PDA

Zobacz pełną wersję : Jak powiesić antyramę?

mini21
07-11-2009, 03:35
Witam.
Pytanie może wydawać się banalne, ale w rzeczywistości takie nie jest.

Otóż, chcę sobie zrobić w moim małym pokoiku małą galerię swoich zdjęć.
Chciałbym powiesić kilka fotek formatu 30x45

I tu nasuwa się moje pytanie.
Czy jest jakiś dobry sposób na powieszenie zdjęcia bez zbędnego wiercenia dziury w ścianie?

I druga kwestia.
Większość antyram nie ma żadnych zaczepów.
Więc jak je powiesić na tym haczyku?

Jedna fotka:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://clubbers.vel.pl/allegro/ant/21x30sz/4.jpg)

Jak widać, nie ma żadnego otworu na haczyk, są tylko te spinki łączące szybę i płytę plexi, ale one są za słabe i przy większej antyramie potrafią się zerwać (ostatnio miałem wypadek w domu i taka antyrama po 6 miesiącach wiszenia omal nie spadła mi na głowę).

Co moglibyście poradzić?

wodstock
07-11-2009, 09:43
Antyramy wieszasz właśnie na tych zaczepach, które mocują szybę, z tylną płytą antyramy. Masz 4 w tej przedstawionej na zdjęciu. Bez wiercenia raczej się nie obejdzie, jak masz ściany ceglane, beton, tynk to najlepszym będą chyba kołki rozporowe (4, 5, 6 powinny wystarczyć, w zależności od wielkości antyramy). Zaczepy antyramy mocujesz na łbie śruby, wkrętu z kołka rozporowego, lub na haczyku (jak kupisz taką wersję kołków rozporowych).

Jeśli masz ściany z płyt kartonowo-gipsowych, to zwykłe kołki mogą się nie sprawdzić, wtedy warto szukać jakiś specjalnych kołków, właśnie do płyt kartonowo-gipsowych.

Najlepiej jak weźmiesz 1 zaczep z antyramy i odwiedzisz, któryś z marketów budowlanych. Dobierzesz wtedy odpowiednie kołki (chodzi o to żeby łeb, śruby, wkrętu, lub haczyk pasowały do zaczepu i żeby ten miał się o co oprzeć). Jak nie będziesz wiedział co dobrać to pytaj obsługi w markecie. Temat jest na tyle banalny, że na pewno coś dobiorą.

Większe antyramy, gdzie masz np. 2 zaczepy można montować na 2 kołkach, trzeba tylko dokładnie ustawić je pod rozstaw zaczepów i wypoziomować (żeby antyrama prosto wisiała). Można też zamocować antyramę na 1 kołku, wtedy musisz przez 2 zaczepy przeciągnąć, np. żyłkę i zaczepić o kołek. Jednak wtedy jest możliwość, że kołek i żyłkę będzie widać nad antyramą.

Pozdrawiam

-bob-
07-11-2009, 09:52
mam na ścianie antyramę 150/45 wisi na 2 kołeczkach (nie kołkach) i jakoś odpaść nie chce

mini21
07-11-2009, 10:33
No właśnie, mi ten metalowy zaczep na którym wisiała antyrama ostatnio jakimś dziwnym sposobem odpadł i cała antyrama zleciała na podłogę, robiąc niesamowity huk i rozsypując po pokoju mnóstwo szkła.

Bardzo rzadko spotyka się antyramy z takimi specjalnymi miejscami na powieszenie antyramy, ale jest to najlepsze rozwiązanie.

zdyboo
07-11-2009, 11:09
Co moglibyście poradzić?

Dżizas jak czytam porady co w ścianę, to aż mi się śmiać chce.

Najmniejsze kołki rozporowe jakie można dostać to 4 mm, cholernie dużo, zważywszy, że na śrubie (haku) w takim kołku można zawiesić kilkadziesiąt kilogramów i to wzdłużnie do osi, poprzecznie znacznie więcej.

Kołki polecam tylko i wyłącznie w przypadku zawieszania na ścianach z wielkiej płyty, tam bez wiercenia się nie obejdzie. Co do reszty materiałów, kup gwoździe hartowane. W cegłę i inne podobnej twardości materiały, wchodzą jak w masło. Pamiętaj tylko, żeby nie wbijać prostopadle do ściany, tylko, tak żeby łeb był skierowany do góry. Wtedy, nawet gdy gwóźdź ma mały łeb, da się pewnie zawiesić zdjęcie. U mnie na gwoździach wiszą aluminiowe ramy 30 x 45 cm z szybą i ani myślą spaść.

Do gipsokartonu są specjalne wkręty, z reguły czarne i też hartowane. Wkręca się bezpośrednio w płytę z GK bez wstępnego wiercenia czy zabawy z kołkami. Z reguły maja spory łeb i jest na czym zaczepić uchwyt od ramki.

Co do samej konstrukcji zawieszek, to w takim przypadku jak pokazałeś, niestety nie masz wyjścia wieszasz na klamrze. Problem w tym, że płyta pilśniowa pracuje, chłonąc wilgoć ze ściany, jak się odkształci za bardzo, to zbierasz szkło z podłogi. Można kupić antyramy ze specjalną zawieszka, ale takie rozwiązanie stosuje się raczej przy większych rozmiarach antyram.

browarek
07-11-2009, 11:09
zmień antyramy na 40x50, mam taką i ma specjalne mocowania

wodstock
07-11-2009, 11:36
Dżizas jak czytam porady co w ścianę, to aż mi się śmiać chce.

Najmniejsze kołki rozporowe jakie można dostać to 4 mm, cholernie dużo, zważywszy, że na śrubie (haku) w takim kołku można zawiesić kilkadziesiąt kilogramów i to wzdłużnie do osi, poprzecznie znacznie więcej.

Kołki polecam tylko i wyłącznie w przypadku zawieszania na ścianach z wielkiej płyty, tam bez wiercenia się nie obejdzie. Co do reszty materiałów, kup gwoździe hartowane. W cegłę i inne podobnej twardości materiały, wchodzą jak w masło. Pamiętaj tylko, żeby nie wbijać prostopadle do ściany, tylko, tak żeby łeb był skierowany do góry. Wtedy, nawet gdy gwóźdź ma mały łeb, da się pewnie zawiesić zdjęcie. U mnie na gwoździach wiszą aluminiowe ramy 30 x 45 cm z szybą i ani myślą spaść.

Pisałem o kołkach bo to najpewniejsze mocowanie, nie wiemy jakie ściany ma kolega, w jakim stanie jest np. tynk. Może się okazać, że potrzebuje długie kołki, ze względu na stary gruby tynk. W taki przypadku gwoździe raczej odpadają (i to dosłownie z kawałkiem ściany). Ściany z wielkiej płyty - wiadomo, trzeba też dobrego wiertła :).

mini21
07-11-2009, 11:47
Jest to dość stary blok mieszkalny.

Ostatnio chciałem przybić takie plastikowe haczyki na trzy małe gwoździe.
Wbiło się w ścianę i trzymało..... przez jakieś 30 sekund, po czym haczyk odpadł z kawałkiem ściany.

-bob-
07-11-2009, 21:02

Ostatnio chciałem przybić takie plastikowe haczyki na trzy małe gwoździe.
Wbiło się w ścianę i trzymało..... przez jakieś 30 sekund, po czym haczyk odpadł z kawałkiem ściany.

chodzi Ci zapewne o tynk

Uważam, że niestety bez wiertarki udarowej takie prace nie mają sensu

mpwt
07-11-2009, 21:29

Mój jest starszy, ale twój widziałem :D
Najlepiej, najbezpieczniej ale i najgłośniej to trzeba po prostu kupić kołki, zrobić dziurę i je wkręcić. Ja swoje fotki (co widziałeś) powiesiłem w końcu też w antyramę i wiszą na kołkach 6".

jackrabbit
07-11-2009, 21:51
i wez sobie meliske wczesniej bo u mnie jak wiercilem w mieszkaniu to w cholere tego tynku poodpadalo

poza tym mam taki patent, ze jak wierce to druga osoba odkurzaczem od razu zbiera to co leci, niby banalne ale ja dosyc pozno na to wpadlem :mrgreen:

Bo.
09-11-2009, 00:51
na kołkach 6 mm to można niemałe półki z książkami powiesić. Po co takie dziury wiercić do antyramy ? Mini, przejdź się do tesco i w dziale "wyprzedaże techniczne" znajdź pudełeczko plastikowe z elementami do wieszania obrazów. Masz tam zawieszki, haczyki, linkę i inne duperele w różnych rozmiarach, wszystko za ok. 3 - 5 pln. Kombinacji wiele :-). A jeśli chcesz wieszać na kołki to jak najmniejsze. Ja wieszam na 3 mm, też takie są. W kołek wbijam hak 2mm x 40 albo coś koło tego. Wiszą na tym zdjęcia w ramach i obrazy w o wiele większych wymiarach niż podajesz. Jak to mówią nie grubość , a długość ;-), czy jakoś tak ...

jackrabbit
09-11-2009, 00:53
Mini, przejdź się do tesco i w dziale "wyprzedaże techniczne" znajdź pudełeczko plastikowe z elementami do wieszania obrazów.

podejrzewam ze u niego tak samo jak u mnie przy probie wbijania tych gowienek odpada tynk :)

Bo.
09-11-2009, 00:55
trzeba wiercić :-), wiertło 3 mm, kołek i dopiero wbijać hak.

Ediface
09-11-2009, 09:28
Dobrym sposobem jest wieszanie antyram na żyłce wędkarskiej - można ją przewlec przez otwór/otwory w tylnej ściance antyramy. Wieszając na żyłce można użyć mniejszej ilości kołków, na dodatek kołek nie musi być w tym miejscu co antyrama.

GeparD
11-11-2009, 08:11
ja ostatnio kupuje ramy w ikea, dolaczaja do nich linke stalowa do powieszenia

Przemek Paśnik
11-11-2009, 09:23
Ja też kupiłem ostatnio ribbę z ikei. Rama ładna, tylko szyba strasznie delikatna - pękła mi przy czyszczeniu :confused:

zdyboo
11-11-2009, 10:45
i wez sobie meliske wczesniej bo u mnie jak wiercilem w mieszkaniu to w cholere tego tynku poodpadalo

Na to też jest sposób, choć zależy głównie od tynku, jak jest bardzo luźny i słabo się trzyma podłoża, to nic nie pomoże.
Do rzeczy, przez tynk przewiercasz się bez udaru, dopiero jak trafisz na podłoże, to włączasz udar. W przypadków odwiertów o większych średnicach wiercisz wstępnie mniejszym wiertłem i rozwiercasz. Oczywiście nadal przez tynk bez udaru.
Warto też mieć odpowiednią wiertarkę, te najpopularniejsze i zarazem najtańsze, mają udar mechaniczny, dwie karbowane płytki trą o siebie. Jak ściana jest twarda, to tracisz mnóstwo czasu na jeden otwór, a bywa, że i kilka wierteł. Dlatego lepiej się zaopatrzyć w wiertarkę z udarem pneumatycznym, ale też odpowiedniej wielkości, co by tynk po drugiej stronie ściany nie odpadł. :)

mark3
11-11-2009, 12:37
żeby antyrama nie spadła z powodu własnego ciężaru, "kiepskawości pilśni" i puszczenia zaczepu - wiesza się ją "na sposób" :-) :

1. wywierć w pilśni otwór na przelot pod wkręt ścienny (jak duża anty - to 2) - dobrze scentrowany, wymierzony itd...
2. na zdjęciu które pokazałeś (niezależnie - duża czy mała anty - łączysz drutem, sznurkiem, żyłką przeciwległe sobie zaczepy (przewlekasz przez nie z okręceniem). Następnie można połączyć wszystkie razem. Teraz już nie wysunie się z powodu że jeden zaczep puścił. A rzeczywiście materiały antyram są ostatnio coraz słabsze.

Bo.
11-11-2009, 15:21
Na to też jest sposób, choć zależy głównie od tynku, jak jest bardzo luźny i słabo się trzyma podłoża, to nic nie pomoże.
Do rzeczy, przez tynk przewiercasz się bez udaru, dopiero jak trafisz na podłoże, to włączasz udar. W przypadków odwiertów o większych średnicach wiercisz wstępnie mniejszym wiertłem i rozwiercasz. Oczywiście nadal przez tynk bez udaru.
Warto też mieć odpowiednią wiertarkę, te najpopularniejsze i zarazem najtańsze, mają udar mechaniczny, dwie karbowane płytki trą o siebie. Jak ściana jest twarda, to tracisz mnóstwo czasu na jeden otwór, a bywa, że i kilka wierteł. Dlatego lepiej się zaopatrzyć w wiertarkę z udarem pneumatycznym, ale też odpowiedniej wielkości, co by tynk po drugiej stronie ściany nie odpadł. :)

hahaha, sorry bez urazy, ale czytałeś pierwszego posta ? hmm, no żeby do powieszenia antyramy, nawet o wymiarach większych niz podane, kupować wiertarkę z udarem pneumatycznym ? chyba przesada, nie sądzisz ? dodaj wiertła sds+ lub inne z wieloklinem, do tego instrukcję obsługi itp. itd. ... poza tym wszystko co napisałeś to prawda.

fIlek
11-11-2009, 15:26
Ja też kupiłem ostatnio ribbę z ikei. Rama ładna, tylko szyba strasznie delikatna - pękła mi przy czyszczeniu :confused:

Tak to jest, jak głównym projektantem jest... księgowy :D

zdyboo
11-11-2009, 17:08
hahaha, sorry bez urazy, ale czytałeś pierwszego posta ?

A czytałeś cytat do którego się odnosiłem? Nawet jeśli, to kolejny raz i to tylko w tym wątku pokazujesz, że albo nie czytasz albo nie bardzo rozumiesz, to co czytasz.

Żeby nie być gołosłownym, wcześniej mpwt pisał o kołkach 6" czyli sześciocalowych, co w systemie metrycznym daje ok 150 mm. Czasem trzeba dać tak długi kołki żeby zakotwiczyć się w ścianie, a nie w tynku, styropianie, słomie czy co tam może jeszcze być na ścianie. Ty cytując go piszesz o kołkach 6 mm.

Potem ja piszę jak wywiercić otwór, żeby nie obłupać ściany z tynku, gdzie zaznaczyłem tylko, jak ważne jest dobranie narzędzia do rodzaju pracy. Możesz zatem wskazać miejsce, w którym napisałem, że wiertarkę trzeba kupić?
Można też pożyczyć: od kolegi, sąsiada czy z pracy na przykład. Są nawet specjalne wypożyczalnie sprzętu budowlanego. Kupowanie, takiego sprzętu, żeby tylko wywiercić jeden otwór, jest w mojej opinii bezsensownym wydatkiem, no ale raz, że ludziom się zdarza wydawać kasę bez sensu, a dwa o niczym takim nie pisałem.

Bo.
11-11-2009, 18:25
A czytałeś cytat do którego się odnosiłem? Nawet jeśli, to kolejny raz i to tylko w tym wątku pokazujesz, że albo nie czytasz albo nie bardzo rozumiesz, to co czytasz.

...

hej zdyboo, wyluzuj ... :-)

...
Żeby nie być gołosłownym, wcześniej mpwt pisał o kołkach 6" czyli sześciocalowych, co w systemie metrycznym daje ok 150 mm. Czasem trzeba dać tak długi kołki żeby zakotwiczyć się w ścianie, a nie w tynku, styropianie, słomie czy co tam może jeszcze być na ścianie. Ty cytując go piszesz o kołkach 6 mm.
...

naprawdę sądzisz, że do powieszenia antyramy potrzeba kołka o dł. 150 mm ? bo chyba o długości piszesz ? sądzisz, że mini ma takie ściany w domu, jak opisujesz ?

...
Potem ja piszę jak wywiercić otwór, żeby nie obłupać ściany z tynku, gdzie zaznaczyłem tylko, jak ważne jest dobranie narzędzia do rodzaju pracy. Możesz zatem wskazać miejsce, w którym napisałem, że wiertarkę trzeba kupić?
Można też pożyczyć: od kolegi, sąsiada czy z pracy na przykład. Są nawet specjalne wypożyczalnie sprzętu budowlanego. Kupowanie, takiego sprzętu, żeby tylko wywiercić jeden otwór, jest w mojej opinii bezsensownym wydatkiem, no ale raz, że ludziom się zdarza wydawać kasę bez sensu, a dwa o niczym takim nie pisałem.

a tak apropos, twoje rady co do wiercenia są ok, co wcześniej pisałem, więc powinieneś wiedzieć, że jeśli podajemy jeden wymiar kołka to mówimy o średnicy. Długość wynika z przeznaczenia i technologi producenta. Stąd opis 6" uznałem jako średnica 6mm. Na ogól nie czepiam się :-). Jednak ten spór może rozwiać tylko autor.

manfred
06-12-2014, 22:37
Ups odświeżymy tema. Trzy antyramy na ścianie 30x90 jedna pod drugą. W jako sposób to powiesić. Pierwsza na pewno na kołkach ale dwie następne jakimś sposobem muszę połączyć z tą pierwszą. Myślałem o żyłkach wędkarskich ale nie mam pojęcia jak to zamocować. Może ktoś podsunie jakiś pomysł.

doktor
07-12-2014, 00:35
Dwie linki stalowe, na niej mocowane śrubkami haczyki.

manfred
07-12-2014, 00:36
No myślałe o tym . Jutro wybieram się do castoramy i coś poszukam.

donkiszot
07-12-2014, 12:57
Na pytanie: jak powiesić antyramę? zawsze nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź: wcale!
Kawy w brzydkiej, chudej filiżance nie chcesz pić, a antyramy wieszasz? ;) Wiem, że nie pomogłem.

manfred
07-12-2014, 13:02
Co sugerujesz? Jak mam to umieścić na ścianie?

zdyboo
07-12-2014, 13:30
Pewnie ramę. Ja również nie uważam antyram za estetyczne.

donkiszot
07-12-2014, 18:12
Nie wiem co chcesz powiesić i jaki ma być efekt, ale sugeruje (skromną czarną*) ramkę. Może jedną i potrójne passe-partout? może trzy ramki? Ramki często mają na tyle miejsca po drugiej stronie, że kołki się kryją.

*Może mniej skromną, może mniej czarną -- w zależności co i gdzie, i co w środku.

manfred
07-12-2014, 18:16
Kupiłem sobie trzy zwykłe antyramy i chce powiesić trzy panoramy z Alp. Nie szukam jakiś gustownych cudów. Ot u mnie w pracy na ścianie chce sobie na nie patrzeć i wracać wspomnieniami. Tylko że nie chce wiercić 6 dziur pod kołki.

Guciol
29-12-2014, 23:37
Próbował ktoś wieszać ramki na tych uchwytach samoprzylepnych, co w Biedronce sprzedają? Mam ramki z Ikeii, z takim drutem, na którym wiesza się ramkę.

SerU
30-12-2014, 00:05
Próbował ktoś wieszać ramki na tych uchwytach samoprzylepnych, co w Biedronce sprzedają? Mam ramki z Ikeii, z takim drutem, na którym wiesza się ramkę.

Jak nie masz zamiaru wieszać tego nad:
-kanapą, na której spędzasz popołudnia,
-łóżkiem,
-wanną

i nie masz dodatkowo dzieci, które wieszając ten obrazek narazisz na uszczerbek na zdrowiu, to ryzykuj.

Mnie się raz ze ściany zerwała półka (też z Ikei), która wisiała na dwóch kołkach rozporowych... Wylądowała na ziemi około pół metra od mojego 2-letniego wówczas syna...Okazało się, że nie kołki były problemem, tylko sama półka, bo się jedno mocowanie oberwało... Od tego czasu nie mam w domu żadnych wiszących półek w miejscach dostępnych dla dzieci.

Z tymi samoprzylepnymi wynalazkami jest taki problem, że nawet jeśli działają, to ich pewność oparta jest głównie na stopniu przylegania farby do ściany.