Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw (długi koniec: 85) ?
Witam
Mam dylemat jaki obiektyw kupić razem z d80. Ogniskowe: 35 (może być szerszy) - 85 (tutaj wolałbym, żeby to było te 85, w ostateczności 80). Cena - max do 3.000
Jaki obiektyw byłby najlepszy w tym zakresie ogniskowych i ceny?
Nikkor 24-85/3,5-4,5
Dobry amatorski zoom
Było na ten temat sporo.
Witam
Mam dylemat jaki obiektyw kupić razem z d80. Ogniskowe: 35 (może być szerszy) - 85 (tutaj wolałbym, żeby to było te 85, w ostateczności 80). Cena - max do 3.000
Jaki obiektyw byłby najlepszy w tym zakresie ogniskowych i ceny?
Hmm, a nie lepiej komplecik: N 35/2, N 50/1.8, N 85/1.8 ? powinieneś się zmieścić w zaplanowanej kwocie...
pozdrawiam
Paweł
Niedzwiedz
20-10-2006, 10:50
takze polece stalki :)
Stalki OK, ale czasem upierdliwe, wiec spacerzoom to AF-S 24-85/3.5-4.5 IF ED G
Hmm, a nie lepiej komplecik: N 35/2, N 50/1.8, N 85/1.8 ? powinieneś się zmieścić w zaplanowanej kwocie...
pozdrawiam
Paweł
Ja wiem - to jest jedna z opcji cały czas: 35 2.0 plus 85 1.8 (za te dwie to ok. 3000 - oczywiście nowe), już byłem przekonany do takiego zestawu, ale zacząłem myśleć: kurcze zmieniać za każdym razem obiektyw (zwłaszcza, że matycę łatwo zabrudzić, ale to zostawmy..) to trochę wkurzające - zwłaszcza, jak jak na złość motywy się przeplatają: teraz 35, zaraz 85 - nie wiem, czy by mi to przyjemności fotografowania nie popsuło. Poza pomyślałem - czy w sumie taka mega ostrość obiektywu i zdjęć jest porządana przeze mnie - często mam wrażenie jak oflądam super ostre zdjęcia...no wkurza mnie to - jakby to było nienaturalne (bo przecież my tak ostro nie widzimy!) No ale wiadomo, że mydła też nie chcę mieć :). Więc może właśnie taki mały zakresik ogniskowych byłby wsam raz?
Hmmm to mówicie, że jednak Nikkor 24 - 85 3.5 - 4.5 ? , a nie 24 - 85 2.8 - 4.0 ?
Wiem, wiem - było w pprzednich wątkach, ale to co wyczytałem z ważniejszych rzeczy to to , że 3.5 - 4.5 jest ostrzejszy na pełnej dziurze..
a jeszcze znalazłem takie dwa w interesującym mnie zakresie:
Ai-S 28 - 85 3.5 - 5.6 G
AF 28 - 85 3.5 - 4.5 (jakaś nowsza wersja powyzszego chyba)
Odpadają? (bo to niby mniejszy zakres, więc teoretycznie powinno byc lepiej)
Hmmm to mówicie, że jednak Nikkor 24 - 85 3.5 - 4.5 ? , a nie 24 - 85 2.8 - 4.0 ?
Wiem, wiem - było w pprzednich wątkach, ale to co wyczytałem z ważniejszych rzeczy to to , że 3.5 - 4.5 jest ostrzejszy na pełnej dziurze..
Zajrzyj tutaj - akurat masz okazję kupić > http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11311
A co do stałek i kwestii ich zmiany - z zoomem też masz podobny problem (odrobinę tylko mniejszy), kiedyś byłem na koncercie gdzie stałem dosłownie metr od sceny, miałem zapięty 70-200 który obejmował zaledwie popiersia wykonawców. W torbie leżał sobie 18-70 i 50-tka ale w tłumie w jakim stałem nijak nie mogłem zmienić szkła... i wkurzałem się na problem zmiany obiektywów... więc wniosek jest taki, że złoty środek chyba nie istnieje.
pozdrawiam
P.
Dzięki za odpowiedz. Ta aukcja jeż już zamknięta, ale poważnie rozważam kupienie tego obiektywu: właśnie: ciekawe, czy jest lepszy od kitów w końcu.. trzeba to rozkminić..
ta aukcja jest ale na nowo pod tym adresem :) http://www.allegro.pl/item135210382_nikkor_24_85_f_3_5_4_5g_af_s_ed_if.h tml
jak bedziesz zainteresowany to pisz pm lub mail a napewno sie dogadamy
Hmm... piszecie, że ostro nie widzimy i ostrosć na zdjęciach jest wkurzająca. No tak, ale jak naprawdę nie widzimy tak ostro, to na zdjęciu też nie zobaczymy ostrzej niż widzimy w naturze, czyż nie? :)
Pozdrawiam!
Hmm... piszecie, że ostro nie widzimy i ostrosć na zdjęciach jest wkurzająca. No tak, ale jak naprawdę nie widzimy tak ostro, to na zdjęciu też nie zobaczymy ostrzej niż widzimy w naturze, czyż nie? :)
Pozdrawiam!
Konkretniej - to moja teza. No niezupełnie się z tobą zgadzam: patrzy to samo oko (właściwości :) optyczne oka się nie zmieniają, że tak powiem), więc widzi tak samo w sumie, ale nie widzi tego samego: w pierwszym przypadku patrzysz np. na obiekt w rzeczywistości - czyli nz rzecz w przestrzeni, a w drugim - na tą samą rzecz zobrazowaną na monitorze, lub papierze. Jeśli tym samym przyżądem optycznym patrzysz na na te różne obrazy rzeczy, lub na samą rzecz - to masz inny obraz. Zresztą wystarczy wziąść jakąś profesjonalną, super ostrą fotografię krajobrazu np. i popatrzeć na ten sam motyw w rzeczywistości: napewno nie jest on tak ostry. Zresztą to byłoby absurdem - twierdzić, że zawsze ten sam motyw widzimy tak samo ostro - zarówno w naturze, jak i np. na papierze, czy monitorze: Przecież jak uzyjemy innego obiektywu to obiekt na zdjęciu (tak widziany przez nas) będzie bardziej ostry, lub mydlany. Oko też - wiadomo zawsze identycznie wszystkiego nie rejestruje - w pewnym momencie siada głębia ostrości i trzeba i iść do okulisty :) , ale to nie to samo co widziane zdjęcie.
AF 28 - 85 3.5 - 4.5 - miałem kiedyś takiego z F80 i według mnie było to całkiem fajne szkiełko.Poza tym że miał wolny AF i strasznie głośno ostrzył. Optycznie dobry. Ten który ci podałem ma AFs i jest bardzo szybki i cichy