Zobacz pełną wersję : Grip do D60 - Problem!
Witam wszystkich.
Mam problem z gripem Delta do D60 , opisze co i jak :
Wkladam naladowany org.aku nikona do gripa, robie gdzies miedzy 100 a 150 zdjec i pozion baterii jest na minimum po czym zaczyna mrugac.czyli aku padlo
Odpinam gripa od body, wkladam ten sam aku do aparatu a tam jeszcze mam 2 kreski i jeszcze moge robic duzo zdjec!!!
O co tu chodzi do jasnej .........!!!
To jest naprawde denerwujace , dokladna sytuacja sie ma z 2 aku EN-EL9,nie poto kupilem gripa zeby zasysal mi naladowane aku :/
Czy wszystkie Delty tak maja czy ja mam wyjatkowego pecha ?
Fortaigne
06-11-2009, 19:38
poprzedni0 miałem deltę i d40, działało wszystko ok, więc chyba coś z gripem...
Z Delta tak już niestety jest, Nikon nie produkuje oryginału aby móc porównać.
Zależy też czy te 150 zdjęć robisz w ciągu godziny, całego dnia, czy więcej dni.
Delta robie ok 3000 zdjec na 3-ech aku w ciagu całego dnia.
Delta pobiera najpierw z górnego włożonego aku, jak sie on rozładuje to zamieniam miejscami z drugim włożonym do gripa aku; w zapasie jest jeszcze 3ci aku.
Przy dużym obłożeniu z trzema aku da rade, ten trzeci aku oczywiście jako tańszy z Delty.
Pawcio1201
06-11-2009, 21:28
Ja mam delte do d50 i jest tak samo
Czarny73
07-11-2009, 16:53
Miałem dokładnie to samo z Deltą, więc zmieniłem na Ownusera i problem się skończył :-D
Pozdrawiam.
Czarny gdzie moge dostac tego Ownusera? Nigdzie go nie moge znalesc ,masz jakies pewno zrodło?
Czarny73
09-11-2009, 16:58
Ja swojego kupiłem na allegroszu, ale teraz coś go nie widać.
Wpisz w wyszukiwarce grip ownuser do nikon d60, może gdzieś znajdziesz.
Pozdrawiam.
neomarcel
12-11-2009, 15:56
Polecam GRIP JENIS - używałem go z D60 przez ok. 7 m-cy, nigdy nie miałem z nim problemów. Co do ilości zrobionych zdjęć nie zauważyłem różnicy gdzie była bateria (body czy grip), na jednym akumulatorku średnio ok 300 fotek.
Jakość wykonania jak na zamiennik - rewelacja
Poniżej foty, które wrzuciłem na alle.. gdy sprzedawałem zestaw.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://marcelmodding.republika.pl/D60/11.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://marcelmodding.republika.pl/D60/13.JPG)
ThomasVoland
13-11-2009, 21:22
Polecam GRIP JENIS
To jest właśnie delta, kiepski grip o którym wszyscy piszą
Czarny73
08-12-2009, 17:12
Czarny gdzie moge dostac tego Ownusera? Nigdzie go nie moge znalesc ,masz jakies pewno zrodło?
Właśnie znalazłem na allegro tego ownusera, jeżeli ktoś jest zainteresowany to polecam.
http://www.allegro.pl/item846102140_grip_battery_pack_do_nikon_d3000_d60 _d40_d40x_wkl.html
Pozdrawiam.
http://www.amazon.com/gp/product/B0019FR68Y/ref=ox_ya_oh_product
Uznawany za najlepiej wykonany grip do d40 40x i 60. Wykonanie identyczne jak wykonanie aparatu
Właśnie znalazłem na allegro tego ownusera, jeżeli ktoś jest zainteresowany to polecam.
http://www.allegro.pl/item846102140_grip_battery_pack_do_nikon_d3000_d60 _d40_d40x_wkl.html
Pozdrawiam.
Mam takie pytanko , na stronie z tej aukcji pisze : Po podłączeniu gripa należy ustawić w aparacie tryb pracy z pilotem.
A jezeli sie tego nie zrobi to grip nie bedzie dzialal?
A np jak chce wyzwolic ze spustu z puszki aparatu to czy tez musze wlaczyc tryb pracy z pilotem czy to jest tylko jak sie chce uzyc spustu z gripa? prosze o wyjasnienie :D
Czarny73
10-12-2009, 20:20
W aparacie ustawiasz tryb pracy z pilotem, tylko jak chcesz użyć spustu w gripie.
A jak używasz spustu w aparacie to nic nie musisz przestawiać (chyba że na zdjęcia seryjne, ewentualnie samowyzwalacz).
Pozdrawiam.
andrstac
10-12-2009, 22:56
Uznawany za najlepiej wykonany grip do d40 40x i 60. Wykonanie identyczne jak wykonanie aparatu
Wszystko pięknie - najpiękniejsza cena w amazon.com. Ale nie wyślą tego do Polski - sprawdzałem:cry:
Wszystko pięknie - najpiękniejsza cena w amazon.com. Ale nie wyślą tego do Polski - sprawdzałem:cry:
Szkoda ze nie wysylaja do Polski ... a sa juz w Polsce Wal-mart ? Dzis widzialem ten sam grip za $89 na przecenie ... duzo drozej niz na amazon ale w Polsce moze bedzie taniej. Polecam ten model bo wyglada jak original grip robiony przez Nikona. Kolorystyka, wykonanie i na dotyk tak samo jak sam aparat.
Tak na marginesie ... szukalem aparatu dla mojego syna na 3 letnie urodziny ... juz jednego canona zapsul po paru dniach wiec szukalem czegos w miare taniego i dobrej jakosci .... Dzis znalazlem . Szok :) Kupilem 2 Canon powershot s2 is oraz s5 is a trzecim byl samsung nv3 .... Wszystko kupione w Walmart , nowiusienkie i nigdy nie wyciagniete z opakowania ... za te 3 aparaty z tax (vat ) zaplacilem $106 !!!! Teraz bedzie sie mogl uczyc i uczyc :) Szkoda ze tak nie przeceniaja dslr ... ale kto wie ... w koncu te niesprzedane sztuki kiedys trzeba wypchnac z polek czy magazynow .
Pozdrawiamy serdecznie i cieplo ... u nas -20 celcjusza
W aparacie ustawiasz tryb pracy z pilotem, tylko jak chcesz użyć spustu w gripie.
A jak używasz spustu w aparacie to nic nie musisz przestawiać (chyba że na zdjęcia seryjne, ewentualnie samowyzwalacz).
Pozdrawiam.
Aha rozumiem , tak tez myslalem. Sam juz nie wiem czy kupic czy nie kupic , mam uraz po gripie Delty z tym rozladowywaniem aku :( .( na delcie na 1 aku zrobie pare zdjec- no moze troszke wiecej niz pare i aku pada , ale wloze do body i wystarcza na jeszcze dlugo)
Boje sie ze jak kupie tego Ownusera to tez tak bedzie :/ a 300zł droga nie chodzi , delte kupilem za 220 i lezy w szafie i kurzy sie tylko na nia. Rozumiesz o co mi chodzi - poprostu sie boje ze bedzie to samo.
Pozdrawiam
Czarny73
11-12-2009, 17:18
Nie masz się czego obawiać, mój grip delty też teraz leży i się kurzy, miałem dokładnie to samo, dwa dni i aku. do ładowania. Ale zapewniam że, w gripie ownusera to rzecz niespotykana:-D, dopiero po podpięciu tego gripa wiem co to znaczy używać dwóch aku. minimum 1000 zdjęć. I aku. mogą w nim leżeć miesiąc, a nawet dłużej i się nie rozładują. Wiem z własnego doświadczenia, naprawdę warto wydać raz, prawie 300 stówy, niż kilka razy po 100 ileś tam.
Pozdrawiam.
Czarny73
11-12-2009, 17:31
lopek77 napisał: Polecam ten grip, bo wygląda jak oryginał robiony przez Nikona...
Przepraszam ale gdzie można znaleźć oryginalny grip do d60?, chyba że w US...
Pozdrawiam.
Nie masz się czego obawiać, mój grip delty też teraz leży i się kurzy, miałem dokładnie to samo, dwa dni i aku. do ładowania. Ale zapewniam że, w gripie ownusera to rzecz niespotykana:-D, dopiero po podpięciu tego gripa wiem co to znaczy używać dwóch aku. minimum 1000 zdjęć. I aku. mogą w nim leżeć miesiąc, a nawet dłużej i się nie rozładują. Wiem z własnego doświadczenia, naprawdę warto wydać raz, prawie 300 stówy, niż kilka razy po 100 ileś tam.
Pozdrawiam.
Hmm w takim razie mnie przekonales :) trudno zaryzykuje,mam nadzieje ze bede zadowolony :) bo ta delta -aaaa w cholere z nia :)
Aha i jeszcze jedno, bo caly czas mowa o 2 aku ze jest swietnie , a na 1 aku tez jest dobrze? zrozumiale ze nie bedzie trzymac tak jak na 2 ale czy porownywalnie jest to samo co z 1 aku w body?
Czarny73
11-12-2009, 18:10
No tutaj akurat musisz używać dwóch aku. na jednym nie pociągnie:neutral:. Z tym, że jeden musi być oryginalny( w prawym slocie), a drugi może być zamiennik. Ja używam zamiennika za 30pln. z allegro i jest git.
Pozdrawiam.
No tutaj akurat musisz używać dwóch aku. na jednym nie pociągnie:neutral:. Z tym, że jeden musi być oryginalny( w prawym slocie), a drugi może być zamiennik. Ja używam zamiennika za 30pln. z allegro i jest git.
Pozdrawiam.
Z tym by nie bylo problemu bo mam 2 oryginalne aku , przemysle jeszcze przez weekend i jak cos to zamowie w niedziele albo poniedzialek :)
Szkoda ze nie wysylaja do Polski ... a sa juz w Polsce Wal-mart ? Dzis widzialem ten sam grip za $89 na przecenie ... duzo drozej niz na amazon ale w Polsce moze bedzie taniej. Polecam ten model bo wyglada jak original grip robiony przez Nikona. Kolorystyka, wykonanie i na dotyk tak samo jak sam aparat.
Tak na marginesie ... szukalem aparatu dla mojego syna na 3 letnie urodziny ... juz jednego canona zapsul po paru dniach wiec szukalem czegos w miare taniego i dobrej jakosci .... Dzis znalazlem . Szok :) Kupilem 2 Canon powershot s2 is oraz s5 is a trzecim byl samsung nv3 .... Wszystko kupione w Walmart , nowiusienkie i nigdy nie wyciagniete z opakowania ... za te 3 aparaty z tax (vat ) zaplacilem $106 !!!! Teraz bedzie sie mogl uczyc i uczyc :) Szkoda ze tak nie przeceniaja dslr ... ale kto wie ... w koncu te niesprzedane sztuki kiedys trzeba wypchnac z polek czy magazynow .
Pozdrawiamy serdecznie i cieplo ... u nas -20 celcjusza
to ciesz się, że mieszkasz za Wielką Wodą......tanio kompakciki dla 3-latków można kupić :)
może byliby chętni na zorganizowanie jakiegoś masowego zakupu?
andrstac
13-12-2009, 23:12
może byliby chętni na zorganizowanie jakiegoś masowego zakupu?
Ja byłbym chętny - oczywiście po zbliżonej cenie. A masz pomysł na zakup?
Ja byłbym chętny - oczywiście po zbliżonej cenie. A masz pomysł na zakup?
jak bedzaie wiecej osob taka zbiorcza paczke moge wyslac z czymkolwie co jest potrzebne.
Ktos bardziej zaufany z forum by zebral zamowienia, pieniadze na produkty
+ za przesylke , ja bym wyslal paczke zbiorowa a osoba w polsce rozeslala by to juz poszczegolnym odbiorcom.
Na przykladzie takiego gripa do d60 to cena koncowa by sie wachala w okolicach 150 pln.
Krzysi3k
17-12-2009, 13:15
jak bedzaie wiecej osob taka zbiorcza paczke moge wyslac z czymkolwie co jest potrzebne.
Ktos bardziej zaufany z forum by zebral zamowienia, pieniadze na produkty
+ za przesylke , ja bym wyslal paczke zbiorowa a osoba w polsce rozeslala by to juz poszczegolnym odbiorcom.
Na przykladzie takiego gripa do d60 to cena koncowa by sie wachala w okolicach 150 pln.
Potencjalnie był bym zainteresowany w takiej cenie :)
No wiec tak: naladowalem 2 akumulatory oryginalne i wpakowalem je do Delty , dzisiaj mija 4 dzien odkad sa w gripie , aparat caly czas w pokoju , po dokladnie 79 zdjeciach jedna kreska spadla, czy to jest normalne?Jak piszecie ze robicie minimum na gripie 1000zdjec to idzie sie naprawde zalamac :/ Mi po 79 juz jedna kreska spada.Myslalem ze jak juz beda 2 aku to bedzie trzymac i juz sie nawet ucieszylem a tu prosze :/ Nawet po obruceniu pojemnika z akumulatorami dalej jesnek kreski brakuje , a wczesniej kolega pisal ze jak mu pada jedno aku to obraca i jedzie na drugim.Czy w gripie Ownusera tez trzeba obracac aku czy przekladac!?
ja się jednak wycofuje - ten grip ma wyciągany nadajnik iR
ma ktoś phottix premium?
Czarny73
19-12-2009, 17:13
No wiec tak: naladowalem 2 akumulatory oryginalne i wpakowalem je do Delty , dzisiaj mija 4 dzien odkad sa w gripie , aparat caly czas w pokoju , po dokladnie 79 zdjeciach jedna kreska spadla, czy to jest normalne?Jak piszecie ze robicie minimum na gripie 1000zdjec to idzie sie naprawde zalamac :/ Mi po 79 juz jedna kreska spada.Myslalem ze jak juz beda 2 aku to bedzie trzymac i juz sie nawet ucieszylem a tu prosze :/ Nawet po obruceniu pojemnika z akumulatorami dalej jesnek kreski brakuje , a wczesniej kolega pisal ze jak mu pada jedno aku to obraca i jedzie na drugim.Czy w gripie Ownusera tez trzeba obracac aku czy przekladac!?
Nie w gripie ownusera nic nie trzeba obracać ani przekładać, wyjmujesz aku. tylko jak chcesz naładować :-D
Ps. kup wreszcie tego ownusera, to zajmiesz się robieniem zdjęć, a nie kombinowaniem :wink:
Pozdrawiam.
Nie w gripie ownusera nic nie trzeba obracać ani przekładać, wyjmujesz aku. tylko jak chcesz naładować :-D
Ps. kup wreszcie tego ownusera, to zajmiesz się robieniem zdjęć, a nie kombinowaniem :wink:
Pozdrawiam.
No wlasnie dzis juz zamowilem z tego linku co podawales na allegro. Mam nadzieje ze to jest ten co ty masz :D
Czekam z niecierpliwoscia i mam nadzieje ze bede mega zadowolony :)
Wiec tak , mam juz wkoncu tego ownusera :) naprawde to jest grip a nie jak jakas delta, ownuser przedewszystkim jest zgrabniejszy :D i to mi sie w nim podoba , nic nie trzeszczy fajnie wszystko pasuje :D jestem zadowolony z zakupu , zobaczymy teraz ile mi pociagnie na 2 aku , nie czaje tylko jednego a mianowicie jest tam przelacznik on - off czyli rzecz jasna ze wlancza sie tym podczerwien do spustu w gripie , ale co daje przycisk DC-IN ??
Pozdrawiam
Wiec tak , mam juz wkoncu tego ownusera :) naprawde to jest grip a nie jak jakas delta, ownuser przedewszystkim jest zgrabniejszy :D i to mi sie w nim podoba , nic nie trzeszczy fajnie wszystko pasuje :D jestem zadowolony z zakupu , zobaczymy teraz ile mi pociagnie na 2 aku , nie czaje tylko jednego a mianowicie jest tam przelacznik on - off czyli rzecz jasna ze wlancza sie tym podczerwien do spustu w gripie , ale co daje przycisk DC-IN ??
Pozdrawiam
om / off to prawdopodobnie odlaczenie bateryjek od elektroniki - na przyklad zamiast wyciagac akumulatorki jak dlugo nie bedziesz uzywac.
dc in to nie przycisk tylko wejscie zasilania - zewnetrzny zasilacz aby uzywac gripa bez akumulatorow a w niektorych gripach mozna nawet dzieki temu naladowac akumulatory.
Instrukcja obslugi powinna to wszystko opisywac , chyba ze chinczycy zapomnieli ze ta funkcje tez podrobili , wiec nie umiescili tego w instrukcji :)
om / off to prawdopodobnie odlaczenie bateryjek od elektroniki - na przyklad zamiast wyciagac akumulatorki jak dlugo nie bedziesz uzywac.
dc in to nie przycisk tylko wejscie zasilania - zewnetrzny zasilacz aby uzywac gripa bez akumulatorow a w niektorych gripach mozna nawet dzieki temu naladowac akumulatory.
Instrukcja obslugi powinna to wszystko opisywac , chyba ze chinczycy zapomnieli ze ta funkcje tez podrobili , wiec nie umiescili tego w instrukcji :)
Ok , dzieki juz wszystko jasne :D
adrian3202
05-02-2010, 09:59
ja tez mam ownusera i jest problem z dodatkowym boxem na baterie typu AA
Nie wiem czy wszystkie gripy JENIS są takie złe, ja posiadam takowy: http://www.allegro.pl/item911933360_grip_mb_d40_pro_z_lcd_nikon_d40_d40x _d60_gw_fv.html
i nie mam z nim żadnych problemów, jestem zadowolony, nic nie trzeszczy, poprawia ergonomię, nie tak dawno podczas jednego wieczoru na 2 nikonowskich bateryjkach w gripie przeszło ponad 1k zdjęć (i jeszcze nie były rozładowane do zera), zdjęcia były mniej więcej przy czasach 1/50 z obiektywem 18-55VR.
Podczas używania 70-300VR, bateryjki szybciej padają, ale nie sprawdziłem dokładnie ile pstryknięć.
Oczywiście w obu obiektywach VR włączony.