Zobacz pełną wersję : Zasięg nikonowskiego CLS - praktycznie.
Jakby ktokolwiek miał wątpliwości w jakich odległościach działa CLS w naszych Nikonach polecam obejrzenie krótkiego materiału:
http://www.youtube.com/watch?v=yJ5Sh8VfV04
Master: sb-800, slave: sb-900.
Przyznam szczerze, że mi to zaimponowało :)
troche mi sie nie chce wierzyć w to ...
Mnie takze, mogli przeciez inaczej to pokazac...
pozdrawiam
adolfik9501
06-11-2009, 19:03
Oglądnijcie sobie jak ten gościu goni po domu z lampą w ręku: http://www.youtube.com/watch?v=7LWd2AoLBH0. O Nikon Guide to creative lighting nie wspomnę ;)
troche mi sie nie chce wierzyć w to ...
Nie wygląda mi to raczej na jakiś chwyt marketingowy.
adolfik9501
06-11-2009, 19:13
Nawet w "Nikon Guide to creative lighting" takich aż cudów nie robią, choć to ewidentnie pochwalny materiał ;) Więc nie doszukujmy się niczego podejrzanego u Tego gościa.
Kilka spraw działających na plus, a nie zawsze tak jest
-zdjęcia o zachodzi słońca, lampa umieszczona w cieniu i w dodatku czujnikiem odwróconym od słońca. Więc czujnik był w miejscu o bardzo słabym świetle.
-lampą walił wprost w czujnik (tak nalezy ustawiac odbiornik). Często sterownik nie świeci wprost w odbiornik. W końcu jak często fotografuje sie lampę w środku kadru? Prawie nigdy. Albo lampa jest zasłonięta, albo jest z boku, więc odbiornik dostaje słabiutki błysk
Niech powtórzy eksperyment mając lampę odbiornik poza kadrem i pracując w pełnym słońcu w południe i nie w cieniu.
Oglądnijcie sobie jak ten gościu goni po domu z lampą w ręku: http://www.youtube.com/watch?v=7LWd2AoLBH0. O Nikon Guide to creative lighting nie wspomnę ;)
czy on czasami nie uzywal w tym przypadku fotoceli w sb800 a nie cls?
adolfik9501
07-11-2009, 00:04
czy on czasami nie uzywal w tym przypadku fotoceli w sb800 a nie cls?
A wiesz, że może być, zwłaszcza jak lampkę pośredniczącą zapodał... Ale bredził o CLS. ;)
pewnie, ze fotocela
pozdrawiam
jednak koles nie daje sie przekonac i dalej w zaparte przekonuje mnie ze to CLS, czesc moich komentarzy juz usunal - ja nie rozumiem jaki on cel ma wprowadzajac ludzi w blad? a moze to jakas taka akcja marketingowa nikona jaki CLS jest ekstra gucio hiper widzialny w drugim pokoju?
arturherda
14-11-2009, 01:18
Sratatata, zdecydowaną większość moich zdjęć robię w CLS i nikt mi nie wciśnie, że na taką odległość CLS działa!
A ja jestem w stanie w to uwierzyć, wybaczcie że wstawiam tutaj swoje śmieci, ale przy tym zdjęciu lampa znajdowała się odemnie ok 40m. Jest w stanie wyzwolić ją w CLS ale pod warunkiem że czujnik będzie skierowany w naszą strone. Może i dałoby się dalej ale mam tylko jedną sb-600,
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wd6.photoblog.pl/lvp3/200909/28/46864095.jpg)
zgodze sie ska z toba ale zobacz co ten koles robi w tym filmie, on zamyka sie w lazience zostawiajac lekko uchylone drzwi tak by lampa ktora trzyma w reku widziala blysk lamy ktora postawil na podlodze, przeciez to zwykle wykorzystanie fotoceli a nie CLS. by korzystac z CLS lampa musi widziec body. Jaka jest maksymalna odleglosc, nie probowalem bo mi na razie nie potrzebne (przewaznie uzywam w domu)
.. przeciez to zwykle wykorzystanie fotoceli a nie CLS.
a czym sie to technicznie rózni? czujnik ten sam
..by korzystac z CLS lampa musi widziec body. ??? a światło odbite?
a czym sie to technicznie rózni? czujnik ten sam
za CLS rozumiem Creative Lighting System czyli ustawiam wszystkie parametry w body aparatu czy tam SU900 czy innej lampy w trybie master i wyzwalam reszte z zadanymi parametrami
za wykorzystanie fotoceli uwazam jedynie wyzwolenie zdalnej lampy, gdzie recznie musze na niej zadac parametry
??? a światło odbite?
jak chcesz przekazac ustawienia CLS z body za pomoca drugiej lampy?
maciek.evo
14-11-2009, 10:37
kablem :P
za CLS rozumiem Creative Lighting System czyli ustawiam wszystkie parametry w body aparatu czy tam SU900 czy innej lampy w trybie master i wyzwalam reszte z zadanymi parametrami
za wykorzystanie fotoceli uwazam jedynie wyzwolenie zdalnej lampy, gdzie recznie musze na niej zadac parametry
OK, dobrze.
No to byś wiedział gdzie popełniasz błąd zadam ci pytania pomocnicze.
- czy do systemu CLS i do fotoceli służy ten sam czujnik w sb800? Jeśli ten sam to ma zapewne taką samą czułośc?
- w jaki sposób lampa rozróżnia czy trafia do niej światło bezpośrednie czy odbite?
Czym się te światła (bezpośrednie i odbite) róznią? Nieco intensywnością, bo na odbiciu się traci, czyli moga być sytuacje, że (szczególnie w jasnym) błysk bezpośredni lampa zobaczy, a odbity będzie na tyle słaby, że nie dający się wyseparować z silnego zastanego i lampa go nie zobaczy. Ale "problemem" czujnika jest tylko to czy odróżni, wyseparuje błysk (jakikolwiek - bezpośredni, odbity) od tła (czyli od zastanego). Jeśli zastane będzie silne (lampa w słońcu) to wyodrębnienie błysku (a tak naprawde słabych przedbłysków) będzie cięzkim zadaniem. Jesli zastane będzie słabe (wieczór, lampa w cieniu itp) to zadanie jest ułatwione.
Błysk odbity jest słabszy, więc znowu by go wyodrębnić nie może być trudnych warunków, ale wieczorem w domu, przy jasnych ścianach pokoi powinien sobie system radzić. Przed chwilą przetestowałem - poradził sobie u mnie w łazience, lampa schowana wewnątrz, za rogiem, ja stałem w przedpokoju..
adolfik9501
14-11-2009, 13:30
Także przed chwilą robiłem mały test i radzi sobie. Z pokoju do pokoju, przez ściankę, ale z uchylony drzwiami - działa, pomieszczenie dalej także z uchylonym drzwiami działa, trochę dalej już np. nie. No ale dzień jest i w sumie dość jasno w domciu a i testy nie były w linii prostej. Więc jeśli nie robimy nic na pałę to system sobie radzi całkiem całkiem.
Co się zaś tyczy CLS to mówiąc o nim mamy na myśli AWL (Advanced Wireless Lighting), który to jest częścią większej całości (CLS - Creative Lighting System). Do CLS także zalicza się kabelki Nikonowskie.
EDIT: Jeszcze co do "testów": to nie martwiłem się położeniem czujnika Sabiny względem źródła światła/sygnału.
okej, dobrze, wszyscy skupiamy sie na blyskach i przedblyskach lampy wbudowanej, ale ja odnosze sie strikte do tego co ten koles pokazal na filmie, zamknal sie w lazience i odpalil lampe w rece za pomoca lamy stojacej na podlodze, czy on przekazal ustawienia z body do lampy trzymajacej w rece czy ja tylko wyzwolil?
po drugie co w takim razie bedzie przy uzyciu SU800, tam nie ma blyskow
adolfik9501
14-11-2009, 19:16
Ta ekstra lampa faktycznie coś podejrzana i wskazuje na tryb SU4 obu. Jak ktoś ma 2 lampki do CLS to niech sprawdzi i będziemy wiedzieć.
po drugie co w takim razie bedzie przy uzyciu SU800, tam nie ma blyskowa niby co tam jest jak nie błysk?
jasne, ale blyski infrared, a nie swiatla widzianego
SPECIFICATIONS
Transmission: Infrared 0.8 - 1.0 micron. Four channels and three groups
(...)
odseparujmy te trzy tryby:
1) CLS dziala na podczerwien dzieki temu mozemy wyslac do lamy jej ustawienia z jakimi ma sie odpalic, podzielic lampy na grupy, odpalic kazda grupe z innymi ustawieniami
2) fotocela dziala na zasadzie naglej roznicy oswietlenia (blysk lampy) i jedynie wyzwala zdalna lampe bez wyslania do niej zadnych ustawien
3) SU-4 ktore dziala w dwoch trybach:
auto: lampa zdalna wyzwalana jest z takimi samymi parametrami jak lampa commander (badz build-in) i jedynie w trybie TTL badz A dla lampy master i TTL lampy slave
manual: dziala jak wspomniana w punkcie 2 fotocela
i odnoszac sie do w.w. filmu koles trwierdzi ze uzywa CLS do wyzwolenia lampy, a wg mnie uzywa SU-4 mode czego nie zaznacza w filmie wprowadzajac w blad
a jaka to róznica dla czujnika?
czujnik ten sam, widzi dość szerokie spektrum (nie ma sensu go ograniczać do jednej długości fali)
Jacek, tu nie chodzi mi o roznice tylko o nazwanie rzeczy po imieniu. podlacze do swojego Unomata fotocele, stane sobie w lazience i wyzwole zdalnie ze stojacego obok metza i tez bede wychwalal CLS jaki jest on swietny bo moge wyzwolic lampe w lazience, gdzie praktycznie cls nie ma tu nic do rzeczy. Ta lampa stojaca na podlodze rowniez moze byc z fotocela i wyzwole sobie dwie obojetnie jakie lamy (nie musze miec sabin metzow czy innych) tylko gubimy jedna rzecz. Nigdzie nie przesylam do tych lamp parametrow z jakimi maja blyskac a to jest wlasnie IMHO najwazniejsze w CLS.
jednak koles nie daje sie przekonac i dalej w zaparte przekonuje mnie ze to CLS, czesc moich komentarzy juz usunal - ja nie rozumiem jaki on cel ma wprowadzajac ludzi w blad? a moze to jakas taka akcja marketingowa nikona jaki CLS jest ekstra gucio hiper widzialny w drugim pokoju?
Korzystam w CLS-ie ze sterownika SU-800 i nie ma najmniejszego problemu, żeby wyzwolić lampę, która jest w sąsiednim pokoju, a nawet w łazience przy zamkniętych drzwiach (drzwi od łazienki mają na górze mleczną szybę 40x40cm).
Ogólny plan mieszkania. Na czerwono aparat ze sterownikiem. Na zielono umiejscowienie lamp. Musiałem jedynie w przypadku lampy(tej na dole po prawej stronie - nie chciała błysnąć) zawiesić na szafie w przedpokoju jasną płaszczyznę (szafa w kolorze grafitowym). I też ostatecznie błysnęła.
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/7703/001cvc.jpg)
Ogólnie nie ma problemu w pomieszczeniach z CLS-em, nawet jeśli sterownik i lampy się nie widzą. Jest dostatecznie dużo powierzchni odbijających, żeby podczerwień ze sterownika dotarła do czujników lamp.
Podobnie jak z pilotem od telewizora. Nie trzeba go kierować w kierunku odbiornika TV, żeby zmienić kanały. Można skierować w ścianę naprzeciw TV.
SU-800 to w sumie nic innego jak lampa błyskowa emitująca serię przedbłysków tylko że z zamontowanych filtrem przepuszczającym jedynie podczerwień IR.
SU-800 to w sumie nic innego jak lampa błyskowa emitująca serię przedbłysków tylko że z zamontowanych filtrem przepuszczającym jedynie podczerwień IR.
i to jest cale sedno tego co chialem udowodnic, CLS uzywa podczerwieni by wyzwolic lapy zdalne. Koles na filmie uzyl drugiej lampy stojacej sobie na podlodze i wg mnie uzyl trybu SU4 by wyzwolic druga lampe
i to jest cale sedno tego co chialem udowodnic, CLS uzywa podczerwieni by wyzwolic lapy zdalne. Koles na filmie uzyl drugiej lampy stojacej sobie na podlodze i wg mnie uzyl trybu SU4 by wyzwolic druga lampe
SB-800 jako sterownik CLS błyska normalnym światłem palnika. Nie ma żadnego filtra IR.
Lampa błyskowa emituje nie tylko światło widzialne. Pewien zakres podczerwieni i ultrafioletu również wchodzi w skład jej widma.
A jeśli chodzi o SU-800, to błyski które emituje ten sterownik przez filtr IR) wyzwalają zwykle fotocele. Dlatego wszelkie próby korzystania z SU-800, SB-800 czy też SB-600 w CLS i SB-24 z fotocelą (nawet ze zliczającą przedbłyski) skończyły się niepowodzeniem. SB-24 z fotocelą wyzwalana była jako pierwsza przez błyski sterownika SU-800. W efekcie na fotkach widoczne było
światło jedynie SB-800 i 600.
Jakim cudem jestes w stanie to rozróżnić? No chyba, że potrafisz wypatrzeć (na filmie!) przedbłyski bądź byc pewnym ich braku. Sorry, ale jesli na filmie ty nie widzisz przedbłysków to nie znaczy, że ich nie ma.
Najlepiej by było widzieć ekran LCD lampy :), wtedy by było wiadomo co ustawiono.
w ten sposob ze bez lampy stojacej tuz przy drzwiach lampa trzymana w jego rece nie wyzwolila sie, dopiero po postawieniu tej drugiej lampy, lampa wrece blysnela
ta stojaca na podlodze mogl faktycznie odpalic CLSem ale ta co trzyma w rece odpalil za pomoca stojacej na podlodze i IMHO wskazuje to na uzycie SU4
Nie jest możliwe, że jedna z lamp pracuje w SU-4 a druga w CLS. SU-4 nie ignoruje przedbłysków i odpaliła by się za wcześnie.
Nie jesteś w stanie odróżnić tego czy lampa jest uruchomiona z CLS czy pracuje w SU-4 (o ile nie widzisz panelu LCD lampy czy body), gdyż różni się to tym, że w pierwszej sytuacji sa przedbłyski, a w drugiej nie.
Czasami przedbłyski bywają dostrzegalne, ale to zalezy od kilku czynników, m.in od trybu pracy lampy, zastosowanego czasu naświetlania itp. W niektórych sytuacjach jednask nie jest sie w stanie (szczególnie na filmie, który jest kręcony z prędkością 24-30 fps) zaobserwowac przedbłysków.
Widząc błysk innej lampy ma się 50% szans by trafić prawidłowo w to czy to CLS czy SU-4. Ja nie mówię tak czy nie. Ja mówię, że nie wiadomo LS czy SU-4. Ale ty też nie możesz wiedzieć jak było.
Widzę, że będziesz nieprzekonany trwał w swoim błędzie. Szkoda, że nie potrafisz wyciągnąć nauki z tego co piszemy. Nie dziwię się, że facet wymoderował twoje uwagi, bo twoje teorie są nieprawdziwe.
nie zebym trwal w zaparte w swoim przekonaniu, jesli jestem w bledzie do tego sie przyznam, poprostu chce to zrozumiec
okej, zakladamy ze jestem w bledzie i koles faktycznie uzywa cls
poteoretyzumy troche gdyz nie pokazuje nam swoich ustawien
koles ma w przedpokoju Fuji S5Pro z lampa wbudowana ustawiona na commander
idze z lampa do lazienki, przymyka drzwi i... lampa mu nie odpala
stawia druga obok tych drzwi przymknietych rowniez w trybie cls i... odpalaja dwie
czyli mam rozumiec ze lampa stojaca przy otwartych drzwiach posredniczy w przesylaniu informacji wyslanych z body?
czyli mam rozumiec ze lampa stojaca przy otwartych drzwiach posredniczy w przesylaniu informacji wyslanych z body?
Diabli wiedzą. W każdym razie proponuje z tego tytułu nie wyciągać daleko idących wniosków, bo będa to tylko prywatne teorie.
Ja sądzę, że nie, że komunikacja jest na drodze sterownik - odbiornik, bez pośredników. Ale z tego "łazienkowego" przykładu można wyciągnąć twój wniosek o pośredniczeniu. Nie wiem.
Niestety nikon nie udostępnia informacji o protokołach komunikacyjnych, nie wiadomo jak to funkcjonuje w detalach.
nie posiadam ani dwoch sabin ani dwoch metzow, moze ktos kto ma dwie SB jest w stanie zrobic test i sprawdzic czy faktycznie mozna traktowac jedna z nich jako tzw "repeater", byloby to calkiem ciekawe odkrycie
Lekko w temacie ale nie do końca.Uzywam czasem CLS z ekranikiem na wbudowaną z kliszy RTG. moc wbudowanej na 1/32.Dwie sabiny na stojakach po lewej i prawej kadru. Body jakieś 2 m przd nimi. Kadr pionowy . Wbudowana po prawej stronie body, kit 18-70 i co ? błyska tylko prawa sabinka bo lewą zasłania obiektyw.Obracam body w druga strone i płyska lewa Sabinka. Zakładam radio i mam w d.... CLS. Do kadrów poziomych jest ok.
Uzywam czasem CLS z ekranikiem na wbudowaną z kliszy RTG. moc wbudowanej na 1/32.
Po co ustawiasz moc wbudowanej lampy, skoro zasłaniasz ją kliszą?
Wieczorem z ciekawości pobawię się z dwoma SB i zobaczę jak to jest z tym co sugerujecie, że może być tak, że SB będzie jak "repeater" :)
Po co ustawiasz moc wbudowanej lampy, skoro zasłaniasz ją kliszą?
Np. żeby oszczędzać baterie, i nie zjarać kliszy.
Np. żeby oszczędzać baterie, i nie zjarać kliszy.
Ale to chyba przy trybie SU-4, a nie CLS, stąd mam wrażenie, że kolega 'leszeg' nie za bardzo wie o czym pisze.
Jak dobrze pamietam ktos tu kiedy podał taki patent na wyeliminowanie błysku z lampy wbudowanej na fotografowanym obiekcie. Niestety nawet przy wyłączonym błysku cos widac z wbudowanej. Ekranik z kliszą zatepuje oryginalny filtr http://www.allegro.pl/item806560895_nikon_panel_sg_3ir_do_sterowania_lam pami.html. Poczytajcie w innych wątkach. Freefly gratuluje poczucia humoru.
Jak dobrze pamietam ktos tu kiedy podał taki patent na wyeliminowanie błysku z lampy wbudowanej na fotografowanym obiekcie. Niestety nawet przy wyłączonym błysku cos widac z wbudowanej. Ekranik z kliszą zatepuje oryginalny filtr. poczytajcie w innych wątkach. Freefly gratuluje poczucia humoru.
Rozumiem zastosowanie patentu z kliszą (sam stosowałem), lecz zastanawia mnie ustawienie wbudowanej lampy na 1/32 mocy, skoro przy zastosowaniu CLS lampy wyzwalane są przedbłyskami, a nie błyskiem właściwym (który w Twoim przypadku i tak był zasłonięty kliszą).
przy ustawieniu wbudowanej na zero ja mam problemy z wyzwalaniem Sabinek dlatego podniosłem moc lampy wbudowanej.Sterowanie działa,ustawiam moc lamp z poziomu body. Nie uzywam TTL tylko manual.
przy ustawieniu wbudowanej na zero ja mam problemy z wyzwalaniem Sabinek dlatego podniosłem moc lampy wbudowanej.Sterowanie działa,ustawiam moc lamp z poziomu body. Nie uzywam TTL tylko manual.
Może inaczej. Czy zwiększenie mocy wbudowanej lampy (nie jest istotne czy grupy lamp ustawiasz na M, czy na TTL) powoduje zwiększenie mocy przedbłysków i tym samym zwiększenie 'zasięgu'? Nie mówimy oczywiście o sytuacji, gdy lampy masz ustawione w tryb SU-4.
Pytam, nie ze względu na złośliwość, tylko z ciekawości :)
Mnie to tez ciekawi, bo wydaje sie nieprawdopodobne, ale wg tego co pisze leszeg tak jest.
Cały sęk w tym, że ja nie dowierzam jak sam nie spróbuję, bo eksperyment musi byc powtórzony w idealnie tych samych warunkach jeśli chodzi o oświetlenie i o ustawienia aparatu.
Może inaczej. Czy zwiększenie mocy wbudowanej lampy (nie jest istotne czy grupy lamp ustawiasz na M, czy na TTL) powoduje zwiększenie mocy przedbłysków i tym samym zwiększenie 'zasięgu'? Nie mówimy oczywiście o sytuacji, gdy lampy masz ustawione w tryb SU-4.
Nie powoduje zwiększenia. Inaczej w sterowniku SU-800 też miałbyś taką możliwość. A przecież sterownik nie ma możliwości zmiany mocy tak jak w przypadku lampy.
jak juz pisałem,na zero (--) przy zastosowaniu ekraniku jest problem.Gdy zdejme ekranik wszystko smiga nawet z poziomu -- wdudowanej. Sprawdzałem w pokoju o gładkich scianach przy skromnym zastawieniu gratami i to niskimi. Tu CLS radzi sobie nawet gdy Sabinka nie widzi wbudowanej. Przy pomieszczeniu z jakąś boazerią czy jakimis przeszkadzajkami juz zaczynaja sie schody. Nie wiem czy Jackowi_Z o to chodzi ale (może sie mylę) gdy na lampie wbudowanej mam ten ekranik to smiało regulujeę moc lamp z grupy A i B pod warunkiem ,że oczko Sabinek widzi lampę wbudowaną.Wystarczy przysłonic obiektywem (jak pisałem wcześniej) błysk z budowanej lampy w kierunku Sabinki i CLS przez kliszę nie trybi . Tryb SU-4 ustawiam na Sabinkach które odpalane są Sabinką podpieta pod radio i oczywiście regulacja kazdej z osobna ręcznie.
jak juz pisałem,na zero (--) przy zastosowaniu ekraniku jest problem.Gdy zdejme ekranik wszystko smiga nawet z poziomu -- wdudowanej.
Ale jeśli założysz na wbudowaną lampę panel SG-3IR lub filtr fotograficzny IR, to powinno działać. Załóż to co jest przewidziane przez producenta, a nie jakieś własne wynalazki.
A najlepiej zafunduj sobie na gwiazdkę SU-800. Lepiej sprawdza się jako sterownik niż sterownik w body. Mnie irytowało ciągłe wchodzenie do menu aparatu, żeby zmienić ustawienia.
A najlepiej zafunduj sobie na gwiazdkę SU-800. Lepiej sprawdza się jako sterownik niż sterownik w body. Mnie irytowało ciągłe wchodzenie do menu aparatu, żeby zmienić ustawienia.
SU jest fajne, tylko ta cena... Ponad tysiąc złotych to przegięcie.
SU jest fajne, tylko ta cena... Ponad tysiąc złotych to przegięcie.
Ja kupiłem razem z zestawem R1C1 ze trzy lata temu. Znalazłem też sposób, żeby w terenie SB błyskały nawet jeśli czujniki nie widzą bezpośrednio przedbłysków sterownika.
Do amatorskich zastosowań wystarcza mi to co mam.Fakt ,że wczodzenie w menu troche irytuje no ale coś za coś.
adolfik9501
16-11-2009, 14:48
(...) Znalazłem też sposób, żeby w terenie SB błyskały nawet jeśli czujniki nie widzą bezpośrednio przedbłysków sterownika.
Żeby nie było, że ta przynęta przeszła bez echa zapytam: jakiż to sposób? :mrgreen:
Żeby nie było, że ta przynęta przeszła bez echa zapytam: jakiż to sposób? :mrgreen:
Na razie nie mogę powiedzieć. Chciałbym, żeby ten prosty jak budowa cepa sposób zaistniał premierowo na mojej stronie, która powinna zadziałać do końca roku. Stronka będzie nazywać się www.adspectum.com jakby co.
prz3mo, probowales moze uzyc jednej z SB jako "repeatera"?
prz3mo, probowales moze uzyc jednej z SB jako "repeatera"?
Spróbuję za jakąś godzinę, jak synek pójdzie spać :) Dopiero wtedy można coś w domu zrobić "na spokojnie" :)
Spróbuję za jakąś godzinę, jak synek pójdzie spać :) Dopiero wtedy można coś w domu zrobić "na spokojnie" :)
skad ja to znam :)
shaddixx
17-11-2009, 00:04
ja kilkakrotnie uzywałem lampy posredniej zeby wydluzyc zasieg CLSa. Działa to pięknie.
skad ja to znam :)
Niestety nie udało mi się dziś tego ogarnąć...
ja kilkakrotnie uzywałem lampy posredniej zeby wydluzyc zasieg CLSa. Działa to pięknie.
mozesz cos wiecej na ten temat napisac?
Nie. Żadna SB (przynajmniej SB-800 i SB-600) nie ma takich możliwości. Masz rację, koleś na filmiku pracował w SU-4.
W taki sposób powstają bzdury, powielane później na różnych forach.
Nie używam lamp SB, jednak z ciekawości sprawdziłem jak wygląda bezprzewodowe wyzwalanie lamp Metz serii MZ. Żadnego przedłużenia zasięgu, ani możliwości pośredniczenia którejś z lamp pracującej w trybie „RC” nie stwierdziłem, Istnieje możliwość wyzwolenia bezprzewodowego lampy nawet w sąsiednim pomieszczeniu, ale odpowiada za to „master” umieszczony na korpusie i jego światło odbite od powierzchni ścian, czy drzwi. Inne lampy współpracujące nie mogą wyzwolić następnej, chyba że wyzwalana lampa pracuje w trybie fotoceli. W systemie Metz lampa błyskająca z fotoceli również bierze udział w naświetlaniu kadru i poprawnie synchronizuje z otwarciem migawki.
Dzisiaj zrobiłem test z lampami SB. Pożyczyłem SB-800 i SB-600, a także sprawdziłem współdziałanie „CLS” z fotocelą Metz’a ze stopki SCA 3083 M-2. Mogę już z czystym sumieniem napisać, że żadna lampa SB nie pośredniczy w przesyłaniu informacji wysyłanych z body, ani nie wydłuża zasięgu CLS. Kolejna SB nie błyska pomimo, że czujnik widzi światło jednej z lamp wyzwolonych z korpusu. Dodatkowa lampa Metz pracująca w odpowiedniku SU-4 błyska i bierze udział w naświetlaniu kadru, czyli współpracuje z „CLS” w manualu i z własną automatyką.
Natomiast w momencie zmiany trybu pracy SB-800 na SU-4 wszystkie lampy błyskają, ale światło SB-600 (jako „slave”)nie jest rejestrowane na matrycy. Za ekspozycję odpowiadają jedynie lampy z aktywną fotocelą.
Pozdrawiam.
Natomiast w momencie zmiany trybu pracy SB-800 na SU-4 wszystkie lampy błyskają, ale światło SB-600 (jako „slave”)nie jest rejestrowane na matrycy. Za ekspozycję odpowiadają jedynie lampy z aktywną fotocelą.
Edit.
Błędna informacja. Powyższa sytuacja wystąpiła przy ustawieniu lampy wbudowanej jako TTL, a nie sterownik błysku "C". Światło wszystkich lamp jest rejestrowane na matrycy, również przy ustawieniu SB-800 w tryb SU-4, a SB-600 jako "slave". Zauważyłem przy okazji pewną dziwną zależność. Lampy SB w takiej konfiguracji nie zawsze emitują błysk, gdy czujniki wyzwalania bezprzewodowego znajdują się z drugiej strony korpusu, niż padające światło z lampy sterującej. Gdy obydwie ustawimy jako "slave" działają bezbłędnie i bez znaczenia jest z której strony znajduje się czujnik.
Pozdrawiam.
...Ja sądzę, że nie, że komunikacja jest na drodze sterownik - odbiornik, bez pośredników. Ale z tego "łazienkowego" przykładu można wyciągnąć twój wniosek o pośredniczeniu. Nie wiem..Jak widzisz (cytuję sam siebie) też powątpiewałem w posredniczenie lamp i wydłużanie w ten sposób zasięgu. Ale pewien nie byłem i nie jestem.
Także i coś z tego co ty piszesz mi się nie zgadza, wiedząc (po części :) ) jak działa CLS. Niestety nie mam 2 sabinek i tego nie sprawdzę (na razie).
... też powątpiewałem w posredniczenie lamp i wydłużanie w ten sposób zasięgu. Ale pewien nie byłem i nie jestem.
Miałem podobne wątpliwości, ale nie znałem możliwości CLS, więc nie zabierałem głosu na ten temat. Wiedziałem jak wygląda zasięg sytemu bezprzewodowego Metz i wątpiłem by w CLS Nikona było inaczej. Wyzwalanie nawet kilku lamp Metz w pomieszczeniach, pomimo że żadna z lamp nie widzi czujnika „master”, nie sprawia większych problemów.
Pożyczone SB miałem tylko 2 dni. Wystarczyło to do wyrobienia własnego zdania i mogę tylko powtórzyć to co napisałem poprzednio.
Żadna lampa SB nie pośredniczy w przekazywaniu sygnału i informacji o parametrach ekspozycji do kolejnych lamp i nie zwiększa w żaden sposób zasięgu. Za wyzwalanie błysku w bezprzewodowym CLS odpowiada jedynie "master" na korpusie aparatu.
Sprawność nikonowskiego CLS jest świetna i bez problemu steruje lampami znajdującymi się w różnych pomieszczeniach. Wystarczy tylko by do czujników dotarło chociaż trochę odbitego światła emitowanego przez lampę "master".
Poniżej testowy przykład z systemu Metz.
Dla rozróżnienia udziału każdej lampy palniki zostały zakryte kolorowymi filtrami, a ekspozycję ustawiłem na -1EV. Lampa „master” miała kolor niebieski, w korytarzu – zielony, w starej ciemni – pomarańczowy, a w sąsiednim pokoju – czerwony.
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/4586/rozklad.jpg)
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/2302/dsc8059for.jpg)
... jeśli chodzi o SU-800, to błyski które emituje ten sterownik przez filtr IR) wyzwalają zwykle fotocele. Dlatego wszelkie próby korzystania z SU-800, SB-800 czy też SB-600 w CLS i SB-24 z fotocelą (nawet ze zliczającą przedbłyski) skończyły się niepowodzeniem. SB-24 z fotocelą wyzwalana była jako pierwsza przez błyski sterownika SU-800. W efekcie na fotkach widoczne było światło jedynie SB-800 i 600.
Teraz coś na udowodnienie, że lampa spoza systemu CLS nie tylko błyska razem z systemowymi SB, ale również bierze udział w naświetleniu kadru. Nieudane próby zaliczyłbym na karb niezbyt inteligentnej fotceli. Ta w stopce SCA 3083 M2 digital radzi sobie w każdym przypadku.
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/1590/dsc7973for.jpg)
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/9800/dsc7978for.jpg)
Pozdrawiam.
Teraz coś na udowodnienie, że lampa spoza systemu CLS nie tylko błyska razem z systemowymi SB, ale również bierze udział w naświetleniu kadru. Nieudane próby zaliczyłbym na karb niezbyt inteligentnej fotceli. Ta w stopce SCA 3083 M2 digital radzi sobie w każdym przypadku.
Proszę nie obrażać mojej fotoceli :), ponieważ wbudowana fotocela w SB-24 od automatyki błysku jest tak samo inteligentna jak ta wbudowana w Metz-a. SB-24 w trybie A błyska i bierze udział w naświetlaniu z lampami CLS. Więc nie jest to jakieś objawienie, że lampy z wbudowaną fotocelą posiadające tryb automatyki błysku, będą brać udział w naświetlaniu razem z lampami w CLS-ie.
To mnie trochę dziwi, bo się nie spodziewałem by te fotocele mogły ignorować przedbłyski. Kwestia przypadku? Specyficzne warunki? Nie wiem, a co najgorsze - szybko nie sprawdzę.
To mnie trochę dziwi, bo się nie spodziewałem by te fotocele mogły ignorować przedbłyski. Kwestia przypadku? Specyficzne warunki? Nie wiem, a co najgorsze - szybko nie sprawdzę.
Poprawka Jacku, ponieważ wprowadziłbym w błąd forumowiczów. Zapomniałem napisać, że lampa SB-24, którą zakupiłem w latach dziewiędziesiątych poddana była przeróbkom przez poprzedniego właściciela i ma dodatkową fotocelę w miejscu, gdzie podpina się zewnętrzne zasilanie do lampy. Ta fotocela działa tylko po przełączeniu SB-24 w tryb A.
Normalnie w Sb-24 czujnik od trybu A nie służy do wyzwalania lampy.
Nie mam nic do inteligencji:-D fotoceli od automatyki błysku w SB-24. Na pewno spełnia swoją funkcję podobnie jak ta w Metz’u, ale jej ograniczenia nie pozwalają na bezprzewodowe wyzwalanie SB-24 z innej lampy i musi korzystać ona z pomocy bardziej specjalizowanych kuzynów, a z tymi bywa różnie.
Z tego co napisałeś, zrozumiałem że w trybie sterownika SU-800, SB-800, SB-600 nie potrafisz zsynchronizować błysku SB-24 z migawką.
Tymczasem wspomniany Metz posiada dwie fotocele i uniwersalność tej drugiej, odpowiedzialnej za synchronizację, budzi moje uznanie. Nie dość, że odbiera dane o parametrach ekspozycji w pracy z własnym systemem „RC”, to na dodatek potrafi synchronizować błysk z otwarciem migawki, pomijając różne przedbłyski lamp obcych systemów.
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/4242/fotocele54mz4.jpg)
Pozdrawiam.
To nie są 2 fotocele w metzu. To górne to czujnik ilości światła, ma to każda lampa która ma tryb A. Ma to za zadanie odcięcie błysku w momencie gdy dostatecznie dużo światła odbitego wróci do lampy (przy zadanej przysłonie). Czyli to cos nie jest odpowiedzialne za wyzwolenie błysku, a wręcz przeciwnie - za jego zakończenie.
To nie są 2 fotocele w metzu.
Zgadza się. Powinienem napisać, że Metz posiada wbudowane dwa elementy światłoczułe, ale zasugerowałem się zdaniem,
wbudowana fotocela w SB-24 od automatyki błysku jest tak samo inteligentna jak ta wbudowana w Metz-a.
a tymczasem SB-24 nie posiada wbudowanej fotoceli, a jedynie czujnik światła automatyki własnej. Dla uściślenia poprawiam powyższą fotkę.
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/123/fotocele54mz4i.jpg)
Chciałem odświeżyć temat. Jestem zielony w temacie lamp błyskowych jak szczypiorek na wiosnę.
Nie patrzcie na graty w stopce. Załóżmy, że mam D70s lub S5Pro lub D300/s lub D700, wszystko jedno. Chodzi mi o to, czy mając np. 1xSB-800/900 i SB-26 i trzecią lampę z fotocelą dedykowaną do analogowego Nikona (może Metz), mogę te wszystkie lampy: SB-800/900 odpalić SB-26 + trzecią? Oczywiście lampy ustawione tak, że nie widzą się bezpośrednio.
Czy mogę oddzielnie ustawić moc błysku na każdej z nich, czy robię to globalnie z puszki? Czy w ogóle zadziała to?
Z puszki nie możesz tego robić, bo te inne lampy nie "rozumieją" CLSa, więc sb26 nie nadaje się do zestawienia z SB800/900. Odpada też z tych samych powodów TTL. Po prostu sb26 nie "rozumie" przedbłysków lamp sterujących.
Możesz wszystkie lampy odpalić manualnie, na fotocelach (Sb800/900 ma wbudowane, sb26 nie pamiętam). Bez żadnego sterowania. Parametry ustawienie mocy M zmieniasz ręcznie na każdej lampie. Odpalą się z pierwszego błysku (uwaga - odpalają sie także z przedbłysków, więc ich nie może być, musisz pracować w M)
dzięki :-) SB-26 ma fotocelę.