PDA

Zobacz pełną wersję : 18-70 + D40 backfocus

isl
07-11-2009, 12:51
Witam,
Przesiadłem się na moim D40 z kitowej 18-55 (bez VR) na 18-70 f3.5-4.5 i bardzo niemile się zaskoczyłem. Okazało się, że obiektyw ma potężny backfocus na 18mm (przy drugim końcu nie zauważyłem nieprawidłowości). Nie zależy mi na idealnym ostrzeniu w punkt, ale to już jest jednak przesada.

http://img690.imageshack.us/img690/852/dsc0174.jpg
[crop: ostrość brana na komórkę u dołu a w efekcie znalazła się za zielonym słonikiem]

:arrow: Czy backfocus w obiektywie z silnikiem to wina obiektywu? Z poprzednim 18-55 nie miałem ŻADNYCH problemów.
:arrow: Czy oddanie obiektywu+body do serwisu nie skończy się tak, że szkło zostanie nieruszone, a przekalibrują mi (sprawny jak mniemam) korpus? Nie chciałbym mieć problemu z innymi sprawnymi obiektywami, które ewentualnie w przyszłości kupię.
:arrow: I na koniec: czy ktoś z was, kto już załatwiał taki problem w serwisie, wie, jaki to koszt? Obiektyw został kupiony jako używany, żeby zaoszczędzić i nie widzi mi się teraz wydawać na niego kolejnych pieniędzy.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

wasilewk
07-11-2009, 13:04
Też tak miałem w D80 z tym szkłem.
3 razy aparat z obiektywem był w serwisie i za każdym razem pisałem: "aparat robi nieostre zdjęcia". Za trzecim razem pan technik uświadomił mi, że wykonuje naprawę zgodnie z normami, a w tym wypadku: stroił elektronicznie body na testowym obiektywie (tutaj: N50/1.4) i nawet pokazywał testowy wynik (obrazek).

Nieznałem się, więc trudno. Nikt mnie nie uświadomił, że należało tylko zgłaszać obiektyw - wysyłali wtedy do Berlina (nie wiem jak teraz).
Jeśli masz gwarancję, to możesz się bawić w to, a jeśli nie, to kup Tamrona 17-50/2.8 i z głowy (no chyba, że masz na N17-55/2.8 ).

Wg mnie w tym zakresie VR to tylko gadżet - no ale wolny wybór.

Pzdr.

Pumexior
07-11-2009, 13:14
No ale 18-70 nie ma vr ( no chyba że miałeś na myśli 18-105). Dziwię się że to szkło ma bf, na 18mm i f3.5 GO jest bardzo duża.

isl
07-11-2009, 13:22
Chodzi o obiektyw N18-70 f3.5-4.5 - on nie ma żadnego VR.

Dziwię się że to szkło ma bf, na 18mm i f3.5 GO jest bardzo duża.
Też się dziwię, a nawet oburzam, że sprzedano mi go bez wspominania o tej wadzie, która, z tego co słyszę (wysyłka do Berlina itp.), jest dość kosztowna.