PDA

Zobacz pełną wersję : Przewrócony portret - co sądzicie?

krs1980
07-11-2009, 15:14
Może trochę od czapy, ale co sądzicie o takich skośnych kadrach? Czasem nie mogę się powstrzymać, i wypowiadam w ten sposób wojnę grawitacji;-) Wiem że lekko przepalone, dlatego ratowałem kadr BW, ale chodzi mi o sposób kadrowania - za i przeciw. Jestem świeżakiem a więc każde rady i uwagi przyjmę z pokorą ;-P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/4328/dsc31181.jpg)

arturjb
07-11-2009, 15:15
skos tak
zabia perspektywa raczej nie...

krs1980
07-11-2009, 15:20
arturjb - dzięki za pierwszy koment. Mógłbyś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź, co masz na myśli pisząc "żabia perspektywa"? Chodzi ci o kadrowanie delikatnie od dołu?

arturjb
07-11-2009, 15:27
dokładnie tak, przez to nos pani młodej wyszedł troszkę prosiaczkowato ;)

krs1980
07-11-2009, 15:30
ok rozumiem ;-) niestety PM wysoką dziewczyną była i zdarzyło się kilka kadrów strzelanych trochę od dołu. Ale ok, będę się wystrzegał, dzięki. Jakieś inne komentarze?!?

mordimer
07-11-2009, 15:33
Może mogłoby nie być tego włosa na twarzy, ale poza tym zdjęcie mi się podoba - zarówno konwersja, jak i kadr.
Pozdrawiam.

krs1980
07-11-2009, 15:40
dzieki mordimer, zastanawialem sie czy nie wystemplowac w PS ale w końcu postawilem na natural ;-) Przetrzepalem Twojego bloga i mam pytanie - sesja modelki Doroty, gdzie było zrobione zdjęcie gdzie ona stoi na moście, w czerwonej sukience, drewniane podłoże, szyny...?

mordimer
07-11-2009, 15:42
Most Gdański :wink: Trochę zabawy z unikaniem tramwajów, ale generalnie jest to wykonalne :)

krs1980
07-11-2009, 15:49
ok, dzięki za hinta. Focenie z unikaniem tramwajów - to już jest sport ekstremalny ;-)

krs1980
09-11-2009, 12:26
mały up - może ktoś jeszcze się wypowie na temat zdjęcia ;-)

Wojtek Marzec
11-11-2009, 14:03
To może jeszcze ja;) Perespektywa, skos, włosy? Srał to pies. Pytanie brzmi co chciałeś powiedzieć, lub opowiedzieć tym zdjęciem? Jeżeli chciałeś pokazać jej piękno, czy uważasz że zrobiłeś to dobrze? Jeżeli chciałeś opowiedzieć jakąś historię - czy uważasz, że można ją odczytać z tego zdjęcia (być może to część historii, ale pokazałeś tylko jedno zdjęcie, więc nie ma go do czego odnieść)? Jeżeli chciałeś pokazać jakąś emocję - czy uważasz, że jest czytelna? Odpowiedz sobie na te pytania, a będziesz wiedział, czy to dobre zdjęcie. Pozdrawiam.

krs1980
11-11-2009, 16:11
Ok, a więc jeszcze Ty ;-) Generalnie nie pytałem, czy zdjęcie jest dobre czy nie, trudno bowiem w przypadku dziedziny tak emocjonalnej jak fotografia zastosować logikę dwuwartościową, sam przyznasz. TO samo tyczy się pytań, które postawiłeś w swoim poście, ocena zdjęcia nie polega na odhaczeniu "tak" lub "nie" na checkliście danego zdjęcia, a suma punktów powie nam czy wykonałeś dobrą robotę czy też ją skaszaniłeś - generalnie chciałem uzyskać jakieś komentarze na temat kieruneku obróbki i kadrowania tego portretu... I dzięki za nie, oczywiście ;-) Co do historii - imho trudno jest pokazać historię na jednym zdjęciu, do tego służy reportaż, co do emocji - myślę, że ten portret pokazuje stan uniesienia, lekkiej euforii, emocji towarzyszących Pannie Młodej Tego Dnia - lekki uśmiech, rozchylone usta, błysk w oku ;-)

Wojtek Marzec
11-11-2009, 17:41
Zgadza się. Ocena zdjęcia nie polega na odhaczaniu tych samych pytań do każdego zdjęcia. Jeżeli jednak zdjęcie samo się nie broni i trzeba się zastanawiać nad nim, to parę pytań nakierowujących się zawsze przyda. Zdaję sobie sprawę, że pytania moje są trochę zadane na wyrost, ponieważ przyjęło się ogólnie, że na forum ludzie nie doradzają w sprawie podejścia do tematu a raczej w sprawie jak daną fotę można podrasować w photoshopie. Ale przejdźmy do zdjęcia. Mówisz, że przedstawia ono stan uniesienia, lekkiej euforii, emocji..... (zadam kolejne pytanie;)) czy takie przedstawienie tematu (skos, dolna perespektywa) podkreśla, tudzież wzmacnia to co chciałeś pokazać, czy może jednak przeszkadza?

krs1980
11-11-2009, 20:56
hmm, tak po prawdzie to najpierw to zdjęcie powstało, a dopiero potem zdałem sobie sprawę, co tak naprawdę ono przedstawia i jakie emocje ze sobą niesie. Odpowiadając na Twoje pytanie - stan uniesienia, lekkiej euforii, emocji lepiej mogłoby oddawać zdjęcie pokazujące fotografowaną osobę w całości bądź też conajmniej popiersie - portret "mówi" o wiele mniej, jest wyraz oczu, ust, mimika, nie ma reszty ciała, które też może sobą coś przekazywać, tło jest rozmazane, a więc niewiele wiemy też o otoczeniu w którym zdjęcie powstało. Generalnie, dochodzę do wniosku, iż sposób wykonania zdjęcia - czyli lekko dolna perspektywa i forma portretu lekko blokuje możliwość przekazu w tym wypadku, ponieważ tylko ja i PM wiemy jakie były okoliczności, reszta może się domyślać ;-)

Wojtek Marzec
11-11-2009, 22:29
No i widzisz, już jesteś krok dalej;) Przeanalizowałeś zdjęcie i następnym razem robiąc portret może najpierw zastanowisz się, co mogłoby mu pomóc a co przeszkodzić;) Oczywiście nie chodzi mi o to, żeby przed każdym zdjęciem analizować całą sytuację rozbijając ją na atomy, bo działając w ten sposób powstałoby o wiele mniej zdjęć i pewnie byłyby one nawet słabsze (bo brakłoby momentów;)), ale z czasem pewne rzeczy człowiek zaczyna analizować szybciej i podświadomie wie co zrobić, żeby zdjęcie było lepsze. Co się zaś tyczy portretu to się nie zgodzę. Czasem mówi on o wiele więcej niż całe to wieloplanowe badziewie, które teraz ludzie próbują wciskać w fotografię ślubną. Oczywiście nie mam nic do złożonych, szerokich ujęć, bo sam je często robię. Zauważyłem jednak, że fotografia ślubna to taki specyficzny rodzaj fotografii, gdzie moda bardzo szybko się rozprzestrzenia i bardzo szybko się wypala. Raz skos, raz rybie oko, raz płytka głębia, raz wieloplan. Jechane wszystko po kolei bez zastanowienia się nad tym co tak naprawdę na zdjęciu się znajduje. Troszki odszedłem;) Wracając do portretu. Portret Afgańskiej dziewczynki zrobiony przez Steve'a McCurry. Jest symbolem całej ówczesnej sytuacji w Afganistanie. Wiele portretów ma bardzo silną wymowę. Często dodając "więcej ciała" można tylko osłabić całe zdjęcie. Nie ma się co jednak czarować. Większość portretów robionych na weselu ma być tylko ładną pamiątką. A jeżeli tak, to dodawanie "efektu" skos, perespektywa od dołu - raczej temu nie służy. Zdjęcie może i rzuca się w oczy między normalnemi, ale czy pozytywnie?