Zobacz pełną wersję : Zmiana nikona na canona :) Może ktoś mnie przekona
Może ktoś mnie przekona że robie błąd :P? sprzedalem juz d80, N18-70, i N70-210.
Myslalem nad d90, potem d200 i doszedłem do wniosku że kupie canona 40d :)
D90- jest dosc drogi jeszcze, malo szumi, ale jest maly (d80 mi srednio lezal w dloni), brak pomiaru w m42.
D200-drozszy od 40d, szumi, wygodny i ma pomiar w m42.
40d- malo szumi, duzy dobrze lezy w dloni, pomiar m42, tanszy wczesniej wymienionych :) jednym slowem polaczenie d90 i d200?
obiektyw jaki chce kupic do niego to T17-50 do ewentualnie nowego nikona tez bym taki kupił, do canona pozniej chce 70-200/f4 L i jakas stałke.
Co myslicie?
dlaczego sprzedałeś d80?
jaką fotografie uprawiasz ?
Jeżeli nie wykorzystywałbym FPS, zostałbym z d80- to świetny aparat.
sprzedalem d80 bo potrzebowalem kasy, pozatym mi nie lezal zbytnio i SZUMY :) 6,5fps nie wykorzystam napewno, uprawiam wszytko glownie krajobrazy co widac na flickorze moim :) kiedy kupowalem d80 nie orientowalem sie jeszcze w obiektywach itp pozniej okazalo sie ze 18-70 jest za ciemny (lamp nie lubie)
a po co ktoś z nas ma Cię przekonywać. Pytanie czym Tobie się dobrze robi zdjęcia.
Niech moc będzie z Tobą...
ja myślę że warto zamienić, bo... canon ma nazwę z 5 liter a nikon z 2 sylab, myślę że Tobie pomogłem w wyborze :)
Zmiana nikona na canona :)
Może ktoś mnie przekona że robie błąd
..
Co myslicie?
Twoja sprawa co robisz, 40D to bardzo dobre body.
Jeśli ktoś cie zacznie przekonywać, że faktycznie robisz błąd i że nikony sa lepsze będą miał problem. Mam ostatnio absolutnie dość wątków o wyższości jakiegokolwiek aparatu z jednego systemu nad aparatem z drugiego systemu. W przypadku gdyby ktoś ci polecał nikona będe musiał zamknąć watek :mrgreen:, bo zaraz dostanie się nam od canonierów, że tu zawsze nikony sa lepsze.
Stawiasz mnie w strasznie niewygodnej sytuacji (zapewne o tym nie pomyslałeś)
W każdym razie to wątek wysokiego ryzyka i z góry uprzedzam, że natychmiast go zamknę jak się tylko zaczną waśnie.
Całe szczęście, że dotychczasowe wypowiedzi sa z gatunku humorystycznych. Bo co ty radzić? Przesiadaj się, zrobiłeś dobrą analizę (znasz wady i zalety), nikt nie zna twojej sytuacji lepiej niz ty sam. Mimo przesiadki na canona zapraszam nadal do czytania tego forum :)
jackrabbit
06-11-2009, 23:07
przeciez od zawsze wiadomo ze canon jest dla zawodowcow a nikon dla amatorow ;)
ja bym prosił bez takich uwag, nawet z emotką :wink:, bo wątki międzysystemowe to bardzo drażliwa sprawa.
Jacku, nie próbujesz gasić choć się nie pali? Właściwie (pytam poważnie) co masz przeciwko jeszcze jednej wojence systemowej? Może dla niektórych to jedyny sposób na wyzwolenie adrenaliny, a może dzięki temu poprawią samoocenę? Czego im żałujesz?
może to że było ich wystarczająco dużo?
canon, nikon - whatever???
Jacku, nie próbujesz gasić choć się nie pali? Właściwie (pytam poważnie) co masz przeciwko jeszcze jednej wojence systemowej? Może dla niektórych to jedyny sposób na wyzwolenie adrenaliny, a może dzięki temu poprawią samoocenę? Czego im żałujesz?
Odpowiedź krótsza - nie lubię bagna na forum, szczególnie, że jestem jego moderatorem. Chciałbym by miało wysoki poziom.
Odpowiedź dłuższa: Lubię rzeczowe dyskusje, mogą być międzysystemowe. Jeśli dyskutanci przytaczają argumenty, a nie chca cos z góry udowodnić. Niestety okazuje się, że niektórzy chcą sie po prostu sprzeczać dla idei. Pewien forumowicz (juz zbanowany) załozył wątek C kontra N po to, by się nabijać z tego, że jest zachęcany do kupna nikona. Temat załozył taki, że ludzie pisali mu, by .... został w canonie (chyba sie tego nie spodziewał). I co on wtedy zrobił? Napisał w innym watku, że jestesmy oszołomami polecającymi zawsze nikony, choc jego własny watek temu przeczył. Po prostu ręce opadają.
Niestety cięzko poznac czyjeś intencje. Szczególnie osób o małym stażu, małej ilości postów, niedawno zarejestrowanych.
Dzięki za odpowiedź (już po krótszej zrozumiałem :) ). Spodziewałem się wprawdzie czegoś w stylu "ograniczenia na serwerze" ale i ten argument przyjmę z pokorą ;) W takim razie już w tym wątku nie mam nic więcej do powiedzenia :)
obiektyw jaki chce kupic do niego to T17-50 do ewentualnie nowego nikona tez bym taki kupił, do canona pozniej chce 70-200/f4 L i jakas stałke.
Co myslicie?
Najpierw zastanów się jakie szkła są Ci potrzebne potem wybieraj korpus bo to najmniej istotne w czasach, w których różnią się one drobnostkami. Nikona ma ciekawsze szkła kitowe choć ostatnio i Canon zaczyna nadrabiać zaległości (nowe 18-135, 15-85 itd) choć MZ nadal wykonane gorzej od kitów Nikona. Jeśli zwracasz uwagę na coś z wyższych półek to już większy wybór i lepsze ceny ma Canon. Oczywiście Tamrona podepniesz do obu systemów ale prędzej czy później zmienisz na coś systemowego a tu masz choćby Canona 17-55/2.8 IS czego w Nikonie nie ma (jest ale droższy i bez stabilizacji ale za to o niebo lepiej wykonany). Masz też świetne szkła f/4, których w Nikonie próżno wypatrywać - to ogromna zaleta systemu Canona. No i dobrych stałek masz więcej w Canonie ale nie wiem jakiej ogniskowej szukasz...
p.s. jeśli szukasz korpusu nowego to na dzień dzisiejszy zdecydowanie brałbym 50D, ktory już staniał i jest zaledwie o kilkaset zł droższy od i tak już prawie niedostępnego 40D. Zwróci Ci się inwestycja choćby przy odsprzedaży a i korpus jest trochę poprawiony.
ludzie.. nie wywoluje wojny miedzysystemowej ;D wedlog mojego porowniania wygrywa 40d ale moglem cos przeoczyc lub ktos mogl miec z nimi doswiadczenie. oba systemy sa dobre jednak majac do wyboru juz 3 konkretne modele (d90,d200,40d) chce wybrac najlepszy.
nowart- T17-50 pewnie kiedys zmienie na cos systemowego, z f/4 to chce 70-200 na moje potrzeby wystarczy taki tele, w stalkach canona sie w sumie nie orientuje ale napewno cos z zakresu 85-105, 50 raczej odpadnie jesli bede miec zooma jasnego w tym zakresie(poprostu nie potrzebna mi bedzie)
No to w zakresie ~ 100mm masz dwie świetne i niedrogie stałki 85/1.8 USM i 100/2.0 USM - obie z precyzyjnymi i szybkimi silnikami co też daje Ci lekką przewagę nad odpowiednikami Nikona. Dalej masz już doskonałe szkło 135/2 L - szkło idealne pod każdym względem - ale dużo droższe.
Z tańszych stałek polecam też zwrócić uwagę na 28/1.8 - bardzo dobre optycznie, niedrogie szkiełko.
Boze jak ja slysze o szumach i innych duperelach, to mi sie noz w kieszeni otwiera i jeszcze ziomek z pomorskiego... dramat.
W teren robic zdjecia, jak masz dryg, to i puszka po konserwach z nakreconym sloikiem od kartuskich bedzie dobra, dramat, po prostu dramat
zamienil stryjek siekierke na kijek....
roznica jak cholera z D80 na 40D....
pozdrawiam
coś taki nerwowy? W temacie szumów 40D jest zauważalnie lepszy od D80/D200, choć przy krajobrazie to nie tak istotne jak gdzie indziej.
pod wzgledem szumow/detali?
calkiem spora akurat ;)
coś taki nerwowy? W temacie szumów 40D jest zauważalnie lepszy od D80/D200, choć przy krajobrazie to nie tak istotne jak gdzie indziej.
hehe... to tylko dodam taki przyklad edukacyjny w temacie szumow...
oba zdjecia: ISO 400, Tamron 28-75, f/8, 50mm, matryce 12Mpix
1. 450D (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/tam2875/JPG/IMG_0553.jpg)
2. 5D (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/tam2875/JPG/IMG_9139.jpg)
nie da sie ukryc, ze oba aparaty szumia podobnie ;)
....... W przypadku gdyby ktoś ci poleciał nikona będe musiał zamknąć watek :mrgreen:, .....
a gdzie jest moderator wszystkich "ortografów" ekonet?? :):)
Może ktoś mnie przekona że robie błąd :P? sprzedalem juz d80, N18-70, i N70-210.
Myslalem nad d90, potem d200 i doszedłem do wniosku że kupie canona 40d :)
D90- jest dosc drogi jeszcze, malo szumi, ale jest maly (d80 mi srednio lezal w dloni), brak pomiaru w m42.
D200-drozszy od 40d, szumi, wygodny i ma pomiar w m42.
40d- malo szumi, duzy dobrze lezy w dloni, pomiar m42, tanszy wczesniej wymienionych :) jednym slowem polaczenie d90 i d200?
Co myslicie?
jaki sens ma zamiana jednego dziadowstwa na drugie ? :mrgreen:
kolejny dowcipny.
Informuję, że będę w miarę mozliwości bardzo często wkraczał w wątki międzysystemowe pilnując kultury wypowiedzi.
hehe... to tylko dodam taki przyklad edukacyjny w temacie szumow...
oba zdjecia: ISO 400, Tamron 28-75, f/8, 50mm, matryce 12Mpix
1. 450D (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/%7Eakustyk/temp/tam2875/JPG/IMG_0553.jpg)
2. 5D (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/%7Eakustyk/temp/tam2875/JPG/IMG_9139.jpg)
nie da sie ukryc, ze oba aparaty szumia podobnie ;)
nie kumam związku z tematem. 5D jest pełnoklatkowy, jest to juz ISO 400, a co ważniejsze ma słaby filtr AA.
Co myslicie?
no to jeszcze raz :-D
myślę, że Twoje zdjęcia nie poprawią się po zmianie systemu :mrgreen:
Boze jak ja slysze o szumach i innych duperelach, to mi sie noz w kieszeni otwiera i jeszcze ziomek z pomorskiego... dramat.
W teren robic zdjecia, jak masz dryg, to i puszka po konserwach z nakreconym sloikiem od kartuskich bedzie dobra, dramat, po prostu dramat
zamienil stryjek siekierke na kijek....
pozdrawiam
D80 swoje juz narobilem ; ] szumial i to strasznie, w warunkach jakich chcialem/probowalem robic zdjecia sobie nie radzil poprostu albo radzil slabo (szumy), poki co nie mam kasy ani zamiaru zeby wywalac 10tys na jasne stalki zeby tylko trzymac sie d80 i robic zdjecia w 'trudnych' warunkach jakimi bylo nawet swiatlo pokojowe(nawet z 50mm/1.8) skok z d80 na 40d moze i nie ogromny ale nie dam 6tys za d300.
Teskty typu "puszka po konserwach z nakreconym sloikiem od kartuskich bedzie dobra" sa smieszne, i nikt mi nie musi mowic ze to nie aparat robi zdjecia jak to niektorzy sugerowali, i ze wazniejsze sa obiektywy. W kwestii szumow, skoro i tak sprzedalem 80 bezstratnie z powodow wczesniej wymienionych to chce teraz kupic cos co nie bedzie tak szumic nie?
robin102
07-11-2009, 13:25
Zdjęcia już robisz i to całkiem ciekawe, doświadczenie jakieś już masz to pewnie wiesz, że bardzo wazna jest optyka. proponuje na zagadnienie spojrzeć przez obiektywy. 40D to bardzo porzadny aparat, o ile sprawnie działa i nie ma problemów z AFem.
ja się przesiadłem z Pentax'a na czarno-żółtego konia, dlaczego? a dla lepszego AF'u
na początek kupiłem D200 i jeśli chodzi o jakość zdjęć to byłem mniej zadowolony jak z mojej poprzedniej K10 (inaczej szumi, kolorystyka-wiem, że zależna od obiektywu-nie ta) ale dostałem co chciałem szybki i celny AF, straciłem niestety najfajniejsze szkiełka na ziemi ;) (msz robienia szkieł to się od Pentax'a niejedna firma mogłaby nauczyć)
po drodze zastanawiałem się nad Canonem 30D ale po przetestowaniu mi przeszło
teraz wsiadłem na Nikona D300 i z body jestem bardzo zadowolony ale szkieł Pentax'a nadal mi brak :(
...nie da się bezstratnie zmienić systemu ale szukać trzeba
porównanie D80 z 40D nie jest trafne moim zdaniem, nie miałbym żadnych wątpliwości co wybrać
w pokazanych twoich zdjęćiach nijak nie jest ci potrzebna lepsza puszka. ani lepszy dr matrycy, ani niższe szumy, ani szybkostrzelność. w fotografii widoczków jest ważne szkło i jakaś puszka. do tego filtry i dużo samozaparcia. moim zdaniem nie ma sensu kupować 40d, lepiej już jakiś d80 czy 400d/450d + dobre szerokie szkła. w canonie masz fajoski 70-200/4 który do tego co robisz sprawdzi się idealnie.
i jeszcze co się tak tych szumów uczepiłeś skoro większość krajobrazów powstaje na iso100-200 ??? nie rozumiem trochę tego
w pokazanych twoich zdjęćiach nijak nie jest ci potrzebna lepsza puszka. ani lepszy dr matrycy, ani niższe szumy, ani szybkostrzelność. w fotografii widoczków jest ważne szkło i jakaś puszka. do tego filtry i dużo samozaparcia. moim zdaniem nie ma sensu kupować 40d, lepiej już jakiś d80 czy 400d/450d + dobre szerokie szkła. w canonie masz fajoski 70-200/4 który do tego co robisz sprawdzi się idealnie.
i jeszcze co się tak tych szumów uczepiłeś skoro większość krajobrazów powstaje na iso100-200 ??? nie rozumiem trochę tego
Krajobrazy masz racje iso 100,200 jednak nie kupuje aparatu tylko pod krajobrazy i nie targam statywu wszedzie, napisalem ze glownie krajobrazy foografuje ale chce tez zeby byl a miare uniwersalny, wiec wysokie uzywalne iso sie przyda.
PS. Juz zdezydowalem :P 40d + T17-50/f2.8 + C70-200/f4L
.. Juz zdezydowalem ..więc zamykam