Zobacz pełną wersję : AF D90 vs AF D80
nero2313
07-11-2009, 20:09
Witajcie!
Stoję właśnie przed zmianą starej świetnej puszki D80 na D90. Mam jednak pewne obawy co do działania AF w D90. Czytałem opinie, że D90 wypada w tym względzie gorzej od D80. Jak jest Waszym zdaniem?
D80 zmieniam w sumie tylko dlatego, że rzadko schodzę poniżej ISO400, a jak wiadomo, D80 powyżej ISO400 niskimi szumami nie grzeszy :???:
Pozdrawiam!
PiotrB_86
07-11-2009, 20:27
To jest w gruncie rzeczy ten sam moduł Multi-Cam 1000 11 pól w tym środek krzyżowy. Jeśli chodzi o mnie 100% zadowolenia w każdych warunkach z AF w D90. Z żadnym obiektywem nie było problemów, czy to na środku czy na obrzeżach kadru.
mam D80 i mam D90 - różnic nie widze ;) W kwestii AF rzecz jasna
Kundzior
07-11-2009, 21:07
MIałem D80 i mam D90 jedno i to samo, co do AF rzecz jasna.
W sumie mialem podobne obawy co do AF D90 po naczytaniu sie optycznych. Przeszly, gdy go kupilem;]
nero2313
07-11-2009, 22:52
Bardzo mnie cieszą wszystkie odpowiedzi, a szczególnie ostatnia, gdyż właśnie między innymi tym testem się sugerowałem. Wygląda na to, że jednak zdecyduję się na D90. Rozważałem też zakup D300s, ale jeśli mówicie, że AF nie ustępuje temu z D80, to D90 póki co mi wystarczy, tym bardziej, że na D300 musiałbym jeszcze sporo poczekać ze względu na różnicę w cenie.
dziękuję Wam wszystkim za pomoc :-D Pozdrawiam!
Kundzior
07-11-2009, 23:42
Pozdrawiam i życzę Pięknych zdjęć. Jak tez możliwości ich robienia. Czekam na efekty!!!
Siemka!
Podpisuję się w całości pod uwagami Kolegów. Kupiłem D90 w Chorzowie tydzień temu. AF jak najbardziej poprawny, wysokie ISO w porównaniu do D80 - miodzio!
POZDRAWIAM!!!
Darek
nero2313
08-11-2009, 00:58
Pozdrawiam i życzę Pięknych zdjęć. Jak tez możliwości ich robienia. Czekam na efekty!!!
Dzięki! Na dotychczasowe efekty zapraszam tu : http://www.tomaszwyszynski.republika.pl/ :)
nero szacunek za dział od kuchni na Twojej stronie. Po niektórych zdjęciach widać że warto.
żeby nie było że offtop, w mojej 90 tez Af bez problemów.
Ja nie mam problemów z AF.
Na początku troszkę narzekałem na ostrość, ale to były moje błędy... na początku nie kojarzyłem ogniskowych i przymknięcia przysłony.
Słoiki mam z nie najwyższej półki, w których trzeba przymykać w wielu przypadkach, aby wyszło ostro(wyjątek 35 1.8 - ostry od pełnej dziury)
Poszukałem... poczytałem i liznąłem wiedzy - stary wiekiem młody stażem :).
Zaczynam pomału nad tym panować i coraz mniej fotek idzie do kosza.
W zasadzie w stabilnych scenach AF nie myli się(owszem nie w 100%) , fotki w ruchu raczej ja nie trafię :)
Sam aparacik D90 w AF sprawuje się ok i jestem z niego zadowolony.
Ja bym się tak na AF z D300s nie napalał bo te magiczne 51 punktów jest o kant dupy przy automatycznym wyborze, AF trafia tam gdzie chcesz w jakiś 20% a w 80% tam gdzie on che
ja używam manualnego wyboru punktów
51 to sie przydaje do landszaftow, budek i sledzenia 3d. Co do D90, on ma mniej pol i latwiej nad nimi zapanowac.
Ja osobiscie prawie zawsze uzywam pojedynczego punktu.
chyba ten sam moduł af jest jeśli się nie mylę.
chyba ten sam moduł af jest jeśli się nie mylę.
No chyba jednak nie ten sam
W D200, D80 i D90 jest ten sam: CAM 1000.
Ja bym się tak na AF z D300s nie napalał bo te magiczne 51 punktów jest o kant dupy przy automatycznym wyborze, AF trafia tam gdzie chcesz w jakiś 20% a w 80% tam gdzie on che
ja używam manualnego wyboru punktów
Ale przy nie automatycznym te magiczne 51 jednak się przydaje i ja bym się napalił. Wyczuwam jakąś wewnętrzną sprzeczność w twojej wypowiedzi.
nero2313
10-11-2009, 16:52
A co powiecie o mocowaniu obiektywu w D90? Podobno D80 miał słabe mocowanie, które przy nieuważnym użytkowaniu zestawu mogło się wyrwać z korpusu.
Kundzior
10-11-2009, 18:28
hehehe Wyrwać się z korpusu?? Czasami zdarzało mi się uderzyć obiektywem zapiętym do D80, dobrze trzeba potraktować D80 by wyrwać mocowanie. Przy jakimś upadku to można i wyrwać przy normalnym użytkowani ze wszystkimi jego skutkami, nie ma takiej możliwości. A Ci co piszą ze im sie wyrwało to lepiej niech na jakąś tantre czy coś siezapiszą by się rozładować, odprężyć, a przedewszystkim przemyśleć to co zrobili by to wyrwać.
Czesto klienci przychodzą do mnie z reklamacją jakiś np. kompaktów, obiektyw skrzywiony, nie chowa się. Pytam jak to się stało, w 80% przypadków słyszę że to albo włączyli aparat i samo tak sie stało i się nie chowa, lub że chcieli wyłączyć i się nei chowa :)
Podobno D80 miał słabe mocowanie, które przy nieuważnym użytkowaniu zestawu mogło się wyrwać z korpusu.
Hmmm... skąd masz źródła takich informacji? No chyba, że nieuważne traktowanie uznasz rzucanie body ze szkłem na beton z wysokości 2m. Chyba... bez przesady.
nero2313
10-11-2009, 22:11
Hmmm... skąd masz źródła takich informacji? No chyba, że nieuważne traktowanie uznasz rzucanie body ze szkłem na beton z wysokości 2m. Chyba... bez przesady.
Dokładnie nie wiem gdzie coś takiego czytałem, ale tak utkwiło mi to w pamięci, że zawsze szczególnie uważałem gdy miałem podpięte ciężkie szkło do body. Całkiem niedawno pisał też ktoś w "dyskutowalni" na Fotografii Przyrodniczej pod zdjęciem dudków, że lekko zawadził o coś szkłem i wyrwał sobie mocowanie :) W każdym przypadku taka usterka była potwierdzana przez inne osoby. Ja zajmuję się fotografią przyrodniczą (głównie fotografuję faunę) i tam nietrudno o jakieś drobne obicia sprzętu, lecz i tak ciężko mi sobie wyobrazić jak można wyrwać obiektyw z body, pomyślałem jednak, że warto o to zapytać...