PDA

Zobacz pełną wersję : Żel krzemionkowy

Levy
20-10-2006, 00:35
Witam Wszystkich
Szukałem, nie znalazłem. Czy ktoś używa tego ustrojstwa? Od pewnego czasu mam zamiar kupić sobie coś takiego, bo latałem z aparatem w wilgotnym klimacie, a o sprzęcik trzeba dbać i nigdzie nie mogę kupić. Czy ktokolwiek wie gdzie się kupuje przedmiotowy żel? A jak już bym kupił (napisałem do firmy Chmes z Poznania), to jak długo powinienem, np trzymać aparat zamknięty w pudle z czymś takim?
Jeśli ktoś coś wie, to dzięki za opowiedzi.

darsedz
20-10-2006, 13:07
wpisałem w googlu pochłaniacze wilgoci i dostałem sporo adresów :)

Mamrot
20-10-2006, 16:28
Któryś z globtrotuarów fotograficznych opisywał w wywiadzie, że zabiera ze sobą na takie wyprawy bawełniany lub lniany worek i wypełnia go wysuszoną solą. Całość ze sprzętem wsadza do szczelnej reklamówki i po nocy zalany sprzęt analogowy wychodził suchutki, gotów do pracy.
Sól kuchenna jest dostępna prawie pod każdą szerokością i długością geograficzną, a i w każdej kuchni hotelowej wysuszą sól w garnku.

freefly
20-10-2006, 16:56
Któryś z globtrotuarów fotograficznych opisywał w wywiadzie, że zabiera ze sobą na takie wyprawy bawełniany lub lniany worek i wypełnia go wysuszoną solą. Całość ze sprzętem wsadza do szczelnej reklamówki i po nocy zalany sprzęt analogowy wychodził suchutki, gotów do pracy.
Sól kuchenna jest dostępna prawie pod każdą szerokością i długością geograficzną, a i w każdej kuchni hotelowej wysuszą sól w garnku.

GLOBTROTERÓW bardziej niz GLOBTROTUARÓW. W moje dawnej szkolnej stołówce panie kucharki wsypywaly ryż do solniczek, żeby sól nie zamieniała się w bryły od wilgoci.

Levy
20-10-2006, 20:18
Z solą to ciekawe i pewnie najtańsze z możliwych rozwiązań! Firma, o której pisałem powyżej ma coś takiego, wielokrotnego użytku, zmieniające kolor, itd. Kosztuje to jednak 50zł/kg plus przesyłka. Może ktoś jeszcze coś wie lub poradzi? Za teraz dzięki.

Mamrot
20-10-2006, 23:47
GLOBTROTERÓW bardziej niz GLOBTROTUARÓW.

Miało być zabawnie, ale widać nie wyszło :(

Semento
16-02-2007, 17:19
Sól powiadacie... ale czy to bezpieczne na 100% dla cyfraka? Nie spodziewałem się, że pochłaniacze wilgoci to taki problem. Głupi żel krzemionkowy można tylko kupić w ilościach hurtowych (po co mi 1 kg tego cholerstwa? ). Dzwoniłem do zaprzyjaźninego sklepu z elektroniką i powiedzieli, że wyrzucają torebki z żelem kiedy do nich przychodzą ze sprzętem. Może iść na żebry po sklepach komputerowych?

Powiedzcie (czyt. potwierdźcie) mi proszę, czy ten patent z solą nie zniszczy mi aparatu?

arthx
16-02-2007, 17:44
ja soli bym jednak nie polecal. na statkach gdzie praktycznie caly czas jest narazenie na klimat morski lacznie z mgla morska - wszystko jest przezarte - spotykalem sie np z przypadkami odpadnietego kapturka z obudowy tranzystorow mocy - po prostu troche to trwalo - ale rdza przezarla obudowe tranzystora... wszystkie miedziane sciezki na plytkach drukowanych, ktore nie byly zabezpieczone lakierem pokryte zielonkawo-czarnym nalotem..

sucha sol nie jest grozna sama w sobie - ale pyl solny + wilgosc i to nie dobra mieszanka dla elektroniki

mariusx
16-02-2007, 17:59
Polecam to:
http://allegro.pl/item166658005_wojskowy_pochlaniacz_wilgoci.html

ekonet
16-02-2007, 18:22
Miało być zabawnie, ale widać nie wyszło :(

Cóż, Kolega Freely nie wychwycił delikatnej nutki ironii, rodem z radiowego "Pod Kwadratowym Globusem"... :)

Tekla
17-02-2007, 01:56
Ja własnie uzbierałem troche tych torebek po znajomych.A to po nowych meblach a to po dostawach towaru.Mam po pare w torbie i plecaku i jest spoko.Jeszcze troche mi tego zostało :)

darsedz
17-02-2007, 02:07
a może trzeba namówić żonę na kupno butów, w kartonie powinny być takie torebki... ;)

ajt
06-12-2015, 00:27
Można zbierać te torebeczki dodawane do butów itp, a jak potrzeba więcej, można kupić silikonowy żwirek dla kotów. To jest to samo, tylko trzeba jakiś woreczek na to zrobić :)

trixiglk
07-12-2015, 09:27
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/pre_1439155735__9346987b875f-2.png
źródło (http://skyblock.pl/uploads/imgs/pre_1439155735__9346987b875f.png)

ajt
07-12-2015, 12:13
Bardzo dziękuję :)
Zwykle wchodzę na forum wybierając bezpośredni link do "Nowe posty". Z nieznanych mi powodów wątek po prostu wyświetlił się jako jeden z pierwszych. Może jakiś spamer lub bot wykopał ten wątek, a ja być może wstrzeliłem się z czytaniem akurat po skasowaniu ostatniego posta przed moda, więc zobaczyłem tylko normalne odpowiedzi....
Ale fakt, mogłem spojrzeć na daty :)

RobertMiernik
07-12-2015, 13:34
dokładnie tak było ;)

trixiglk
11-12-2015, 20:14
Spoko - wreszcie to ja mogłem wręczyć złotą łopatę zamiast ją otrzymać ;-)
A w kwestii tematu. Obecnie takowy żel można bez problemu kupić na popularnym portalu. W sumie to zawsze można było go dostać tylko trzeba było wiedzieć gdzie szukać. Koledzy mieli też wątpliwość co do wielokrotnego użycia. Przed ponownym użyciem żel krzemionkowy powinien zostać osuszony (cieplarka/piekarnik) w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza przez 3-4 godziny.