PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Domek w Tatrzańskiej mgle

wandrzejrze
07-11-2009, 02:36
Zdjęcie powstało w czasie moich wakacyjnych wędrówek po Tatrzańskiej Dolinie Roztoki.
Jak już wysuszyłem się po tej wędrówce (a chwilę to trwało) postanowiłem nad nim usiąść.
Przygotowałem go w kolorze, ale cały czas mi w nim coś nie pasowało.
Dziś, kiedy mgliste poranki stały się codziennością - postanowiłem zrobić coś czego nie lubię - pokazać krajobraz w B&W.
Czy waszym zdaniem udało mi się to??

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wandrzej.eu/temp/domekt21_bw.jpg)

Za wszelkie uwagi i komentarze będę bardzo wdzięczy

Strus
07-11-2009, 02:47
Jakby przyciac w kwadrat gdzie dol zdjecia bedzie sie zaczynal tuz nad piorunochronem to bedzie miodzio. Problemem tego zdjecia w moim odczuciu jest ten tytulowy domek. Acha i jeszcze to drzewko po prawej. Takie nie przypial ni przylatal.....

Yoora
07-11-2009, 08:39
Jakby przyciac w kwadrat gdzie dol zdjecia bedzie sie zaczynal tuz nad piorunochronem to bedzie miodzio. Problemem tego zdjecia w moim odczuciu jest ten tytulowy domek. Acha i jeszcze to drzewko po prawej. Takie nie przypial ni przylatal.....

Z Twojego komentarza wynika, że w plener trzeba zabierać siekierkę :). Po co ? Żeby powycinać na miejscu to czego nie da się później usunąć w PS :twisted:.
Może w kwadrat bym pojechał ale z całością.

Ja tam lubię b-w i takie klimaty - mnie odpowiada :).

Lucas Z
07-11-2009, 08:47
Wg mnie udało ci się, ładny kadr, dobra obróbka, lekka nuta tajemniczości

Strus
07-11-2009, 09:39
Z Twojego komentarza wynika, że w plener trzeba zabierać siekierkę :). Po co ? Żeby powycinać na miejscu to czego nie da się później usunąć w PS :twisted:.

Fascynują mnie ludzie którzy nadinterpretując słowa innych stawiają pytania niby retoryczne i udzielają sobie sami odpowiedzi.... błędnych niejednokrotnie. Nie siekierkę a toporek :D

Zamiast walczyc z drzewkami sugerowałbym raczej skorzystać z opcji wbudowanej w fotografującego i nazwanej umownie (na potrzeby niniejszej wypowiedzi) kadrowaniem przed_post_processingowym :mrgreen:

Yoora
07-11-2009, 10:03
Fascynują mnie ludzie którzy nadinterpretując słowa innych stawiają pytania niby retoryczne i udzielają sobie sami odpowiedzi.... błędnych niejednokrotnie. Nie siekierkę a toporek :D

Zamiast walczyc z drzewkami sugerowałbym raczej skorzystać z opcji wbudowanej w fotografującego i nazwanej umownie (na potrzeby niniejszej wypowiedzi) kadrowaniem przed_post_processingowym :mrgreen:

A widziałeś w mojej wypowiedzi takie znaczki : :), :twisted:? Już nie będę pytał czy wiesz co oznaczają:mrgreen:

morzon
07-11-2009, 10:11
Bardzo mi się kadr podoba - ładnie pozamykany z obu stron, to, że centralny jakoś mi nie przeszkadza. Jedyne co mi nie leży to tonacja, nie lubie takiej i już ;)

coach_lodz
07-11-2009, 10:12
mnie tam się podoba tak jak jest...

bil78
07-11-2009, 10:43
bardzo fajny kadr i mi się akurat takie kolory podobają :):) ja bym nic nie ruszał

Amadeusz
07-11-2009, 10:51
Bardzo ładne jak dla mnie i jak Lucas Z napisał - czuć tutaj pewną tajemniczość, takie zdjęcie z duszą. Nie wiem czy chatka nie ucieka na prawo ale pewnie stara była:)

wojtek6308
07-11-2009, 10:59
Ciekawy klimat stworzyłeś, który nawet mnie się podoba :) może, minimalnie chatkę bym wyciągnął z cieni.

borregaard
07-11-2009, 11:14
Ładnie.
W PG niepotrzebny ten skrawek nieba i troszkę szkoda uciętych maluchów świerkowych...:-D

Hoobie
07-11-2009, 12:28
Jak dla mnie jest bardzo dobry klimat... nie mam zastrzeżeń, za wyjątkiem, wyżej wspomnianego, uciętego malucha...
A tak jest git!

rooner
07-11-2009, 12:42
podoba się
klimat trochę Tatr z lat 60 - tych;)
pozdr

elix
07-11-2009, 12:47
Po pierwsze - klimat fajny i mz dobrze że pokazałeś to w mono bo bardzo ładnie to wygląda.
Natomiast co do kadru - ze względu na tego "uciętego malucha" który jest dość mocno wyeksponowany mam wrażenie, że brakuje tam jednak choć odrobiny dołu. Jako wyznawca kwadratowych kadrów myślę, że pomysł z cięciem tego w kwadrat jest dobry - pozwolił by mz na zmniejszenie roli tego malucha i wykorzystanie go jako obramowania. Łatwiej to jednak pokazać, więc ja widział bym to tak(oczywiście jeśli sobie nie życzysz to daj znać i usunę):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/tmp/chatka.jpg)

Szuwar
07-11-2009, 12:47
Będę bardzo nieobiektywny:

Kapitalne zdjęcie z klimatem.

Większy format, drewniana ramka (koniecznie !) i ściana.

Cholernie mi się podoba.

Nie wyobrażam sobie tego zdjęcia w kolorze.

Aha - i nie daj się namówić na rózne warianty jak choćby ten co poniżej. Teraz to jest chata... i tylko chata. U Ciebie jest krajobraz z chatą.

zlylogin
07-11-2009, 12:55
Super zdjęcie :)
Kadr, obróbka :)

saper
07-11-2009, 13:20
ładne jest - klimat...

Martix
07-11-2009, 13:35
Bardzo fajne zdjęcie. Szkoda troszeczke tej uciętej choinki ale i tak jest dobrze. Zawsze mozna ją w PSie występlować :)

PABLOOK
07-11-2009, 13:47
Dla mnie klimat jest, a o to właśnie autorowi chyba chodziło.
Uwagi jak wyżej.

Zajdi
07-11-2009, 13:59
Jest miodzio. Dodałbym tylko trochę dołu, aby ta mała choinka była w całości. (I może ciaśniej z prawej strony, aby nieba nie było widać - przemyślenia)

wandrzejrze
07-11-2009, 14:05
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie, pochwały i nagany (i znowu jakby takiej zupełnej nie było :-D), jak one są cenne dla osób które bądź, co bądź są na początku swojej przygody z aparatem pisać chyba nie muszę.

Po pierwsze - klimat fajny i mz dobrze że pokazałeś to w mono bo bardzo ładnie to wygląda.
Natomiast co do kadru - ze względu na tego "uciętego malucha" który jest dość mocno wyeksponowany mam wrażenie, że brakuje tam jednak choć odrobiny dołu. Jako wyznawca kwadratowych kadrów myślę, że pomysł z cięciem tego w kwadrat jest dobry - pozwolił by mz na zmniejszenie roli tego malucha i wykorzystanie go jako obramowania. Łatwiej to jednak pokazać, więc ja widział bym to tak(oczywiście jeśli sobie nie życzysz to daj znać i usunę):

Oczywiście bardzo dziękuję za pokazanie Twojego pomysłu na to zdjęcie.
Prawie taki sam kadr mam również na dysku , ale w moich oczach przegrał on z tym który wystawiłem. Chciałem pokazać domek (w deszczu - takim 6 godzinnym kapuśniaczku przechodzącym w mgłę ) stojący pośród dużej przecinki drzew w TPN,
a tak:

..........................
Aha - i nie daj się namówić na rózne warianty jak choćby ten co poniżej. Teraz to jest chata... i tylko chata. U Ciebie jest krajobraz z chatą.

Wszystkim polecam to miejsce - jeśli chcecie mogę podać adres :mrgreen: - w tym miejscu jest dużo "miejsca" na nowe kadry, inne światło i różne pory roku. Jest to malownicza i mało znana chatka w Polskich Tatrach (bo nad Morskie Oko wszyscy chodzą asfaltem).

ostrytux
07-11-2009, 14:08
Z klimatem, podoba mi się.

elix
07-11-2009, 14:37
No tak - ja też pokazując tą propozycję zdawałem sobie sprawę, że w takim cięciu to będzie już zupełnie inna fotografia i część z tego co chciałeś pokazać się straci. Nie chciałem przekonywać, że tak jest lepiej, jedynie że może być inaczej i można się pozbyć tego "kontrowersyjnego" krzaka. Tak czy inaczej - jak już pisałem poprzednio - klimat jest fajny i to najważniejsze.

sabs2key
07-11-2009, 15:17
Zdjęcie z klimatem. Nic bym nie zmieniał bo bardzo się podoba. Fajna obróbka.

Wallace66
07-11-2009, 15:33
Zdjęcie fajne, ma to coś aczkolwiek osobiście dałbym mniej góry a drzewko z prawej w całości bo tak ucięte nie pasuje.

Nikonozaur
07-11-2009, 16:18
Jest ładnie tak jak jest, może rzeczywiście ten skrawek nieba lekko mąci spokój, ale to mały pikuś.

Greg77
07-11-2009, 16:19
jestem na tak piekna kompozycja.......przypomina troche stara fotografie:)

rainer
07-11-2009, 16:26
Fajny klimat stworzyłeś , podoba mi się. :)

Yoora
07-11-2009, 20:09
.........................

Wszystkim polecam to miejsce - jeśli chcecie mogę podać adres :mrgreen: - w tym miejscu jest dużo "miejsca" na nowe kadry, inne światło i różne pory roku. Jest to malownicza i mało znana chatka w Polskich Tatrach (bo nad Morskie Oko wszyscy chodzą asfaltem).

Zdradź mi na PM gdzie jest to magiczne miejsce :)
Będę wdzięczny.

barbi
07-11-2009, 22:39
Mi się ta praca bardzo podoba zarówno kadrowo i kolorystycznie, te kolory bardzo pasują do tego zdjęcia. :)

jarek76
07-11-2009, 23:52
Mnie sie bardzo podoba, jest klimacik :)

zazula
08-11-2009, 10:12
Po prostu bardzo, bardzo dobre zdjęcie.
Szkoda uciętego krzaczora ale nie ma to większego znaczenia

harb
08-11-2009, 11:00
Bardzo mi się kadr podoba - ładnie pozamykany z obu stron, to, że centralny jakoś mi nie przeszkadza. Jedyne co mi nie leży to tonacja, nie lubie takiej i już ;)

podpisuję sie :-D tonację bym troche poprawił na bardziej w b/w (czernie, kontrasty ) ale jest b.ok.

Nemeth
08-11-2009, 11:58
Bardzo ładne, klimatyczne zdjęcie.
Tylko b&w bym tego nie nazwał ;)

wandrzejrze
08-11-2009, 16:01
....
Tylko b&w bym tego nie nazwał ;)

Tak wiem, że to B&W nie jest - ale na moją obronę przyznam, ze przez 3 miesiące nie odważyłem się tego zdjęcia przerobić z kolorowego.
Nadeszła jednak ta chwila i stało sie - jak widzę z pożytkiem dla mnie i zdjęcia :).
Jestem niesamowitym (po prostu to taki okres :) w moim życiu ) przeciwnikiem nie kolorowych krajobrazów - ale coś czuję, że mi to chyba minie.
To zdjęcie jest takim kompromisem (w mojej walce wewnętrznej) między kolorem i prawdziwym B&W.

mamoń
08-11-2009, 16:39
Kwadratowy kadr który zaproponował Elix jest moim zdaniem lepszy,..Pozdrawiam.

Piotr Gorus
08-11-2009, 18:23
Gdyby mała choinka nie była ucięta byłoby naprawdę ok.

creep
10-11-2009, 00:12
Jest klimat... kwadrat w tym wypadku się nie sprawdza, tnie ten piękny las i wywala na śmietnik esencję tej fotki... bo dla mnie to właśnie te zamglone drzewa są głównym motywem tego zdjęcia, a nie chatka...

Radek_1
10-11-2009, 00:17
Trzeba się cieszyć, że remont drogi do MOK'a sie odbywał, bo pewnie zdjęcia by nie było i nie było by tej dyskusji ... ;) Zdjęcie tatrzańskie - po prostu

Sebastianito
10-11-2009, 00:34
NIC NIE ZMIENIAC! PIEKNE!!! juz w ulubionych... o kurde nia da sie.... :)

sea21
10-11-2009, 01:58
Jak dla mnie REWELKA!!!

offeath
17-02-2010, 21:06
Odkopałem to zdjęcie z archiwum krajobrazu, bo byłe warte tego;)

toomool
17-02-2010, 23:09
świetnie jest

miszka74
18-02-2010, 02:21
To jest bardzo dobre zdjecie, moze mozna bylo nieco lepiej skomponowac kadr, ale klimat (kolor, swiatlo, mgla) tego zdjecia jest niepowtarzalny.
pozdrawiam

harb
18-02-2010, 07:25

zgadzam się co do tonacji również przypomina sepię :-D