powiedz, z jakim szkłem chcesz używać trzysetkę i do fotografowania czego?
Przesiadam się z hybrydy (wstyd się przyznać ;p ) Fuji S9600, więc szkła dopiero będę zbierał.
Na początek, jako "kit" Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6 VR ;)
Później jakieś tele, ze dwie stałki pewnie...może ultra szeroki kąt - ale to odległa przyszłość już;)
Moonbeam
11-11-2009, 05:09
Powiem Ci, że ja rok temu też się przesiadałem z hybrydy - dokładniej S9500. I tak samo jak Ty od razu na D300. Przy zakupie myślałem, że skoro w kompakcie ekwiwalent 28-300 sprawdzał mi się bardzo fajnie, to idealnym odpowiednikiem tego będzie 18-200. I jego właśnie kupiłem. Okazał się zbyt podobny, również ze względu na słabe światło i średnią ostrość. Bardzo, bardzo teraz tej decyzji żałuję - gdy tylko zobaczyłem jakie możliwości i jaki obraz generują jasne stałki albo zoomy 2.8. Dlatego moja przyjacielska rada - szególnie jeśli jesteś amatorem i nie potrzebujesz wszystkich ogniskowych to bierz 35 1.8 + 85 1.8. A jeśli musi być zoom - to najlepiej Tamron 17-50 VC.
Mając światło 5.6 na długim końcu dość szybko odczujesz dyskomfort, nawet jeśli w S9600 f/4.9 Cię zadowalało :)
To samo tyczy się D700. Rewelacyjne obrazy uzyskasz już z 35 1.8 (lub 2.0) i 85 1.8 mając w dodatku do dyspozycji szeroki kąt (35 mm). Wolałbym taki zestaw o wiele bardziej niż D300 + 16-85 3.5-5.6 + 70-300 4-5.6 + 10-20 4-5.6 :)
To samo tyczy się D700. Rewelacyjne obrazy uzyskasz już z 35 1.8 (lub 2.0) i 85 1.8 mając w dodatku do dyspozycji szeroki kąt (35 mm). Wolałbym taki zestaw o wiele bardziej niż D300 + 16-85 3.5-5.6 + 70-300 4-5.6 + 10-20 4-5.6 :)
Zależy do czego chce tego używać... jeśli krajobraz, architektura to ten zestaw z D300 jest prawie idealny, a żadne stałki nie są mu potrzebne.
robin102
11-11-2009, 15:48
Podczep się pod niego linką, potem w PS ją usuniesz. :mrgreen: Technika znana przy fotografowaniu samaochodów (tam aparat ustawia się na rusztowaniach).
Też o tym myślałem :mrgreen: bo nie wierzę w te zdjęcia pokazywane na forum robione przez speców od łowienia samolotów, że to są prawdziwe zdjęcia ;). na pewno ty wytwór PSa bo przecież nawet małym samolociekiem Hesja na ten przykład tych odrzutowców by nie dogonił :(
To jakiś kosmos i nie wiem czy sami producenci (Nikon, Canon etc...) ogarniają to do końca. Obawiam się, że nie...
Czeka mnie chyba zakup N85/1.8 przez net i aż mnie skręca na myśl o testach BF/FF...wwrrr....
Też podejrzewam, że temat wymknął się spod kontroli i zrozumienia, czary normalnie jakieś i serio to pisze.
Przy zakupie 85mm masz spore szanse na mały FF w tym szkle, ale sprawdzaj obiektyw przede wszystkim na dużym dystansie z 10-15 metrów. Miałem dwie sztuki co to na odległość 2-4m ostrzyły idealnie, a na długim dystansie FF miał wartość 2 metrów :mrgreen:
Przy zakupie 85mm masz spore szanse na mały FF w tym szkle, ale sprawdzaj obiektyw przede wszystkim na dużym dystansie z 10-15 metrów. Miałem dwie sztuki co to na odległość 2-4m ostrzyły idealnie, a na długim dystansie FF miał wartość 2 metrów :mrgreen:
W końcu trafiłeś na takiego co ostrzył na każdej odległości? :)
Azazel85
11-11-2009, 20:56
Dlatego moja przyjacielska rada - szególnie jeśli jesteś amatorem i nie potrzebujesz wszystkich ogniskowych to bierz 35 1.8 + 85 1.8. A jeśli musi być zoom - to najlepiej Tamron 17-50 VC.
Hehe, dzięki serdeczne!
O stałkach jak najbardziej myślę, ale w dalszej kolejności ;)
Sądzę jednak że 16-85 będzie szkłem na początek uniwersalniejszym, zapewniającym przyzwoitą jakość - tzn godnym "kitem" do body;) Kolejnego szkła nie kupię prędzej niż za 4-5 miesięcy, więc w pierwszej chwili trochę na tej uniwersalności mi zależy. A wszystkie szkła o jakich myślę, mają dość duży przemiał, mają rozwinięty rynek wtórny - tzn nie będzie problemu żeby np później wymienić 16-85 na T17-50, jeśli stwierdzę że faktycznie potrzebuję więcej światła. Najpierw muszę się nauczyć aparatu, uczyć fotografii, wtedy będę mocno myślał które narzędzia będą mi najlepiej służyły
robin102
12-11-2009, 14:48
W końcu trafiłeś na takiego co ostrzył na każdej odległości? :)
Tak ósma stuka :mrgreen: jest prawie OKEJ, a prawie bo mimo, że z D700 ostrzy tu gdzie chce, z bliska, z daleka to na Fuji S5 wykazuje minimalny FF. Taka cecha tych szkieł - tendencja do FF - moim zdaniem.
sorka za OT w aparatowym temacie
Tak ósma stuka :mrgreen: jest prawie OKEJ
O Święta Tereso !!! :mrgreen:
robin102
12-11-2009, 17:19
Spoko spoko Ty farciarz jesteś to pierwsza sztuka będzie na pewno BDB, dla mnie szkło musi być takie aby mi ułatwiało życie, a nie utrudniało, poza tym to ulubiony mój obiektyw obok 35 mm, wiec stąd ta dbałość o dobór.
Mi osobiście wydaje się, że jeśli już masz wydać tyle kasy to warto te troche więcej dołożyć i kupić troche bardziej ubajerzony sprzęt, no i te filmy w HD... napewno czasem skorzystasz z tej funkcji. Tak jak już było wspomniane, gdy kiedyś tam przyjdzie czas na sprzedaż to z pewnością łatwiej będzie sprzedać d300s no i pewnie troche drożej.
Kwestie cen sa poruszane w dziale giełda. Za dużo uwagi tu temu poświęcacie. Szkoda tego wątku.
Wydzieliłem wybiórczo 7 stron i przeniosłem: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=122807
wolnyslimak
13-06-2012, 17:15
...Czym sie rózni D300 od D300s?
- ma gorszą klapke do zamykania gniazda kart
+ ma guzik LV
+ ma wideofilmowanie
czy to nie trochę za mało by uzasadnić nowy model?
dorzucili więc 2-gi slot. Dla mnie to zabieg bardziej marketingowy niż wynikający z rzeczywistych potrzeb fotografów. Fotoreporterzy prasowi go oleją jak ich znam:mrgreen:, ślubniacy będa go stosować. To niemała grupa fotografów, OK. Zdaje się, że to najliczniejsza grupa na forum i każde body (i nie tylko) jest rozpatrywane pod kątem ich potrzeb.
największy plus nowego D300s jest taki o jakim nie piszą, bo marketing nie pozwala. Byłoby to przyznanie sie do kłopotów z D300. A mianowicie o poprawę AF w D300s. W starej 300-ce szczególnie w pierwszych seriach dość nagminna była konieczność strojenia szkieł do body (także nikkorów). W nowych nie słychac nic o tym problemie. A i sam AF podobno lepiej chodzi.
marketing rządzi.
Pozwoliłem sobie odkopać wątek. Z całego szumu forumowo/marketingowego właśnie to stwierdzenie Jacka mi przypadło do gustu. Czy rzeczywiście Wy użytkowinicy D300s mozecie potwierdzić jego bezproblemowe działanie? Czy AF działa porównywalnie do D700 (to jest dla mnie odnośnik gdyz z niego korzystam od dwóch lat)?
Zaczynam olewac dość poroniony pomysł dokupienia drugiego body w postaci D800...może kiedyś. Jednak chce miec drugie body. Przy startrailsach idzie się zanudzić wciąz czekając na koniec sekwencji:) Bardzo proszę o wrażenia użytkowników tych puszek.
Bezproblemowe działanie AF mogę potwierdzić z całą odpowiedzialnością. Z tym co mam w podpisie działa szybko i celnie. Szczególnie z N17-55. Bardzo szybko i celnie.
Póki co pucha pewna i bezproblemowa.
Ja za kolegą wyżej ręcami i nogami ;) AF jest pewny, szybki i celny.
potwierdzam, rewelacyjny aparat...mam porównanie do/; D40,50,80,90,200,700...af chyba najlepszy...
hostman22
13-06-2012, 20:29
a ja mam d300 i też nie narzekam ;)
Mam D300s i również potwierdzam bezproblemowe działanie AF.
Poza tym bardzo przyjemną cechą AF w D300(s) jest pokrycie kadru.
Również nie mam problemu z af, szybko i celnie.
wolnyslimak
14-06-2012, 11:32
Dziekuje Wam bardzo za odzew. To może jeszcze podrążę temat. Czy ktoś z Was szarpnął sie na zmianę D300 na D300s? I jesli tak to jest w stanie potwierdzić lepszą pracę systemu AF? Filmy, podwójne sloty kart czy LV to dla mnie tylko ficzery, których spokojnie moge nie mieć. Ale zauważalnie lepszy AF to juz inna bajka, za to bym dopłacił róznicę. Zamierzam kupic używke i zastanawiam sie czy warto 1000pln lub nawet ciut ponad płacic za literkę "s"? Pozdrawiam.
Antonioo
14-06-2012, 11:37
przecież to ten sam układ af
wolnyslimak
14-06-2012, 11:41
ale oprogramowanie może juz nie to samo... ponoć AF w nowszej wersji jest usprawniony o czym pisał Jacek.
Antonioo
14-06-2012, 11:49
ja tam różnic w każdym razie nie dostrzegłem. . .
Ja się nie przesiadłem ale z tego, co czytałem, to pomimo takiej samej matrycy, podobno d300s trochę mniej szumi na wyższym iso.
radius_bo
14-06-2012, 14:47
Nie wiem na ile mozna ufac testom, ale z wykresow optycznych wychodzi cos odwrotnego. Na 6400 jakby d300s troszeczke bardziej szumial. Na nizszych czulosciach tez to widac. Czerwony i niebieski szum jest wyzszy niz w D300.
Pewnie w praktyce tego sie nie zauwazy, ale jesli opierac sie na testach optycznych to trzeba powiedziec, ze to D300 deliktanie mniej szumi.
wolnyslimak
14-06-2012, 14:54
Różnica na czułości 6400 jest dla mnie wogóle nieistotna. Na D700 staram sie nie wychodzić powyżej 4000. Za to poprawa działania AF w D300s jest dla mnie bardzo istotna sprawą. Jednak rzeczywiście chyba jest niewielka w stosunku do D300 skoro nikt z Was nie może tego jednoznacznie stwierdzić. Bardziej skłaniam się ku nowszemu korpusowi jednak szukam argumentów aby sie utwierdzić w wyborze.
radius_bo
14-06-2012, 15:00
Wiem, ze na D300/s nie ma sensu uzywac iso 6400 (ba, nawet iso 800 to pewnie max jesli ktos wyciaga duzo z cieni). Chcialem tylko zaznaczyc, ze obydwa korpusy szumia na tyle podobnie, ze nie mozna nizszych szumow uznac za przewage d300s nad d300 i na odwrot.
robin102
14-06-2012, 20:30
Jednak rzeczywiście chyba jest niewielka w stosunku do D300 skoro nikt z Was nie może tego jednoznacznie stwierdzić. Bardziej skłaniam się ku nowszemu korpusowi jednak szukam argumentów aby sie utwierdzić w wyborze.
AF w D300S moim zdaniem, czyli usera w sumie 3 sztuk D300 oraz jednego D300S działa skuteczniej w trudnych warunkach, jest celniejszy i bardziej powtarzalny, bardziej czuły czy jak to określić. Oczywiście różnice na plus dla wersji S nie powalają jakoś mocno na kolana, ale wprawne oko to zauważy. D300S to chyba najbardziej dokończony aparat u Nikona, no może obok D70S :)
wolnyslimak
14-06-2012, 21:23
Dziękuje Ci bardzo za rzeczową odpowiedź. Stwierdziłem jednak, że bardziej przyda mi się dodatkowy prąd w postaci gripa niż chyba tylko troszeczkę lepszy AF w D300s. Szukałem tu argumentów za nowszym korpusem jednak znalazłem za starszym:) Dokonałem wyboru na używane i ładne (mam nadzieję) D300. Na szczęście też porzuciłem lekko poroniony pomysł (na tą chwilę i TYLKO DLA MNIE) kupna D800. Dziekuję. Postoję.
Miałem podobny dylemat dopłacić i mieć s zakupiłem bez s i co mogę powiedzieć to to że w stosunku do D90 to warto zakupić AF szybkość pokrycie pola rewelacja jak dla mnie to kawał porządnej puchy myślę że często nie docenianej ze względu na brak wiedzy i doświadczenia nawet przez chwile pomyślałem o sprzedaniu d90 i kupieniu drugiego d300
Ja również potwierdzę że D300s ma świetny AF-szybki i celny.Jakość obrazu b.dobra do 800 ISO , później zaczyna już być widoczny szum ale "przeszkadzać" zaczyna powyżej 1600 ISO.
D300s używam od roku i nie miałem z nim najmniejszych problemów.Fotografuję głównie ptaki więc aparat testowany w warunkach terenowych-wilgoć,piasek itp--zero problemów.
Dwie karty pamięci jak dla mnie bardzo przydatna sprawa.
Wcześniej przerabiałem D200 i D300 ale D300s z tej trójki--najlepszy.
radius_bo
15-06-2012, 15:11
Jesli przerabiales D300 i D300s to powiedz w czym D300s jest lepszy od D300. Przede wszystkim czy jest w czyms wyraznie lepszy? Pytam, bo powoli przymierzam sie do ktoregos z nich.
1.W fotografii dzikiej przyrody bardzo ważny jest szybki i celny AF i tutaj D300s ma zdecydowana przewagę nad D300.
2. Zdjęcia seryjne z szybkością 7 kl/s a wiec szybciej niż w D300
3. Zdecydowanie lepsza jakość obrazowania niż w D300
4. Nowy wybierak wielofunkcyjny z wyraźnie oznaczonym środkiem , pozwaląjący na dużo większy komfort pracy niż w D300
To 4 najważniejsze sprawy ale dodatkowo jak dla mnie istotne są także podwójne gniazdo kart pamięci , wprowadzenie przycisku info umożliwiającego wyświetlanie na monitorze LCD informacji o zastosowanych parametrach i trybach pracy,cichy tryb wykonywania zdjęć pojedynczych i możliwość nagrywania filmów HD w rozdzielczości 720p z której często korzystam.
Oczywiście to co wymieniłem to moje indywidualne spojrzenie i ocena.
Pozdrawiam
radius_bo
15-06-2012, 15:53
1.W fotografii dzikiej przyrody bardzo ważny jest szybki i celny AF i tutaj D300s ma zdecydowana przewagę nad D300.
3. Zdecydowanie lepsza jakość obrazowania niż w D300
Serio w tych kwestiach jest znaczna roznica?
W/g mnie zdecydowanie tak
Naprawde istotna sprawą jest nowy wybierak wielofunkcyjny.Obsługuje sie go dużo wygodniej niz w D300 , pozwala na bardzo szybkie i precyzyjne wybieranie punktów AF
I jeszcze bardzo istotna rzecz a mianowicie możliwość pracy AF przy otworze względnym większym od f-5,6 czego nie ma w d300!!.
radius_bo
15-06-2012, 18:42
Tzn jak ustawie przyslone f8 w N35 1.8 powyzej 5.6 to w ogole nie bedziei dzialal AF?
Będzie działał. Przysłona przymyka się przy otwarciu migawki.
radius_bo
15-06-2012, 18:46
I jeszcze bardzo istotna rzecz a mianowicie możliwość pracy AF przy otworze względnym większym od f-5,6 czego nie ma w d300!!.
No to o co chodzi w takim razie, bo nie kapuje?
Np. o to: http://www.optyczne.pl/653-Tamron_AF_18-250_mm_f_3.5-6.3_Di_II_LD_Aspherical_%28IF%29-specyfikacja_obiektywu.html
Kapujesz?
Np. o to: http://www.optyczne.pl/653-Tamron_AF_18-250_mm_f_3.5-6.3_Di_II_LD_Aspherical_%28IF%29-specyfikacja_obiektywu.html
Kapujesz?
Muszę Cię rozczarować, zakres działania układu AF w D300S to -1/+19 EV, dokładnie tyle samo co D300.
Zerknij na 386 stronę swojej instrukcji obsługi, jest wyraźna informacja że AF działa "jeśli maksymalna wartość przysłony wynosi f/5,6 lub więcej".
Być może zmyliła Cię specyfikacja D4 (-2/+19EV). W tym aparacie AF na 11 polach potrafi ustawiać ostrość przy "jasności" optyki f/8 (np. AF-S 300 f/4 + TC20E).
eles
edit:
"kapujesz"?? :)
radius_bo
15-06-2012, 21:55
Chcecie powiedziec, ze razem z tym Tamronem z linku body nie ustawi automatycznie ostrosci przy ogniskowej 250 mm?
Muszę Cię rozczarować, zakres działania układu AF w D300S to -1/+19 EV, dokładnie tyle samo co D300.
Zerknij na 386 stronę swojej instrukcji obsługi, jest wyraźna informacja że AF działa "jeśli maksymalna wartość przysłony wynosi f/5,6 lub więcej".
Być może zmyliła Cię specyfikacja D4 (-2/+19EV). W tym aparacie AF na 11 polach potrafi ustawiać ostrość przy "jasności" optyki f/8 (np. AF-S 300 f/4 + TC20E).
eles
edit:
"kapujesz"?? :)
Ciesze się, bo sam mam D300 :-)
Faktycznie coś by tu nie grało.
Myslałem, że kolega tomek 61 był pewny tego co pisze. Z kolei kolega radius chyba "nie kapował" pracy na przysłonie roboczej i głownie do tego się odnosiłem.
Używałem i D300 i D300s - ten mam obecnie, i jako użyszkodnik mogę powiedzieć że AF jednak jest minimalnie ale lepszy niż w D300. Obrazowanie inne z uwagi na inny filtr AA. Poza tym to praktycznie to samo. :D
251 kris: Jestem pewny tego co piszę!
Mój D300 po podpięciuiu sigmy 50-500/4-6,3 miewał częste problemy z AF. Współpraca D300s z w/w sigmą nie powodowała żadnych problemów.
Sądzę ze można długo "dywagować" na temat tych dwóch aparatów co nie zmienia faktu że osobiście jestem bardziej zadowolony z D300s niż D300 aczkolwiek nie ulega wątpliwości że D300 to bardzo dobra pucha!!
wolnyslimak
18-06-2012, 15:01
Używałem i D300 i D300s - ten mam obecnie, i jako użyszkodnik mogę powiedzieć że AF jednak jest minimalnie ale lepszy niż w D300. Obrazowanie inne z uwagi na inny filtr AA. Poza tym to praktycznie to samo. :D
Ja juz wybrałem D300-kę i teraz tylko czekam na kuriera. Mam nadzieję, że z 70-200II + TC2.0III będzie działał bez problemu. Wszak jest wymagane minimum f/5.6 Napisałeś o różnym filtrze AA. Który z nich jest słabszy, który skuteczniejszy? Słabszy filtr powinien skutkowac lepszą ostrością...
josephebeloki
18-09-2014, 09:29
Czy D300 ma mikroregulację AF czy D300s ?
A może oboje?
nikoniarz
18-09-2014, 09:36
Czy D300 ma mikroregulację AF czy D300s ?
A może oboje?
Oba mają.
Witam, nie wiem czy trafilam do dobrego watku ale potrzebuje pomocy dot. nikona d300s. Wlasnie otrzymalam przesylke z body, ale po zainstalowaniu obiektywu (50mm 1.4) obraz w wizjerze jest nieostry. Czy body jest uszkodzony czy po prostu zle ustawiony? Z gory dziekuje za odpowiedz
Obok wizjera jest taka gałka do regulacji dioptrii. Może poprzedni użytkownik miał wadę i ustawił pod siebie?
nikoniarz
03-10-2014, 20:34
Tak jak wspomniał Tomasz- zacznij od regulacji dioptrii. Może nie tyle gałką, co pokrętłem :) A najlepiej zrób zdjęcie i zobacz czy jest poprawnie ostre.
josephebeloki
27-04-2015, 12:09
Pytanie.
Jak zmienić ikonki / funkcje w menu które jest pod przyciskiem info... te info, które widać na dużym ekranie LCD podświetlonym na niebiesko.
nikoniarz
27-04-2015, 14:14
Nie da sie.
josephebeloki
27-04-2015, 14:59
Chodzi mi o funkcje, bo tam chcę mieć inne, niż są, bo nie potrzeba mi np D-light => wolałbym mieć ISO , a ktoś kiedyś wspominał , że można tam zmieniać aby było coś inszego :)
O te mi chodzi:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://project.vipower.pl/nikoniarze/menu.JPG)
Swoje menu możesz sobie zrobić w Canonie 5Ds ;)
Chodzi mi o funkcje, bo tam chcę mieć inne, niż są, bo nie potrzeba mi np D-light => wolałbym mieć ISO , a ktoś kiedyś wspominał , że można tam zmieniać aby było coś inszego :)
Przecież masz ISO, nad informacją o HDR.
Jakich funkcji nie masz na INFO na tym LCD? Tam jest ich aż za dużo, przez co nie jest to najczytelniejsze.
nikoniarz
27-04-2015, 16:20
O te mi chodzi:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://project.vipower.pl/nikoniarze/menu.JPG)
Pisałem wyżej- nie da się.
To menu to chyba nie z nikona D300/300s, ten model nie ma funkcji HDR ;)
Zmylił mnie :)
I tak ISO jest podawane na LCD więc nadal nie wiem w czym problem.
Pytający chciał zmieniać parametry na tylnym LCD, zamiast naciskać dedykowane przyciski. Bo jak się robi na zombie, to ich nie widać ;)
Kursorem można zmieniać tylko wartości na dole (na czarnym).
josephebeloki
29-04-2015, 20:54
Nie no, to nie jest z D300s , tak wydarłem jakieś z neta, aby obrazowo pokazać i zapytać. No dla przykładu dałem ISO, fakt faktem, tam ISO jest, ale jak bym chciał coś innego, to czy jest możliwość?
Pytanie odnośnie D300s, jak go włączam, to słyszę taki lekki pisk... , tak samo jest jak go wyłączam, jakby ktoś odkręcał powoli śrubeczkę. Czy to jest normalne, bo mój drugi korpus tak nie ma i nie bardzo wiem czy to jakieś objawy zadyszki.
2 tys postów i pytasz o takie rzeczy? Wyłącz wibrator i będzie cisza.
nikoniarz
29-04-2015, 21:21
Tak jak napisał Tomasz- wyłącz automatyczne czyszczenie matrycy. Albo ustaw tylko na włączanie bądź wyłączanie- wtedy będzie piszczeć o jeden raz mniej przy każdym uruchomieniu aparatu.
josephebeloki
29-04-2015, 21:29
Dzięki, śmiga, cisza jak makiem zasiał, już myślałem, że coś zrypane :) Kupiłem używany korpus stąd moje obawy.
Jeszcze jedno pytanie, jaka jest najnowsza wersja firmware, i o co chodzi z tym firmware A i B?
nikoniarz
29-04-2015, 21:32
A 1.10
b 1.10
EDIT:
Przepraszam, pytałeś o D300s a ja napisałem odnośnie D300.
Wygląda na to, że najnowszy soft do D300s jest taki (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/12.html)
josephebeloki
29-04-2015, 21:46
Do D300s? Bo tu na stronie producenta, to max 1.02 hmmm 1.11 dla D300 , albo źle patrzę:
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/13783
nikoniarz
29-04-2015, 21:50
Tak, do D300s jest 1.02 o czym napisałem w aktualizacji mojego posta. I faktycznie do D300 jest 1.11. Jestem zacofany ze swoim D300 :D Aczkolwiek widać nic nie straciłem...
josephebeloki
29-04-2015, 22:04
Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Już robię aktualizację. Wystarczy ten jeden plik wgrać czy cudować jakoś z A i B , bo ja mam aktualnie:
A 1.00
B 1.00
nikoniarz
29-04-2015, 22:09
Moja pomoc na niewiele się zdała bo sam znalazłeś aktualną wersję oprogramowania. A co do samej aktualizacji- może to (http://www.nikonsupport.eu/europe/Firmware/D300S/v1.02/Pl/dslr_win_pl.html) w czymś pomoże...
Zrób A i B, ja kiedyś zrobiłem tylko A i to nie był dobry pomysł ;)
josephebeloki
29-04-2015, 22:45
Spoko, tylko tam jak to ściągnąłem i rozpakowałem to jest tylko i plik o nazwie: D300S102.bin , żadnych A i B.
hostman22
29-04-2015, 22:53
http://www.nikonsupport.eu/europe/kdb/en/2008/25962/pl/d300ab_win_pl_ABF.html (http://www.nikonsupport.eu/europe/kdb/en/2008/25962/pl/d300ab_win_pl_ABF.html)
(http://www.nikonsupport.eu/europe/kdb/en/2008/25962/pl/d300ab_win_pl_ABF.html)
josephebeloki
29-04-2015, 22:58
Ok. Udało się :) Dzięki
josephebeloki
30-04-2015, 22:34
Na razie, miałem okazję zrobić kilka strzałów testowych 35mm f1.8G. No i o dziwo, mikroregulacja była na +6 => teraz jest na 0 i wszystko w punkt, bynajmniej z bliska. Zobaczymy jutro,,, ale, ciekawe, aż ciężko uwierzyć.
Ktoś już tutaj pisał, że mu mikroregulacja skoczyła z +20 na +15 .
Pozdrawiam.
cz4rnuch
01-05-2015, 08:28
Bynajmniej - ulubione słowo internautów :)
josephebeloki
01-05-2015, 11:13
Pytania:
Mam ustawione auto-iso. Ale nie widzę tego w górnym wyświetlaczu. Jest napisane tylko auto-iso i wyświetlana liczba zdjęć, a chciałbym widzieć tam wartość zmieniającego się ISO => jak jest w wizjerze.
Da się tak w D300s?
Czy jest możliwość zmiany auto-iso pokrętłem (ustawienie minimum). W D600 jest coś takiego, tutaj nie widzę.
nikoniarz
01-05-2015, 11:46
Nie da się.