PDA

Zobacz pełną wersję : Gumy, inaczej :) Nikkor 24-70/2.8

admin
07-11-2009, 15:42
Poniewaz i moj egzemplarz dotknela przypadlosc odklejajacej sie gumy a serwis nie mial na stanie do wymiany (zamowilem ale nie wiem ile bede czekal), postanowilem dzialac bo diabli mnie brali.

Do dziela. Gumy w korpus nie sa klejone a jesli tak to niezauwazalnie (zadnego kleju, nic chemicznego). Zsunalem ja zatem z korpusu. Okazala sie szersza niz powinna, zatem przecialem ja i obcialem fragment (u mnie okolo 1,5 mm - dokladnie wymierzylem) i podkleilem pod guma cienka tasme dwustronnie klejaca. Powoli, wciskajac ja precyzyjnie w ramke korpusu, nakleilem. Wszystko jest ladnie ulozone i trzyma sie ja zabetonowane. Poczekam cierpliwie i jesli serwis sie na mnie nie obrazil, to nowa gume wcisne pozniej. Na to chwile nic mnie juz nie denerwuje, o przesunieciu sie gumy przy ogniskowaniu nie ma mowy.

Taki maly Slodowy sposob :)

d80
07-11-2009, 16:05
Taśma dwustronna całkiem nieźle trzyma.Odradzam za to popularne "kropelki" ponieważ to dziadostwo swoimi oparami może nieodwracalnie zniszczyć optykę.

piorut
07-11-2009, 16:07
Czy jest jakaś polecana taśma dwustronna, czy bez różnicy? Adminie jaką kleiłeś, do body też można taką samą zastosować (raczej nie ma przeciwwskazań)?

fIlek
07-11-2009, 16:14
Swoją drogą qr... takie drogie szkło... U mnie jeszcze nie widać, ale właśnie kończy się gwarancja, więc zakładam, że już niedługo :/

piorut
07-11-2009, 16:19
Jaki był cel zmiany użytych materiałów w 24-70, względem np. 28-70, czy 180/2.8 - tam nie ma takich gum, wszystko do dziś ładnie się trzyma.

fIlek
07-11-2009, 16:19
Jaki był cel zmiany użytych materiałów w 24-70, względem np. 28-70, czy 180/2.8 - tam nie ma takich gum, wszystko do dziś ładnie się trzyma.

Klasycznie - lepsze jest wrogiem dobrego :confused:

piorut
07-11-2009, 16:20
Klasycznie - lepsze jest wrogiem dobrego :confused:

Nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedź ;-).

VaCl
07-11-2009, 16:38
Swoją drogą qr... takie drogie szkło... U mnie jeszcze nie widać, ale właśnie kończy się gwarancja, więc zakładam, że już niedługo :/

U mnie pierwsze objawy nastąpiły 2 tygodnie po gwarancji..:( na razie jakoś ją jeszcze wciskam, podobnie jak na korpusie d300 ale trochę taśmy po klejeniu wykładziny czeka.. ;)

admin
07-11-2009, 16:39
Czy jest jakaś polecana taśma dwustronna, czy bez różnicy? Adminie jaką kleiłeś, do body też można taką samą zastosować (raczej nie ma przeciwwskazań)?

Ja to zrobilem cienka tasma do podklejania chyba wszystkiego (krawedzie dywanow i inne). Taka typowa, zolta :)

Nie mam pojecia jak z korpusem ale tutaj bylby ostrozniejszy z uwagi na temperature jaka emanuje ludzka reka.

fIlek
07-11-2009, 16:40
Ja to zrobilem cienka tasma do podklejania chyba wszystkiego (krawedzie dywanow i inne). Taka typowa, zolta :)

I to chyba jest klucz do sukcesu - pianka montażowa (taka jak np. do lusterek samochodowych) będzie za gruba.

piorut
07-11-2009, 16:41
Dzięki. W D200 odkleja mi się każda guma, kiedyś będę walczył z tematem.

A zobaczyłem dopisek. Właśnie to jest korpus, może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z podklejaniem korpusu, jeśli można wtrącić się w temacie?

VaCl
02-12-2009, 18:48
Chyba tak samo - właśnie mi się pokazał rewers gumy w D300 - wygląda jakby czekała na tę taśmę..

Więc pewnie okaże się, że polska taśma poddywanowa, wzorem bohaterskich taśm radzieckich, nie tylko nie ustępuje zagranicznym ale nawet je przewyższa.. :D
A tak z ciekawości - ile serwis życzy sobie za podklejenie (czy też raczej wymianę) takiej gumy?

W dawnych czasach dżapanisowskim majstrom udawało się klejenie znacznie lepiej - nie odklejał się żaden nikkormat ani stary nikon. Nowe zaczęło się chyba od F5.
A jak już trzeba było coś odkleić i przykleić wystarczał butapren - a co się człowiek nawąchał... ;)

R
03-12-2009, 09:47
co do tasm 2stronnych to tych zoltych nie polecam. fajnie sie wszystko trzyma na nich do momentu wzrostu temperatury. Pod wplywem temp (wystarczy sobie reka trzymac pierscien jakis czas) te tasmy zaczynaja sie mazac i pozniej za cholere nie idzie doczyscic tego kleju z nich.

jedyna slusna tasma 2stronna to scotch (chyba sie to tak pisze) cieniusienka i przezroczysta. sciaga sie bez problemu i nie puszcza pod wplywem temp.