Zobacz pełną wersję : urwany zatrzask tylnej ścianki w F601
sokrates
20-10-2006, 09:39
mam problem - urwał mi się zatrzask zamykający/blokujący tylną ściankę aparatu nikon F601. Czy ktoś kiedykolwiek naprawiał coś takiego, ew. jaki klej się najbardziej do tego sprawdzi. Drugi problem to taki że ta urwana końcówka zaginęła więc nawet dokładnie to nie wiem jak ona wygląda. Czy mogę liczyć na to że ktoś prześle mi zdjęcie tego fragmentu.
We Wroclawiu dorabiaja to za ok 90zl (znajomej tez sie urwal).
Ale jak to wyglada ... nie mam pojecia.
sokrates
20-10-2006, 12:18
myślałem to sam naprawić. W Rzeszowie chcą 120 zł za taką naprawę - a to bez sensu skoro body można kupić za niecałe 200 zł.
Przesłąłem mamie aparat i chyba podczas transportu to samo sie zdarzyło. W tylniej ściance coś się ulamało małego i mówi, ze nie moze zamknąć ... :|
PS. Z tego, co wyczytałem tu i ówdzie, to częsta awaria w nikonach... Kurcze, praktycznie nowy aparat i takie coś.. Do serwisu nie ma co słać, nakazałem zanieść do zegarmistrza, oni takie rzeczy są w stanie zrobić.
Mnie zdarzyło się to w F601 parę lat temu na wakacjach w Gdyni - wkładałem aparat do torby i zaczepiłem rogiem tylnej ścianki o krawędź torby. Najwyraźniej jest to błąd konstrukcyjny. Zaniosłem do serwisu, gdzie orzekli od razu, że nie ma co próbować tego przyklejać (też w pierwszej chwili chciałem to przyklejać jakimś klejem cyjanoakrylowym), bo działają tam za duże siły i szybko wyłamie się ponownie. Twierdzili, że w tym modelu często się to zdarza i kilka razy już to naprawiali. Mieli dorobić zaczep metalowy i dokręcić go do resztki tego, co zostało, ale ostatecznie znaleźli jakieś uszkodzone F601 które potrakowali jako dawcę części i po prostu wymienili tylną ściankę.
sokrates
27-10-2006, 10:25
już naprawione, wypiłowałem wszystko co pozostało po zaczepie na tylnej ściance i dorobiłem cały element z kawałka plastiku. Miejsce klejenia przygotowałem acetonem technicznym i kleiłem pattex'em. trzyma się jak jasna ch.... ;-)
zaoszczędziłem w ten sposób 120 zł - taką cenę podali mi w serwisie foto.
Serwis na Postępu zaśpiewał 150 zł. Jeszcze nie tak źle, ale widzę, że można samemu zrobić, wiec jak aparat wróci w moje ręce to spróbuję coś zdziałać.
PS. Marcin, masz możliwość zrobienia zdjęcia tego dorobionego fragmentu ?
sokrates
27-10-2006, 15:07
mam możliwość moim "drogim" dorabiaczem pixeli :-) w poniedziałek wystawię zdjęcia z manewrów
fotokret
03-11-2006, 01:36
to sie zawsze zdaza w tym modelu i najlepiej udac sie do zegarmistrza :) polecam, dziala bez zarzutow
No właśnie o zegarmistrzu pomyślałem. Naprawił... gratis ! :)
sokrates
09-11-2006, 13:17
...
PS. Marcin, masz możliwość zrobienia zdjęcia tego dorobionego fragmentu ?
ehh zapomniałem zrobić reportaż ponaprawowy, a teraz mam w środku negatyw. Jak go skończę (a to pewnie potrwa - nie mam nastroju do zdjęć) to zrobię obiecane fotki. Pozdro.
P.S. a o zegarmistrzu to nawet nie pomyślałem, ale na dobre wyszło bo wiem teraz jak to samemu naprawić.
drhardware
09-11-2006, 15:39
W Łodzi serwis za 60 zł dorabia w ten sposób, że usuwa urwane "mięsko" i wstawia metalowy zaczep. Dorobiałem tak koleżance tylną ściankę do F70. Niemniej jednak zawsze jest to naprawa tupu rzeźbienie.
bacanski
09-11-2006, 22:07
to moze ja szybciej skoncze film i podesle jakies foty...
niestety za jakis czas bedzie szedl na zprzedaz :/
bacanski
22-11-2006, 23:28
gdyby ktos chcial kupic calego jak nogego nikonka to dajcie znac a tu link do aukcji ... ;)
http://allegro.pl/item144543058_idealny_nikon_f601m_z_lampa_metz_duz o_bonusow.html
sokrates
23-11-2006, 14:00
oj to troszkę za dużo chcesz jak za manualne body 601. Nie wiem ile wart jest ten Metz ale wg. cena zawyżona conajmniej 300 zł za ten komplet. i na dodatek bez szkła.
I to na dodatek wersja "M" czyli bez AFa i spota więc i kostka SCA 346/2 AF na niewiele się zda.
Cena spoza naszego układu słonecznego. Kilkukrotnie.