PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki Camera RAW dla D3x i CS3

admin
06-11-2009, 22:56
Macie moze ten plik, wiecie skad to sciagnac? Jest dla CS4 bez problemu, dla CS3 niestety nie moge znalezc :( Bylbym wdzieczny za pomoc.

Czornyj
06-11-2009, 23:03
ACR 4.x z CS3 nie obsługuje NEF-ów z D3X - jedyne rozwiązanie to przekonwertowanie plików do formatu RAW Adobe (DNG - Digital Negative), za pomocą DNG Convertera:
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4576

admin
06-11-2009, 23:29
Smutne to... CS4 z ta swoja obsluga OpenGL wciaz sie u mnie wywala, wiec wrocilem do wersji CS3 zeby to wyprobowac i widze ze kolejna kiszka... Dzieki Ci za info dobry czlowieku.

mishieck
06-11-2009, 23:42
Ale w CS4 OpenGLa można włączyć/wyłączyć w preferencjach...

admin
06-11-2009, 23:50
Wiem, ale niezaleznie od tego czy wylaczam czy wlaczam program mi sie "wywala". Artefakty i inne historie. Na ta chwile w CS3 tego nie zauwazylem... Od 3 godzin co prawda ;)

admin
07-11-2009, 00:57
Kolejny ZONK. Sciagam najnowsza wersje Capture NX, instaluje trala i co? O plikach z D3x'a moge zapomniec... Downloadu dla triala nie przewidzieli.

fIlek
07-11-2009, 01:06
Kolejny ZONK. Sciagam najnowsza wersje Capture NX, instaluje trala i co? O plikach z D3x'a moge zapomniec...

Piotrze ściągnij Capture One 5 - mają 30 dniową wersję demo (oprócz ograniczenia czasowego pełna funkcjonalność) - 15 minut konfiguracji i zobaczysz, że to genialny program.

shaolin
07-11-2009, 01:14
Kolejny ZONK. Sciagam najnowsza wersje Capture NX, instaluje trala i co? O plikach z D3x'a moge zapomniec... Downloadu dla triala nie przewidzieli.

A sciagnales CNX w wersji min. 2.1.1?

admin
07-11-2009, 02:04
2.1.1 mozna zapomniec. Sciagnalem 2.2.2. Poszlo.
Capture One mowisz Piotrze. Pocwicze :)

shaolin
07-11-2009, 02:06
Wspomnialem o minimum 2.1.1. bo od tej wersji lykalo D3x ;) ale jak sobie poradziles z 2.2.2 to tym lepiej ;)

admin
07-11-2009, 02:13
Niestety bede musial wysuplac srodki na NX'a. Przecwicze jeszcze zachwalony przez Piotra Capture One. Najbardziej martwi mnie PS ktry z moim komputerem calkowicie sie poklucil :(

fIlek
07-11-2009, 02:18
Niestety bede musial wysuplac srodki na NX'a. Przecwicze jeszcze zachwalony przez Piotra Capture One. Najbardziej martwi mnie PS ktry z moim komputerem calkowicie sie poklucil :(

Jak będziesz miał jakieś problemy z Capturem, to wal śmiało. Ja używam go odkąd mam Nikona. Próby przesiadki na coś innego kończyły się natychmiastowym powrotem do tego programu. Polecam zwłaszcza nowe narzędzie (nazywa się bodajże clarity). Szybszego softu nie widziałem.

admin
07-11-2009, 02:20
Zawalcze Piotrze, zawalcze. Dzieki wielkie.

mishieck
07-11-2009, 09:15
Panowie w supporcie Adobie są zazwyczaj bardzo pomocni. Polecam kontakt z nimi.

admin
07-11-2009, 10:43
Niestety potwierdzaja brak wsparcia dla nizszych wersji oprogramowania w zakresie najnowszych korpusow.

wilk325
07-11-2009, 11:06
Piotrze, z tego co wiem to przymierzałeś się do Win7.
Obecnie mam Win 7 64bit, CS4 64bit i nie mam żadnych problemów z CS, do tego NEF codec 1.7 i ACR 5.5 64bit. Czytałem wypowiedzi Stiga na temat NX, że jest lepszy, ale przy moim kompie jest za wolny ( oczywiście chodzi mi o pliko z D3x ), dlatego nie przesiadłem się na NX.

admin
07-11-2009, 13:14
Tadziu, u mnie jest wciaz problem z komputerem. Wywala mi jakes dziwne artefakty, niezaleznie od sterownikow. Wymienilem juz zasilacz (Chieftek 750), karte (nvidia 260) i wciaz CS4 sie wysypuje. Doczytalem gdzies ze jest jais problem na linii CS4-nvidia ale nic z tej nowty nie zrozumialem. Do wymieny pozostaly mi pamieci i plyta glowna :)

Rece opadaja do samej ziemi.

shaolin
07-11-2009, 13:24
Ja nie wiem co to moze byc, ale u mnie na slabszym zasilaczu (ale Taganie, a nie jakims badziewiaku Chiefteku) i GTX260 CS4 dziala bez zadnego problemu (czyt. nie wywala sie, nie ma artefaktow, nie robi zadnych cudow na kiju).

I tez bym wolal ACR/C1 niz CNX (z akcentem na ACR) ;)

EDIT: Teraz sprawdzilem - OpenGL tez mam wlaczony.

admin
07-11-2009, 14:01
Co Ty kurna wypisujesz ;) Wszyscy zalecili mi ta zasilke jako wyjatkowo stabilna, nawet dla graczy...

fIlek
07-11-2009, 14:08
Co Ty kurna wypisujesz ;) Wszyscy zalecili mi ta zasilke jako wyjatkowo stabilna, nawet dla graczy...

Wiesz, Tagan jest mejd in czajna, a Shao wykazuje się lokalnym patriotyzmem :mrgreen:

A poważnie - ja mam już kolejną obudowę i zasilacz Chiefteca - mucha nie siada, nigdy nic nie padło.

shaolin
07-11-2009, 14:35

Wszyscy czyli kto? Imie, nazwisko, pesel, zawod wyuczony, zawod wykonywany :mrgreen: Ja nie mowie, ze masz zly zasilacz (badziewiak to slowo klucz zeby Cie zainteresowac :D) - mowie, ze na slabszym chodzi bez problemow ;)

Wiesz, Tagan jest mejd in czajna, a Shao wykazuje się lokalnym patriotyzmem :mrgreen:

A Cziftek to niby gdzie sie produkuje :razz:

A poważnie - ja mam już kolejną obudowę i zasilacz Chiefteca - mucha nie siada, nigdy nic nie padło.

Ja nie mowie, ze cos ma padac - mowie, ze wole Tagana :D

Ale ogolnie sprawa dziwna, zeby sie CS4 wywracal do gory kopytami na dobrym (jak przypuszczam) sprzecie. Piotrze adminie (za duzo tu Piotrkow, nawet ja jestem Piotr - Marcin Piotr :D) moze masz za cieplo w obudowie?

EDIT: Problem dotyczy tylko ACR? Fotoszopa? Czy jeszcze gdzie indziej masz jakies szity artefakty itp. Moze sciagnij demo jakiejs gierki i obadaj czy Ci sie tam nie wysypuje grat ;) albo -> Prime95 ;)

admin
07-11-2009, 15:52
Wszystko pracuje ok. Wlaczam PS'a i jak on sie "wywali" to juz cala reszta lezy (arty zostaja na pulpicie). Clodzienie ok, obudowa wspiera, karta nie jest bardzo goraca, powiedzialbym lekko ciepla. Identyczna sytuacja byla z nvdia GT9800, wiec karta wyglada na ok (apropos, moe ktos chce ta 9800 - tanio oddam ;). Tak wiec pozostaly tylko kosci (markowe) i plyta glowna (Gigabyte, wysoki model)...

marszull
07-11-2009, 19:16
a probowales LR2
silnik ten sam co w PS
a w zasadzie LR3 wersja beta
bo do kwietnia jest za friko i mozna na legalu uzywac
(troszke lepiej niz wszystkie traile 30 dni)
ja zuzywam i sonie chwale
wolanie w LR a pozniej najwyzej jakas obrobka w PSCS3

wisa
07-11-2009, 21:54
Sprawdź pamięci. Sprawdź czy są na liście zalecanych przez producenta do tego modelu płyty. W/g mnie w nich leży problem.

Władca Pixeli
07-11-2009, 22:07
Nikon Capture miał problem z tzw DEP w Windows XP SP2
Z tego co wiem to były inne problemy z wersją NX z tego samego powodu.
http://photo.net/digital-darkroom-forum/00LxMn

Nic nie zaszkodzi przetestować to z NX

http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/12021/~/windows-xp-service-pack-2-security-feature-may-force-nikon-capture-to-quit (http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/12021/%7E/windows-xp-service-pack-2-security-feature-may-force-nikon-capture-to-quit)

Jeżeli idzie o PS czy wszystkie updaty są ściągnięte przez Live Update?

Tr0n
08-11-2009, 00:03
Macie moze ten plik, wiecie skad to sciagnac? Jest dla CS4 bez problemu, dla CS3 niestety nie moge znalezc :( Bylbym wdzieczny za pomoc.
Eeee tam - też jest bez problemu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143) ;)

Tr0n
08-11-2009, 00:06
Tadziu, u mnie jest wciaz problem z komputerem. Wywala mi jakes dziwne artefakty, niezaleznie od sterownikow. Wymienilem juz zasilacz (Chieftek 750), karte (nvidia 260) i wciaz CS4 sie wysypuje. Doczytalem gdzies ze jest jais problem na linii CS4-nvidia ale nic z tej nowty nie zrozumialem. Do wymieny pozostaly mi pamieci i plyta glowna :)

Rece opadaja do samej ziemi.

Punkt nr 1 - test RAM
Ściągnij plik ISO ze strony http://www.memtest.org/ i puść test na noc. Jak będzie bez błędów to zrobimy kolejny punkt.

T&T
08-11-2009, 12:31
A czy mógłbym poprosić o przybliżenie tematu, jaki konkretnie plik ściągnąć (jest ich tam sporo) i jak go użyć.

woytec60
08-11-2009, 15:50
Piotrze, czytałeś te informacje? http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404898.html
Coś mi się zdaje, ze niepotrzebnie wymieniałeś te wszystkie podzespoły, wyraźnie to problem na linii NVidia - PS.
Może spróbujesz któregoś z Radeonów?
Mnie na Viście x64 wyświetlił się tylko komunikat o problemach z Open GL ale po wyłączeniu tego całego dobrodziejstwa PS CS4 działał dobrze. Teraz mam Win7 Home Plus i nie ma wcale tego problemu a sterownik karty dociągnąłem poprzez aktualizację od Microsoftu.

Karta to GeForce 8800 GTS 320MB.

GeparD
09-11-2009, 06:23
A czy mógłbym poprosić o przybliżenie tematu, jaki konkretnie plik ściągnąć (jest ich tam sporo) i jak go użyć.

start
sciagnij to: http://www.memtest.org/download/4.00/memtest86+-4.00.iso.zip
wypal na plyte
uruchom ponownie komputer z opcja startu z plyty
uruchomi ci sie memtest, uruchom pelny scan pamieci, jedz na 24 godziny na wakacje :D
po powrocie zobacz jaki ci dal wyniki
end

T&T
09-11-2009, 17:23
Dzięki za informację.