Zobacz pełną wersję : 3 szkła, ale które wybrać?
Czytam, czytam i nie wiem co wybrać. Jedni narzekają, inni chwalą. Oszaleć można.
Może ktoś mial do czynienia z tymi obiektywami? Porównywał je, testował i ma zdjęcia z nich. Ciężko mi jest zdobyć jednego dnia 3 różne szkła i je testować w podobnych warunkach.
Chodzi konkretnie o modele:
Nikkor AF-s 12-24mm f:4 G ED DX
Nikkor AF-s 10-24mm f:3.5-4.5 G ED DX
Sigma 10-20mm F/3.5 EX DC HSM
Przymierzam się do zakupu, ale brak zdecydowania. Jednak to spora inwestycja.
Przeznaczenie: studio, imprezy, moda, detale, wydarzenia, plener, ale raczej nie krajobraz.
Nikkor AF-s 12-24mm f:4 G ED DX
Nikkor AF-s 10-24mm f:3.5-4.5 G ED DX
Sigma 10-20mm F/3.5 EX DC HSM
Tokina 11-16/2.8:-)
Brałem pod uwagę jeszcze Tamron 10-24 mm f/3.5-4.5 Di-II LD, ale nie Tokinę. Jak widzę po ludziach, jest raczej rzadkim szkłem na wyposarzeniu. Czyżby chodziło o jakość? Potrzebuję szkło pewne i dobre.
Trudny wybór, tym bardziej, że kupuję to szkło na latka.
Do Twoich zastosowań światełko 2.8 bardzo by się przydało. Tokina może być ciekawym rozwiązaniem, tylko troszkę zakres mały.
P.S> Niech Cię nie kusi sprawdzać N14-24, bo możesz mieć później problem ;) :)
imo do imprez, reportażu ogólnie tylko światło 2.8 jest sensowne.
pamiętaj że najpierw trzeba zrobić zdjęcie a potem musi być dobre ;)
bez tego 2.8 wiele razy może zdjęcie po prostu nie wyjść, a i tak ostrość jest na bardzo dobrym poziomie. i nie przesadzajmy ze słabym zakresem, jakoś w stałkach nikt nie marudzi że mają "mały zakres" 8)
Ja właśnie wczoraj zanabyłem Tokinę 11-16mm i jestem bardzo mile zaskoczony. Również zastanawiałem się nad Sigmą 10-20 f/3.5 ale do Tokiny przekonało mnie światełko 2.8 i dobre recenzje, krążące po necie. Niestety nie mam możliwości porównania jakości wykonania Sigmy do Tokiny - Tokina wydaje się być bardzo pancerna. Dobrej jakości tworzywo, metalowy bagnet. Jest trochę ciężka, co tylko potęguje wrażenie solidności.
Osobiście jestem bardzo zadowolony z zakupu :)
Ja przy zakupie Tokiny 11-16 "przestrzeliłem" Nikkora AF-s 10-24mm f:3.5-4.5 G ED DX tak z ciekawości.
Jeżeli chodzi o ostrość Nikkora to jest naprawdę dobrze.
No i zakres bardzo uniwersalny i silniczek AFs.
Jednak wybrałem Tokine ze względu na światło oraz BUDOWĘ szkła.
Tokina jest pancerna i juz od pełnej dziury ostra.
Polecam.
Mam gdzieś jeszcze sample z tego porównania jak chcesz to jutro poszukam.
Ja przy zakupie Tokiny 11-16 "przestrzeliłem" Nikkora AF-s 10-24mm f:3.5-4.5 G ED DX tak z ciekawości.
Jeżeli chodzi o ostrość Nikkora to jest naprawdę dobrze.
No i zakres bardzo uniwersalny i silniczek AFs.
Jednak wybrałem Tokine ze względu na światło oraz BUDOWĘ szkła.
Tokina jest pancerna i juz od pełnej dziury ostra.
Polecam.
Mam gdzieś jeszcze sample z tego porównania jak chcesz to jutro poszukam.
Byłbym wdzięczny :)
Też chętnie popatrzę na tego typu porównanie :)
Tokina 11-16 jest bardzo fajna, ale moze warto dozbierac do jedynego slusznego szkla?:)
pozdrawiam
Tokina 11-16 jest bardzo fajna, ale moze warto dozbierac do jedynego slusznego szkla?:)
pozdrawiam
jedyne słuszne szkło przy tokinie to made in plastic fantastic :mrgreen:
mysle ze te 3,5 sigmy to nie jest duza strata do tokiny, a ogniskowa lepsza! sigma jak i tokina zbieraja dobre recenzje jakby nie patrzec!
Jutro idę do parku na kolejny teścik tokiny. Jeśli autor jest zainteresowany będę mógł podesłać wyniki. Za szkiełko zapłaciłem 1750zł Do kompletu dostałem filtr UV ok 2 tygodni temu. Jak do tej pory zdjęcia które robiłem wydaja się bardzo ok. Może szkiełko nie jest tak ostre jak nikkor 17-55 którego również posiadam ale nie ma w tym nic dziwnego. Różnice są jednak na takim poziomie bym mógł stwierdzić, że to bardzo dobre szkło. Nie miałem styczności z 10-20 sigmy czy 10-24 nikona, ale kupując szeroki kąt to był jedyny rozsądny wybór (przymierzam się do fotografii ślubnej) Jeśli mogę coś jeszcze napisać, to to, że praca pod ostre światło mogła by być lepsza celując w żarówkę bliki są choć nie duże inną wada jest praca AF'a w d70s przy kiepskich warunkach zdarzają się fotki nietrafione.
Od dwóch miesięcy mam podobny problem...zaczęło się od n 14-24 2,8 no ale ta cena...(choć w międzyczasie kupiłam nowa sigmę 24-70 hsm i żałuję że jednak nie "dozbieałam" do nikona)... i może jednak coś tańszego...na a tu zaczyna się problem bo za duży wybór... czasami mam wrażenie że tego typu wątki to dyskusja w stylu "wyższości świąt bożegonarodzenia nad wielkanocnymi" albo "wyższości systemu nikona nad systemem canona" ( kolejność nieprzypadkowa :) )...jak się prześledzi wypowiedzi to cokolwiek by się nie kupiło to jest super...:)
Jutro idę do parku na kolejny teścik tokiny. Jeśli autor jest zainteresowany będę mógł podesłać wyniki...
Zainteresowany i to bardzo, dlatego ten wątek. Chcę kupić coś sensownego, a nie wydać kasę i pluć sobie w brodę, że tamten to ma to, a tamten lepsze tamto. Dlatego kolegów i koleżanki proszę o porady, które czytam i wyciągam wnioski. Pewnie nie ja jeden mam taki problem.
"Przerobiłem" już S10-20, potem N12-24 i postanowiłem, że zostaje N10-24.
A możesz trochę więcej wypowiedzieć się o n 12-24 i n 10-24. Dlaczego n10-24? czytałam że poza tym ze jest szerszy to optycznie jest gorszy.
Może jakieś foty testowa byś wrzucił? Wiele osób jest zainteresowanych. Jakieś uwagi?